Blogger templates

Rabu, 16 Disember 2020

PRETTIAN Skincare Untuk Kulit Cantik dan Berseri

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Bila usia kakak dah makin meningkat ni, penjagaan kulit memang penting. So kakak nak kenalkan korang dengan produk PRETTIAN Skincare untuk kulit yang lebih cantik dan berseri. Prettian merupakan siri penjagaan kulit dari Korea yang menggunakan bahan asas semulajadi dengan teknologi nano. Bahan yang digunakan didatangkan khas dari Pulau Jeju! Kalau korang belum tau, Nora Arrifin merupakan wajah untuk produk Prettian, patutlah Kak Nora sentiasa nampak awet muda kan?


Prettian bermaksud Pretty + Angel dan berpengalaman selama 30 tahun dalam bidang penyelidikan. Prettian juga bergabung dengan SKIN MEDS yang mempunyai 17 doktor domestik yang pakar dalam pelbagai ujian klinikal produk seperti ujian kerengsaan kulit, peningkatan sebum, peningkatan pori, peningkatan gloss serta peningkatan ketelusan. Jadi memang produk Prettian adalah satu produk yang tak perlu diragui.


Terdapat 3 jenis produk di dalam rangkaian Prettian skincare iaitu Triple Oil Cleanser, Moisturising Cream dan Silky Brightrening Cream. Kesemua produk ni mempunyai pelbagai fungsi tersendiri dalam membantu mendapatkan kulit yang cantik dan berseri. Masa kakak terima kotak Prettian skincare, bau wanginya terus menerpa hidung. Terus jadi teruja nak tengok isi kandungan kotak ni okay! Apa lagi? Jommmm!




Triple Oil Cleanser



Sebenarnya kalau nak cerita pasal pencuci muka, kakak memang elak untuk nak gunakan pembersih yang berasaskan minyak. Walaupun kulit kakak kadang-kadang sedikit kering, oil cleanser is big NO! Tau kenapa? Dulu kakak penah cuba satu produk ni, tapi lepas setiap kali cuci muka, kulit jadi melekit dan terasa terlalu berminyak. Lepas beberapa hari, naik jerawat halus pulak. So memang kurang percaya sikit dengan oil base cleanser. Tapi kan, bila nampak produk Prettian, kakak nak juga cuba sebab color dia menarik perhatian! Hahahahha. Kalau bukan sebab color, taklah kot rasa nak cuba. Nampak tak tang mana first impression yang buat kakak nak cuba? Hahahahahah.


Prettian Triple Oil Cleanser dirumus dengan teknologi tiga lapisan, sebab tu korang nampak dia ada 3 warna yang berlainan dalam sebotol pencuci muka tu. Nak try produk ni, kakak saja mekap agak heavy. Agak-agak berkesan ke tak berkesan untuk tanggalkan kesan mekap?

Tekstur triple oil cleanser ni tak terlalu likat dan bau dia pun lembut. Yelah, kalau terlalu wangi dah jadi tak natural pulak. Bukan semua orang boleh guna pembersih wajah yang too fragrance. Kakak try pam dan ratakan pada tangan, minyaknya mudah meresap dan tak terasa berat. Kalau yang likat tu, sapu je dah rasa berat! So far, triple oil cleanser ni LULUS!

Bahan utama yang terdapat dalam Triple Oil Cleanser ialah tropical acai berry, witch hazel & sage dengan rumusan istimewa Prettian. Kesemua bahan ni, memang sangat lembut pada kulit dan tidak akan membuatkan kulit kita rengsa. Selain itu ianya membantu mengurangkan tanda-tanda penuaan, mengecilkan liang roma dan membuang sel-sel kulit mati secara semulajadi selepas setiap kali kita mencuci wajah.


Cara pengunaannya mudah je, korang cuma perlu goncangkan botol untuk sebatikan minyak dan terus pam atas cotton pad atau tapak tangan dan sapukan pada kulit wajah. Nampak tak? Sekali wipes je terus kesan mekap pada muka kakak hilang. Sekarang ni dah tak perlu lagi nak sental kulit kuat-kuat untuk hilangkan mekap terutamanya yang jenis kalis air.

