Blogger templates

Click to Follow...

Isnin, 21 September 2020

Aromatic Virgin Coconut Oil (AVCO) dari D'Aura

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Virgin Coconut Oil ataupun Minyak Kelapa Dara merupakan salah satu bahan alami yang tak asing lagi dalam kehidupan seharian. Dari zaman tok nenek pun dah gunakan minyak kelapa dara ni. Yelah, orang dulu mana nak ada salon kecantikan, jadinya bahan semulajadi ni la yang mereka gunakan. AJ sendiri pun merupakan pengguna minyak kelapa dara terutamanya untuk rambut. Baru-baru ni AJ diperkenalkan dengan produk Aromatic Virgin Coconut Oil (AVCO) dari D'Aura.



AVCO didatangkan dengan 2 variasi iaitu Floral Fresh dan Morning Dew. Kalau korang tak sukakan bau minyak kelapa dara yang terlalu kuat, AJ memang sarankan korang gunakan AVCO sebab bau dia sangat menenangkan dan tak terlalu menusuk. AJ selalu gunakan minyak kelapa dara waktu malam je sebelum ni, tapi dengan AVCO AJ boleh gunakan setiap masa.




KELEBIHAN, KHASIAT DAN KEGUNAAN AROMATIC VIRGIN COCONUT OIL (AVCO)

Banyak kelebihan dan khasiat AVCO yang AJ nak kongsikan dengan korang dalam entri ni. Antaranya untuk rambut dan juga kulit. AVCO diperbuat dari 99% minyak kelapa asli dan 1% haruman yang diperbuat daripada ekstrak tumbuhan semulajadi, tanpa bahan kimia berbahaya seperti SLS, plumbum dan paraben. Bagi mereka yang mempunyai masalah kulit sensitif, AVCO ni selamat digunakan. AJ ada mild eczema, bila guna AVCO rasa selesa je kulit tu. Teksturnya tak melekit dan tak terlalu berminyak, mudah menyerap dalam kulit setiap kali penggunaan.



Menanggalkan kesan solekan pada wajah

AVCO sangat sesuai digunakan sebagai "makeup remover". Dalam masa yang singkat, kesan solekan boleh ditanggalkan. Kalau korang jenis yang suka bermekap, korang memang kena bawak AVCO kemana-mana sahaja. Ianya mampu menanggalkan mekap kalis air juga. Lepas tu rasa bersih je kulit muka tu.




Membantu menangani masalah rambut

Penggunaan minyak kelapa untuk rambut ni dah digunakan sejak zaman dahulu lagi. Begitu juga dengan AVCO, korang boleh gunakan sebagai minyak rambut harian. Kalau vco lain, AJ cuma akan gunakan pada waktu malam je, sebab bau vco agak kuat. Kadang rasa macam baru lepas mandi minyak je. Hahahahha. Tapi dengan AVCO, AJ yakin nak gunakan pada bila-bila masa. Penggunaan AVCO secara konsisten boleh membantu korang mendapatkan rambut yang sihat dan lembut. Selain tu boleh membantu melebatkan rambut, merawat rambut kusam, bercabang, kering dan bagus untuk kulit kepala.




Pelembab bibir dan kulit

Ini antara kegunaan AVCO yang AJ paling suka! AJ ni selalu beraktiviti luar dan selalu terdedah kepada cahaya matahari berlebihan. Semua ni membuatkan kulit AJ jadi kering dan kusam. Kadang tu dia punya kering sampai bibir dan kulit jadi menggelupas. Selalunya, sebelum tidur, AJ akan sapukan beberapa titis AVCO pada bibir dan kulit muka. Hasilnya lepas bangun tidur setiap pagi kulit jadi lebih lembab, lembut dan anjal!




Asas mekap

AJ selalu bermekap dan bila dah pakai mekap terlalu lama, foundation nampak bercapuk dan tak rata. Dengan AVCO, AJ dah takde masalah ni. Caranya, AJ akan campurkan setitik AVCO dan foundation sebagai asas mekap. Hasilnya foundation jadi mudah diratakan, tak bercapuk dan kulit nampak glowing! Ada yang tanya, tak rasa berminyak ke? Jawapannya, TAK! Dalam masa sama kan, kulit rasa lebih lembut.




