Blogger templates

Click to Follow...

Friday, 19 April 2019

Ekspresi Media Kenyir 2019 | Kenyir Elephant Conservation Village (KECV)

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Hari keempat Ekspresi Media Kenyir 2019, merupakan hari terakhir eksplorasi kami kat bumi Terengganu. Sambil sarapan, houseboat bergerak menuju ke jeti Pengkalan Gawi untuk ke destinasi seterusnya. Terima kasih orang-orang Kenyir yang sambut baik kedatangan kitorang  kat sana. Tasik Kenyir memang best!


Kenyir Elephant Conservation Village (KECV)

Terletak tak jauh dari jeti Pengkalan Gawi dalam 5 minit je dah sampai. KECV yang berkeluasan 260 hektar ni terdapat 18 ekor gajah yang mesra dengan manusia. Kalau korang teringin nak bermanja dengan gajah, sini je la yang patut korang tuju! Dibina pada tahun 2012 dengan sebahagian besar kawasan ni mengikut habitat asal gajah dan dibuka pada 9 Mei 2014. KECV berkerjasama dengan Yayasan Diraja Sultan Mizan (YDSM) dalam usaha konservasi gajah.



Apa yang menarik di KECV?

Yang bestnya kat sini gajah-gajah yang ada bukanlah gajah liar yang sengaja ditangkap untuk dijadikan produk industri pelancongan. Tapi gajah yang sesat, nak gajah yang kemtian ibu dan mengganggu kebun ataupun orang. Kat sini tiada aktiviti menunggang gajah sama sekali! Tu yang AJ rasa seronok. Gajah-gajah ini dimiliki oleh pihak perhilitan dan diuruskan oleh pihak KECV. Dilatih oleh penjaga yang berpengalaman untuk mengendalikan gajah. Majoriti kakitangan yang berada di KECV merupakan anak-anak tempatan yang berasal dari kampung berhampiran dan telah diberi latihan dan kemahiran.

Sebelum kami meneruskan eksplorasi di KECV, kami diberi taklimat mengenai kawasan dan juga peraturan keselamatan yang perlu dipatuhi oleh pengunjung. Seterusnya kami dibawa masuk ke kawasan konservasi. Nak kesana kami perlu berjalan melalui beberapa jambatan gantung. Dibawah jambatan gantung tu korang boleh tengok sendiri cara kehidupan gajah-gajah di habitat asal mereka.



Sampai je kat sana, kami disambut oleh 3 ekor anak gajah yang berusia 5 tahun. Comel sangat! Rasa nak bawak balik sekor je. Setiap gajah kat sini ada nama masing-masing yang AJ ingat Gawi dan Abby. Hihihi. Faham bahasa pulak tu bila dipanggil. Aktiviti pertama kami ialah memberikan gajah-gajah ni makan. Lepas je makan, bila penjaga suruh ucap terima kasih, laju je mereka angkat belalai sebagai tanda ucapan. Terhibur AJ tengok gelagat gajah ni.



Selepas itu, kami dibawa menonton persembahan gajah. Gajah kat sini memang dilatih untuk melakukan beberapa aksi antaranya menari, bermain bola dan sebagainya. Sebanyak 6 ekor gajah yang menhiburkan penonton. Di awal persembahan, ada cerita sedih pasal Gawi, ibunya telah mati diracun dan Gawi sendiri telah melakonkan kejadian cuba mengejutkan ibunya yang telah mati sebelum diselamatkan oleh KECV. Sedihnyaaaa!

Selain tu ada demo cara-cara gajah mengangkat kayu dan mencari makan. Tujuan persembahan-persembahan ini diadakan untuk memberikan ilmu dan pelajaran kepada pengunjung mengenai cara kehidupan gajah di dalam habitatnya sendiri.

Ada yang lagi best tau! AJ diberi peluang dicium gajah! Hahaha. Rasa macam kene sedut vacum pulak pipi ni. Pengalaman yang indah untuk diabadikan.