Harga pasaran : RM 128


Moisturising Cream


Kunci kepada keremajaan dan kecantikan ialah kulit yang mempunyai kelembapan yang tinggi. Krim pelembab dari Prettian mengandungi snail mucin sebagai bahan utama dan juga shea butter, Vitamin B dan ekstrak pennywort. Selain itu, krim pelembab Prettian diperkaya dengan tangerine, ecklonia cava & honey.


Teksturnya sangat lembut dan ringan. Macam pembersih muka, moisturising cream Prettian pun tak terlalu pekat dan likat. Kulit muka kakak memang tak boleh terima kalau produk tu terlalu pekat, automatik kulit kakak akan jadi macam berat dan panas. Lepas 2 - 3 hari, kau tunggu kejap, confirm naik jerawat! 

Bila kakak cuba sendiri produk ni, tak rasa berat dan mudah meresap jauh ke alam kulit. Bila pakai tu memang rasa kulit menjadi lebih anjal dan terhidrasi. Bertambah keremajaan kakak! Selain tu boleh mengurangkan pigmentasi, memperbaiki tekstur kulit dan mencerahkan kalau korang konsisten. 

Harga pasaran : RM 118

Silky Brightening Cream


Dirumus dengan hizika fusiforme, ecklonia cava & honey dengan rumusan istimewa Prettian, produk ini membantu memudarkan cela dan parut pada wajah. Paling bagus digunakan sebagai asas mekap.


Selalunya, brightening cream akan meninggalkan kesan putih berlebihan pada kulit, tapi Silky Brightening Cream tidak menjadikan kulit kita nampak cerah yang tidak natural, ianya amat sesuai dengan semua warna kulit dan mudah meresap ke dalam kulit. Bila pakai mekap, tona kulit kita akan nampak lebih sekata dan kulit kita akan jadi 1 tona lebih cerah.

Sebenarnya Prettian Silky Brightening Cream ni bukan hanya boleh apply kat muka je, tapi korang boleh sapukan juga pada tangan, siku dan tempat yang korang nak nampakkan sedikit cerah. Kakak pakai kat tangan jugak supaya takdalah nampak warna kulit kat muka dengan kat tangan tu jauh beza. Kang ada pulak yang cakap "Eiiii, muka putih tapi tangan gelap." Huhuhuhuhu

Untuk produk ni kakak tak pasti la dia ada SPF ke tidak, rasanya takde kot. Kalau didatangkan dengan SPF lagi bagus kan? Yelah, kita orang perempuan ni kadang malas nak tepek banyak-banyak benda kat muka. Yang ada fungsi 2 in 1 ke 3 in 1 memang sangat membantu.

Harga pasaran : RM 108

Produk PRETTIAN Skincare ni sangat sesuai dengan semua jenis kulit tau, tak perlu nak berbelanja lebih untuk banyak-banyak produk. Kakak sendiri dah cuba produk Prettian skincare dan hasilnya sangat memberangsangkan. Kulit kakak terasa lebih segar, lembut dan tampak lebih sekata. Selain tu, kadar kelembapan kulit juga menjadi lebih baik. Seronoknya bila kita ada kulit yang cantik dan berseri tanpa ada bermasalah. Terima kasih PRETTIAN Skincare!

Kakak harap lepas ni PRETTIAN Skincare akan keluarkan travel set pulak. Yelah kakak kan selalu travel, so mengusung full-sized product tu memang sangat tak praktikal. Lagipun, kalau ada travel size, mereka yang baru nak kenal produk ni pun boleh cuba. Kan kan kan?


Kalau korang nak tau lebih lanjut dan cuba sendiri produk Prettian ni, korang boleh hubungi Prettian di :

Website : https://prettian.my/
Instagram : https://instagram.com/prettian.my
Facebook : https://www.facebook.com/prettianmy
Shopee : https://shp.ee/aw9z8je

Apa tunggu lagi? Inilah masanya nak dapatkan kulit yang cantik dan berseri bak gadis Korea dengan PRETTIAN Skincare!

email signature

Khamis, 26 November 2020

Kempen Zakat Saham 2020, Lembaga Zakat Selangor


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 



Zakat bukan lagi perkara asing bagi Umat Islam. Setiap pada kita diwajibkan membayar zakat yang terbahagi kepada beberapa kategori iaitu zakat fitrah yang biasa kita dengar, zakat pendapatan, zakat perniagaan, zakat wang simpanan, zakat pelaburan, zakat KWSP dan zakat emas.

