Blogger templates

Click to Follow...

Thursday, 4 April 2019

Ekspresi Media Kenyir 2019 | Tasik Kenyir, Gua Bewah dan Air Terjun Lasir

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Hari kedua kami meneruskan perjalanan ke Pengkalan Gawi sejauh lebih kurang 62 KM atau 1 jam perjalanan dari Kuala Terengganu untuk ke Tasik Kenyir. Bila sebut Tasik Kenyir, AJ cuma fikir pasal lubuk kaki pancing sebab dari dulu kawan-kawan yang ke sana mesti bercerita pasal pengalaman memancing. Rupanya, AJ silap! Bila dah sampai sini barulah tau yang Tasik Kenyir ni bukan sekadar untuk kaki pancing. Banyak aktiviti yang boleh dibuat kat sini.


Tasik Kenyir, merupakan tasik buatan seluas 38,000 hektar atau 260 KM persegi yang terletak di Hulu Terengganu yang menenggelamkan beberapa buah kampung semasa proses pembinaan. Tasik Kenyir dibina untuk menjana kuasa elektrik dan merupakan tasik buatan terbesar di Asia Tenggara. Tasik ini merupakan sebahagian daripada Wilayah Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah, ianya bersempadan dengan Negeri Kelantan di sebelah barat dan Negeri Pahang di sebelah selatan. Disini terdapat lebih kurang 340 pulau kecil. Air tasiknya pun hijau kebiruan je. Didalamnya terdapat pelbagai spesis ikan antaranya ikan toman dan dikatakan ada ikan naga juga.

Sampai je kat Pengkalan Gawi, 2 buah houseboat dah sedia menanti kedatangan team Ekspresi Media Kenyir 2019. Buyong milik Cikgu Shaari dan Pesona 2 milik Hj. Kamal. Kedua-dua houseboat dilengkapi dengan beberapa buah bilik lengkap termasuk bilik VIP, ruang tamu, bilik karaoke, dapur memasak dan tandas. Nanti AJ cerita pasal houseboat ni dalam entri yang lain okay.


Lepas check-in dan minum pagi, kami bertolak ke Gua Bewah menaiki bot laju. Sepanjang berada di Tasik Kenyir, kami diiringi oleh En. Khairul Abu Bakar, seorang nature guide yang arif tentang selok-belok di Tasik Kenyir. Beliau juga telah dinobatkan sebagai "The Best Tourist Guide Nature". Haaa, kalau korang ada plan nak buat aktiviti kat tasik Kenyir, AJ sarankan korang dapatkan khidmat nature guide. Mereka ni memang terror dah pasal Tasik Kenyir, tanye je la pape.


Lebih kurang 45 minit, kami tiba di tapak perkhemahan Gua Bewah dimana terdapat satu-satunya pokok melunak sebesar 24 pemeluk orang dewasa. Tapi nak ke pokok melunak tu kene trekking sikit la, jangan risau laluan dia takdelah susah mana. Janji ada stamina sikit la! Hihihihihi. Sepanjang perjalanan kami telah menemui beberapa jejak haiwan liar antaranya kesan geseran gajah pada dinding batu kapur, kesan gelincir tapir dan juga kesan tapak kaki anak harimau. Menurut En. Khairul kesan-kesan tinggalan haiwan liar tu lebih kurang 2-3 hari dah.


Sampai kat pokok melunak, masing-masing tak lepaskan peluang amik gambar. Memang pokok ni sangat besar! Selesai ukur pokok melunak, kami turun lunch berdekatan jeti. Dah jalan jauh kan, perut pun dah start lapar kan? Menunya nasi putih, ulam, budu dan gulai tempoyak ikan patin. Best tak? Gambar bukti jangan ditanya, tak sempat buat pape, selamat dah dalam perut! Hihihihihi.


