Blogger templates

Click to Follow...

Saturday, 25 May 2019

Eat.Travel.Write 8 | Kelulut Kasih, Hulu Langat

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Eat.Travel.Write 8 diteruskan dengan kunjungan ke Kelulut Kasih, Hulu Langat. Diusahakan oleh  Puan Affarida dan suami. Bermula dengan hanya 30 sarang kelulut, kini beliau memiliki lebih 100 sarang kelulut untuk membekalkan madu kelulut kepada pelanggan.


Menurut Puan Affarida, beliau meninggalkan kerjaya sebagai pegawai bank bagi mengusahakan madu kelulut dengan tanpa ada apa-apa pengetahuan mengenai kelulut sehinggalah satu demi satu kelulut mengosongkan sarang. Selepas itu beliau mengambil pendekatan untuk mempelajari ilmu mengusaha dan menternak kelulut.


Selepas hampir 2 tahun mengusahakan kelulut, beiau kini sudah mula memproses sendiri hasil kelulut di Kelulut Kasih menggunakan mesin khas.

AJ dan rakan-rakan trip ni berpeluang tengok dan merasa sendiri madu kelulut fresh dari ladang! Rupanya kelulut ni menyerap rasa dari tumbuhan yang mereka makan. Kalau kata, makan pokok durian, makanya mau yang dihasilkan akan ada sedikit rasa durian, kalau manggis adalah sikit rasa manggis.


Lepas tu lebah kelulut ni ada beberapa jenis dan madu yang dihasilkan juga ada beberapa rasa yang berlainan. Duduk kat situ, habis semua madu AJ rasa! Betullah, tak dinafikan setiap rasa madu tu berlainan. Ada yang manis, ada yang masam-masam sikit dan ada juga yang rasanya sedikit pahit kat hujung rasa tu.



Kalau korang nak dapatkan sendiri hasil madu kelulut asli ni ka, korang boleh ke Kelulut Kasih yang  terletak di Batu 12, Hulu Langat. Terdapat pelbagai hasil dari madu kelulut dijual disini selain dari mdu asli seperti sabun.



Info lanjut AJ sertakan kat bawah ni okay!

Alamat : Lot 1635, Kampung Seberang, Batu 17, Dusun Tua, 43100 Hulu Langat, Selangor.
Facebook : Kelulut Kasih

P/s : "Madu Asli" yang tu takde jual kat sini tau! Hahahhahaha..


Eat.Travel.Write 8 | Gerai Masakan Kampung Asli (Ikan Sungai), Hulu Langat

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Kalau sebelum ni kami dihidangkan dengan hidangan Minang, untuk hari kedua kami dibawa menjamu selera di Gerai Masakan Kampung Asli (ikan sungai), Hulu Langat. Gerai ni terletak betul-betul di tepi jalan Batu 11 tak salah AJ. Kalau korang lalu situ, boleh nampak banner dia.


Pelbagai jenis hidangan ikan sungai terdapat disini seperti ikan patin, baung, keli, talapia dan sebagainya. Kalau korang tak begitu gemarkan ikan sungai, korang boleh pilih hidangan ikan siakap.

Pelbagai jenis masakan kampung ada seperti masak lemak, gulai tempoyak, kari dan asam pedas. Kat sini kan, lauk-pauk dia macam ala-ala Jawa sikit. Yang paling buat terliur tu ada beberapa jenis sambal. AJ duk terliur dengan sambal hijau Jawa dia. Pedas dan memang umppph!




hjKalau korang kenal AJ kan, korang mesti tau yang AJ tak makan ikan. Jangan risau, ada jugak lauk lain macam ayam goreng, gulai lemak telur itik, sambal tauhu dan tempe goreng jawa, masak lemak nangka. Kalau nak cerita memang tak abis sampai esok! AJ yang menaip entri ni pun dah terliur.



Gerai ni taklah besar mana pun, tapi selalunya kalau korang datang lambat lauk-pauk pun dah tak berapa banyak dan meriah. So kat situ pun dah boleh tau, macam mana enakmya rasa masakan dia kan?

