Blogger templates

Click to Follow...

Tuesday, 25 June 2019

Istana Budaya Dihantui The Phantom of The Opera

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Istana Budaya dihantui The Phantom of The Opera bermula pada 15 Jun yang lepas sehingga 7 Julai 2019. Siapa yang tak kenal karya agung klasik penulis Perancis, Gaston Leruox kan? Bahkan masa zaman AJ sekolah dulu pun karya ni dimasukkan dalam silibus pembelajaran.

Bila dengar pasal persembahan The Phantom of The Opera akan diadakan di Malaysia, AJ jadi teruja sebab ianya mengimbau kembali zaman persekolahan dan juga merupakan persembahan muzikal yang AJ nanti-nantikan.


Sebagai pengenalan, The Phantom of The Opera diadaptasi ke pentas muzikal West End oleh Andrew Lloyd Webber pada tahun 1986 dan kemudiannya dibawa ke pentas Broadway. Merupakan persembahan yang paling lama di dalam sejarah Broadway apabila ianya menjayakan persembahan ke 7,486 pada 9 Januari 2006 diikuti oleh persembahan ke 13,000 pada 1 Januari 2018.

Berpeluang menjadi salah seorang penonton teater muzikal The Phantom of The Opera pada 18 Jun 2019 yang lalu merupakan suatu pengalaman yang berharga. AJ bukan sahaja dapat menonton persembahan, malahan dapat menyaksikan sendiri suasana belakang pentas dan juga melihat pakaian yang dipakai oleh pelakon teater dengan lebih dekat. Bayangkan kostum para pelakon ada yang beratnya mencecah 15 - 20kg!




The Phantom of The Opera merupakan sebuah kisah romantik dan seram yang membabitkan 3 watak utama iaitu The Phantom, Christine dan Raoul. Kisah cinta 3 segi ini mengisahkan lagenda dimana susuk lelaki yang memakai topeng dan mempunyai wajah mengerikan yang menghantui Gedung Opera di Paris. Susuk lelaki ini telah jatuh cinta kepada watak utama pementasan Opera iaitu Christine. The Phantom telah menakluki pemikiran Christine yang merupakan kekasih kepada Raoul. Pelbagai konflik dan kejadian yang telah berlaku di Gedung Opera tersebut. Untuk mengetahui  kisah ini dengan lebih lanjut, korang kene menonton sendiri The Phantom of The Opera yang sedang dipentaskan di Istana Budaya.


Pementasan ini diarahkan oleh Andrew Lloyd Webber dibantu oleh Rainer Fried dijayakan oleh para pelakon yang berbakat seperti Jonathan Roxmouth, Meghan Picerno, Matt Leisy dan diringi oleh pemuzik yang hebat diketuai oleh pengarah muzik David Andrews Rogers dan Jee Hyun Noh sebagai Kareografer serta dibantu oleh krew terbaik. Mereka baharu sahaja menjayakan persembahan di Singapura dan Filipina. Semasa persembahan, AJ terpegun dengan penataan cahaya dan pentas teater. Setiap pertukaran "scene" dan pentas juga nampak sangat pantas dan lancar. The Phantom of The Opera buat AJ rasa tak nak mengerdipkan mata supaya tak terlepas setiap plot cerita.

Jonathan Roxmouth sebagai The Phantom
Meghan Picerno sebagai Christine Daae
Matt Leisy sebagai Raoul, Vicomte De Chagne

Dari segi suara dan alunan muzik, AJ tak nafikan mereka memang hebat! Lontaran soprano memenuhi setiap ruang di Istana Budaya buat AJ rasa macam turut berada diatas pentas bersama-sama para pelakon.

Apa yang boleh AJ rumuskan, persembahan The Phantom of The Opera memang rugi kalau tak ditonton! Bukan senang nak dapat pengalaman tengok sendiri karya agung ni di pentas teater. AJ bagi 10 bintang untuk para pelakon, pemuzik serta krew yang menjayakan pementasan ni.


Terima kasih juga kepada Base Entertainment yang membawakan The Phantom of The Opera di Malaysia.

Korang boleh dapatkan tiket The Phantom of The Opera di : ticketcharge.com.my. harga tiket bermula dari RM 200*.

P/s : AJ memang peminat teater muzikal dan Opera!

Monday, 3 June 2019

Pulau Mabul, Sabah!

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Pulau Mabul, Sabah antara tempat yang memang semua orang nak pegi kan? Merupakan sebuah pulau kecil yang terletak di Pantai Timur Sabah. Dahulunya hanyalah sebuah perkampungan nelayan, tapi sekarang ni dah semakin popular dan menjadi pilihan para penyelam kerana ianya berhampiran dengan Pulau Sipadan.



Kali pertama jejakkan kaki kat sini, AJ memang teruja sangat bila tengok air laut yang membiru dan pasir pantai yang halus. Kalau korang nak tau, AJ memang pencinta pantai! Bila dapat ke Pulau Mabul, rasa nak melompat sampai bintang! Hahahahaha. OVER!