Seterusnya, kami dibawa ke Bukit Bewah berketinggian 578 meter dari aras laut tak jauh dari tapak perkhemahan. Bewah ni bermaksud kenduri-kendara merujuk kepada aktiviti penduduknya pada zaman dahulu. Diatas Bukit Bewah terletaknya Gua Bewah iaitu sebuah gua batu kapur yang mempunyai beberapa formasi batu berbentuk manusia dan pelbagai bentuk lagi. Kat sini juga ada replika "Bewah Man" yang berusia lebih kurang 16 ribu tahun, dijumpai pada 2009. Walaupun namanya Bewah Man, kajian menunjukkan ianya sebenarnya rangka seorang remaja perempuan. Sebab ape name dia Bewah Man? Senang je, nak bagi bunyinya sedap je! Bukan AJ pandai-pandai cakap, En. Khairul yang bagitau. Hahahaha.


Terdapat juga pelbagai jenis flora dan fauna seperti lumut hijau neon, labah-labah, semut dan paling kitorang tak jangka ketam! Pokok cili pun AJ jumpe kat luar gua tu. Kat Gua Bewah juga disediakan sebuah galeri yang mempamerkan kesan-kesan tinggalan dari zaman dahulu.


Habis eksplorasi di sekitar Gua Bewah, kami menaiki bot ke Air Terjun Lasir sebab houseboat kami berlabuh disini untuk malam pertama. Air Terjun Lasir ni antara 14 air terjun yang dibuka secara komersil di Tasik Kenyir. Ketinggian air terjun ni lebih kurang 500 meter. Kalau dah namanya air terjun, apa lagi aktiviti lepas tu kan selain mandi-manda? AJ dah nampak air, tak ingat ape bende dah.  Kat sini, pengunjung disarankan memakai jaket keselamatan sepanjang masa bagi mengelakkan kejadian yang tak diingini. Air dia pun agak dalam. Bagi orang yang tak tau berenang macam AJ, jaket keselamatan memang sangat-sangat membantu. Hahahahaha.


Pelbagai aktiviti yang boleh korang buat kat sini antaranya berkhemah. Disini juga disediakan kemudahan asas seperti tandas. Kalau yang minat fotografi pulak, view kat sini memang cantik. Nak plak ada jambatan gantung kat situ.

Sebelum maghrib, kami semua balik ke houseboat dan bersiap untuk makan malam dan aktiviti sembang santai pula. Makanan yang dihidangkan pada kami dimasak khas oleh chef houseboat.


Usai makan malam, sesi sembang santai bermula. Untuk sesi yang pertama ni, kami dengar perkongsian dari En. Khairul dan juga Kartunis Ujang. Banyak cerita yang dikongsikan mengenai Tasik Kenyir. Mereka berdua memang banyak menghabiskan masa di Tasik Kenyir.


Macam En. Khairul, tugas sebagai nature guide disini memang memerlukan beliau berada di  sekitar Tasik Kenyir hampir setiap masa. Kalau nak tau rangka Bewah Man juga antara hasil penemuan En. Khairul salah seorangnya. Malahan En. Khairul juga penah bermalam selama bebeapa minggu dalam Gua Bewah seorang diri bagi tujuan kajian. Bayangkan duduk dalam gua gelap sensorang. Kalau AJ? Takpe la, lupakan je. Hahahahahah.

Selain tu, En. Khairul juga penah menyelam disekitar pintu Gua Taat yang berada di dalam air. Penah juga dia terjumpa dengan ikan besar yang mulutnya hampir sama besar dengan kepala manusia. Banyak lagi pengalaman yang diceritakan oleh En. Khairul, kalau AJ ceritakan satu-satu kat sini mau tak abis entri AJ ni. Kalau korang nak tau, kenelah jumpe En. Khairul sendiri di Tasik Kenyir.



