Blogger templates

Click to Follow...

Thursday, 3 October 2019

Terbang ke Penang dengan Firefly Airlines

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Minggu lepas AJ ke Pulau Pinang, selalunya kalau travel domestik melainkan ke Sabah dan Sarawak memang naik kereta je dari KL. Senang nak bawak barang semua. Tapi untuk trip dengan geng #KBBA9 aritu, AJ terbang ke Penang dengan Firefly Airlines buat pertama kali.



Sebabnya? AJ tak perlu nak ke KLIA sebab Firefly Airlines ada penerbangan dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah ataupun orang lama kenal sebagai Subang Airport. Dah jimat jarak perjalanan dari rumah AJ dah. Dalam 20 minit je berbanding sejam nak ke KLIA. Nak kesana pun mudah, AJ boleh naik skypark link dari KL Sentral dengan harga RM10 sahaja. Tempat pulak strategik dan tak terlalu sesak dengan orabg ramai.


Lepas tu kalau korang betul-betul kenal AJ, korang tau yang AJ tak pandai langsung nak travel light, Even pegi trip singkat 3 hari 2 malam pun AJ bawak barang macam nak duduk seminggu. Kalau airlines lain, AJ kene beli baggage allowance, sebab 7kg cabin tu tak cukup untuk AJ. Sekarang ni kalau pegi mana-mana dengan Firefly kan, korang memang automatik akan dapat 20kg baggage allowance secara percuma! Dah jimat banyak kat situ!

Masa sebelum berlepas ke Penang aritu, nak check-in pun senang. Kisahnya, AJ terlupa nak buat web check-in, sampai airport barulah nak buat. Nasiblah ada check-in kiosk disediakan kat situ, cuma perlu key-in booking reference je, dah siap! Masa nak buat baggage drop pun tak banyak cerita, staff Firefly Airlines bagi layanan yang mesra je nak bantu korang. Semua proses lancar je dari check-in sampailah ke baggage drop.



Kalau korang tak sempat nak makan, nak beli pape lepas dah masuk boarding tu tak payah risau la. Kat Subang Airport ni ada banyak cafe-cafe dan kedai serbaneka. 

Alhamdulillah, masa nak pegi Penang tu penerbangan memang ikut masa yang dijadualkan. Masa kat dalam flight pulak, snack disediakan untuk para penumpang. Kapal terbang Firefly ni taklah besar mana kalau AJ tengok, tapi ruang kaki dia selesa dan banyak ruang. Even tempat letak barang bawah kerusi penumpang pun luas. Senang nak lurus-luruskan kaki masa dalam penerbangan tu.



Oh ya, kalau korang nak beli cenderamata dari Firefly, korang boleh buat pembelian secara online je tau kat http://store.fireflyz.com.my/. Mudah! Yelah, macam AJ cakap, kapal dia taklah besar. So agak tak sesuai nak tolak troli macam kapal besar-besar tu. AJ ada berkenan 1 t-shirt ni tau, nanti AJ nak beli. Kalau bosan-bosan dalam penerbangan tu, korang boleh la baca majalah Firefly dalam flight tu. Kurang-kurang dapat banyak jugak info perlancongan dalam dan luar negara kat situ.



So lepas ni AJ nak naik lagi tak Firefly Airlines? Ya, AJ dah jatuh cinta dengan penerbangan Firefly Airlines ni tau! AJ rasa semuanya mudah. Tak payah nak bersesak bagai dan boleh bawak 1 almari baju! Hahahahahahaha. Sekarang ni katanya Firefly tengah ada promosi. Tunggu apa? Pegi https://www.fireflyz.com.my sekarang!



Ni diorang ni, kemain siap amik peta Penang tau!

email signature

Tuesday, 24 September 2019

Ghost Museum, Magic Show dan Ice Cafe Penang

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Hujung minggu lepas AJ dan geng #KBBA9 ke Penang untuk eksplore beberapa tempat menarik di sekitar Pulau Pinang. Kalau ke Herritage Street semua tu dah biasa sangat kan? So kali ni, selain daripada makan-makan, kami ke beberapa buah tempat tarikan dalam bangunan.



Destinasi pertama, kitorang pegi Ghost Museum yang terletak di Lebuh Melayu. Ghost Museum Penang ni bukan rumah hantu tau. Kalau masuk kat sini korang takkan jumpa hantu yang berlegar-legar ke, ketuk-ketuk dinding ke, takde! Tapi lebih kepada sejarah dan kepercayaan masyarakat mengenai kewujudan hantu.



Banyak kisah mitos mengenai hantu yang dipaparkan kat sini bukan kepercayaan hantu masyarakat Melayu je, Cina dan juga dari negara luar macam mitos hantu Jepun pun ade. Lepas tu siap ade beberapa scene tambahan lagi. Menariknya kat sini korang pun boleh cuba costume hantu jugak! AJ sempatlah jadi mak bidan. so lepas ni sape nak khidmat duola boleh la panggil AJ! Hahahahhahaha.


Info : 
Ghost Museum Penang
Alamat : 57, Lebuh Melayu, George Town, 10300 George Town, Pulau Pinang
Waktu Operasi : 10AM - 7PM
Tel : 04-261 2352

Lepas je habis eksplore Ghost Museum, kitorang ke Magic World yang terletak tak jauh dari situ di Lebuh Victoria. Jalan kaki dalam 10 minit je dah sampai. Tu yang best pasal Penang ni, kebanyakkan tempat best korang boleh berjalan kaki je. Dah kalau namanya Magic World semestinya segala trick ada melalui Malayan Cultural Magic Show. Terdapat beberapa sesi persembahan magis kat sini tau! Pastikan korang check waktu show supaya tak terlepas.


Kat sini ada juga 2 layar VR untuk korang cuba, layan jugak. Tergelak-gelak kitorang cuba layar VR tu, mengalahkan budak-budak! Hahahahaha. Nak cuba senang je, korang kene download apps dia dan staff Magic World akan bagi arahan dan recordkan untuk korang. Nah tengok aksi melampau masing-masing!



Dah puas mencuba segala trick dalam Magic World, singgah pula ke Ice Cafe di dalam bangunan yang sama. Konsep kat sini ala-ala musim sejuk dan hipster. Makanan yang dihidangkan pun memang cukup buat sejukkan tekak. Dengan rambut putih AJ tu, memang terus fefeeling macam Ice Princess. Gittew! Harganya pun berbaloi dan sedap!


Info : 
Magic World & Ice Cafe
Alamat : 193, Lebuh Victoria, George Town, 10300 George Town, Pulau Pinang
Waktu Operasi : 10AM - 7PM (Magic World)
10AM - 10PM (Ice Cafe)
Tel : 04-263 3193

So kalau korang ke Pulau Pinang, wajib singgah ke Ghost Museum, Magic World dan Ice Cafe okay!



email signature