Kakak sendiri pun kurang arif mengenai zakat, tapi bila dengar pasal Kempen Zakat Saham 2020, Lembaga Zakat Selangor barulah kakak faham serba sedikit mengenai zakat saham dan pelaburan. Meh kakak kongsikan sedikit info mengenai zakat saham ni.

Saham adalah satu bentuk aset kewangan yang baharu yang tidak wujud pada zaman dahulu. Saham mewakili pemilikan sebahagian daripada modal syarikat yang mana turut membawa kepada keuntungan atau kerugian. Apabila saham disenaraikan di pasaran saham, nilainya mungkin berbeza dengan nilai asalnya. Ini kerana saham yang didagangkan akan membolehkan nilainya untuk turun naik mengikut faktor yang mempengaruhi permintaan dan penawaran, sepeti pencapaian syarikat, keadaan ekonomi, kestabilan politik tempatan dan antarabangsa.

Kriteria Saham

Memiliki dan berurusniaga dengan saham adalah dibenarkan di sisi syarak, asalkan ianya terhindar dari aktiviti haram seperti riba, gharar, judi dan arak. Secara umumnya, saham boleh dikatakan mempunyai kriteria-kriteria berikut :

  • Berbentuk dokumen, skrip atau sijil yang boleh mengisbatkan hak-hak pemiliknya ketika berlaku tuntutan.
  • Mempunyai nilai yang sama dan tidak berbeza-beza bagi setiap satu unit bagi memudahkan pengiraan dan pembahagian keuntungan.
  • Boleh bertukar milik melalui proses transaksi seperti jual beli.

Dalil Zakat Saham

Para ulama telah menetapkan saham itu wajib dizakatkan oleh kerana nilai dan kekayaan seseorang boleh dibentuk dengan aktiviti jual-beli atau memiliki saham. Ia diambil berdasarkan dalil al-Quran berikut yang bermaksud:

“Wahai orang-orang yang beriman! Belanjakanlah (pada jalan Allah) sebahagian dari hasil usaha kamu yang baik-baik, dan sebahagian dari apa yang Kami keluarkan dari bumi untuk kamu.” [Surah Al-Baqarah (2): 267]

Rasulullah SAW telah bersabda melalui hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah RA yang bermaksud:

“Siapa sahaja yang menjadi tuan punya emas dan perak dan tidak menunaikan zakatnya, pada hari kiamat nanti akan disediakan kepadanya hamparan api yang dipanaskan oleh neraka. Dengan api itulah akan diselarkan rusuk dan belakangnya?” (Sahih Muslim)

Pengiraan Zakat Saham

Pemilik saham boleh mengasingkan pengiraan zakat atas saham kepada dua kumpulan iaitu saham yang masih dimiliki melebihi setahun dan saham-saham yang dijualbeli untuk tempoh kurang daripada setahun.




1. Saham-Saham Yang Tidak Disenaraikan

Saham jenis ini adalah saham yang tidak disenaraikan di Bursa Saham atau saham dalam koperasi. Ia kebiasaannya tidak mudah ditunaikan. Zakat hendaklah dikeluarkan ke atas jumlah dividen yang diterima.

2. Saham Dalam Syarikat Yang Mengeluarkan Zakat Perniagaan

Zakat tidak perlu dibayar atas saham dan dividen saham sekiranya sesebuah syarikat tersebut telahpun mengeluarkan zakat pecniagaan bagi pihak pemegang-pemegang sahamnya. Namun sekiranya syarikat tidak mengeluarkan zakat pecniagaannya, maka individu yang memiliki saham syarikat tersebut wajib membayar zakat secara persendirian.