Melembabkan kulit

AVCO bukan hanya untuk rambut dan wajah. Tapi sesuai digunakan sebagai pelembab kulit tapi boleh digunakan pada tangan, kaki, siku ataupun tumit yang merekah. Pendek kata dari hujung rambut sehingga hujung kaki boleh guna AVCO tau!

Antara khasiat AVCO yang lain ialah :

- Tinggi dengan antioksida dan anti-penuaan
- Kaya dengan vitamin E 
- Menyihat, melembap - dan menganjalkan kulit, mengurangkan garis penuaan dan kedutan serta mengecilkan liang pori 
- Membantu mengurangkan parut pada kulit



Banyak kan kebaikan, khasiat dan kegunaan AVCO? So tunggu apa lagi, korang kena mula amalkan AVCO ni dalam kehidupan seharian.

Harga pasaran :
RM22.90 / 50ml

Bawah ni, AJ sertakan video cara AJ gunakan AVCO.



Info lanjut :

email signature


Rabu, 5 Ogos 2020

Jom ke Maran!


ASSALAMULAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Jom ke Maran! - Pestime AJ menjelajah area Maran, rupanya banyak juga tempat-tempat menarik di Maran yang boleh dikunjungi bersama keluarga. Maran terletak di bahagian Timur Malaysia, di Negeri Pahang memakan masa lebih kurang 2 jam setengah dari Kuala Lumpur. Dekat je!



Bersempena Lawatan Pelancongan Daerah Maran Bersama Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Alam Sekitar, Perladangan dan Komoditi Negeri Pahang baru-baru ni, AJ dapat melihat sendiri keindahan dan keunikan Maran serta produk-produk yang diusahakan oleh masyarakat setempat.



Destinasi pertama kami ialah Laman Qalbu, disini kami berpeluang melihat demonstrasi membuat makanan tradisional seperti Sambal Botok, Kuih Badak Kubang dan Kuih Pena. Jangan salah faham tau, sambal botok takkan membuatkan kulit korang anjal tapi akan membuatkan perut korang kenyang! Selain tu ada demonstrasi membuat ikan pekasam. Haaa, ikan pekasam Pahang dan Utara ni lain tau, tapi diorang kata rasanya lebih kurang sama dan memang sedap. Tang ni, tak boleh nak komen la. AJ tak makan ikan! 😅






Seterusnya kami ke Galeri M Warna yang terletak di Kampung Sentosa. Galeri ni diusahakan oleh Encik Zakaria Adam atau Aboh. Hasil seni kat sini memang unik sebab kebanyakkan lukisannya berunsurkan periuk kera sehinggakan beliau digelar Master of Pitcher.



Menurut Aboh, periuk kera ini dijadikan sebagai ilham untuk berkarya kerana periuk kera dikatakan sebagai tumbuhan pemangsa tetapi sebenarnya ia hanya bertindak sebegitu apabila diganggu. Selain itu ia tidak bersikap hipokrit, tidak pernah berpura-pura mahupun menyamar seperti sesumpah dan sentiasa menjadi diri sendiri.





Tambah Aboh lagi, periuk kera seperti orang Melayu. Datanglah sesiapa pun, kalau diganggu mereka masih bertahan disitu. Haaaa, mendalam kan maksudnya?




⁣Kalau korang ke Maran, kena singgah di Galeri M Warna okay. Dibuka bermula jam 10 pagi sehingga 6 petang.

Selepas tu kami ke Galeri Tokoh dan Galeri 3D Maran. Galeri Tokoh ni mempamerkan anak-anak jati kelahiran  Maran yang telah berjaya dalam pelbagai bidang antaranya politik, seni dan juga sukan. Barulah tau ramai tokoh kelahiran Maran ni antaranya penyanyi Juliza Adlizan, Anis Salwa dan pemain bola sepak Muhamad Farizal. Kenal ke idok? Tak kenal kena pegi Galeri Tokoh Maran la!



Di tingkat 1 pula terletak Galeri 3D yang mempunyai pelbagai lakaran unik untuk korang bergambar bersama keluarga dan rakan-rakan. Unik okay! Merasa AJ naik bas ekspress Maran tau. Hehehehehe.