Bagi Kartunis Ujang pula, Tasik Kenyir ni dah macam jiwa beliau dengan aktiviti memancing selain daripada melukis. Hobi memancing Tok Jang ni telah berjaya mengumpulkan lebih 55 ribu orang pemancing di medium Facebook Lubuk.Net. Banyak aktiviti yang telah dianjurkan bersama Tok jang antaranya Monsoon Casting Tournament dan sebagainya. Banyak info pasal memancing yang Tok Jang share. Kalau sesiapa yang kaki pancing yang nak tau mana lubuk pancing terbaik kat Tasik Kenyir tu bolehlah jumpa Tok Jang. Ataupun nak tau pasal aktiviti yang ada di Tasik Kenyir boleh follow Facebook Lubuk.Net. Kat sane semuanya ada.

Seronok sangat bila dengar pasal pengalaman orang kat Tasik Kenyir. Bende ni buat AJ tak sabar nak eksplore lebih banyak bende dan aktiviti kat sini. Nak tau apa aktiviti team Ekspresi Media Kenyir 2019 yang seterusnya? tunggu entri AJ yang lain okay!

Lepas habis je sesi sembang santai ni kan, kami yang start berkaraoke. Tapi yang ni tak payah la AJ share, kemurungan pulak korang nanti dengar "kemerduan" suara kami. Hahahahaaha.

Okaylah, jumpa kat entri yang seterusnya okay!

P/s : Rindu KENYIR!

Tuesday, 2 April 2019

Ekspresi Media Kenyir 2019 | Aktiviti dan Paragliding di Bukit Maras

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Lepas seharian pusing Bandar Kuala Terengganu, kami dibawa menuju ke Bukit Maras pada sebelah petang. Apa yang menarik di Bukit Maras ni ek?


Bukit Maras terletak di daerah Kuala Nerus, tak jauh dari Kuala Terengganu sekitar 20 KM  dan mengambil masa dalam 30-40 minit perjalanan. Ketinggian Bukit Maras ialah 329 meter dari paras laut dan terkenal dengan aktiviti hiking, perkhemahan dan night walk. Selain daripada tu, korang juga boleh mencuba terbang di awan biru dengan aktiviti Paragliding!


Kami difahamkan oleh En. Rushdi (Jawatankuasa Pendakian Maras) dan En. Anuar (Setiausaha PLUT) segala aktiviti di Bukit Maras diusaha dan diuruskan oleh Hiking Maras Committee (HMC) dan Jawatankuasa Penaja Pengurusan Kelestarian (JPKL) Bukit Maras yang menggabungkan penggiat rekreasi sukan mendaki dan komuniti setempat. Manakala puncak bukit seluas 1.5 ekar disewakan oleh Pejabat Daerah dan Tanah Kuala Nerus untuk dijadikan tapak aktiviti luncur udara (paragliding) kepada Persatuan Luncur Udara Terengganu (PLUT). So sebarang aktiviti berkumpulan haruslah dimaklumkan kepada pihak HMC dan mendapat kebenaran dari PLUT.



Waktu pendakian ada dua sesi, iaitu siang dan malam.

Siang 
6.00 pagi - 7.00 malam

Malam
7.00 malam - 12.00 tengah malam

*Pendakian waktu malam hanya dibenarkan sekiranya diiringi oleh guide



Sebelum memulakan aktiviti Paragliding, team Ekspresi Media Kenyir 2019 dibawa naik ke Bukit Maras dengan kenderaan pacuan 4 roda oleh Kelab Terjoh 4x4 Terengganu. AJ pilih nak duduk belakang, syok wo! Boleh je kalau nak hiking, 45 minit "je" sampai puncak ataupun 1.8 KM dari kaki bukit! Hihihihi.


Sampai ke atas kami trekking pula di Batu Biruk dengan diiringi En. Rushdi. Batu Biruk ni sebenarnya penanda aras puncak Bukit Maras. Korang boleh tengok sunrise dan sunset dari atas puncak ni. Kat sini juga terdapat pelbagai jenis flora dan fauna termasuk Tongkat Ali dan cendawan. Tapi jangan pulak korang gatal tangan pegi amik pulak tau! Amik gambar je okay.