Bagi yang kurang pasti berapa kiraan zakat yang perlu korang bayar boleh ke : https://www.zakatselangor.com.my/zakat-saham/




Syarat wajib Zakat Saham dan Pelaburan
  • Islam - diwajibkan kepada pemilik Muslim sahaja.
  • Milik Sempurna - mempunyai kuasa menjual dan memperoleh manfaat daripada portfolio saham atau pelaburan
  • Milik Pihak Tertentu - saham atau pelaburan yang dimiliki masjid, surau, dan-dana untuk maslahah am dan seumpamanya, tidak wajib zakat
  • Cukup Nisab - Nisab portfolio pelaburan ialah nilaian yang sama dengan atau 85 gram emas (20 mithqal). Apabila nilai portfolio pelaburan bersamaan atau melebihi nisab maka ianya diwajibkan zakat.
  • Cukup Haul - Haul bagi saham dan pelaburan lain hendaklah genap tempoh satu tahun pemilikan portfolio pelaburan.
  • Halal - Saham yang diterbitkan untuk operasi perniagaan teras yang halal.

Kempen Zakat Saham 2020, Lembaga Zakat Selangor


Sehubungan dengan itu pihak Lembaga Zakat Selangor telah mengadakan Kempen Zakat Saham 2020 bermula 15 September 2020 sehingga 30 November 2020. Yang menariknya mereka yang menyertai kempen ini berpeluang memenangi beberapa hadiah menarik berupa :

Hadiah Utama: Telefon Bimbit bernilai RM1,000 x 1
Hadiah Kedua: Tablet bernilai RM600 x 1
Hadiah Ketiga: Baucar AEON bernilai RM100 x 3
Hadiah Saguhati: Cenderahati daripada Lembaga Zakat Selangor x 5

Syarat Penyertaan
  • Terbuka kepada semua pembayar yang membuat bayaran zakat saham di Lembaga Zakat Selangor (LZS) sahaja.
  • Wargakerja LZS tidak layak menyertai kempen ini.
  • Hanya satu penyertaan sahaja bagi setiap peserta dengan jumlah bayaran zakat saham adalah bawah RM50000.
  • Tempoh kempen bermula 15 September hingga 30 November 2020.
  • Peserta mestilah membuat bayaran zakat saham dan memenuhi semua kriteria yang dinyatakan dan menjawab semua soalan dengan betul bagi melayakkan diri dalam penyertaan.

Cara pembayaran dan penyertaan juga sangat mudah, korang cuma perlu mengikuti langkah dibawah :



  • Bayaran secara online : https://fpx.zakatselangor.com.my/
  • 25 Cawangan Lembaga Zakat Selangor
  • Semua Ejen Kutipan Lembaga Zakat Selangor

2. Selepas pembayaran zakat saham, imbas kod yang diberikan dalam gambar yang tertera.

3. Jawab soalan mudah dan lengkapkan borang maklumat diri.

Keputusan penganjur adalah muktamad dan hadiah mesti dituntut dalam tempoh 2 bulan dari tarikh pegumuman.

Info lanjut :

Website: https://www.zakatselangor.com.my/kempenzakatsaham2020/

Tel : : 03-8314 2312 (Afzalika) 
03-8314 2222 (Lembaga Zakat Selangor)

Whatsapp : 011-2075 4557 (Afzalika)




Sekarang korang mesti dah faham mengenai zakat saham dan pelaburan kan? Jom korang, kita tunaikan kewajipan berzakat. Semoga harta yang kita perolehi lebih berkat dengan berzakat. InsyaAllah.

email signature

Perjalanan Hijrah Seorang Ayue

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Rasa macam tak sesuai je nak cerita, yelah nanti mesti ada yang kata "Alah, baru setahun jagung je kot!". Tapi takpelah, kakak sajalah kongsikan dengan korang macam mana bermulanya perjalanan hijrah seorang Ayue. Bulan lepas ada cerita kat FB. So arini kakak nak cerita pulak kat blog.


Sebenarnya niat nak berhijrah ni dah lama kalau ikutkan, bertahun kakak simpan hasrat. Tapi masih berbolak balik pulak hati tu. Banyak "macam mana", "kalau", "tiba-tiba" bermain kat fikiran. Makanya niat tu kakak lengahkan.

Sampailah 1 hari dalam pertengahan bulan 8, masa tu kakak kat jalan-jalan kat Pasar Chowrasta, Penang dan masuk 1 kedai ni. Kat kedai tu sambil-sambil cuci mata, terberkenan kat sehelai shawl ni. Masa tu takde pun rasa "aku beli shawl ni sebab nak pakai tudung". Serius, sikit pun tak terlintas di fikiran, yang ada masa tu ialah "shawl ni cantik".