Sepanjang disini, kami menginap di Sipadan-Mabul Resort yang mempunyai 45 buah chalet yang dibina dengan kayu. Setiap 1 chalet ni dilengkapi dengan peti sejuk, penghawa dingin dan bilik mandi dengan pancuran air. Selain tu juga terdapat fasiliti kolam renang yang menghadap laut. Suasana kat sini memang tenang dan damai. Bila petang-petang korang boleh dengar bunyi kicauan burung dan deruan ombak dengan angin sepoi-sepoi bahasa.



Islands Hopping (Tatangan, Bohey Dulang, Sibuan, Mantabuan, Bum Bum)

Antara aktiviti yang boleh korang buat kat sini adalah Islands Hopping. Terdapat beberapa buah pulau yang boleh dilawati antaranya Pulau Sibuan, Pulau Tatangan dan Pulau Mantabuan. Tapi sebelum mengunjungi pulau-pulau ni, selalunya pengendali bot akan minta korang isi borang yang perlu disahkan di Jabatan Laut Malaysia di Semporna tau. Ini salah satu langkah untuk memastikan keselamatan korang.



Perkampungan Bajau Laut

Tempat pertama yang kami tuju ialah perkampungan Bajau Laut, kat sini terdapat beberapa buah rumah atas laut yang didiami oleh kaum Bajau Laut, mereka ni memang duduk jauh dari kawasan orang ramai. Malahan dialek yang digunakan pun lain. Kitorang pun berinteraksi dengan abang bot kalau nak tau apa yang diorang cakap.


Pengangkutan utama mereka adalah sampan dan mereka menjana pendapatan dengan hasil laut. Bila datang sini kan, ada satu perasaan sayu yang singgah kat hati AJ. Tak tau macam mana AJ nak gambarkan rasa tu. Kalau kita rasa apa yang kita ada tu tak cukup, kat sini kehidupan mereka tu jauh lebih serba kekurangan, tapi sungguhpun macam tu nampak bahagia je hidup diorang tau.


Kalau korang kesini, apa kata korang bawak makanan macam buah-buahan, gula-gula ataupun apa sahaja untuk diberikan untuk mereka kat sini. Dan kalau ada baju-baju terpakai yang masik elok pun korang boleh bawak. Sebenarnyya masa AJ kat sini, ada sorang gadis Bajau Laut ni berkenan sangat ngan topi yang AJ pakai, tapi AJ tak boleh la nak bagi.

Pulau-Pulau Sekitar

Tak sah ke Pulau Mabul kalau tak naik ke Bohey Dulang, kat sini korang perlu mendaki naik ke atas lebih kurang 45 minit. Dari atas ni korang boleh tengok pemandangan laut di sekitar pulau berhampiran. Tapi sayangnya, kami takde rezeki nak naik ke atas. Masa kami sampai tu, hujan turun dan agak merbahaya kalau kami teruskan dengan pendakian. Insyaallah ada rezeki, AJ nak repeat!


Kami juga berkesempatan ke beberapa buah pulau lain seperti Sibuan dan Mantabuan. Kalau nak  list kan semua pulau yang ada, AJ rasa panjang list nanti! Hehehhee. Kat pulau-pulau ni terdapat kediaman penduduk. Kat sini kalau snorkeling memang cantik! Airnya jernih dan terdapat pelbagai jenis hidupan laut yang boleh korang nampak. Nak lagi best bawaklah roti untuk bagi ikan makan. Tapi kengkadang ikan kat sini eksyen! Hahahahahaha. Soal keselamatan korang jangan risau, kat sini dikawal oleh esscom!



Selain snorkeling, korang boleh pilih untuk berkayak. Laut kat sini sangat tenang, mudahlah korang nak mengendalikan kayak tu Tapi pastikan korang pakai jaket keselamatan tau. Nak pulak kalau korang tak reti berenang macam AJ, memang wajib pakai! Hahahahahahaha.



Pulau Perlancongan Nur Rezqy, Pulau Mabul

Disebabkan resort kami berdekatan dengan kampung, kami dibawa berjalan-jalan disekitar kampung untuk mendekati masyarakat kat sini. Kehidupan masyarakat kat sini serba sederhana dan taklah mundur. Merasalah AJ kejap duduk dalam suasana kampung. Kat KL mana ada dah budak-budak main guli dan sep tiang kan?




Terdapat pelbagai kemudahan kat sini, ada surau, sekolah, kedai-kedai runcit dan juga kedai menjual cenderamata. Inilah sumber pendapatan mereka kat sini. Petang-petang pulak korang boleh tengok orang kampung main bola. Masa kat sin, AJ sempat merasa makanan mereka, tapi AJ tak tau nama dia. Diorang kata, itu merupakan makanan ruji masyarakat kat sini, dia macam nasi tapi lain sikit. Entahlah, korang kene cuba baru tau! Hehehhehhe.








Memang seronok sangat kat Pulau Mabul ni, 2 malam kat sini rasa ta cukup je. Korang kena datang sini! Carilah mana-mana Pakej Murah Pulau Mabul. Seronok sangat. Lupa segala sesak kat bandar tu bila ada kat sini tau. Mabul, tunggu AJ datang balik tau!


P/s : Rasa macam banyak lagi nak cerita!

email signature