Blogger templates

Click to Follow...

Wednesday, 29 May 2019

Menarik di sekitar Kota Kinabalu, Sabah

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Siapa perasan AJ ada update bercuti kat Sabah baru-baru ni. Ala, yang pegi dengan Alif Satar pujaan korang tu? Hahahahaha. So semasa trip tu, AJ dibawa ke beberapa negeri di Sabah.


So AJ nak cerita dulu apa yang menarik di sekitar Kota Kinabalu, Sabah. Sebenarnya, ini pertama kali AJ jejakkan kaki di Negeri di Bawah Bayu. Memang teruja sangat. Banyak tempat yang best dan juga makanan yang sedap! Ada yang susah nak dapat kat KL, korang boleh dapat kat sini tau! Jom AJ bawak korang berjalan di sekitar Kota Kinabalu, Sabah.

Kampung Nelayan Floating Seafood Market Restaurant

Kalau ke KK, tak sah kalau tak singgah di Kampung Nelayan Floating Seafood Market Restaurant yang terletak di Taman Tun Fuad Luyang. Restoran ni memang sangat popular kalau kat Kota Kinabalu. Kat sini pelbagai jenis makanan laut korang boleh makan. Kalau kat Sabah, dah tentulah lobster antara hidangan makan laut yang korang kene cuba!



Restoran ni dibuka setiap hari dan terdapat 2 sesi. Iaitu makan tengah hari dari jam 11.30 pagi sehingga 2 petang dan makan malam dari jam 6.30 petang sehingga 11 malam. Setiap malam ada persembahan kebudayaan negeri Sabah dan paling seronok pengunjung juga boleh turut serta dalam tarian-tarian tu tau! Sambil makan, sambil berhibur gitu.



Info :
Alamat : Silverado Corporation Sdn. Bhd Taman Tun Fuad Luyang, Bukit Padang, 88300 Kota Kinabalu, Sabah
Tel : 088-231 003


Perpustakaan Negeri Sabah, Menara Yayasan Sabah dan Tanjung Lipat

"Mende la, pegi perpustakaan!" Haaaa, jangan terkejut tau kalau masuk Perpustakaan Negeri Sabah. Perpustakaan ni sangat moden dan teratur. Sebelum jejakkan kaki pun korang akan amaze gile dengan reka bentuk perpustakaan ni tau. Direka dengan bentuk buku yang separa terbuka. So dari luar korang dah boleh nampak reka bentuk unik tu.



Perpustakaan Negeri Sabah ada 6 tingkat kesemuanya, setiap 1 tingkat dah dipecahkan dalam beberapa kategori yang bersesuaian dengan semua peringkat umur. Terdapat beberapa jenis kemudahan yang disediakan selain daripada ruangan membaca. Ada bilik komputer, bilik muzik dan dewan untuk peperiksaan. Paling AJ suka, ruangan kanak-kanak yang berada di tingkat 1. Terasa macam duduk dalam tadika reka bentuknya tau! Kalau korang memang suka membaca, bolehlah luangkan masa berkunjung ke Perpustakaan Negeri Sabah.



Info :
Website : http://www.library.sabah.gov.my/index.php/ms/

Menara Tun Mustapha / Menara Yayasan Sabah

Selain tu korang boleh luangkan sikit masa ke Menara Tun Mustapha ataupun lebih dikenali sebagai Menara Yayasan Sabah, merupakan menara ikonik yang melambangkan Negeri Sabah. Dulu ianya juga digelarkan sebagai bangunan bateri mengikut rekabentuknya.



Berhadapan Teluk Likas yang terkenal dengan air laut biru dan pantai bertembok batu karang. Nak kesini boleh melalui jalan pantai sejauh 8.3km je dari Bandaraya Kota Kinabalu. Dinamakan sebagai Menara Tun Mustapha pada 31 Julai 2001 bersempena 35 tahun penubuhan Yayasan Sabah sebagai pengikhtirafan atas sumbangan dan perjuangan beliau. Yayasan Sabah ditubuhkan dan bertindak sebagai pemangkin dalam pendidikan dan pembangunan sosioekonomi Negeri Sabah.

Info : http://www.yayasansabahgroup.org.my

Berhampiran Menara Yayasan Sabah, terletaknya Tanjung Lipat ataupun Teluk Likas. Kat sini korang boleh berjalan, makan-makan angin ataupun berjogging petang-petang sambil menikmati pemandangan yang tenang. Angin petang kat sini best wa baq ang! Sambil tu korang boleh juga ke Masjid Terapung Kota Kinabalu.