Tanpa sedar, inilah dia punya TURNING POINT penghijrahan kakak

Lepas tu esoknya, entah macam mana rasa nak lilit kat kepala ala gypsy. Mula-mula kan rasa segan jugak. Nanti apa pulak orang kata kan. Tapi kakak amik pendekatan, malas nak amik pusing dengan cakap-cakap orang dan kakak pakai macam tu sampailah kakak balik KL masa hari tu.

Lepas pada tu, kakak pegi pulak launching Fareha temankan Nisa Kay. Disebabkan kakak sedia maklum Fareha tu jenama tudung, kakak pakai shawl kat event tu supaya tak nampak macam pelik. Yelah, kakak ni spesis kalau ke event selalunya akan berpakaian ikut kesesuaian majlis.


Dan dijadikan cerita, bermula pada kat Penang tu tanpa sedar kakak dah mula bershawl dan bertudung secara perlahan-lahan. Mula-mula style gypsy, tapi sebab tak rajin nak mengikat style tu setiap kali nak keluar, kakak just pinkan shawl kat kepala dan selimpangkan kat bahu. Sampailah sekarang. Mungkin kakak masih belum pakai tudung menepati syariat, tapi InsyaAllah kakak cuba sedikit demi sedikit.

Masa pakai style gypsy tu ada yang bertanya, kakak dah pakai tudung ke? Jawapan kakak "Taklah."

Tapi itulah orang kata, kalau Allah SWT dah gerakkan hati kita, tanpa perancangan dan secara tiba-tiba sesuatu tu jadi. Kun Fa Ya Kun! Kalau ikutkan, umur 40an kot baru kakak rasa nak bertudung! Hahahah. Jangan kecam pulak ayat kakak ni, walaupun memang minta dikecam! Tapi Allah dah rangka sesuatu yang terbaik buat kakak rupanya. Alhamdulillah.

Semua yang kakak cerita ni, Allah SWT yang atur. DIA yang jentik hati kakak untuk mula berhijrah.

Untuk pengetahuan korang, kakak bertudung ni bukanlah atas paksaan sesiapa, bukan juga sebab nak kawen dan bukan sebab nak jual tudung. Al-maklumlah sekarang ni kan kakak dah jadi agent tudung Fareha. Ini pun lagi 1 hal, meniaga ni tak penah ada dalam kamus hidup kakak tau tak? Secebis kuman pun tak penah terasa nak berbisnes. Hahahahaha. Subjek pengajian perniagaan masa tingkatan 6 dulu pun, tak mencapai piawaian. Cukup-cukup makan je! Hahahahaah. Tapi dah tertulis rezeki kakak buat masa ni, berniaga tudung Fareha pulak.

Satu yang kakak minta, korang doakan kakak lebih Istiqomah. Yelah berhijrah ni mudah tapi nak Istiqomah dan kekalkan hijrah kita tu ada ON/OFF battle dia. Sedangkan yang bertahun-tahun bertudung pun boleh kembali freehair. Inikan pulak kakak yang baru sangat ni. Kakak doakan semoga urusan kita semua, orang yang membaca entri kakak ni dipermudahkan Allah SWT. Amin.

Kat bawah ni yang kakak post kat FB bulan lepas.

    



email signature

Sabtu, 31 Oktober 2020

Peluang Pekerjaan dengan iREHAB

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Sejak awal PKP dijalankan, ramai yang dah mula hilang pekerjaan. Keadaan ni sangat merunsingkan, yelah dengan komitmen yang bermacam-macam tu lagi. Tapi kakak ada berita baik untuk korang!


iREHAB membuka peluang pekerjaan untuk mereka yang terjejas di luar sana. Kalau korang takda pengalaman pihak iREHAB akan memberikan latihan dalam membantu korang melaksanakan tugas menjaga warga emas yang memerlukan bantuan. 

Kursus dan latihan penjagaan ni agak singkat, hanya dalam 1 hari sahaja. iREHAB bukan hanya menawarkan kursus serta latihan secara teori tetapi juga secara praktikal di iCenter atau iHome. Jadi mereka yang mengikuti kursus dan latihan ini boleh mempraktikkan apa yang telah dipelajari. Menarik kan? 

