Blogger templates

Click to Follow...

Thursday, 31 October 2019

Butterfly Coachella Party 2019 X The Butterfly Project Malaysia

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Bulan lepas AJ join Butterfly Coachella Party 2019 dengan Butterfly Project Malaysia di Hearty Party Sdn Bhd, Setia Alam. Yup, memang agak jauh, tapi AJ teruja nak join sebab it's Coachella Party! My very first Coachella. Hihihihi.


Jam 4 petang AJ dah grab share ngan Kak Miera & Azwar. Ni pun, last minute baru AJ plan nak gerak sekali tau. Dalam 45 minit kami sampai ke perkarangan Hearty Party Sdn Bhd. Okay, kat sini tempat yang sangat sesuai kalau korang ada plan nak anjurkan parti ataupun apa-apa event. Bangunan 4 tingkat ni, sangat luas, selesa dan ada rooftop jugak! Selain tu, korang boleh buat painting party okay.

Hearty Party Sdn Bhd
Facebook : https://www.facebook.com/heartypartymalaysia/
Instagram : https://www.instagram.com/heartypartymalaysia/

Masuk je kat dalam tu, kami disambut mesra dengan usherer dan tak lain tak bukan, our mamasan Tammy Lim! Tapi kali ni, tak sempat pulak nak selfie dengan Mamasan kite tu. Huhuhuhuhu.

Sebelum teruskan dengan aktiviti, kitorang sempat bergambar dekat photobooth dari Tagbooth! Banyak prop menarik yang Tagbooth sediakan, lepas tu printed photo pun berkualiti dan menarik. Nampak tak semua orang tak sabar tunggu turn nak amik gambar kat photobooth.


Tagbooth Photobooth
Website : http://tagbooth.com.my/
Facebook : https://www.facebook.com/tagbooth/
Instagram : https://www.instagram.com/tag.booth/

Lepas dah puas bergambar kat Tagbooth, kami ke tingkat 1. Kat sini macam-macam booth ada. Best gile tau, semua Butterfly kene ke setiap booth yang ada untuk bergambar dan kumpul souvenir masing-masing! Seronok tengok aksi kawan-kawan lain. Macam-macam gaya keluar.

Booth pertama yang AJ singgah, booth Althea Korea. Kat booth ni semua produk-produk keluaran Althea ada. Paling baru sekali A'bloom Brow Wow yang didatangkan dengan 3 warna pensel kening. Setiap orang berpeluang mencuba sendiri ketiga-tiga pensel kening tau dan paling best, dapat bawak balik sekotak produk Althea iaitu salah 1 Mask, Spot Film Gel, Petal Velvet Sunaway, Petal Velvet Powder limited edition, Spotlight Eye Glitter, Stay Fresh Body Sparkling Mist dan A'bloom Brow Wow!



Althea Korea
Website : https://my.althea.kr/
Facebook : https://www.facebook.com/altheamalaysia
Instagram : https://www.instagram.com/altheakorea/

Lepas tu AJ pegi booth Voir Gallery, perghh teringat zaman sekolah tau. Voir Malaysia ni bukan name asing pada AJ. Dari zaman sekolah, AJ selalu beli pakaian kat Voir. Harga pun berpatutan. Masa kat sini, Voir Malaysia pamerkan macam-macam jenis dan deaign terbaru koleksi beg tangan diorang. Sambil belek-belek tu, AJ sempat bergaya dengan beg-beg tangan tu. Surprisingly, kitorang tak balik dengan tangan kosong! Kami semua dapat pilih 1 daripada 6 design mini handbag yang ada. Yeayyy! Pilihan AJ, yang aummmm! (Leopard print).



Voir Gallery
Website : https://www.voirgallery.com/
Facebook : https://www.facebook.com/voirmalaysia/
Instagram : https://www.instagram.com/voirmalaysia/

Kemudian AJ ke booth Signature Market, jenama ni memang terkenal dengan makanan dan barangan yang berasakan organik dan semulajadi. Kalau korang tengah berdiet, korang boleh dapatkan kekacang dari Signature Market. Sedap tau! Terdapat lebih 500 produk keluaran Signature Market ni tau.



