Blogger templates

Click to Follow...

Wednesday, 22 May 2019

Althea A'Bloom, Produk Terbaru dari Althea Korea

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Baru-baru ni Althea Korea melancarkan rangkaian terbaru Althea A'Bloom. Sebagai Althea Angels, AJ berpeluang mencuba sendiri produk ni. Produk dari ALthea Korea memang tak pernah mengecewakan. AJ memang suka sangat bila dapat shopping kat website Althea tu, heaven gila sampai kadang rambang mata nak memilih produk.



Okay, tanpa berlengah jom kita tengok apa yang best mengenai rangkaian Althea A'bloom. Terdapat 3 jenis produk iaitu :

  • A'Bloom BHA Blackhead Blaster
  • A'Bloom Mask (Moisturizing Watermelon Mask, Brightening Lemon Lime Mask, Nourishing Avocado Mask, Anti-Blemish Peach Mask)
  • A'bloom Giant Meringue Puff
  • A'bloom Baby Meringue Puffs
A'Bloom BHA Blackhead Blaster



Blackhead memang musuh utama semua orang, blackhead ni kalau tak dicegah dari awal boleh buat kulit kita naik jeawat. Macam AJ sendiri selalu buat aktiviti luar, so blackhead memang senang jadi sebab pori yang tersumbat kesan kotoran dari luar tu la. Selalu AJ guna peel-off mask, tapi lecehlah bila nak kene tunggu kering lepas bila nak cabut tu, rasa macam bulu-bulu roma halus kat muka pun tercabut sama. Sakit tau! Hahahahahhaha. A'Bloom BHA Blackhead Blaster ni mudah sangat nak digunakan, tak sakit dan tak buat kulit jadi rengsa. Packaging pun kecik comel je, senang nak bawak kemana-mana. Hihihihi.

Cara penggunaan :

Bersihkan kulit wajah. Lepas tu sapukan A'Bloom BHA Blackhead Blaster di kawasan yang terdapat sebum berlebihan terutama pada bahagian hidung dan dagu. Urut perlahan pada bahagian tersebut kemudian bilas bersih. Nak lebih efektif, AJ sarankan korang letak tuala yang dibawahkan dengan air suam untuk buka pori muka kita sebelum gunakan produk ni.


A'Bloom Masks

Ini adalah produk yang AJ suka! Ada 4 jenis mask sheet yang berasaskan bahan semulajadi iaitu Moisturizing Watermelon Mask, Brightening Lemon Lime Mask, Nourishing Avocado Mask dan Anti-Blemish Peach Mask.

Mask sheet ni nipis je terasa melekap kat muka bila pakai. Lepas tu essence yang terdapat kat setiap 1 mask ni pun banyak. Jadikan kulit kita lebih lembut dan halus. Setiap 1 mask ni ada kelebihan dia sendiri.

Water-Me-Long - Moisturizing Watermelon Mask

✿ Mengandungi ekstrak tembikai untuk menghidrasikan kulit. menjadikan kulit lebih lembut, halus dan memperbaiki struktur kulit kering dan menggelupas.



Sparkle-Me-Bright - Brightening Lemon Lime Mask

✿ Memberikan khasiat vitamin dari lemon dan lime untuk kulit yang lebih bersih dan cantik. Membantu mencerahkan kulit yang kusam.



Avo-Cuddle-Me - Nourishing Avocado Mask

✿ Kaya dengan anti-oksidan dan mengandungi ekstrak avocado untuk melindungi kulit dari keadaan persekitaran yang tak baik. Ianya juga mengandungi vitamin E untuk memperbaiki keanjalan kulit dan buat kulit lebih berseri.



AC-Me-Peach - Anti-Blemish Peach Mask

✿ Mengandungi ekstrak buah peach yang kaya dengan vitamin A untuk mengurangkan minyak pada kulit dan membantu melembutkan kulit. Ianya membantu mengurangkan rengsa pada kulit yang sensitif.



Cara penggunaan :

Selepas menggunakan toner, letakkan mask dan tunggu sehingga 15-20 minit. Selepas mask ditanggalkan, ratakan lebihan essence sehingga meresap dalam kulit.




