Blogger templates

Click to Follow...

Thursday, 28 March 2019

Ekspresi Media Kenyir 2019 | Kuala Terengganu

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Awal minggu lepas, AJ ke Terengganu untuk program Ekspresi Media Kenyir 2019 dengan Tourism Malaysia. Program ni bukan je melibatkan new edge media macam blogger semua, tapi mainstream media jugak. Seramai lebih kurang 23 orang peserta yang join.

Trip yang Ekspresi Media Kenyir 2019 4 hari 3 malam pada 18 sehingga 21 Mac 2019 ni bermula di Kuala Terengganu. Lepas tu barulah kami ke Tasik Kenyir. 


Terengganu ni banyak kali jugak AJ dah jejakkan kaki, tapi takde lah pusing habis kot. Paling tidak pun pegi Pulau Kapas. AJ kan suka pulau, so Terengganu pulak memang terkenal dengan pulau yang cantik dan terpelihara macam Pulau Perhentian dan Pulau Redang. Sebenarnya selain pada pulau, banyak lagi tempat menarik yang korang boleh jelajah kat Terengganu. AJ sendiri pun tak jangka Terengganu ni banyak tempat best!

Persinggahan pertama kitorang masa trip ni ialah Masjid Tuanku Nur Zahirah atau lebih dikenali sebagai Masjid Terapung yang terletak lebih kurang 4km dari pusat bandar Kuala Terengganu. Masjid ni mempunyai keindahan dan keunikan tersendiri berbanding masjid lain. Dibina di atas permukaan air di Muara Sungai Ibai sekitar tahun 1993 ke 1995 menjadikan ianya masjid yang terulung di Malaysia. Kat sini selain boleh beribadat, korang jugak boleh beriadah di taman sekitar masjid.


Masjid ini berkeluasan 1,372 meter persegi dengan 38 meter ketinggian menara dan dikelilingi air sedalam lebih kurang 1.5 meter. Diinspirasikan oleh Almarhum Sultan Terengganu, Al-Marhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah Ibni Al-Marhum Sultan Nasiruddin Shah dan dinamakan sempena bonda Al-Marhum Sultan.

Kemudian kami dibawa bersarapan di Warung Norazila, Kuala Ibai. Warung ni terletak tak jauh dari Masjid Terapung. Kat sini kami dihidangkan dengan Nasi Dagang. Tak sah ke Terengganu kalau tak cuba nasi dagang!


Usai sarapan kami dibawa ke Hotel Paya Bunga, Kuala Terengganu yang berstatus 4 bintang dilengkapi dengan pelbagai kemudahan termasuk kolam renang dan gym. Dari hotel, kami dibawa menaiki beca. Jangan tak tau, ni pestime AJ naik beca tau! Hahahahaha. Beca ni macam semua orang tau merupakan pengangkutan awam utama dari zaman dulu sekitar tahun 1920an. Tapi bila dah makin moden, beca semakin dilupakan. Anak-anak muda sekarang pun dah tak berminat nak bawak beca.


Kat Kuala Terengganu ni, golongan yang masih aktif mengayuh beca berusia sekitar 60 ke 70 tahun. Caj yang dikenakan pulak sekitar RM20 satu trip bergantung pada lokasi. Kalau korang berkunjung ke Kuala Terengganu, apa kata pusing seround dua naik beca. Selain boleh cuci mata tengok kawasan sekitar, boleh jugak tolong golongan ni jana pendapatan kan?


Lokasi pertama berbeca ialah pusing sekeliling Pasar Payang dan juga Masjid Zainal Abidin. Dari situ kami dibawa ke Kampung Cina atau Chinatown yang terletak berhampiran muara Sungai Terengganu. Berusia lebih 300 tahun dan pernah menjadi tempat tinggal pedagang-pedagang dari negara China.


Apa yang menariknya kat Chinatown Kuala Terengganu ni? Kat sini terdapat pintu gerbang bercirikan seni dan budaya Cina malahan bangunan yang terdapat di sekitar perkampungan ni juga masih mengekalkan rekabentuk lama dari abad ke-15. Di bangunan-bangunan tu pulak korang boleh dapatkan pelbagai jenis cenderamata, songket, kebaya ataupun nak mengopi dan merasa masakan peranakan. Masyarakat Cina disini pula sangat fasih berbahasa Melayu dengan loghat Terengganu tau! Selain tu, terdapat beberapa lorong yang dihiasi dengan lukisan dan seni moden seperti Turtle Alley. Nak ootd? Takde masalah! Kawasan ni AJ boleh katakan sangat "instagramable"!



Bila dah hampir setengah hari mengelilingi bandar Kuala terengganu, perut pun dah mula berkeroncong kan? Bolehlah singgah ke Singgang Budu. Kat sini macam-macam lauk yang boleh korang pilih. Kalau dah namanya pun singgang budu, mestilah santapan utamanya singgang dan juga budu! Macam-macam jenis singgang ada, nak ikan? Nak daging? Bereh bos!