Kredit : Budak Li, Discovery Terengganu




Selesai persembahan, pengunjung dibawa ke sungai untuk aktiviti mandi bersama gajah. Aktiviti ni tak wajib pun, kalau korang sekadar nak tengok boleh je. Kalau nak join pun boleh jugak, tapi sediakan baju untuk tukarlah. Sebabnya memang confirm kene sembur air dengan gajah-gajah ni!



Berpeluang bermesra dengan gajah memang 1 pengalaman yang AJ tak dapat nak lupakan. Yelah kalau kat negara lain, AJ memang takkan masuk sebab penah nampak sendiri cara diorang kendalikan gajah tu. Apa yang  boleh AJ katakan sangat jauh beza dengan keadaan kat sini. Gajah kat KECV pun nampak happy je.



Harga tiket KECV :

Warganegara :
RM 5 (1 tahun ke 6 tahun)
RM 20 (7 tahun ke 12 tahun)
RM 40 (13 tahun keatas)

Bukan Warganegara :
RM 10 (1 tahun ke 6 tahun)
RM 50 (7 tahun ke 12 tahun)
RM 100 (13 tahun keatas)

**Bayi berusia 11 bulan kebawah masuk percuma

Waktu operasi : 9 pagi hingga 6 petang
** Ditutup pada hari Jumaat jam 12.30 tengahari hingga 2.30 petang

Info lanjut :

Website : http://www.kecv.com.my/
Facebook : Kenyir Elephant Village KEV
Alamat : Pengkalan Gawi, Sungai Telemong, Tasik Kenyir,
Hulu Terengganu, Terengganu, Malaysia.
Nombor Telefon : 09-858 5588


Terdapat pelbagai fasiliti lain disediakan disini antaranya, surau, cafe, tandas awam dan kedai cenderamata untuk korang bawa pulang sebagai kenangan.

Tamatlah sudah FAM Trip AJ di sekitar Kuala Terengganu dan Tasik Kenyir. Terima kasih kepada pihak Tourism Malaysia, pihak Ketengah dan sema yang terlibat dalam program ni atas kesudian menjemput AJ untuk turut sama dalam program Ekspresi Media Kenyir 2019. Semoga berjumpa lagi di trip yang akan datang.

Sebelum balik, kami singgah di Kuala Berang membeli keropok lekor. Tapi maaflah, tak sempat pulak AJ nak snap gambar. Hihihihihih. Ada lagi 1 entri AJ nak share tau nanti. Pasal houseboat yang AJ duduk tu.. Tunggu okay!

P/s : Bila nak repeat Kenyir lagi ni?




Thursday, 11 April 2019

Ekspresi Media Kenyir 2019 | Taman Herba, Taman Orkid dan Aktiviti di Air Terjun Saok

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Lepas ke Santuari Kelah, team Ekspresi Media Kenyir 2019 meneruskan aktiviti ke Taman Herba, Taman Orkid dan beraktiviti di Air Terjun Saok.

Taman Herba, Tasik Kenyir.



Taman Herba terletak di Pulau Sah Kecil lebih kurang 7 KM dari Pengkalan Gawi. Di Taman Herba ni, AJ difahamkan terdapat 16 ribu pokok dari 230 spesis. Banyak kan? Antara herba yang terdapat kat Taman Herba, Tasik Kenyir ni adalah Tongkat Ali semestinya, Kacip Fatimah, Daun Mas Cotek dan Mahkota Dewa.

Macam yang kita sedia maklum penggunaan tumbuhan sebagai bahan perubatan tradisional dah lama diamalkan oleh pelbagai  kaum kat Malaysia ni. Cumanya bahan-bahan asli perubatan ni dah susah nak jumpa kat bandar-bandar melainkan korang sanggup nak meredah hutan. So kat sini spesis herba memang dijaga dan ditanam untuk diperkenalkan kepada pengunjung. AJ percaya, bukan semua orang penah tengok herba-herba yang pelbagai tu kan? Sekadar tau nama je.