A'bloom Giant & Baby Meringue Puffs

Yang ni sangat cute! Rasa macam nak makan pulak puff ni. Sangat sesuai digunakan untuk apply foundation, concealer semua. Puffs ni sangat-sangat anjal dan lembut. Boleh digunakan semasa kering ataupun korang boleh lembabkan puff ni sebelum letak foundation kat kulit.



Sebab apa ada dua size? kadang bila mekap kan, ada part-pat yang susah nak ratakan dengan puff besar so bolehlah guna yang kecik untuk ratakan ke kawasan tu. Puffs ni sangat lembut dan fluffy je rasa masa dapkan kat kulit. Bila pakai foundation tu rasa lebih rata dan melekap pada kulit.


Bestkan rangkaian Althea A'Bloom dari Althea Korea ni? Kalau korang nak dapatkan info lebih lanjut mengenai produk-produk ni boleh layari : https://my.althea.kr/exclusive-brands/a-bloom

jangan tak tau, harga setiap satu produk ni sangat-sangatlah berpatutan dan berbaloi. Rugi rasanya kalau korang tak beli. Nak kulit cantik, kenalah invest sikit kan? Hehehehehe. So cepat order sebelum stok habis, nak pulak raya tak lama lagi. Sempat ni kalau korang beli sekarang! Hihihihihi.

Info lanjut :

Facebook : Althea
Instagram : @altheakorea

P/s : Althea Korea best! Tak penah kecewakan AJ. Banyak dah prduk-produk yang AJ guna beli dari sini.

Sunday, 19 May 2019

McDonald's Malaysia Menyantuni Anak-Anak Yatim

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Dua minggu sudah Ramadhan berlalu, selalunya masa bulan Ramadhan ni la, masa kita untuk bersama keluarga tercinta, berkumpul dan berbuka puasa bersama-sama. Namun, ada antara kita yang kurang bernasib baik dan tak berpeluang merasa apa yang kita rasa. Bersempena Ramadhan yang diberkati ,McDonald's Malaysia telah menyantuni anak-anak yatim dengan menganjurkan Majlis Iftar McDonald's Malaysia dan Persatuan Kebajikan Ronald McDonald Malaysia (RMHC) dengan kerjasama Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) di Masjid Usamah Bin Zaid, Wangsa Maju pada 16 Mei 2019.


Majlis Iftar ini juga telah dihadiri oleh Sahibus Samahah Dato' Seri Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri, Mufti Wilayah Persekutuan. Beliau juga turut meluangkan masa menyampaikan sedikit tazkirah Ramadhan kepada semua para tetamu dan juga anak-anak yatim. Turut hadir sama dalam majlis ini ialah Tuan haji Ahmad Shukri Yusoff, Ketua Pegawai Eksekutif PPZ-MAIWP dan Azhar Darbi, Pengarah Kanan Sumber Manusia dan Pengerusi Jawatankuasa Halal Dalaman, McDonald's Malaysia.


Seramai 500 orang anak-anak yatim daripada beberapa buah rumah kebajikan telah dijemput sebagai tetamu khas yang diraikan seperti Rumah kanak-kanak Tengku Budriah, Rumah Perlindungan Nur Qaseh, Rumah Anak Yatim Nur Iman Danau Kota Setapak, Rumah Titian Kaseh, Pusat Jagaan Kasih Murni, Baitul Hasanah, Pertubuhan Rumah Anak Yatim Ulin Nuha, Rumah Penyayang Darul Ilmi, dan Baitul Ehsan. Setiap rumah kebajikan ini juga telah menerima sumbangan sebanyak RM5,000 dari RHMC.



Seronok sangat bila tengok anak-anak yatim yang diraikan. Terpancar kegembiraan di wajah masing-masing. AJ yang turut berpeluang turut serta ni rasa terharu melihat usaha yang McDonald's Malaysia  dan PPZ-MAIWP melalui majlis Iftar ni yang bertujuan mengeratkan ukhwah dan sebagai tanda keprihatinan mereka dengan meraikan Ramadhan bersama insan-insan yang kurang bernasib baik ni.