Usai trekking, kami dijamu dengan air kelapa, buah tembikai fresh dari ladang dan jugak kuih muih tradisional negeri Terengganu. Kopok lekor pun ada, tak sah la kalau takde kan? Sedap betul bila rasa kuih tradisional yang diperbuat dari air tangan orang Terengganu sendiri. Antara yang dijamu ialah belebab ubi, sata dan otak-otak. AJ pun pestime rasa belebab ubi tu. Sebelum ni tak penah tau pun kuih ni. Hahahahaa.



Paragliding di Bukit Maras

Paragliding sukan lasak yang tak asing lagi dan merupakan salah satu produk pelancongan terbaru di Kuala Terengganu. Menurut En. Anuar, Paragliding Bukit Maras mula diperkenalkan di negeri Pantai Timur ni pada sekitar tahun 2017 dan mula tular dikalangan orang awam sekitar Februari 2018.  Pemandangan dari atas Bukit Maras memang cantik. Boleh nampak Laut China Selatan, sebahagian besar Kuala Nerus dan juga Bandar Kuala Terengganu. Peluncur udara profesional dari Perancis dan Switzerland pun penah cuba aktiviti kat sini dan mengagumi keindahan lanskap dan pakej yang ada di Bukit Maras. Jangan tak tau, En Anuar merupakan salah seorang peluncur udara. Yang lagi best bila AJ sendiri diberi peluang merasai pengalaman Tandem Paragliding ni sendiri!


Tandem Paragliding tu mende pulak kan? Haaa, kat sini kalau korang ada lesen untuk terbang bolehlah terbang sorang-sorang tapi kalau takde lesen dan pengalaman macam AJ, korang akan terbang bersama pilot yang berpengalaman dan terlatih. Pilot AJ aritu ialah Kapten Yusuf. Beliau berpengalaman selama lebih 10 tahun dalam bidang ni. Seronok tau paragliding. Korang kene cuba sendiri kalau ke Kuala Terengganu.

Nah AJ belanja sikit video AJ tandem paragliding dengan Kapten Yusuf.



Perasaan?

S.E.R.O.N.O.K! AJ tak gayat so masa kat atas tu takdelah rasa cuak gila nak tengok bawah, okay je. Seronok sebab boleh tengok 360 darjah Kuala Nerus dari atas, bukan semua orang merasa pengalaman tu kan? Masa AJ terbang tu pulak, Alhamdulillah cuaca elok dengan peredaran angin yang baik. So kat atas tu rasa smooth je. Masa nak turun tu tak rasa ape sangat, macam tengah turun naik roller coaster, geli-geli perut sikit! Hahahahahah. Takdelah menakutkan sangat! Jangan risau okay, kat sini mereka menitik -beratkan soal keselamatan pengunjung.



Kalau korang nak beraktiviti di Bukit Maras, kadar harga (per individu) yang dikenakan juga berpatutan :

Tandem Paragliding - RM 200
Perkhemahan - RM 10
Pendakian Trek Denai - RM 10
Pendakian Gua Kelwar - RM 5
Acara Rekreasi Berkumpulan - RM 100 - RM 200


Sekarang ni AJ difahamkan tandem Paragliding tengah ada promosi RM 150 je. Nak tau lebih lanjut mengenai sebarang aktiviti atau promosi di Bukit Maras boleh hubungi maklumat yang AJ sertakan kat bawah ni :

Surat Menyurat :
Persatuan Meluncur Uara Negeri Terengganu,
Kem Pengakap Tengku Muhammad Ismail,
Telaga batin, 23100 Kuala Nerus
Tel : 012-295 6302 (En. Anuar Bin Ngah)
Email : anuar@tipco2017.com

Komuniti dan Media Sosial

Facebook : http://www.facebook.com/hikingmaras
Instagram : http://www.facebook.com/hikingmaras
Email : hikingmaras@gmail.com
Tel (call/whatsapp) : 016-621 7227 (En. Muhd Rushdi Samsudin)
Telegram :  t.me/bukitmaras

P/s : Banyak lagi aktiviti menarik yang AJ nak cerita lepas ni. Stay tuned okay!