Kat Taman Herba ni korang bukan setakat boleh mengenali pokok-pokok herba dan khasiat yang terdapat dari sesuatu herba, malahan korang boleh mencuba sendiri beberapa jenis herba yang disediakan dengan cara tradisional menggunakan dapur kayu api. Kami semua berpeluang merasa sendiri air rebusan tongkat ali putih dan hitam, air rebusan kacip fatimah dan daun mas cotek serta air rebusan mahkota dewa. Setiap herba ni rasa dia lain-lain. Bila sebut herba je, AJ terbayang rasa yang pahit, tapi sebenarnya, bahan herba tradisional ni takdelah pahit. Macam mahkota dewa tu pun rasa dia payau macam minum air masak je. Dan setiap herba bukan khusus untuk gender tertentu. Macam tongkat Ali la, sapa kata perempuan tak boleh minum?


Rasa tak puas AJ pusing taman herba tu, banyak lagi rupanya spesis herba yang AJ tak kenal. Hihihihi. Sebelum bertolak ke destinasi seterusnya sesapa yang nak beli cenderamata ataupun herba boleh dapatkan dari kedai yang terdapat disitu.



Taman Orkid, Tasik Kenyir.

Destinasi berikutnya kami ke Taman Orkid yang merangkumi Pulau Selimbar Hulu, Pulau Selimbar Hilir dan Pulau Belit. Kat sini terdapat pelbagai spesis orkid yang pelbagai warna. Sapa yang berminat dengan pokok orkid tu memang elok sangat kalau datang sini. Saujana mata memandang tengok orkid-orkid tu. Rasa gatal je tangan nak petik! Hahahahahaha.



Masa kat Taman Orkid tu jugak, En. Iskandar dari Tourism Malaysia ada menanam pokok orkid yang dilabel dengan tanda Ekspresi Media Kenyir 2019 sebagai simbolik kedatangan kami kat sane.



Selain daripada orkid, kat sini juga terdapat tanaman strawberry tau, Tapi masa kami datang tu, strawberry dia baru nak berbuah. Adalah nampak seketul dua. Caj yang dikenakan untuk melawat Taman Orkid ialah RM 20 sahaja.



Bagi mereka yang gemar memancing, kat sini juga terdapat rumah / chalet terapung. Korang boleh bermalam disini. Terdapat beberapa buah bilik dan kemudahan asas seperti tandas dan tempat makan juga disediakan. Bagi korang yang nak tau lebih lanjut boleh hubungi : 09-666 8498.




Air Terjun Saok, Tasik Kenyir.

Malam terakhir di Tasik Kenyir, houseboat kami berlabuh di sekitar kawasan Air Terjun Saok. Kat sini macam-macam aktiviti yang boleh dibuat oleh pengunjung selain bermandi-manda. AJ sendiri tak lepaskan peluang cuba aktiviti fly drop / water drop dan waterfall abseiling. Best tau dedua aktiviti ni. Rugi kalau dah sampai sini tapi tak cabar diri cuba aktiviti yang ada.


Kalau korang jenis takut air, tak payah risau kat sini trainer semua berpengalaman. Sebelum korang buat aktiviti korang kene buat water confident dulu untuk ilangkan rasa gugup dalam air tu. Lepas dah yakin barulah korang boleh buat aktiviti.

Bagi AJ aktiviti fly drop or water drop tu biasa je. Tapi masa buat waterfall abseiling tu kan, AJ macam nervous sikit sebabnya AJ macam tak berapa confident dengan kasut yang AJ pakai. Batu kat waterfall tu agak licin dan berlumut so dalam kepala AJ pulak duk fikir kalau slipped camne? Hahahahahaha. Berani-berani seorang AJ ni pun, ada jugak cuak dia sikit tau!