Kalau tak nak singgang pun takpe, lauk-pauk yang ada kat situ beratur je. Tinggal korang nak pilih je! AJ ni pulak kalau dah jumpa ulam dengan budu, bende lain dah tak pandang. So far, makanan yang AJ cuba kat sini semuanya menepati citarasa. AJ ni kalau bab makan memang agak memilih sikit! So kalau AJ kata sedap, ko ghase? Hahahahaha. Tapi bergantunglah pada citarasa masing-masing kan?


Banyak lagi yang AJ nak cerita pasal trip Ekspresi Media Kenyir 2019. Ini baru setengah hari, ada beberapa lagi aktiviti yang AJ nak cerita. Stay tuned okay! Lepas ni AJ nak share keseronokan paragliding!! Tunggu tau korang. Bagi AJ cari ilham dulu. Hahahahaha! Kalau sambung kat sini berjela pulak korang nak membaca kan.

Info lokasi :

Masjid Tuanku Nur Zahirah @ Masjid Terapung
Kuala Ibai, 20400, Terengganu.

Hotel Paya Bunga
Alamat : Jalan Tengku Embong Fatimah, Off Jalan Sultan Ismail, 20200, Kuala Terengganu, Terengganu, MY
Tel: +609-600 6666
Fax: +609-600 6688

Kampung Cina @ Chinatown
Alamat : Jalan Kampung Cina, 20100 Kuala Terengganu.

Singgang Budu
Alamat : 20300, Kuala Terengganu, Terengganu.
Tel : +6012-9668584


Tuesday, 19 March 2019

Le French Festival 2019 (LFF) Edisi ke-18 Kembali!

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Le French Festival 2019 (LFF) bagi edisi yang ke 18 kini kembali. Acara tahunan yang menampilkan pelbagai pameran seni dan budaya, persembahan muzik, teater, gastronomi dan sebagainya dari Perancis ini bakal diadakan bermula 4 April sehingga 12 Mei 2019.


Acara pertukaran budaya yang mula diperkenalkan sejak 2001 ni telah berjaya dan kali ni dijangka menarik minat lebih ribuan penonton dan peminatnya yang tersendiri dari 4 buah negeri iaitu Kuala Lumpur, Penang, Johor Bharu dan Kota Kinabalu.



Pada LFF 2019, G.H Mumm Champange, champange Grande Maison no 1 di Perancis  untuk pertama kalinya dengan Golden Screen Cinemas (GSC) sebagai rakan kolaborasi LFF bergabung untuk membawakan festival ni untuk semua lapisan masyarakat sama ada yang berkeluarga, kanak-kanak, peminat makanan, filem Perancis dan sebagainya.

Untuk pertama kali dalam sejarah LFF, Alliance Française (AF) dan Kedutaan Perancis di Malaysia bukan sahaja membawakan variasi program dan artis dari Perancis tapi turut menjadi pengarah dengan kerjasama KL Shakespeare Players (KLSP) untuk persembahan istimewa LFF 2019 iaitu "Cyrano de Bergerac ("The story of Cyrano de Bergerac") yang terkenal di pentas teater Perancis.




LFF 2019 nanti akan mempamerkan pelbagai genre dan persembahan dari Perancis termasuk :

Festival Filem Perancis terbesar di Malaysia dengan 15 pemenang anugerah filem Perancis.

Pelbagai jenis muzik Perancis dipersembahahkan oleh musician dari Malaysia.

Teater dan tarian

Art de Vivre termasuk food & drinks tastings, kelas memasak dan banyak lagi.

Selain itu LFF 2019 turut membawakan filem-filem terbaik dari Perancis seperti FUNAN, Paris, by Lorànt Deutsch, Exit, Brand New World dan sebagainya.





Festival ini bakal berlangsung di 4 buah negeri iaitu :

Kuala Lumpur : 4 April - 28 April
Penang : 25 April - 5 May
Johor Bahru : 2 May - 5 May
Kota Kinabalu : 9 May - 12 May

Masa sidang media tempoh hari, Sharifah Amani turut dijemput sebagai tetamu istimewa.



Untuk maklumat lanjut mengenai Ke French Festival 2019 (LFF) boleh layari :

Le French Festival 2019

Website : www.lefrenchfestival.com.my
Facebook : www.facebook.com/lefrenchfestivalmy
Instagram : @lefrenchfestival_my
Sebarang pertanyaan : info@lefrenchfestival.com.my / 03-2694 7780

Alliance Française de Kuala Lumpur

Website : www.alliancefrancaise.org.my
Facebook : www.facebook.com/AllianceFrancaisedeKL
Instagram : @alliancefrancaisedejk
Tel : 03-26947880


P/s : Mesti pegi! Filem France best-best kot....