Restoran D'Place Kinabalu

Nak rasa makanan tradisi masyarakat Kadazan-Dusun kat Sabah? Korang wajib ke Restoran D'Place yang terletak di Plaza Shell. Makanan dia memang unik dan kalau korang nak cuba rasa butod pun ade juga tau. Ape tu butod? Ala, ulat sagu tu. Tapi kita tak bole makan la. Masa kat situ semua macam tertanya-tanya boleh makan ke tidak. Alif siap google lagi. So, jawapannya TAK BOLEH DIMAKAN bagi yang beragama Islam.



Masa kat sini kami dihidangkan nasi dalam buluh kombinasi "gulu-gulu". Dalam tu ada beberapa jenis makanan tradisi seperti hinava, bambangan, tuhau, nomsom/bosou ikan, sayur kampung dan ikan masin. Bagi AJ yang pertama kali makan hidangan ni, memang tak tau  nak gambarkan seapnya macam mana terutama bambangan dan tuhau tu. Ada rasa pedas, masam manis, semua cukup! Yang AJ boleh cakap, korang kene CUBA! Dibuka dari jam 11 pagi sehingga 10 malam setiap hari.



Info :

D’ Place Kinabalu
Alamat : Lot 2.01&2.02, 2nd Floor,Plaza Shell
Kota Kinabalu, Malaysia

Tel : +6016-833 2381


Bukit Signal dan Dataran Todak, Kota Kinabalu

Seterusnya kita ke Bukit Signal yang terletak di tengah-tengah Bandaraya Kota Kinabalu. Dari atas ni, korang boleh tengok pemandangan indah Kota Kinabalu. Korang boleh nampak bukit, laut. Kat atas tu jugak ada kafe untuk korang lepak-lepak minum. Memang cantik! Kalau korang jenis suka adventure sikit, bolehlah berjalan ikut trail yang ada kat situ. Orang kata, kalau tak fit boleh tahan mengah jugak. Hehehhehhe.



Dataran Todak juga salah satu tempat yang boleh korang pegi kalau ke Kota Kinabalu. Kat sini kira macam Jalan Alor yang kat KL ni la. Pelbagai jenis kedai makan seafood ada. Korang tinggal nak pilih je. Makanan laut dia segar-segar. Lobster dia, perghhh! Bapak besar!. Kat sini selain makanan laut, AJ try latok. Dia sejenis rumpai laut yang memang terkenal di kalangan orang Sabah. Rasa dia? Plain tapi kalau kuah cecah dia sedap, memang licin sepinggan latok tu! Alhamdulillah, kene dengan tekak AJ! Dataran Todak ni hanya bukak pada sebelah malam je tau.



Okay, ni je la antara tempat menarik yang sempat AJ singgah masa kat Kota Kinabalu. Memang best kat sini. Kalau korang ada banyak masa, banyak lagi tempat yang boleh korang explore. Untuk entri seterusnya, AJ  nak bawak korang berjalan di Menara Kayangan yang terletak di Lahad Datu pulak.

Nak tau apa yang best kat situ? Tunggu!

P/s : Rindu pulak nak makan Latok!

email signature

Saturday, 25 May 2019

Eat.Travel.Write 8 | Kelulut Kasih, Hulu Langat

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Eat.Travel.Write 8 diteruskan dengan kunjungan ke Kelulut Kasih, Hulu Langat. Diusahakan oleh  Puan Affarida dan suami. Bermula dengan hanya 30 sarang kelulut, kini beliau memiliki lebih 100 sarang kelulut untuk membekalkan madu kelulut kepada pelanggan.


Menurut Puan Affarida, beliau meninggalkan kerjaya sebagai pegawai bank bagi mengusahakan madu kelulut dengan tanpa ada apa-apa pengetahuan mengenai kelulut sehinggalah satu demi satu kelulut mengosongkan sarang. Selepas itu beliau mengambil pendekatan untuk mempelajari ilmu mengusaha dan menternak kelulut.


Selepas hampir 2 tahun mengusahakan kelulut, beiau kini sudah mula memproses sendiri hasil kelulut di Kelulut Kasih menggunakan mesin khas.

AJ dan rakan-rakan trip ni berpeluang tengok dan merasa sendiri madu kelulut fresh dari ladang! Rupanya kelulut ni menyerap rasa dari tumbuhan yang mereka makan. Kalau kata, makan pokok durian, makanya mau yang dihasilkan akan ada sedikit rasa durian, kalau manggis adalah sikit rasa manggis.