Kredit : #MM
Kredit : #MM


Tapi overall semua aktviti yang AJ buat sepanjang kat sini, BEST! Nak cuba? Hubungi :

Go Nature Travel & Tour Sdn Bhd
Facebook : GoNature.Travel
Instagram : @gonature.travel
Tel : 013-932 1321
Email : my.gonature@gmail.com

Sebelah malam pula, kami dihidangkan dengan BBQ untuk makan malam. Ada ayam bakar, kambing, ikan, sosej dan nasi goreng. Kenyang gila wehhh. AJ sampai tak lalu dah nak makan. Hahahahaha. Lepas tu pulak sesi sembang santai kedua.


Untuk sesi sembang santai kali ni, En. Rushdi dari HMC dan Mr. Cliff dari Canon kongsikan sedikit ilmu fotografi dengan para peserta. Gambar diorang tu nampak simple je, tapi ada jalan cerita. Jeles AJ tengok hasil karya diorang. Sangat kreatif. Paling AJ bila Mr. Cliff kongsikan gambar Milky Way yang dia amik awal agi kat Air Terjun Lasir. Memang fotografi ni perlukan kesabaran yang tinggi kan? Huhuhuhuh. Apapun terima kasih sebab sudi kongsikan sedikit ilmu fotografi kat kami.



Abis je sembang santai. Kitorang sambung lagi karaoke sampai pagi. Macam biasa, tak payah share la pasal ni. Mau 10 minggu kemurungan! Hahahahahaha.

P/s : Pejam celik dah malam terakhir kat situ, rasa kejap je kat Tasik Kenyir, tak puas duduk kat sana.

Ekspresi Media Kenyir 2019 | Santuari Kelah, Lubuk Kejor di Sungai Petang

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Hari ketiga Ekspresi Media Kenyir 2019, kami ke Santuari Kelah, Lubok Kejor di Sungai Petang yang terletak lebih kurang 21 KM dari Pengkalan Gawi. Tak lengkap tau trip korang ke Tasik Kenyir kalau tak singgah di Santuari Kelah yang dibangunkan dan diselia oleh Lembaga Pembangunan Terengganu Tengah (Ketengah) dalam usaha pemuliharaan spesis ikan kelah yang semakin terancam.


Kenapa ikan kelah ni termasuk dalam kategori terancam? Kalau korang nak tau harga ikan kelah yang masih hidup boleh mencecah sehingga RM 1000 sekilogram. Kerana nilainya yang sangat tinggi, ianya menjadi rebutan setiap pemancing. Selain itu, ikan kelah yang digelar "Raja Sungai" ni menjadi kegemaran para pemancing kerana ikan kelah sangat lincah dan keseronokan "bertarung" dengan kelah sememangnya idaman mereka. Tangkapan secara tidak terkawal juga merupakan antara penyumbang kepada kepupusan ikan kelah ni.

Santuari Kelah, pusat perlindungan Ikan Kelah.

Santuari kelah di Tasik Kenyir mula dibangunkan pada Januari 2006 dan dibuka kepada orang awam pada 15 Oktober 2008 untuk memberi peluang kepada pengunjung untuk melihat habitat ikan kelah dan merasai pengalaman bermesra dengan ikan kelah tu sendiri. Kalau nak tau, ikan kelah kat sini memang jinak, korang boleh bagi makan dengan tangan je.


Sebelum dibenarkan ke Santuari Kelah, pengunjung perlu ke Pos Kawalan Santuari Kelah untuk diberikan taklimat mengenai spesis kelah yang terdapat di sana, AJ difahamkan ada ikan kelah hitam, hijau dan merah di Tasik Kenyir. Selain tu, pengunjung juga diberikan taklimat keselamatan, "do & don'ts" semasa berada di Santuari Kelah bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tak diingini.


Selepas taklimat, barulah semua pengunjung dibawa ke Hentian 1 dan perlu berjalan masuk lebih kurang 45 minit untuk ke kawasan perlindungan kelah tersebut. Sepanjang perjalanan tu banyak jugak spesis pokok yang AJ jumpa diringi bunyi unggas dan pelbagai haiwan yang berada di sekitar Santuari Kelah tu. Sebelum sampai ke Lubuk Kejor, korang akan melalui jambatan gantung tau. Dari atas tu korang boleh tengok ikan kelah berenang-renang di bawah jambatan tu.