Menurut Encik Azhar Darbi, mereka sangat berbesar hati menerima kehadiran lebih 500 anak-anak yatim dari rumah kebajikan yang dipilih dan berharap majlis ini dapat menyerikan lagi sambutan bulan Ramadhan. Menurut beliau lagi "Sebagai sebuah syarikat milik individu Islam, kami turut melaksanakan kewajipan kami untuk membayar zakat bagi membantu serta memberikan manfaat kepada golongan fakir miskin di Malaysia"



AJ harap pada masa akan datang, program ini akan terus dijayakan. Semoga anak-anak yatim yang diraikan ni merasa nikmat Ramadhan yang barakah melalui program dan sumbangan dari RHMC. Tahniah kepada kedua-dua pihak yang bertanggungjawab dalam meraikan insan yang kurang bernasib baik. Semoga ukhwah yang terjalin antara McDonald's Malaysia dan PPZ-MAIWP akan berterusan menyebarkan kebaikan dan kegembiraan buat anak-anak ini. Aamiin.



"Ibadah Zakat Pelengkap Ramadhan"

#McDIndahnyaRamadan
#McDonaldsMalaysia


Monday, 13 May 2019

Lega Badan Dengan Rawatan di E-Genki

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Back to back trip memang memenatkan, dari pertengahan bulan Mac sampailah awal Mei, AJ memang kerap travel. Bila dah selalu sangat ke sana sini, badan AJ tak cukup rehat dan lesu. So beberapa hari lepas, AJ berkesempatan ke E-Genki di Healthland Family Wellness Center, Setapak. E-Genki merupakan 1 jenama yang berbeza dengan Healthland dan merupakan rakan strategik Healthland. Disebabkan tu, E-Genki terletak di bangunan yang sama.



Kat sini AJ buat 2 rawatan iaitu Modern Bioelectric Theraphy + Tradisional Chinese Massage dan juga Mud Balm Treatment. Ini merupakan kali pertama AJ cuba rawatan Modern Bioelectric Theraphy ni. Terus terang, AJ tak penah dengar lagi pasal rawatan ni. Sebenarnya rawatan ni dah lama dipraktikkan, cumanya AJ je yang tak tau.



Apa itu Rawatan Modern Bioelectric Theraphy + Tradisional Chinese Massage dan Mud Baalm Treatment?

Rawatan ini menggabung 2 elemen iaitu terapi bioelektrik moden Meridian dan juga urutan tradisional Cina. Semasa rawatan ni, 1 alat berarus elektrik rendah digunakan untuk mengesan kat mana kawasan ataupun anggota badan kita yang lenguh-lenguh tu. Dengan adanya alat ni, AJ tak payah pun nak bagitau kat mana yang sakit tau. Therapist kita dah sedia maklum kat mana. Magic kan? AJ memang selalu sakit dekat bahu dan juga pelipat kaki sebelah kiri. Memang dah lama dah dari AJ aktif sukan dulu. Cumanya, AJ jarang sangat merawat tempat yang sakit tu. Bila AJ ke E-Genki, terus je diorang dapat kesan sakit AJ tu dan rawat. Fuhhh! Memang lega bila diurut. Badan AJ pulak memang jenis cepat berangin. Eloklah dapatkan rawatan.




Selain daripada melegakan kesakitan, banyak kebaikan yang boleh korang dapat dari rawatan ni tau, antaranya :
  • Memperbaiki peredaran darah pada tubuh badan
  • Membentuk semula sel dan saraf
  • Menungkatkan sistem pencernaan
  • Meningkatkan anti keradangan
  • Menghilangkan keletihan dan lesu tubuh badan
  • melegakan ketegangan dan kesakitan
  • Baik untuk detok


Masa rawatan memang badan AJ rasa sakit terutama kat bahu dan pelipat kaki tu. Nak pulak bila diorang urut kat situ, lagilah terasa lenguhnya. Tapi lepas je 1 jam rawatan Modern Bioelectric Theraphy + Tradisional Chinese Massage, terus badan jadi segar dan bahagian yang sakit tu rasa lebih lega. Badan pun ringan je.