Thursday, 14 March 2019

Bestnya Vitamin C Serum by Annona!

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Siapa dah baca entri AJ pasal Vitamin C Serum by Annona ni 2 minggu lepas? Kalau belum, apa kata korang baca dulu kat sini. Banyak kelebihan dan info mengenai serum ni yang AJ share tau.


So kali ni AJ nak bagi testimoni AJ sendiri lepas gunakan serum ni. Serius cakap bestnya Vitamin C serum by Annona! Macam AJ cakap sebelum ni kan, AJ kerap travel. Kalau korang follow rapat instagram AJ, ada je tempat yang AJ pegi. Sekarang ni dah tak keje kan, lagi panjanglah langkah!

Bila dah kesana kemari, AJ banyak terdedah pada cahaya matahari. Lepas tu pulak, AJ rajin mekap, tapi tak rajin cuci. Bila adanya habit macam tu, jerawat memang senang naik! Kadang AJ ni malas nak buat rutin yang sebetulnya untuk kulit, cuci muke je dah rasa kulit tu elok! Tu la masalah seorang AJ. Lepas tu dia pelik, " Kenapalah kulit orang lain cantik elok je? " Sadis nau!


Sebenarnya, nak kulit cantik bukan takat cuci muka ikut dan je. Kene rajin dan konsisten. Lepas tu korang kene pakai produk yang sesuai dengan kondisi kulit. Sebelum AJ gunakan produk ni, AJ ada baca review orang lain jugak, ramai yang kata produk ni berkesan dalam merawat kulit yang rosak, ada yang kata kulit diorang lebih lembut dan boleh hilangkan jerawat serta jeragat. Bila dah yakin, barulah guna.  Bila dah start pakai Vitamin C serum by Annona ni barulah rasa rajin sikit nak jaga muka. Hahahahahaha. Jujur sangat ni! Yelah, takkan nak bagi kulit orang lain je cantik kan?

Packaging dan Tekstur Vitamin C serum by Annona.

First sekali AJ nak cerita dulu pasal packaging dan tekstur serum ni. Ianya didatang dalam botol kecil yang mudah dibawa kemana-mana. Ada 2 size iaitu 5ml dan 15ml. Botol tu pulak jenis yang ada tube, so korang boleh kawal pengunaan ikut berapa banyak yang perlu. Sekali guna tu, sikit je dah cukup sebenarnya.



Teksturnya pulak jenis cecair. Tak pekat sangat dan tak cair sangat. Bila apply kat kulit memang tak rasa melekit pun. Cepat terserap dalam kulit. Walaupun kaya dengan vitamin C, dia takde bau yang merengsakan hidung. Tu salah satu bende yang AJ suka pasal serum ni. kadang ada jenis serum yang terlalu wangi. Bila pakai rasa menusuk je kat hidung. Lepas tu rasa perit kat kulit. Macam Vitamin C Serum by Annona ni, tak terasa macam pakai apa-apa kat kulit. Ringan!



Cara pengunaan Vitamin C serum by Annona.

✿ Bersihkan kulit wajah dan lap.
Tips AJ : Jangan lap sampai kering sangat kulit tu, biar dia lembab-lembab sikit.

✿ Segarkan kulit dengan toner.

✿ Titiskan Vitamin C serum by Annona di wajah ikut keperluan kulit. Macam kulit AJ agak kering di bahagian dahi, so AJ oleskan lebih sikit kat situ.


✿ Dap-dapkan sedikit supaya serum meresap ke dalam kulit. Siap! Ataupun boleh teruskan dengan rutin penjagaan kulit korang yang lain. Pakai sunblock ke kan.

Nota : Untuk kesan yang lebih baik, gunakan 2 kali sehari pada waktu siang dan malam. Vitamin C serum by Annona juga boleh digunakan sebagai makeup base.

Kesan penggunaan Vitamin C Serum by Annona.

Mesti korang nak tengok kesan pengunaan produk ni kat kulit AJ sendiri kan? Haaa, ni AJ nak share dengan korang.


Sebelum : Kulit agak tak sekata, kusam dan berjerawat.


Selepas : Kulit AJ nampak lebih segar, sekata dan sedikit cerah, jerawat pun dah makin berkurangan.

Ni baru pakai lebih kurang 2 minggu. Nak betul-betul okay kenalah konsisten kan. So AJ dah jumpa produk yang best dan boleh membantu mengurangkan masalah kulit AJ. Koramg pulak macam mana? Tak  nak cuba sendiri ke?

Kalau korang nak cuba produk Vitamin C Serum by Annona boleh dapatkan di :

Hotline : 010-8424243

Harga pasaran :

RM 39 (5ml)
RM 90 (15ml)

P/s : Bila elok, kenalah share!