Pengalaman bermesra dengan ikan kelah.

Pengalaman pertama AJ duduk dalam sungai yang penuh dengan ikan! Teruja sebenarnya bila nampak ribuan ikan kelah dalam sungai tu mengelilingi kita. Ikan kelah kat sini sangat jinak, korang boleh bagi makan ikan tu dengan tangan je. Hulur je tangan menderu ikan datang serbu. Memula tu macam geli jugak bila ikan tu gigit-gigit manja jari-jemari AJ, lepas tu takde rasa apa dah. Makanan ikan kelah tu korang boleh dapatkan di kiosk yang ada dalam Santuari Kelah, tapi AJ sarankan jangan beli sepeket je tau. Tak cukup! Hahahahaha.




Harga tiket masuk ke Santuari Kelah.

Warganegara :
RM 10 (Dewasa)
RM 5 (Kanak-kanak)

Bukan Warganegara :
RM 15 (Dewasa)
RM 10 (Kanak-kanak)

Boat Transfer :
RM 5 (Dewasa)
RM 3 (Kanak-kanak)

Selain tu terdapat juga pakej disediakan merangkumi tiket masuk, cenderahati, "travel snack" dan boat transfer.

Warganegara :
RM 25 (Dewasa)
RM 18 (Kanak-kanak)

Bukan Warganegara :
RM 45 (Dewasa)
RM 25 (Kanak-kanak)

Waktu lawatan dan had pengunjung :
9 pagi - 12 tengah hari

Dihadkan kepada 50 orang pengunjung dalam satu-satu masa selama 30 minit setiap sesi dan terhad kepada 200 orang dalam sehari bagi melindungi ikan kelah dari tekanan dari pengunjung jika terlalu ramai.

Nota : Santuari Kelah ditutup pada musim tengkujuh sekitar November sehingga Februari setiap tahun demi keselamatan pengunjung kerana sepanjang tempoh itu paras air sungai meningkat dan boleh berlaku banjir. Selain itu, ini juga musim untuk ikan kelah berenang menongkah arus ke muara sungai dan bertelur.



Kalau nak Santuari Kelah, AJ sarankan korang buat tempahan awal melalui Kenyir Travel di talian 09-622 1276.

AJ nak ingatkan, kalau korang berada kat Santuari Kelah, jangan berangan nak seludup sekor dua ye. Ikan kelah disini dilindungi sepenuhnya di bawah  Akta Perikanan 1985, Kaedah-Kaedah Perikanan Darat Terengganu 1988 (Kaedah 21). Mana-mana orang yang didapati menangkap, membunuh dan memiliki ikan dalam kawasan yang dinyatakan, jika sabit kesalahan akan dikenakan denda tidak melebihi RM 1,000 atau penjara tidak melebihi 6 bulan atau kedua-duanya dengan perintah pegawai perikanan darat.

So kalau ke Tasik kenyir, jangan lupa ke Santuari Kelah okay!

Thursday, 4 April 2019

Ekspresi Media Kenyir 2019 | Tasik Kenyir, Gua Bewah dan Air Terjun Lasir

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Hari kedua kami meneruskan perjalanan ke Pengkalan Gawi sejauh lebih kurang 62 KM atau 1 jam perjalanan dari Kuala Terengganu untuk ke Tasik Kenyir. Bila sebut Tasik Kenyir, AJ cuma fikir pasal lubuk kaki pancing sebab dari dulu kawan-kawan yang ke sana mesti bercerita pasal pengalaman memancing. Rupanya, AJ silap! Bila dah sampai sini barulah tau yang Tasik Kenyir ni bukan sekadar untuk kaki pancing. Banyak aktiviti yang boleh dibuat kat sini.