Yuran untuk Kursus dan Latihan ni cumalah RM 70 dan selepas sahaja tamat latihan, korang berpeluang untuk bekerja dengan iREHAB. Bagi kakak, peluang ni merupakan peluang keemasan untuk korang kat luar sana. 


Untuk maklumat lanjut mengenai peluang pekerjaan dan kursus latihan yang ditawarkan korang boleh menghubungi iREHAB di talian 017-9880324 atau 012-9061690



email signature

Jumaat, 30 Oktober 2020

Rawatan Rehabilitasi Dengan Harga Terendah di iREHAB

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Dengan penularan pandemik Covid-19 ni, kakak percaya ramai yang takut nak keluar rumah, lagi-lagi bila kena ke hospital. Walaupun dengan kawalan SOP yang ketat, ramai yang tetap memilih langkah berhati-hati kan? Nak pulak sekarang ni kebanyakkan hospital terutamanya hospital kerajaan perlu mengurangkan bilangan pesakit yang perlu mendapatkan rawatan dalam satu-satu masa. 



Bagaimana pulak dengan mereka yang perlu menjalani sesi rawatan rehabilitasi terutamanya mereka yang menghidap stroke? Kita semua tau pesakit stroke memang memerlukan sesi rawatan physiotherapy, occupational therapy dan speech therapy


Jangan risau! Korang masih boleh meneruskan rawatan rehabilitasi dengan harga terendah di iREHAB yang merupakan bukan 1 nama asing lagi. Inisiatif ini diambil untuk membantu mereka yang memerlukan rawatan terus mendapat rawatan rehabilitasi yang sewajarnya di musim pandemik ini. 

Bagaimana? 

Korang Cuma perlu menunjukkan kad temujanji hospital dengan tarikh yang korang hadiri atau perlu hadiri untuk mendapatkan harga diskaun. Mudah kan? 

Jangan tunggu lagi, hubungi iREHAB di talian 012-9061690 atau 017-9880324 untuk membuat temujanji (tertakluk kepada terma dan syarat

Untuk maklumat lanjut : FB : https://www.facebook.com/irehab.neurocare/

#irehab #onestoprehab #physiotherapy #occupationaltherapy #speechtherapy #neurologicalrehabilitation

email signature

Rabu, 28 Oktober 2020

Menu Terbaharu Ayam Goreng Mala Marrybrown, MALA-tup!



ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Bila tengah PKPB ni, tak rajin kakak nak keluar. Kadang-kadang nak masak pun malas. So amik pendekatan order je. Sekarang kan semua dihujung jari! Dengar cerita Marrybrown ada menu terbaharu iaitu Ayam Goreng Mala Marrybrown bermula dari 28 Oktober 2020 hingga 31 Disember 2020. Dan katanya kalau makan ayam goreng tu terasa MALA-tup letup dalam mulut. Betul ke?


Seperti yang kita semua tau Marrybrown merupakan Rangkaian Restoran Perkhidmatan Pantas Halal milik anak tempatan No.1 di Malaysia. Jadinya Marrybrown ni memang menjadi salah satu rangkaian restoran yang kakak percayai. 


Ayam Goreng Mala Marrybrown


Hidangan terbaharu Marrybrown merupakan gabungan meletup lada Sichuan yang diperap dengan cili kering. Perghhh membaca ramuan ni je dah buat kakak kau terasa kepedasan dia okay! Bila kakak cuba sendiri baru tau, seawal gigitan pertama Ayam Goreng Marrybrown terasa sensasi MALA-tup tu. Pedas dia rasa hujung-hujung lidah dan membuatkan bibir kakak pijor! Rasa dia pun unik, kenalah dengan moto Marrybrown "something different".


Terdapat 4 hidangan yag boleh korang cuba dari menu terbaharu ni iaitu :

Ayam goreng pedas mempunyai dua pilihan kombo.
Ayam Goreng 2-pc (RM15.90) dan Ayam Goreng 3-pc (RM18.90)



Kedua-dua kombo ini dihidangkan bersama Mashed Potato dan Vegetable Salad.


Kombo Bubur Ayam MALA dimana buburnya digabungkan dengan MALA powder untuk rasa yang lebih memukau. (RM14.60)


Mala Box Meal dengan gabungan Ayam Goreng Mala, Chicken Burger, Vegetable Salad dan onion ring. Set kombo ini juga dihidangkan bersama kentang goreng Mala yang unik. (RM22.60)


Setiap hidangan kombo disajikan bersama Coca-Cola.


