Blogger templates

Click to Follow...

Thursday, 7 November 2019

Menarik di Daerah Jerteh, Besut dan Setiu, Terengganu

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Baru-baru ni AJ menjejakkan kaki sekali lagi ke Negeri Terengganu. Untuk trip kali ni, AJ pegi kat kawasan luar dari Bandar Kuala Terengganu. Kalau KT tu memang dah biasa sangat kan? Kali ni AJ nak bawak korang ke tempat menarik di daerah Jerteh, Besut dan Setiu, Terengganu.

Terengganu terletak di Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Kalau dari Kuala Lumpur, perjalanan mengambil masa dalam 6 jam. Yang paling AJ suka pasal Terengganu, semestinya pantai dia yang cantik dengan air laut biru hijau tu. AJ selalu ke Pulau Kapas, memang best! Okay tapi kali ni tak nak cerita pasal pantai. AJ ada tempat yang  lagi menarik nak share dengan korang.

Masjid Lapan Kubah @ Masjid Russia / Moscow


Tempat pertama yang kami singgah adalah Masjid Lapan Kubah ataupun dikenali sebagai Masjid Russia / Moscow yang terletak di Kampung Lapan Kotak, Jerteh. Masjid ini telah dibina pada 7 tahun yang lepas dan diilhamkan dari senibina St. Basil Cathedral. Idea pembinaan ini datangnya dari Anggota Parlimen Besut, Datuk Seri Idris Jusoh. Apa yang menarik, masjid ini dibina menggunakan 100 peratus tenaga tempatan dan dananya dari penduduk tempatan juga! Masjid yang menelan belanja hampir RM4juta ni boleh menampung sehingga 500 jemaah dalam satu-satu masa.



Lata Kolam Air Deru Ecopark, Jerteh



Lata Kolam Air Deru Ecopark terletak di dalam kawasan Hutan Simpan Gunung Tebu, Hulu Besut Terengganu. bagi penggemar aktiviti lasak ataupun yang suka berkhemah, kat sini memang sesuai untuk korang. Masa kunjungan AJ kesini kami semua bermalam di dalam khemah yang boleh memuatkan 6 orang dalam 1 masa. Seronok tau! Dah lama AJ tak berkhemah. Selain tu, kalau korang tak minat nak berkhemah terdapat beberapa jenis penginapan lain seperti chalet gelung ataupun dorm.



Di Lata Kolam Air Deru Ecopark terdapat kawasan perkelahan yang terbahagi kepada 3 kawasan iaitu :

Pengkalan Raja yang dikenali sebagai Lata Kolam kerana airnya yang kehijauan. AJ sempat terjun kat sini tau, air dia sejuk dan segar sangat. Tapi kat sini agak dalam, bagi mereka yang tak tau berenang macam AJ ni, disarankan pakai jaket keselamatan yang disediakan oleh pihak ecopark.


Pengkalan Dua bersesuaian untuk mereka yang nak santai-santai dan berkelah sambil menikmati kehijauan alam semulajadi. Kat sini agak berbatu, kalau nak berenang kene berhati-hati okay!

Pengkalan Suri yang berdekatan dengan kawasan perkhemahan AJ memang selalu menjadi pilihan semua orang la, dekat dan juga sesuai untuk semua peringkat umur. AJ tak sempat nak berenang kat sini, sebabnya awal pagi tak gigih oi! Air dia sejuk ya amat! Hahahahahaha.



Antara aktiviti sempat kami buat disini ialah Dodge Archery. Kitorang dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Permainan ni ala-ala memanah je. Tapi panahnya getah yang berbentuk bulat kat depan. Misi dia korang kene panah ahli pasukan lawan ataupun jatuhkan 3 pin di tempat lawan untuk menang. Kumpulan AJ dapat no 2 tapi AJ ni macam takde function je. Hahahhaa. Rupanya bukan senang nak memanah!