Tuesday, 12 March 2019

Noraniza Idris "Malai Solo Tour" Memartabatkan Irama Malaysia

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA


Noraniza Idris atau Kak Ani, figura yang tidak asing lagi dalam industri muzik Irama Malaysia. Sebut je Awallah dongdang, Hala Timur, Tingting dan banyak lagi. Malah, Kak Ani juga terkenal dengan lagu-lagu etnik dari pelbagai bangsa dan budaya. Tu belum lagi dengan persembahan pentasnya yang unik dan menarik.



Sekarang, Irama Malaysia makin ditelan zaman. Tapi Kak Ani masih lagi bertekad memperjuangkan industri muzik Malaysia secara global supaya tak ditelan dek zaman. Jadi 1 siri jelajah Noraniza Idris "Malai Solo Tour" 2019/2020 akan diadakan demi memartabatkan Irama Malaysia hasil kerjasama Persatuan Tatihseni Malaysia dengan Noraniza Idris Productiin Ventures Sdn Bhd (NIPVSB) dan Harithmai Production (HMP).



SAWO MATANG - Noraniza Idris Special Showcase (Siri Jelajah #SaveIramaMalaysia)

Program ini akan bermula dengan Fleastar  bersama Noraniza Idris sempena Hari Kraf Kebangsaan 2019 bagi memberi kesedaran tentang kepentingan ilmu kemahiran bagi menjana pendapatan masa panjang disamping mempelkenalkan dan menyemarakkan semangat cinta seni dan budaya dikalangan pelapis.






Selain itu terdapat beberapa lagi siri jelajah yang lain di seluruh Malaysia dan Singapura iaitu :


  • 12 - 14 April 2019 : Sawo Matang - Noraniza Idris Special Showcase di Matic Kuala Lumpur.
  • 6 Mei - 4 Jun 2019 : Fleastar Aidil Fitri di Bangi Selangor.
  • 21 Jun - 20 Julai 2019 : Travelog 13 episod di 13 buah negeri di seluruh Malaysia.
  • 2 - 4 Ogos 2019 : Fleastar Merdeka di Bularan 18 Amanjaya & Casuarina Hotel, Ipoh Perak.
  • 12 - 14 Oktober 2019 : Akar Zapin Kita 219 di Matic Kuala Lumpur
  • 29, 30 November dan 1 Disember 2019 : Farquhar dan Kala Jengking merangkumi 2 program iaitu Teater Kanak-Kanak MWCP oleh pemenang pertama Sayembara Menulis dan Teate Kanak-Kanak anjuran Dewan bahasa dan Pustaka.
  • 9 November 2019 : Iktiraf - Noraniza Idris in Concert (Singapura)
  • Dan kemuncaknya pada 2 - 4 April 2020 : Malai Solo - Noraniza Idris in Concert di Istana Budaya Kuala Lumpur.
Menurut Kak Ani, program dan konsert yang bakal diadakan merupakan 1 platform untuk memperkenalkan dan mengembalikan kepercayaan generasi muda terhadap muzik Irama Malaysia.



Program modal insan yang digarapkan melalui aktiviti bengkel dan persembahan pentas sebagai acara kemuncak. Kak Ani juga bakal menterjemahkan sebuah perkampungan budaya Melayu melalui proses peralihan kedatangan pelbagai kaum dari segi gaya, bahasa, pertuturan, pakaian, gerak tari, nyanyian dan muzik.

Konsep Pentas Alam Semulajadi

Masa sidang media tempoh hari, Kak Ani ada kongsikan sikit konsep persembahan nanti tau! Katanya pentas akan dihiasi dengan taman dan pokok-pokok melambangkan "Malaysian Garden" dan prop elemen 6 etnik Malaysia.


Kalau korang biasa tengok persembahan Kak Ani sebelum ni di majlis anugerah semua, korang mesti boleh bayangkan betapa meriahnya pentas Kak Ani sempena Malai Solo Tour nanti kan?

AJ sendiri tak sabar nak tengok, sebab Kak Ani akan membuat sedikit kelainan dari persembahan yang biasa dengan fabungan irama etnik Malaysia yang disusun dengan suntikan komersil dan akan bergabung dengan koir dari sekolah Cina. Tarian dan nyanyian Kak Ani juga akan diiringi dengan himpunan 100 artis budaya "Malay World Cultural Paradise".

Bagi mereka yang ingin mendapatkan tiket Sawo Matang - Noraniza Idris Special Showcase di Matic Kuala Lumpur boleh hubungi Harithmai Production (HMP) di talian : 019-3391444, 018-8714305 atau whatsapp 011-37700894 atau 018-3981810.

Tiket berharga RM99, RM119, RM139, RM169 dan RM189.

P/s : Jangan lupa tau!