Signature Market
Website : https://www.signaturemarket.co/my/marketplace/
Facebook : https://www.facebook.com/signaturemarket/
Instagram : https://www.instagram.com/signaturemarket/


Bila dah berjalan dari booth ke booth, mestilah tekak pun dahaga. So kami bergerak pula ke booth Curmudgeon's Brew. Ini pestime AJ dengar pasal produk ni tau. Masa kat sini, AJ sempat rasa air peanut butter. Yes peanut butter! Selalu duk makan ngan roti je kan, kat Curmudgeon's Brew korang boleh rasa peanut butter coffee. Sedap gile. Selain tu, ada vanilla, latte, mocha, chocolate dan sebagainya.



Curmudgeon's Brew
Facebook : https://www.facebook.com/curmudgeonsbrew/
Instagram : https://www.instagram.com/curmudgeonsbrew/

Last sekali AJ ke booth Avantgarde Blooms. Perempuan dan bunga memang berpisah tiada. Kat sini korang boleh dapatkan pelbagai jenis bunga segar. AJ pilih bunga rose yang berwarna ala-ala pink purple. Cantik gile tau! Pastu wangi pulak tu. Korang boleh dapatkan bunga favourite korang setiap bulan dengan harga serendah RM 50. Nak tau lebih lanjut, boleh follow Avantgarde Blooms.



Avantgarde Blooms Flower
Website : https://www.avantgardeblooms.com/
Facebook : https://www.facebook.com/avantgardeblooms/
Instagram : https://www.instagram.com/avantgardeblooms/

Dah puas terjah semua booth, kami ke rooftop untuk makan malam dan tengok sunset. Sebelum tu, AJ hilangkan dahaga dengan Lerz Tea & Coffee Fruit Tea. AJ pilih Passion Fruit tea, rasa dia sangat refreshing dan sedap. Kalau korang tak suka yang masam sangat, boleh pilih perisa mangga. Masa kat Coachella Party ni, fruit tea disediakan fresh tau. Masa korang minta, baru disediakan. Aduhhh... Masa menulis entri ni pun kecur liur! Terbayang fruit tea sedap tu!



Lerz Tea & Coffee Fruit Tea
Facebook : https://www.facebook.com/lerzmalaysia/
Instagram : https://www.instagram.com/lerzmalaysia/

Hidangan makan malam kami, disediakan oleh Jom Party. AJ paling suka potato salad dan lemongrass chicken dia. Ya ampun, bertambah-tambah AJ makan. Serious kalau korang ada nak cari katerer makanan untuk pelbagai majlis, korang boleh consider Jom Party ni, makanan tip top!



Jom Party
Facebook : https://www.facebook.com/Jompartylah/
Instagram : https://www.instagram.com/jomparty/

Sambil makan, kami dihiburkan dengan persembahan beberapa buah lagu dari Sid Haizad Yusoff. Salah sorang Butterfly pun turut menyumbangkan sebuah lagu. Kitorang memang enjoy habis dengan persembahan dan semua aktiviti masa Butterfly Coachella Party 2019 ni.



Sid Haizad Yusoff
Facebook : https://www.facebook.com/sidhaizadyusoff/
Instagram : https://www.instagram.com/sidhaizadyusoff

Sebelum berakhirnya party, kitorang ada lagi 1 aktiviti Painting. AJ memang tak sabar nak tunggu aktiviti ni. Masa ni, kami boleh pilih nak lukis salah 1 dari 4 jenis buah. AJ pilih untuk lukis nanas. Kalau nak tau, AJ ni memang tak kreatif. Tapi dengan bantuan Yana, AJ boleh lukis nanas yang cantik! Pat pat myself! Hahahahaa. Tak sangka AJ kreatif gile. Kah!

Thank you Yana!

Abis je painting party, makanya tamatlah Butterfly Coachella Party 2019. I had so much fun! AJ harap, AJ dapat join lagi aktiviti dengan The Buttefly Project Malaysia pada masa depan. Tak penah tak best. Selain aktiviti, AJ banyak kenal dengan kawan-kawan baru. Seronok tau!

Oh ya, tak lengkap party tanpa Best-dressed awards kan? AJ tak expect pun AJ akan menang kali ni, sebabnya semuanya AJ prepare last minute. Nak pakai baju apa pun, hari sebelum tu baru AJ fikir. Tapi tu la, rezeki tak penah salah alamat kan? I won 1st prize for best-dressed! Yeayyy! Alhamdulillah, thank you The Butterfly Project Malaysia and of course Voir Malaysia for choosing me! Tak sabar nk gi shopping!



Last but not least, Some of the lovely butterfly that i met! I love you guys!