Waktu operasi :
⁣Setiap hari (kecuali Jumaat)
⁣9.30 pagi hingga 5.30 petang
⁣Bayaran masuk :
⁣RM 8 (Dewasa)
⁣RM 5 (Kanak-kanak bawah 12 tahun, Warga Emas & OKU)
⁣RM 10 (Warga Asing)

Kami juga dibawa ke Maran Hill Golf Resort, disini ada 18 lubang dengan 20 buah buggy untuk pemain golf disediakan. Ada juga kemudahan 12 buah bilik untuk disewa serta pelbagai kemudahan lain seperti kafeteria dan sebagainya. Selain daripada bermain golf, korang boleh menikmati pemandangan Maran dari atas bukit. Memang cantik sangat, saujana mata memandang.




Kami juga berkesempatan berkunjung ke Kampung Keramat untuk melihat sendiri sumber mata air yang telah ditemui dari tahun 1987. Kat sini terdapat hasil madu kelulut dan juga produk-produk berasaskan madu lebah. Best!




Haaa, part yang paling best di Maran ialah banyak kawasan riadah untuk korang bersantai! Kami berkesempatan berkunjung di Air Terjun Teladas 7 yang terletak lebih kurang 2km dari bandar Maran. Air terjun kat sini memang best dengan pelbagai kemudahan seperti tandas, tempat persalinan dan juga dewan. Terdapat jambatan gantung untuk korang merentasi sungai. Ehem! Nak ootd pun cun wooo!



Seterusnya kami ke Taman Rekreasi Che Minah Sayang. Sampai sini mengigil-gigil kaki AJ nak terjun dalam sungai tu tau! Nasib tak bawak baju spare, kalau tak AJ pun dah join pengunjung kat situ mandi manda. Kat sini korang boleh berkelah dengan keluarga. Air kat sini takde la sejuk sangat, tapi rasa segar je tau. Kalau datang sini korang boleh sewa gazebo dan kalau tak sempat nak masak ke, jangan risau sebab terdapat gerai-gerai menjual makanan juga. Kalau korang taknak mandi. Ada sudut membaca mini juga okay!



Dan destinasi terakhir kami semasa berkunjung ke Maran ialah Taman Eko Rimba Lubuk Yu yang terletak di Kuala Sentul lebih kurang 15km dari bandar Maran. Sampai sini AJ terpegun sangat dengan keindahan Lubuk Yu, air dia hijau, biru. Subhanallah. AJ boleh katakan, Lubuk Yu ni memang "worldclass".






Kemudahan yang disediakan kat sini pun selesa dan bersih. Terdapat surau yang luas, tandas awam yang bersih, bilik persalinan yang selesa dan kawasan yang cantik. Kat Lubuk Yu ni la pestime AJ dapat rasa buah perah. Ya ampun.... Sedapnya, rasa dia lemak-lemak pahit. Berbiji-biji buah perah AJ makan tau, yelah kat KL mana nak dapat? Heheheheh.




Selain mandi-manda, korang boleh berkayak kat Lubuk Yu. Nampak enjoy sangat! Nasib la takde baju spare, kalau tak memang AJ dah join berkayak dah. Oh ya, dalam Lubuk Yu, ada ikan kelah tau. Korang boleh bagi  ikan-ikan ni makan, besar-besar weh! Tapi, jangan pulak berani nak pancing ye, korang akan didenda kalau ditangkap. Tak salah AJ seekor ikan boleh kena denda sehingga RM 10,000 okay!

Setiap tahun, Taman Rimba Eko Lubuk Yu akan menganjurkan Hammock gathering. Untuk tahun 2020, masih lagi dalam perancangan. Best gila kalau dapat join kan? 

Nampaknya, masa pun semakin mencemburui. Lewat petang kami bergerak meninggalkan bumi Maran. Memang banyak kawasan menarik kat sini, InsyaAllah nanti AJ nak ajak kawan-kawan lain beriadah kat Maran ni lama sikit. So kalau korang tak tau nak beriadah kat mana, jom ke Maran! Tak jauh dari ibukota Kuala Lumpur dan menarik!



Terima kasih Tourism Pahang, Majlis Daerah Maran dan mereka yang terlibat dalam menjayakan program Lawatan Pelancongan Daerah Maran Bersama Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Alam Sekitar, Perladangan dan Komoditi Negeri Pahang. Memang 1 pengalaman yang menarik untuk AJ ❤️.

email signature

Khamis, 30 Julai 2020

Kafe Kleptokrat @ Jalan Tun H S Lee, Klasik dan Unik!