Kalau korang ke Hulu Langat, jangan lupa singgah menjamu selera di Gerai Masakan Kampung Asli (Ikan Sungai). Gerenti kenyang!

P/s : Apa yang best mengenai Eat.Travel.Write, kita bukan je terjah kedai makan yang mewah-mewah. Biasa-biasa pun kita singgah. Janji sedap!

Friday, 24 May 2019

Eat.Travel.Write 8 | Galeri Saudagar, Bangi Gateway

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Kita sambung lagi dengan trip Eat.Travel.Write 8, Hulu Langat. Hari kedua, kami dibawa ke Galeri Saudagar milik Tok Siak Ar-Rembauwi yang terletak di Bangi Gateway. Apa yang menarik kat sini?


Galeri Saudagar ni menjual Khazanah Melayu, terutamanya keris. Serius la zaman moden ni ada lagi yang jual dan tahu pasal keris? Haaaa, kalau korang nak tau apa sahaja mengenai keris, korang boleh berjumpa sendiri Tok Siak. Banyak ilmu mengenai keris yang dikongsikan dengan kami semasa sesi ni.


AJ sendiri pun pertama kali pegang keris yang betul. Kalau setakat keris plastik pengantin tu penah la pegang. Yang ni keris betul okay! Masa kami kat sini, Tok Siak banyak menerangkan jenis keris dan perbezaan setiap bilah keris yang ada.


Kami ditunjukkan dengan keris Melayu dan Jawa. Selama ni, yang AJ tau, keris tu sama je semuanya. Asalkan ada hulu, ada bilah dengan sarungnya itulah keris. Tapi sebenarnya setiap satu keris ni ciri dia sangat berlainan. Bentuk mungkin nampak sama dan serupa tapi lainlah! AJ nak cerita lebih lanjut pun, AJ tak berapa mahir.


Yang AJ tau, keris Jawa pangkal bilahnya tenggelam habis bila dalam sarung, manakala keris Melayu pula bilahnya akan sedikit kelihatan bila didalam sarung. Tapi kan, bila tengok sendiri keris-keris kat sini, AJ paling tertarik dengan rekabentuk hulu keris. Tak tau kenapa tapi bagi AJ hulu keris tu sangat unik. Pada mata AJ, kalau hulu cantik, bentuk unik nampak gah sangat!


Setiap keris-keris ni ada yang mencecah sehingga puluhan ribu ringgit! Bukan semua orang boleh beli atau pinang keris-keris ni tau! Korang kene ada ilmu dan juga kebenaran untuk memiliki keris.  Selain daripada keris, terdapat beberapa lagi senjata dari zaman moyang kita yang ada kat situ. Nak tau lebih lanjut korang boleh ke Bazar Karat yang terletak di bahagian belakang bangi Gateway dan jumpa Tok Siak sendiri.

P/s : Khazanah dan pusaka Melayu makin dilupakan.. Sobs!


Eye Pro Vision, Kedai Cermin Mata Murah di Sungei Wang Plaza, KL

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Sape nak ganti cermin mata raya tak? AJ dengar ade kedai viral iaitu Eye Pro Vision, kedai cermin mata murah kat Sungei Wang Plaza, Kuala Lumpur. Betul ke murah???? Baru ni AJ sendiri pegi Sungei Wang, nak tengok tahap kemurahan harga cermin mata viral yang ditawarkan kat sini. Dalam hati AJ "mesti cermin mata biasa-biasa je."


Tapi bila dah sampai kat Eye Pro Vision, sangkaan AJ tu meleset sebab disini cermin mata murah yang ditawarkan memang berkualiti dan ada waranti. So kalau dah beli, ada yang tak kene ataupun cermin mata korang rosak macam hilang skru ke, cermin ke, korang boleh datang rujuk balik kat sini.