Lepas tu lebah kelulut ni ada beberapa jenis dan madu yang dihasilkan juga ada beberapa rasa yang berlainan. Duduk kat situ, habis semua madu AJ rasa! Betullah, tak dinafikan setiap rasa madu tu berlainan. Ada yang manis, ada yang masam-masam sikit dan ada juga yang rasanya sedikit pahit kat hujung rasa tu.



Kalau korang nak dapatkan sendiri hasil madu kelulut asli ni ka, korang boleh ke Kelulut Kasih yang  terletak di Batu 12, Hulu Langat. Terdapat pelbagai hasil dari madu kelulut dijual disini selain dari mdu asli seperti sabun.



Info lanjut AJ sertakan kat bawah ni okay!

Alamat : Lot 1635, Kampung Seberang, Batu 17, Dusun Tua, 43100 Hulu Langat, Selangor.
Facebook : Kelulut Kasih

P/s : "Madu Asli" yang tu takde jual kat sini tau! Hahahhahaha..


Eat.Travel.Write 8 | Gerai Masakan Kampung Asli (Ikan Sungai), Hulu Langat

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Kalau sebelum ni kami dihidangkan dengan hidangan Minang, untuk hari kedua kami dibawa menjamu selera di Gerai Masakan Kampung Asli (ikan sungai), Hulu Langat. Gerai ni terletak betul-betul di tepi jalan Batu 11 tak salah AJ. Kalau korang lalu situ, boleh nampak banner dia.


Pelbagai jenis hidangan ikan sungai terdapat disini seperti ikan patin, baung, keli, talapia dan sebagainya. Kalau korang tak begitu gemarkan ikan sungai, korang boleh pilih hidangan ikan siakap.

Pelbagai jenis masakan kampung ada seperti masak lemak, gulai tempoyak, kari dan asam pedas. Kat sini kan, lauk-pauk dia macam ala-ala Jawa sikit. Yang paling buat terliur tu ada beberapa jenis sambal. AJ duk terliur dengan sambal hijau Jawa dia. Pedas dan memang umppph!




hjKalau korang kenal AJ kan, korang mesti tau yang AJ tak makan ikan. Jangan risau, ada jugak lauk lain macam ayam goreng, gulai lemak telur itik, sambal tauhu dan tempe goreng jawa, masak lemak nangka. Kalau nak cerita memang tak abis sampai esok! AJ yang menaip entri ni pun dah terliur.



Gerai ni taklah besar mana pun, tapi selalunya kalau korang datang lambat lauk-pauk pun dah tak berapa banyak dan meriah. So kat situ pun dah boleh tau, macam mana enakmya rasa masakan dia kan?

Kalau korang ke Hulu Langat, jangan lupa singgah menjamu selera di Gerai Masakan Kampung Asli (Ikan Sungai). Gerenti kenyang!

P/s : Apa yang best mengenai Eat.Travel.Write, kita bukan je terjah kedai makan yang mewah-mewah. Biasa-biasa pun kita singgah. Janji sedap!

Friday, 24 May 2019

Eat.Travel.Write 8 | Galeri Saudagar, Bangi Gateway

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Kita sambung lagi dengan trip Eat.Travel.Write 8, Hulu Langat. Hari kedua, kami dibawa ke Galeri Saudagar milik Tok Siak Ar-Rembauwi yang terletak di Bangi Gateway. Apa yang menarik kat sini?


Galeri Saudagar ni menjual Khazanah Melayu, terutamanya keris. Serius la zaman moden ni ada lagi yang jual dan tahu pasal keris? Haaaa, kalau korang nak tau apa sahaja mengenai keris, korang boleh berjumpa sendiri Tok Siak. Banyak ilmu mengenai keris yang dikongsikan dengan kami semasa sesi ni.


AJ sendiri pun pertama kali pegang keris yang betul. Kalau setakat keris plastik pengantin tu penah la pegang. Yang ni keris betul okay! Masa kami kat sini, Tok Siak banyak menerangkan jenis keris dan perbezaan setiap bilah keris yang ada.


Kami ditunjukkan dengan keris Melayu dan Jawa. Selama ni, yang AJ tau, keris tu sama je semuanya. Asalkan ada hulu, ada bilah dengan sarungnya itulah keris. Tapi sebenarnya setiap satu keris ni ciri dia sangat berlainan. Bentuk mungkin nampak sama dan serupa tapi lainlah! AJ nak cerita lebih lanjut pun, AJ tak berapa mahir.