Harga yang ditawarkan untuk setiap hidangan juga sangat berpatutan bermula RM14.90 sahaja.


Kakak dah rasa dah sensasi MALA-tup menu terbaharu Marrybrown ni. Memang best! Korang kena cuba okay!



Untuk maklumat lanjut mengenai Marrybrown, promosi dan perkhidmatan penghantaran, sila layari: 

Instagram: Marrybrownmy
Twitter: MarrybrownMY
YouTube: MarrybrownTV

P/s : MALA-tup mulut!

email signature

Rabu, 30 September 2020

Kita Ke Kampung 2.0 | Aktiviti Budak Bandar Masuk Kampung!

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Kakak dilahirkan dan membesar di kawasan Bandaraya Kuala Lumpur, nak merasa suasana kampung tu memang susah. Paling tidak pun sekadar main-main dalam longkang je. Mana cukup kampung kan? Kalau balik kampung pun dah tak merasa macam kat kampung sebabnya, kampung kakak pun dalam kawasan bandar! Hahahaha.



Dalam entri kali ni kakak nak kongsi dengan korang aktiviti budak bandar masuk kampung sepanjang program Kita Ke Kampung 2.0. Kalau korang belum baca entri kakak sebelum ni, klik sini.

Kampung memang best, permainan dia pun kebanyakannya sangat simple tapi dia punya fun, eh susah nak cite! Masa kakak kat sini, mengalahkan bebudak dah rasa. nak pulak masa aktiviti tangkap ikan! Tak puas rasanya berkubang. Hahahahahaha.

PERMAINAN KAMPUNG

Bowling Kelapa



Korang ingat senang ke nak main bowling kelapa ni? Mencabar dan menguji minda okay. Yelah, bentuk buah kelapa tu kan macam-macam, mana mau nye nak bergolek lurus macam kat pusat bowling tu. Kakak cuba 3 kali, hasil dia 1 pun tak kena! Hahahahaha. Riuh rendah semua orang masa duk main game ni, tak puas hati bila cuba berkali-kali pun masuk ke longkang!

Membuat Trumpet


Selain buah kelapa dijadikan bola bowling, daun kelapa pun ada kegunaannya tau. Bukan setakat boleh buat sarung ketupat, tapi boleh dijadikan trumpet. Tapi nak gulung daun kelapa tu pun ada caranya, tersilap sikit je alamatnya tak berbunyilah trumpet korang. Sampai kesudah tiup pun tak boleh okay! Hahahahaha. Kakak punya pun memula tak jadi, bila dah jadi eksyen pulak dengan orang lain. Bila semua orang dah siap trumpet masing-masing, haru-biru jadinya dewan malam tu! Hahahahahha.


Pertandingan Membuat Orang-Orang

Kat area Sekinchan, Sungai Besar dan Sabak Bernam memang banyak kawasan sawah padi, jadinya orang-orang kat tengah sawah tu bukan pemandangan luar biasa. Tapi penah tak korang buat orang-orang tu sendiri? So kami diberi sedikit penerangan mengenai orang-orang dan cara membuatnya.



Orang-orang digunakan untuk menakutkan burung daripada merosakkan hasil tanaman padi. Orang-orang selalunya dibuat dengan menampakkan ianya menyeramkan. Tapi sampai kat kitorang, macam-macam bentuk orang-orang muncul! Hahahahahha. Seronok sangat sesi ni. Korang rasa orang-orang group kakak yang mana satu?




Mengail di Tali Air

Kalau korang nak tau, kakak ni spesis yang takde kesabaran ye. Jadinya aktiviti mengail kat tali air ni bukanlah sesuatu yang kakak rasa seronok. Yelah kena tunggu ikan tu makan umpan kita, bercinta oi!