Banyak sangat pilihan bingkai cermin mata yang ada, korang nak bingkai tebal, nipis, kecik, besar semua ada! Mula-mula datang, AJ dah tak keruan, mana satu bingkai nak pilih. Pakai yang tu rasa macam okay, try yang lain pun okay jugak. Lama duduk depan rak tu untuk pilih bingkai je! Nasib baik staff kat situ sudi membantu dalam membuat pilihan. Terima kasih sangat kat William yang bagi pandangan bingkai mana yang sesuai.



Lepas dah pilih bingkai yang berjaya tawan hati, kita kena buat pemeriksaan mata dulu untuk tengok jenis rabun dan juga power kanta untuk cermin mata kita. Macam AJ, rabun tu takde tapi silau tu memang ada. Nak pulak AJ sekarang memang menghadap laptop je sejak-sejak jadi full-time blogger ni. Hihihihi...

Lens Alpha Blue 420

William sarankan AJ amik  Lens Alpha Blue 420. Apa tu? Ni kali pertama AJ dengar, ingatkan semua kanta sama je. Tapi kat sini diorang memang sarankan kita amik Lens Alpha Blue 420. Korang kene tambah RM 60 je tau! So kalau tak amik, rugilah kan? Dah alang-alang buat cermin mata, biarlah amik kanta yang elok sikit.

Lens MultiCoat Biasa
Lens Alpha Blue 420

Lens Alpha Blue 420 ni bagus sangat untuk mereka yang ada masalah silau. William siap buat demo lagi perbezaan antara lens multicoat biasa dan Lens Alpha Blue 420. Memang terbukti, lens ni terbaik. William siap halakan lampu LED kat kedua-dua lens, tapi kat Alpha Blue 420 cahaya memang tak tembus, 100% menghalang sinar biru dan ultra ungu (UV420). Tak percaya? Tengok sendiri video kat bawah ni :



Wah! Hebatnya kamu Lens Alpha Blue 420! Selain tu banyak lagi kelebihan lens ni antaranya tahan lasak, tak mudah pecah, kalis calar. Bagus untuk mereka yang belajar, kerja dan banyak menggunakan komputer macam AJ.

1 Jam, SIAP!

Selain tu tau tak apa yang best kat Eye Pro Vision? dalam masa 1 jam je, cermin mata yang korang tempah dah boleh siap. Sementara nak tunggu 1 jam tu, korang bolehlah cuci mata dan shopping kat Sungei Wang Plaza. Alang-alang menyeluk pekasam kannnn.... Hahahahhahaha...



Kos?

Kalau AJ kata murah, memang murahlah tu. AJ cuma perlu membayar RM 125 je sahaja untuk cermin mata AJ tu. RM 65 (bingkai) + RM 60 (Lens Alpha Blue 420). Serius, kualiti cermin mata dan harga yang ditawarkan oleh Eye Pro Vision sangat-sangat berbaloi.

Oh ya, kat sini memang banyak kedai yang letak papan tanda viral. Tapi pastikan korang ke kedai yang betul iaitu Eye Pro Vision yang terletak di alamat berikut :

Lot G 111, Ground Floor, sungei Wang Plaza, Jalan Bukit Bintang, 55100 Kuala Lumpur.

Kalau tak jumpa keai korang boleh contact William sendiri di talian : 016-377 1304.

Pastikan korang pergi ke kedai cermin mata murah yang viral tu tau! Jangan tersalah pegi kedai lain pulak. kalau tak dapat lens boek Alpha Blue 420 tu, jangan kecewa pulak. AJ dah bagitau dah kedai mana yang betul-betul viral ni.


So AJ dah dapat cermin mata raya, korang bila lagi?

P/s : Lain maciam muka berkaca mata ni. Hehehehehe.

Photoshoot Dulu Baru Raya di Kaio Studio / White Studio Shah Alam

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Tak lama lagi kite semua dah busy nak raya kan? AJ pasti kebanyakan pada kite mesti dah siapkan baju raya yang cantik-cantik untuk di pakai masa pagi raya. Bila dah masuk lebaran, dah sibuk melayan tetamu yang datang bertandang dan kita pun sibuk kunjung-mengunjung rumah sanak saudara dan kawan-kawan jugak kan? Kadang tu, nak bergambar pun tak sempat!