Yang AJ tau, keris Jawa pangkal bilahnya tenggelam habis bila dalam sarung, manakala keris Melayu pula bilahnya akan sedikit kelihatan bila didalam sarung. Tapi kan, bila tengok sendiri keris-keris kat sini, AJ paling tertarik dengan rekabentuk hulu keris. Tak tau kenapa tapi bagi AJ hulu keris tu sangat unik. Pada mata AJ, kalau hulu cantik, bentuk unik nampak gah sangat!


Setiap keris-keris ni ada yang mencecah sehingga puluhan ribu ringgit! Bukan semua orang boleh beli atau pinang keris-keris ni tau! Korang kene ada ilmu dan juga kebenaran untuk memiliki keris.  Selain daripada keris, terdapat beberapa lagi senjata dari zaman moyang kita yang ada kat situ. Nak tau lebih lanjut korang boleh ke Bazar Karat yang terletak di bahagian belakang bangi Gateway dan jumpa Tok Siak sendiri.

P/s : Khazanah dan pusaka Melayu makin dilupakan.. Sobs!


Eye Pro Vision, Kedai Cermin Mata Murah di Sungei Wang Plaza, KL

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Ada yang nak ganti atau buat cermin mata raya tak? AJ dengar ade kedai viral iaitu Eye Pro Vision, kedai cermin mata murah kat Sungei Wang Plaza, Kuala Lumpur. Betul ke murah???? Baru ni AJ sendiri pegi Sungei Wang dengan Mr. JR, kebetulan dia nak tempah cermin mata. So kitorang nak tengoklah tahap kemurahan harga cermin mata viral yang ditawarkan kat sini. Dalam hati AJ "mesti cermin mata biasa-biasa je."


Tapi bila dah sampai kat Eye Pro Vision, sangkaan AJ tu meleset sebab disini cermin mata murah yang ditawarkan memang berkualiti dan ada waranti. So kalau dah beli, ada yang tak kene ataupun cermin mata korang rosak macam hilang skru ke, cermin ke, korang boleh datang rujuk balik kat sini.


Banyak sangat pilihan bingkai cermin mata yang ada, korang nak bingkai tebal, nipis, kecik, besar semua ada! Mula-mula datang, Mr. JR dah tak keruan, mana satu bingkai nak pilih. Pakai yang tu rasa macam okay, try yang lain pun okay jugak. Lama duduk depan rak tu untuk pilih bingkai je!  Ye korang, lelaki ni kalau bab memilih kalah perempuan jugak weh! Nasib baik staff kat situ sudi membantu dalam membuat pilihan. Terima kasih sangat kat William yang bagi pandangan bingkai mana yang sesuai untuk Mr. JR. Kalau tak, dengan AJ sekali pening nak tentukan mana yang sesuai dengan dia. Hahahahahaah.



Lepas dah pilih bingkai yang berjaya tawan hati, kita kena buat pemeriksaan mata dulu untuk tengok jenis rabun dan juga power kanta untuk cermin mata kita. Macam Mr. JR kan, dia memang dari dulu rabun, tapi degil tak nak pakai cermin mata. Pastu duk complaint kalau buat keje lama-lama jadi pening la, silau la. So padan la muka! Lepas tu barulah timbul keinsafan nak buat cermin mata baru. Tu yang AJ ajak ke Eye Pro Vision lepas baca banyak review yang okay pasal kedai ni.

Lens Alpha Blue 420

Lepas check mata je, William sarankan Mr. JR amik  Lens Alpha Blue 420. Apa tu? Ni kali pertama kitorang dengar, ingatkan semua kanta sama je. Tapi kat sini diorang memang sarankan kita amik Lens Alpha Blue 420. Korang kene tambah RM 60 je tau! So kalau tak amik, rugilah kan? Dah alang-alang buat cermin mata, biarlah amik kanta yang elok sikit kata Mr. JR pun.

Lens MultiCoat Biasa
Lens Alpha Blue 420

Lens Alpha Blue 420 ni bagus sangat untuk mereka yang ada masalah silau. William siap buat demo lagi perbezaan antara lens multicoat biasa dan Lens Alpha Blue 420. Memang terbukti, lens ni terbaik. William siap halakan lampu LED kat kedua-dua lens, tapi kat Alpha Blue 420 cahaya memang tak tembus, 100% menghalang sinar biru dan ultra ungu (UV420). Tak percaya? Tengok sendiri video kat bawah ni :



Wah! Hebatnya kamu Lens Alpha Blue 420! Selain tu banyak lagi kelebihan lens ni antaranya tahan lasak, tak mudah pecah, kalis calar. Bagus untuk mereka yang belajar, kerja dan banyak menggunakan komputer macam Mr. JR tu.