P/s : Looking forward for another parteeehhhh!

email signature

Friday, 25 October 2019

Balik Pulau Nature Xploration : Ada Apa di Balik Pulau?

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Hari kedua Balik Pulau Nature Xploration, kami check-out seawal jam 8.30 pagi dari Hype Eco Resort dan breakfast. Lepas tu kami menaiki bot untuk melihat kawasan sekitar. Kali ni perjalanan agak jauh sikit, dalam 45 minit ke 1 jam dengan bot.


Sepanjang perjalanan menuju ke kawasan paya bakau untuk aktiviti Mangrove Tour, kami diperkenalkan dengan pelbagai spesis burung dan hidupan laut oleh Nature Guide. Dalam perjalanan tu, kami sempat singgah dikawasan Irrawaddy Dolphin. Masa tu kitorang berpeluang tengok sendiri dolphin tu. Tapi spesis ni pemalu sikit. AJ nampak hujung-hujung je.


Sampai kat mangrove tour, kami dibawa menyelusuri kawasan sekitar paya bakau. Encik Ali cakap, disini aktiviti yang paling sesuai ialah birdwatching. Aktiviti ni sesuai dilakukan pada sebelah pagi dan sebelah petang. Sempat juga kami kenal dengan beberapa jenis spesis burung dan haiwan lain yang kami nampak masa tu.



Aktiviti mangrove tour dan naik bot tamat di Pejabat Taman Negara Pulau Pinang di Kuala Sungai Pinang ataupun pintu kedua. Korang boleh masuk ke Taman Negara melalui kedua-dua pintu masuk. Pintu 1 di Teluk Bahang dan Pintu 2 disini.


Kami teruskan perjalanan dengan menaiki van ke Pekan Balik Pulau untuk melihat mural yang terdapat kat sini. Antara mural yang paling femes kat sini, pakcik penjual roti tu. Ala, yang viral tu!


Dah puas pusing-pusing, kami ke Restoran Mak Ngah Gulai Warisan. Kat sini macam-macam jenis lauk kampung ada. Ayam goreng pun dihidangkan panas-panas. Alhamdulillah, kenyang perut kitorang. Terima kasih Mak Ngah Gulai Warisan.



Info :
Mak Ngah Gulai Warisan
Alamat : Jalan Sungai Nipah, Kampung Permatang Tengah, 11000 Balik Pulau, Pulau Pinang.
Tel : 010-2194520

Usai solat Zohor, kitorang ke Penang ATV Eco Tour. Ni memang aktiviti yang AJ tunggu-tunggu. Sebabnya kami berpeluang meronda dengan ATV selama 1 jam dan 10km. Selalu sekejap je kan, kat sini sejam kau!



Route 10km tu kami pusing kat sawah padi, kolam ikan, ladang buah-buahan dan sayuran dan kawasan pantai. Memang best! Walaupun panas membahang, tapi pengalaman yang kami dapat tu lagi panas pada cuaca tau! Agitteeeew!

Tapi kan, masa pusing naik ATV tu ade 1 tragedi yang buat program ni jadi 1 kenangan manis. Salah sorang staff, terlanggar buah kelapa dan terjatuh dalam tali air dengan ATV. Terkejut semua orang masa tu, Alhamdulillah takde apa yang serius. Lepas tu pecah gelak semua. Hahahahha.


Bila dah abis je aktiviti ATV, maka berakhirlah program Balik Pulau Nature Xploration kali ni. Memang seronok sangat tau. Masa majlis penutup, kami semua dapat sijil penghargaan. Pestime AJ dapat sijil tau.



Info :
Penang ATV ECO Tour
Alamat : 298, Mukim 1, Kampung Perlis, 11000 Balik Pulau, Pulau Pinang.
Tel : 019-4621883


So sape kata area Balik Pulau tu takde apa-apa? Banyak je aktiviti yang boleh korang buat. Kalau lepas ni korang ke Penang, boleh cuba aktiviti Nature ni. Mesti akan jadi salah 1 pengalaman yang korang akan ingat sampai bila-bila.

Terima kasih kepada semua yang terlibat dalam menjayakan program kali ni. AJ harap, Tourism Malaysia Wilayah Utara tak serik jemput budak demam ni lagi.

Kalau korang nak baca entri hari pertama, KLIK SINI

P/s : Abis je kat Penang, AJ ke Terengganu pulak.

#tourismmalaysia #visitmalaysia2020 #vm2020 #BalikPulauNatureXploration #kbba9


email signature