So, apa kata kali ni kita sarung dulu baju raya awal-awal untuk sesi photoshoot dulu baru raya di Kaio Studio ataupun White Studio Shah Alam ni. Kalau taknak orang lain tau warna baju raya yang korang nak pakai nanti pun takpe, pagi raya semua dah ready termasuk gambar raya! Tinggal nak post je, mesti saudara mara dan kawan-kawan jeles tengok gambar raya korang yang meletop tu!



AJ sendiri pun dah siap dengan gambar raya tau dengan beberapa orang rakan blogger dan influencer walaupun ada lebih kurang 2 minggu lagi Aidilfitri akan menjelang. Awal kami dah rasa suasana raya! Tak sabar pulak nak beul-betul raya. Bila dah dapat gambar hasil bidikan lensa team Kaio Studio, lagilah rasa nak raya membuak-buak! Tak sabar nak post gambar yang banyak-banyak tu masa raya! Hihihihihi..



So far, AJ memang sangat berpuas hati dengan hasil kerja Kaio Studio. Ini pun bukan kali pertama AJ amik gambar kat White Studio Shah Alam tu. Dah berkali-kali dah! Yang dah penah berkerjasama dengan mereka mesti tau betapa teliti dan cantiknya gambar diorang kan? Kalau yang belum penah buat photoshoot raya kat sana, jangan lepaskan peluang! Bila lagi 1 family nak ada gambar cun? Inilah masanya.. Raya nanti sure dah sibuk macam AJ bagitau kat awal entri ni tadi.



Sekarang ni AJ dengar Kaio Studio ada buat promosi untuk mereka yang nak berphotoshot raya kat sana. Terdapat 2 background yang disediakan untuk korang, macam dalam gambar kitorang tu dengan 3 pakej menarik. Korang taknak ke ade gambar meriah macam kami? Nah AJ belanja lagi gambar kami lagi, lagi dan lagi!


So, kalau korang nak tau lebih lanjut mengenai 3 pakej yang disediakan oleh team Kaio Studio kat White Studio Shah Alam tu, korang boleh hubungi mereka dekat info yang AJ sertakan kat bawah ni:

Whatsapp :  +60 13-730 2880
Alamat :  1-06, Mitea Residence Office, No.5 Persiaran Sukan, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor.

#KaioStudio #PhotoshootRayaKaioStudio #whitestudio #WhiteStudioShahAlam

P/s : Korang team raya mana tahun ni?

Wednesday, 22 May 2019

Althea A'Bloom, Produk Terbaru dari Althea Korea

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Baru-baru ni Althea Korea melancarkan rangkaian terbaru Althea A'Bloom. Sebagai Althea Angels, AJ berpeluang mencuba sendiri produk ni. Produk dari ALthea Korea memang tak pernah mengecewakan. AJ memang suka sangat bila dapat shopping kat website Althea tu, heaven gila sampai kadang rambang mata nak memilih produk.



Okay, tanpa berlengah jom kita tengok apa yang best mengenai rangkaian Althea A'bloom. Terdapat 3 jenis produk iaitu :

  • A'Bloom BHA Blackhead Blaster
  • A'Bloom Mask (Moisturizing Watermelon Mask, Brightening Lemon Lime Mask, Nourishing Avocado Mask, Anti-Blemish Peach Mask)
  • A'bloom Giant Meringue Puff
  • A'bloom Baby Meringue Puffs
A'Bloom BHA Blackhead Blaster



Blackhead memang musuh utama semua orang, blackhead ni kalau tak dicegah dari awal boleh buat kulit kita naik jeawat. Macam AJ sendiri selalu buat aktiviti luar, so blackhead memang senang jadi sebab pori yang tersumbat kesan kotoran dari luar tu la. Selalu AJ guna peel-off mask, tapi lecehlah bila nak kene tunggu kering lepas bila nak cabut tu, rasa macam bulu-bulu roma halus kat muka pun tercabut sama. Sakit tau! Hahahahahhaha. A'Bloom BHA Blackhead Blaster ni mudah sangat nak digunakan, tak sakit dan tak buat kulit jadi rengsa. Packaging pun kecik comel je, senang nak bawak kemana-mana. Hihihihi.