Tapi kan, mengail kat tali air Kampung Parit 2 ni jadi seronok pulak. Sebabnya, kakak tak payah nak tunggu lama-lama, kejap-kejap rasa tali pancing tu kena tarik. Kat sini tak payah nak pakai pancing Abu Garcia ye, pakai batang buluh dengan tali tangsi je dah cukup. Kelakarnya, bila dah dapat ikan sorang pun tak ta umacam mana nak kuarkan mata kail dari mulut ikan. Yelah, dapat ikan keli kot. Silap cara mau kena sengat walaupun kakak sekadar dapat anak ikan! Hahahhahahahah. Nasib Wak lalu, Wak la penyelamat kitorang dan anak ikan tu.



Mengagau Ikan!

Ni antara aktiviti paling seronok sepanjang kakak di Kampung Parit 2! Berkubang dalam plot sawah sambil tangan mengagau ikan kat dalam lumpur tu. Pengalaman ni kakak rasa tak dapat kat memana, dalam program Kita Ke Kampung 2.0 ni la kakak dapat merasa!


Masa mula-mula masuk dalam plot sawah tu semua macam takut baju kotor la, geli bila ikan tu berenang-renang celah kaki la. Tapi kan, bila dah dapat tangkap ikan tu, hilang semua rasa. Siap ada yang berenang lagi dalam plot sawah tu! Hahahahahahaha. Dah tak heran baju kotor, muka comot bagai, nampak je bayang ikan semua pegi terpa macam nak bunuh ikan tu! Penyudahnya ikan yang takut. Hehehehehe.


Sebenarnya nak tangkap ikan ni ada tips dan cara dia, masa air tengah tinggi tu memang korang takkan dapat la nak tangkap ikan tu, tunggu air dah surut sikit baru la korang tangkap ikan tu. Cara nak pegang pulak, korang kena tangkap bahagian kepala ikan tu. Kalau korang pegang kat badan dia memang ikan tu confirm terlepas! Badan dia kan licin.


Korang jangan tak percaya, kakak peserta perempuan yang dapat tangkap ikan paling banyak tau! Taklah banyak mana, 6 ekor je. Jadilah kan? Hahahahaha. Kalau ikutkan, kakak nak berkubang sampai ke petang okay! Oh ya, masa kakak post gambar kat media sosial kan ramai yang tanya, ikan tu tak sengat ke? Jawapannya tak, sebab ikan tu semua dah dibuang sengat! Hahahahhaa. kalau masih ada sengat. mau budak bandar ni semua balik bengkak-bengkak tangan.



Lepas habis berkubang dalam plot sawah, sempat pulak berendam dalam tali air. Dasar budak bandar! Orang kampung layankan je la. Hahahaha




TARIAN TRADISI DAN KEBUDAYAAN

Silat, Tarian Kuda Kepang dan Barongan

Semasa malam pelancaran program Kita Ke Kampung 2.0, kami dipersembahkan dengan silat, tarian kuda kepang dan barongan. Kakak percaya, sekarang ni ramai anak muda dah tak berapa mengenali tradisi dan kebudayaan ni. Masa program ni, kakak rasa bangga sangat sebab disini masih mengekalkan tradisi dan budaya. Dan kakak bangga juga sebab menjadi salah seorang yang masih boleh melihat sendiri persembahan kebudayaan yang makin ditelan dek zaman.


Tarian Kuda Kepang dan Barongan ni bukan sembarangan orang boleh lakukan. Katanya, semangat kuda kepang ni lain. Wallahualam. Tapi kakak amik pengalaman ni untuk dijadikan ilmu pengetahuan. Sebenarnya bila tengok persembahan kuda kepang yang betul tu, terasa seram jugak. Dalam masa yang sama, kakak teruja! Belum penah lagi kakak tengok persembahan yang betul depan mata. Inilah pertama kali.


Best tak? Kalau korang nak merasa duduk kat kampung, korang boleh berkunjung ke Kampung Parit 2 ataupun Dorani Homestay ni, seronok dia tak boleh digambarkan hanya dengan membaca entri ni. Korang kena amik pengalaman sendiri baru best!

Apapun terima kasih kepada semua pihak yang menjayakan Kita Ke Kampung 2.0 iaitu Gaya Travel, Unit Pembangunan Ekonomi Negeri Selangor (UPEN) dengan anjuran Jawatankuasa Tetap Pembangunan Luar Bandar, Desa & Kampung Tradisi Negeri Selangor, bersama Majlis Kebudayaan Negeri Selangor (MKN).

Harapnya tak serik nak jemput kakak lagi!

email signature