Tasik Kenyir, merupakan tasik buatan seluas 38,000 hektar atau 260 KM persegi yang terletak di Hulu Terengganu yang menenggelamkan beberapa buah kampung semasa proses pembinaan. Tasik Kenyir dibina untuk menjana kuasa elektrik dan merupakan tasik buatan terbesar di Asia Tenggara. Tasik ini merupakan sebahagian daripada Wilayah Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah, ianya bersempadan dengan Negeri Kelantan di sebelah barat dan Negeri Pahang di sebelah selatan. Disini terdapat lebih kurang 340 pulau kecil. Air tasiknya pun hijau kebiruan je. Didalamnya terdapat pelbagai spesis ikan antaranya ikan toman dan dikatakan ada ikan naga juga.

Sampai je kat Pengkalan Gawi, 2 buah houseboat dah sedia menanti kedatangan team Ekspresi Media Kenyir 2019. Buyong milik Cikgu Shaari dan Pesona 2 milik Hj. Kamal. Kedua-dua houseboat dilengkapi dengan beberapa buah bilik lengkap termasuk bilik VIP, ruang tamu, bilik karaoke, dapur memasak dan tandas. Nanti AJ cerita pasal houseboat ni dalam entri yang lain okay.


Lepas check-in dan minum pagi, kami bertolak ke Gua Bewah menaiki bot laju. Sepanjang berada di Tasik Kenyir, kami diiringi oleh En. Khairul Abu Bakar, seorang nature guide yang arif tentang selok-belok di Tasik Kenyir. Beliau juga telah dinobatkan sebagai "The Best Tourist Guide Nature". Haaa, kalau korang ada plan nak buat aktiviti kat tasik Kenyir, AJ sarankan korang dapatkan khidmat nature guide. Mereka ni memang terror dah pasal Tasik Kenyir, tanye je la pape.


Lebih kurang 45 minit, kami tiba di tapak perkhemahan Gua Bewah dimana terdapat satu-satunya pokok melunak sebesar 24 pemeluk orang dewasa. Tapi nak ke pokok melunak tu kene trekking sikit la, jangan risau laluan dia takdelah susah mana. Janji ada stamina sikit la! Hihihihihi. Sepanjang perjalanan kami telah menemui beberapa jejak haiwan liar antaranya kesan geseran gajah pada dinding batu kapur, kesan gelincir tapir dan juga kesan tapak kaki anak harimau. Menurut En. Khairul kesan-kesan tinggalan haiwan liar tu lebih kurang 2-3 hari dah.


Sampai kat pokok melunak, masing-masing tak lepaskan peluang amik gambar. Memang pokok ni sangat besar! Selesai ukur pokok melunak, kami turun lunch berdekatan jeti. Dah jalan jauh kan, perut pun dah start lapar kan? Menunya nasi putih, ulam, budu dan gulai tempoyak ikan patin. Best tak? Gambar bukti jangan ditanya, tak sempat buat pape, selamat dah dalam perut! Hihihihihi.


Seterusnya, kami dibawa ke Bukit Bewah berketinggian 578 meter dari aras laut tak jauh dari tapak perkhemahan. Bewah ni bermaksud kenduri-kendara merujuk kepada aktiviti penduduknya pada zaman dahulu. Diatas Bukit Bewah terletaknya Gua Bewah iaitu sebuah gua batu kapur yang mempunyai beberapa formasi batu berbentuk manusia dan pelbagai bentuk lagi. Kat sini juga ada replika "Bewah Man" yang berusia lebih kurang 16 ribu tahun, dijumpai pada 2009. Walaupun namanya Bewah Man, kajian menunjukkan ianya sebenarnya rangka seorang remaja perempuan. Sebab ape name dia Bewah Man? Senang je, nak bagi bunyinya sedap je! Bukan AJ pandai-pandai cakap, En. Khairul yang bagitau. Hahahaha.


Terdapat juga pelbagai jenis flora dan fauna seperti lumut hijau neon, labah-labah, semut dan paling kitorang tak jangka ketam! Pokok cili pun AJ jumpe kat luar gua tu. Kat Gua Bewah juga disediakan sebuah galeri yang mempamerkan kesan-kesan tinggalan dari zaman dahulu.