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Kafe Kleptokrat @ Jalan Tun H S Lee, Klasik dan Unik! - Cari kafe yang menarik kat Kuala Lumpur? Apa kata korang ke Kafe Kleptokrat yang terletak di Jalan Tun H S Lee. Landmark dia berhampiran dengan Menara Maybank KL, Muzium Telekom dan betul belakang Hotel Arenaa Star. Kalau naik kenderaan awam, korang boleh turun kat stesen Masjid Jamek dan berjalan kaki sikit ke blok sebelah.



Masa sampai je AJ teruja tengok kafe ni tau. Bertempat dalam bangunan lama yang telah dibina sejak tahun 1920 membuatkan ianya nampak klasik dan unik. Tu baru dari luar tau!

Tapi yang lagi unik kalau ke Kafe Kleptokrat, korang kena masuk ikut pintu belakang tau! Jalan nak ke pintu belakang tu pulak bakal membuatkan korang leka, sebab banyak port yang instagramable untuk bergambar!


Seperti biasa, nak masuk kafe kenalah patuh SOP. Lepas tu korang boleh naik ke tingkat atas untuk rasai lebih keunikan. Kat situ ada sebuah almari antik, menariknya almari tu bukan sekadar almari tapi almari tu adalah pintu masuk ke kafe! Wahhhhhhh.... Kitorang semua terpegun gila kat situ weh!


Melangkah masuk ke kafe pulak buat korang macam berada di zaman P.Ramlee gitu dengan himpunan pelbagai koleksi pelbagai barang antik. Macam AJ cakap tadi, bangunan ni dibina pada tahun 1920 kan. Jadi Kafe Kleptokrat memilih untuk mengekalkan struktur asal dalaman bangunan. Sebab tu awal-awal AJ cakap kafe ni klasik!


Tak puas rasanya nak bergambar dalam kafe, abis semua ceruk AJ pose sampai terlupa nak order makan. Hahahahahha.... Korang tengok gambar je pun dah boleh bayangkan macam mana suasana dalam kafe kan? Mesti tak sabar nak datang kan kan kan?

Dari segi makanan pulak, AJ boleh cakap semuanya sedap! Kat sini hidangan yang paling special pada AJ ialah seleksi pizza. Kenapa? Kafe Kleptokrat punya signature ialah homemade sourdough. Rasa dia memang A kalau nak dibandingkan dengan tempat lain. Doh dia rasa sangat lembut dan ranggup dalam masa yang sama. Topping pizza pulak memang dari bahan yang segar. Cendawan pun gebu-gebu!


Selain tu, AJ cuba rice bowl Chicken Teriyaki and Sweet Union Kafe Kleptokrat. Yang ni boleh tahan sedap, portion pun besar. AJ share 2 orang pun kenyang.


Kat Kafe Kleptokrat juga menghidangkan pelbagai jenis menu lain seperti salad, burger dan kek sebagai pencuci mulut.


Menu minuman pun tak kurang hebat, AJ cuba Dancing on The Floor yang menggabungkan mint, lemon, lychee dan lime. Segar terus rasa bila sedut salah satu signature drinks Kafe Kleptokrat tau!


Dari sekarang sehingga 15 Ogos 2020, Kafe Kleptokrat menawarkan diskaun 20% pada setiap pelanggan yang menjamu selera disini. Kalau korang nak ekstra lagi 10% pastikan korang bergambar di hadapan kafe dan post dimana-mana laman sosial korang, make sure ianya public dan tunjuk pada staff kafe semasa membuat pesanan okay!



Berita baik untuk mereka yang berada di sekitar KL Sentral business district, Bangsar, Sentul, Pudu, Brickfields, Seputeh, Titiwangsa, Ampang Hilir, Bukit Damansara dan Bukit Tunku, Kafe Kleptokrat ada menyediakan khidmat delivery secara PERCUMA!

Korang cuma perlu Whatsapp +6019 222 0262 untuk tempahan. Best kan? Kalau malas nak keluar makan, order je dari Kafe Kleptokrat.


Nak ke Kafe Kleptokrat? Maklumat lanjut kat bawah ni :
Alamat : Kafe Kleptokrat, 18 Jalan Tun H S Lee, City Centre, 50100 Kuala Lumpur.

Waktu Operasi : Isnin hingga Sabtu (10 pagi - 4 petang)



email signature