Rawatan tak habis setakat tu je, lepas urutan AJ diberikan lagi 1 jam untuk Mud Spa. Mud Spa ni memang AJ penah buat sebelum ni. Mud Balm yang hangat diletakkan pada seluruh tubuh untuk membantu melancarkan perjalanan darah kita. Memang panas sikit tapi kesan lepas mud spa tu yang paling penting. Tak tau macam mana AJ nak cakap betapa segar dan leganya seluruh badan ni lepas rawatan. Korang kene cuba sendiri kalau nak tau kesannya.

Korang boleh tengok proses rawatan kat VIDEO ni...

Berita baik untuk pembaca blog AJ! Kalau korang nak cuba sendiri rawatan di E-Genki, AJ ada 10 voucher bernilai RM 100 setiap 1 untuk 10 orang yang bertuah. Korang kene bagitau AJ, kenapa korang nak cuba rawatan ni.



Terdapat beberapa cawangan E-Genki yang boleh korang kunjungi. Kat bawah ni AJ sertakan outlet dan nombor telefon untuk korang dapatkan maklumat.

Healthland Taman Desa
+6014 368 8595

Healthland Sri Petaling
+6014 368 8636

Healthland Setapak
+6014 368 8492

Healthland Desa Park City
+60 17-236 9928

Healthland Taman Segar
+6014 618 9698

P/s : Best rawatan dia! AJ nak pegi lagi... Jom E-Genki!
#eGenki #eGenkiWellness #LetsBeGenki

Tuesday, 7 May 2019

Eat.Travel.Write 8 | Malam Gala Tema Tradisional di Terra Pong, Hulu Langat

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA


Untuk pertama kalinya Malam Gala Eat.Travel.Write 8 ada tema iaitu Tradisional. Yang tak boleh blahnya AJ memang tak tau ada tema, nasib baiklah Mr.JR tak keje. Makanya dia la kena belikan baju. Hahahaha. Kali ni, makan malam memang istimewa sebabnya dihadiri oleh tetamu kehormat iaitu YAB Dato’ Menteri Besar Selangor; YAB Tuan Amirudin B Shaari dan Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelancongan, Kebudayaan, Peradaban Melayu dan Warisan YB Datuk Abdul Rashid Asari di Restoran Terra Pong yang terletak di Batu 21, Hulu Langat.



Restoran ini dimiliki oleh Mantan Datuk Bandar KL, Tan Sri Ahmad Fuad Ismail memang bertepatan dengan tema makan malam gala ni sebab restoran ni dibuat daripada kayu dan nampak sangat klasik. Masa majlis ni juga kami diiringi persembahan Caklempong dan tarian Inang, membuatkan suasananya macam berada di zaman Melayu Asli. Gituuh!



Kalau korang nak tau, ini penyertaan pertama AJ dengan program Eat.Travel.Write 8 anjuran Gaya Travel dan Unit Pembangunan Ekonomi Negeri Selangor (UPEN). Sebelum ni penah la dapat jemputan, tapi AJ tak dapat ikut serta sebab masa tu kan keje. So masa makan malam ni, selain menikmati hidangan makanan yang best-best, AJ amik peluang untuk berkenalan dengan peserta lain jugak, Ada yang AJ penah jumpa dan ada juga yang AJ jumpa buat  pertama kali.




Masa malam tu banyak yang dikongsikan oleh YAB Dato’ Menteri Besar Selangor, pihak UPEN dan Gaya Travel. Ada juga sesi nyanyian daripada tetamu yang hadir tau, meriah sungguh malam gala Eat.Travel.Write 8 ni. Selain dari perkongsian, ada hadiah untuk pakaian terbaik lelaki dan wanita. Tak sangka AJ menang sebabnya baju pun beli last minute sangat! Apapun terima kasih yang AFUNDI AJ ye! Hahahahahahaha.