Habis eksplorasi di sekitar Gua Bewah, kami menaiki bot ke Air Terjun Lasir sebab houseboat kami berlabuh disini untuk malam pertama. Air Terjun Lasir ni antara 14 air terjun yang dibuka secara komersil di Tasik Kenyir. Ketinggian air terjun ni lebih kurang 500 meter. Kalau dah namanya air terjun, apa lagi aktiviti lepas tu kan selain mandi-manda? AJ dah nampak air, tak ingat ape bende dah.  Kat sini, pengunjung disarankan memakai jaket keselamatan sepanjang masa bagi mengelakkan kejadian yang tak diingini. Air dia pun agak dalam. Bagi orang yang tak tau berenang macam AJ, jaket keselamatan memang sangat-sangat membantu. Hahahahaha.


Pelbagai aktiviti yang boleh korang buat kat sini antaranya berkhemah. Disini juga disediakan kemudahan asas seperti tandas. Kalau yang minat fotografi pulak, view kat sini memang cantik. Nak plak ada jambatan gantung kat situ.

Sebelum maghrib, kami semua balik ke houseboat dan bersiap untuk makan malam dan aktiviti sembang santai pula. Makanan yang dihidangkan pada kami dimasak khas oleh chef houseboat.


Usai makan malam, sesi sembang santai bermula. Untuk sesi yang pertama ni, kami dengar perkongsian dari En. Khairul dan juga Kartunis Ujang. Banyak cerita yang dikongsikan mengenai Tasik Kenyir. Mereka berdua memang banyak menghabiskan masa di Tasik Kenyir.


Macam En. Khairul, tugas sebagai nature guide disini memang memerlukan beliau berada di  sekitar Tasik Kenyir hampir setiap masa. Kalau nak tau rangka Bewah Man juga antara hasil penemuan En. Khairul salah seorangnya. Malahan En. Khairul juga penah bermalam selama bebeapa minggu dalam Gua Bewah seorang diri bagi tujuan kajian. Bayangkan duduk dalam gua gelap sensorang. Kalau AJ? Takpe la, lupakan je. Hahahahahah.

Selain tu, En. Khairul juga penah menyelam disekitar pintu Gua Taat yang berada di dalam air. Penah juga dia terjumpa dengan ikan besar yang mulutnya hampir sama besar dengan kepala manusia. Banyak lagi pengalaman yang diceritakan oleh En. Khairul, kalau AJ ceritakan satu-satu kat sini mau tak abis entri AJ ni. Kalau korang nak tau, kenelah jumpe En. Khairul sendiri di Tasik Kenyir.



Bagi Kartunis Ujang pula, Tasik Kenyir ni dah macam jiwa beliau dengan aktiviti memancing selain daripada melukis. Hobi memancing Tok Jang ni telah berjaya mengumpulkan lebih 55 ribu orang pemancing di medium Facebook Lubuk.Net. Banyak aktiviti yang telah dianjurkan bersama Tok jang antaranya Monsoon Casting Tournament dan sebagainya. Banyak info pasal memancing yang Tok Jang share. Kalau sesiapa yang kaki pancing yang nak tau mana lubuk pancing terbaik kat Tasik Kenyir tu bolehlah jumpa Tok Jang. Ataupun nak tau pasal aktiviti yang ada di Tasik Kenyir boleh follow Facebook Lubuk.Net. Kat sane semuanya ada.

Seronok sangat bila dengar pasal pengalaman orang kat Tasik Kenyir. Bende ni buat AJ tak sabar nak eksplore lebih banyak bende dan aktiviti kat sini. Nak tau apa aktiviti team Ekspresi Media Kenyir 2019 yang seterusnya? tunggu entri AJ yang lain okay!

Lepas habis je sesi sembang santai ni kan, kami yang start berkaraoke. Tapi yang ni tak payah la AJ share, kemurungan pulak korang nanti dengar "kemerduan" suara kami. Hahahahaaha.

Okaylah, jumpa kat entri yang seterusnya okay!

P/s : Rindu KENYIR!