1 Jam, SIAP!

Selain tu tau tak apa yang best kat Eye Pro Vision? dalam masa 1 jam je, cermin mata yang korang tempah dah boleh siap. Sementara nak tunggu 1 jam tu, korang bolehlah cuci mata dan shopping kat Sungei Wang Plaza. Alang-alang menyeluk pekasam kannnn.... Hahahahhahaha...



Kos?

Kalau AJ kata murah, memang murahlah tu. Mr. JR cuma perlu membayar RM 125 je sahaja untuk cermin mata dia tu. RM 65 (bingkai) + RM 60 (Lens Alpha Blue 420). Serius, kualiti cermin mata dan harga yang ditawarkan oleh Eye Pro Vision sangat-sangat berbaloi.

Oh ya, kat sini memang banyak kedai yang letak papan tanda viral. Tapi pastikan korang ke kedai yang betul iaitu Eye Pro Vision yang terletak di alamat berikut :

Lot G 111, Ground Floor, sungei Wang Plaza, Jalan Bukit Bintang, 55100 Kuala Lumpur.

Kalau tak jumpa keai korang boleh contact William sendiri di talian : 016-377 1304.

Pastikan korang pergi ke kedai cermin mata murah yang viral tu tau! Jangan tersalah pegi kedai lain pulak. kalau tak dapat lens boek Alpha Blue 420 tu, jangan kecewa pulak. AJ dah bagitau dah kedai mana yang betul-betul viral ni.



So Mr. JR dah dapat cermin mata raya, korang bila lagi?

P/s : Dia kata kan, dia nampak hensem pakai cermin mata ni. AJ terus krik krik krik. Hahahah!

Photoshoot Dulu Baru Raya di Kaio Studio / White Studio Shah Alam

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Tak lama lagi kite semua dah busy nak raya kan? AJ pasti kebanyakan pada kite mesti dah siapkan baju raya yang cantik-cantik untuk di pakai masa pagi raya. Bila dah masuk lebaran, dah sibuk melayan tetamu yang datang bertandang dan kita pun sibuk kunjung-mengunjung rumah sanak saudara dan kawan-kawan jugak kan? Kadang tu, nak bergambar pun tak sempat!


So, apa kata kali ni kita sarung dulu baju raya awal-awal untuk sesi photoshoot dulu baru raya di Kaio Studio ataupun White Studio Shah Alam ni. Kalau taknak orang lain tau warna baju raya yang korang nak pakai nanti pun takpe, pagi raya semua dah ready termasuk gambar raya! Tinggal nak post je, mesti saudara mara dan kawan-kawan jeles tengok gambar raya korang yang meletop tu!



AJ sendiri pun dah siap dengan gambar raya tau dengan beberapa orang rakan blogger dan influencer walaupun ada lebih kurang 2 minggu lagi Aidilfitri akan menjelang. Awal kami dah rasa suasana raya! Tak sabar pulak nak beul-betul raya. Bila dah dapat gambar hasil bidikan lensa team Kaio Studio, lagilah rasa nak raya membuak-buak! Tak sabar nak post gambar yang banyak-banyak tu masa raya! Hihihihihi..



So far, AJ memang sangat berpuas hati dengan hasil kerja Kaio Studio. Ini pun bukan kali pertama AJ amik gambar kat White Studio Shah Alam tu. Dah berkali-kali dah! Yang dah penah berkerjasama dengan mereka mesti tau betapa teliti dan cantiknya gambar diorang kan? Kalau yang belum penah buat photoshoot raya kat sana, jangan lepaskan peluang! Bila lagi 1 family nak ada gambar cun? Inilah masanya.. Raya nanti sure dah sibuk macam AJ bagitau kat awal entri ni tadi.



Sekarang ni AJ dengar Kaio Studio ada buat promosi untuk mereka yang nak berphotoshot raya kat sana. Terdapat 2 background yang disediakan untuk korang, macam dalam gambar kitorang tu dengan 3 pakej menarik. Korang taknak ke ade gambar meriah macam kami? Nah AJ belanja lagi gambar kami lagi, lagi dan lagi!


So, kalau korang nak tau lebih lanjut mengenai 3 pakej yang disediakan oleh team Kaio Studio kat White Studio Shah Alam tu, korang boleh hubungi mereka dekat info yang AJ sertakan kat bawah ni:

Whatsapp :  +60 13-730 2880
Alamat :  1-06, Mitea Residence Office, No.5 Persiaran Sukan, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor.

#KaioStudio #PhotoshootRayaKaioStudio #whitestudio #WhiteStudioShahAlam

P/s : Korang team raya mana tahun ni?