Cara penggunaan :

Bersihkan kulit wajah. Lepas tu sapukan A'Bloom BHA Blackhead Blaster di kawasan yang terdapat sebum berlebihan terutama pada bahagian hidung dan dagu. Urut perlahan pada bahagian tersebut kemudian bilas bersih. Nak lebih efektif, AJ sarankan korang letak tuala yang dibawahkan dengan air suam untuk buka pori muka kita sebelum gunakan produk ni.


A'Bloom Masks

Ini adalah produk yang AJ suka! Ada 4 jenis mask sheet yang berasaskan bahan semulajadi iaitu Moisturizing Watermelon Mask, Brightening Lemon Lime Mask, Nourishing Avocado Mask dan Anti-Blemish Peach Mask.

Mask sheet ni nipis je terasa melekap kat muka bila pakai. Lepas tu essence yang terdapat kat setiap 1 mask ni pun banyak. Jadikan kulit kita lebih lembut dan halus. Setiap 1 mask ni ada kelebihan dia sendiri.

Water-Me-Long - Moisturizing Watermelon Mask

✿ Mengandungi ekstrak tembikai untuk menghidrasikan kulit. menjadikan kulit lebih lembut, halus dan memperbaiki struktur kulit kering dan menggelupas.



Sparkle-Me-Bright - Brightening Lemon Lime Mask

✿ Memberikan khasiat vitamin dari lemon dan lime untuk kulit yang lebih bersih dan cantik. Membantu mencerahkan kulit yang kusam.



Avo-Cuddle-Me - Nourishing Avocado Mask

✿ Kaya dengan anti-oksidan dan mengandungi ekstrak avocado untuk melindungi kulit dari keadaan persekitaran yang tak baik. Ianya juga mengandungi vitamin E untuk memperbaiki keanjalan kulit dan buat kulit lebih berseri.



AC-Me-Peach - Anti-Blemish Peach Mask

✿ Mengandungi ekstrak buah peach yang kaya dengan vitamin A untuk mengurangkan minyak pada kulit dan membantu melembutkan kulit. Ianya membantu mengurangkan rengsa pada kulit yang sensitif.



Cara penggunaan :

Selepas menggunakan toner, letakkan mask dan tunggu sehingga 15-20 minit. Selepas mask ditanggalkan, ratakan lebihan essence sehingga meresap dalam kulit.




A'bloom Giant & Baby Meringue Puffs

Yang ni sangat cute! Rasa macam nak makan pulak puff ni. Sangat sesuai digunakan untuk apply foundation, concealer semua. Puffs ni sangat-sangat anjal dan lembut. Boleh digunakan semasa kering ataupun korang boleh lembabkan puff ni sebelum letak foundation kat kulit.



Sebab apa ada dua size? kadang bila mekap kan, ada part-pat yang susah nak ratakan dengan puff besar so bolehlah guna yang kecik untuk ratakan ke kawasan tu. Puffs ni sangat lembut dan fluffy je rasa masa dapkan kat kulit. Bila pakai foundation tu rasa lebih rata dan melekap pada kulit.


Bestkan rangkaian Althea A'Bloom dari Althea Korea ni? Kalau korang nak dapatkan info lebih lanjut mengenai produk-produk ni boleh layari : https://my.althea.kr/exclusive-brands/a-bloom

jangan tak tau, harga setiap satu produk ni sangat-sangatlah berpatutan dan berbaloi. Rugi rasanya kalau korang tak beli. Nak kulit cantik, kenalah invest sikit kan? Hehehehehe. So cepat order sebelum stok habis, nak pulak raya tak lama lagi. Sempat ni kalau korang beli sekarang! Hihihihihi.

Info lanjut :

Facebook : Althea
Instagram : @altheakorea

P/s : Althea Korea best! Tak penah kecewakan AJ. Banyak dah prduk-produk yang AJ guna beli dari sini.