Sebelum majlis makan malam berakhir, ada joget lambak! Time ni keluar tarian masing-masing. memang seronok! Balik je resort terus tidur, esoknya ada lagi tempat untuk kami kunjungi. Nak tau kat mana, tunggu entri AJ yang seterusnya okay!

Alamat Restoran Terra Pong : Lot 679, Pekan Batu 18, 43100 Hulu Langat, Selangor
No. Tel : 03-9021 3399

P/s : Banyak nak cerita ni! Hehehehhe.

Thursday, 2 May 2019

Eat.Travel.Write 8 | Selera Anggerik D'Nanding, Hulu Langat

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Kalau sebut makanan Minang, mesti orang akan fikir pasal Negeri Sembilan je kan? Tapi sekarang ni warga Lembah Klang, tak payah nak drive sampai ke sana untuk menikmati masakan Minang Asli. Korang cuma perlu ke Selera Anggerik D'nanding yang terletak di Hulu Langat.



Restoran Selera Anggerik D'Nading, dimiliki oleh Encik. Ali. Restoran diwarisi dari bapanya yang memulakan operasi daripada tahun 2013. Hampir 7 tahun dah, dan masa program Eat.Travel.Write 8 ni barulah AJ tau pasal kewujudan restoran ni tau! Sebelum ni restoran Selera Anggerik D'Nanding beroperasi di depan sekolah Taman Desa Pelangi, tapi atas sebab adanya kerja-kerja penambahbaikan di kawasan tu, mereka telah berpindah di kawasan berhampiran di Batu 11 1/4, Sg. Serai, Hulu Langat.


Terdapat lebih kurang 30 menu yang sama disajikan kepada para pelanggan setiap hari. Kalau korang nak makan kat sini, AJ suggest untuk datang sekitar jam 11 pagi sehingga 2 petang. Tapi lagi awal, lagi baguslah. Bukan apa, kalau datang pukul 1-2 petang tu, lauk pauk tak banyak dah la. Antara makanan yang menjadi tarikan disini ialah :

Ikan pais

Ikan kembung yang diperap dengan herba dan rempah tradisional. Kemudiannya dibalut dengan daun pisang untuk menambah aroma keenakkan dan dikukus. AJ tak makan ikan, tapi kawan-kawan lain cakap rasa dia memang sedap, juicy dan isi ikan pun lembut.



Belut Goreng

Bila tengok rupa belut goreng ni, memanglah nampak pelik. Tapi kata orang "don't judge a book by it is cover", macam tu  jugaklah belut goreng ni. Rasa dia memang sedap. rangup dan kriuk-kriuk je bunyinya bila makan tu.



Jering dan Petai Berlado

Tak lengkap makanan Minang tanpa resepi berlado-berlado ni. Kat sini ada hidangan jering dan petai berlado. Rasa dia memang pedas tapi buatkan korang tak boleh berhenti makan. macam AJ sendiri bukanlah orang yang tahan makan pedas, tapi jering dan petai berlado ni, selambe je AJ makan!




Masak Lemak Minang Ayam Kampung

Ha, lagi 1 yang istimewa kat sini ialah masak lemak minang ayam kampung. Sedap gile! Tapi kalau korang tak gemarkan ayam kampung, ayam daging pun ada.



Daging DengDeng

Daging dengdeng yang diperap dengan resepi rahsia turun-temurun keluarga yang rangup diluar dan empuk didalam juga menjadi kegemaran pelanggan. AJ sendiri dah rasa dan tak nafikan memang sedap!


Banyak lagi lauk-pauk lain yang dihidangkan kat sini. Kalau AJ n ak cerita satu-satu sampai esok pun belum tentu habis. So kalau korang nak rasa sendiri apa kata pegi je ke Selera Anggerik D'Nanding, Hulu Langat. AJ gerenti korang berpuas hati.

Terima kasih Encik Ali dan keluarga yang mengalu-alukan kedatangan kami tempohari.









Alamat : Selera Anggerik D’Nanding
Batu 11 1/4, Sg. Serai, Hulu Langat, Selangor.