Selain tu banyak lagi aktiviti lain  yang boleh korang buat seperti :

  • Walking Ball
  • ATV Ride
  • Mountain Bike
  • White Water Rafting
  • Boating
  • Jungle Trekking dan Night Walk
  • Flying Fox dan Abseiling
  • Survival Program
  • River Crossing
  • Obstacle Course, War Game dan Sukaneka



Banyak juga pakej menarik yang ditawarkan sekiranya korang nak buat aktiviti kat sini tau. Ada pakej pelajar, pakej perkhemahan, pakej outdoor dan sebagainya. Kalau nak tau info lebih lanjut boleh tengok info kat bawah :

Email : bigscope_etravel@yahoo.com
Facebook : https://facebook.com/AirDeruEcopark/
Instagram : https://www.instagram.com/latakolam_ecopark/
Nomber telefon :

Kaswadi : +6013.9276998

Syahrin : +6013.9178633
Dyana : +6019.6931662

Zaini : +60173903649


La Hot Spring

Terletak tak jauh dari Lata Kolam Air Deru, hanya 5 minit perjalanan dah sampai. Kat sini korang boleh menikmati kehangatan air panas semulajadi. Tempat ni merupakan salah satu kawasan tumpuan umum. Masa AJ singgah sini, boleh tahan ramai orang. Air dia memang betul-betul panas, AJ yang celup-celup kaki sikit pun dah tak tahan. Ada yang sampai berpeluh-peluh la. Hahahahha.



Bayaran masuk yang dikenakan kepada para pengunjung adalah RM2 je. Dibuka 24 jam kepada semua orang. Kalau korang nak menginap kat sini pun boleh. Ada beberapa jenis chalet dan juga dorm disediakan dengan harga dari RM80++.


Besut Cruise

Seterusnya kami dibawa menaiki Besut Cruise menyusuri Sungai Besut Terengganu yang terletak di Kampung Nail. Ini merupakan pertama kali AJ kesini. Untuk menaiki Besut Cruise, korang dikenakan bayaran RM150 untuk 1 bot yang boleh memuatkan sehingga maksimum 12 orang. Kiranya sorang dalam RM12.90 je. masa dalam bot tu kami dihidangkan dengan air kepala, sata dan otak-otak. Tapi sajian makanan ni hanya dihidangkan atas permintaan dengan harga tambahan RM20 kalau tak salah AJ la.



Masa pelayaran pula 1 jam. Sepanjang pelayaran korang akan diberikan pelbagai info mengenai tempat-tempat disekitar laluan pelayaran. Bagus tau idea Besut Cruise ni, selain boleh meningkatkan ekonomi, ianya juga memberi peluang pekerjaan kepada masyarakat setempat.

Peladang Setiu Agro Resort



Kali kedua AJ menjejakkan kaki kat sini. Tempat ni sesuai untuk mereka yang nakbuat team building ataupun nak bersantai dengan keluarga. Terdapat beberapa buah chalet disini dan pelbagai kemudahan yang disediakan seperti kolam untuk dewasa dan kanak-kanak.


Selain tu, bagi mereka yang gemarkan aktiviti lasak boleh mencuba flying fox, aktiviti water confident ataupun berkayak. Untuk trip kali ni, AJ sempat buat aktviti flyong fox je. Sobs sobs! Tapi enjoy gile okay! Pada sebelah malam pula, kami buat aktiviti night walk di Hutan Simpan Gunung Tebu. masa aktiviti ni, kami berjalan selama hampir 45 minit didalam hutan sambil diperkenalkan dengan pelbagai jenis tumbuhan dan juga haiwan. Yelah, kebanyakan haiwan di hutan aktif pada waktu malam. Dari segi keselamatan pula, korang tak perlu risau sebab beberapa orang nature guide akan mengikuti setiap peserta. Masa dalam ni AJ sempat jumpa dengan spesis katak, labah-labah dan dapat lihat kesan cakaran beruang pada pangkal pokok.



Info :

PELADANG SETIU AGRO RESORT
Lot 3912, Guntong 22040 Setiu Terengganu,
Malaysia.
09-6920059/ 019-9192240
Website : www.agroresort.com
Email : peladang_agroresort@yahoo.com
Facebook : Peladang Setiu Agro Resort

Melawat Sangkar Ikan dan Laguna Setiu / Setiu Wetland



Seterusnya kami dibawa ke jeti melalui Setiu Boardwalk untuk melawat sangkar ikan dan beraktiviti di Laguna Setiu / Setiu Wetland. AJ belum penah lagi melawat sangkar ikan dan ini merupakan pengalaman pertama AJ. Kat sini korang akan didedahkan dengan cara-cara pengusaha mengendalikan sangkar ikan. Terdapat pelbagai jenis ikan yang ada di sangkar ikan ni, antaranya kerapu hybrid dan siakap. Kami juga diberi peluang memberikan ikan-ikan ni makan dengan melemparkan kepala ikan di dalam sangkar. Teruja gila bila nampak ikan-ikan ni makan!



Seterusnya kami ke Laguna Setiu untuk mencuba pengalaman mencari lokan dan kupang. Untuk aktiviti ni, korang boleh mengambil pakej dari Peladang Setiu Agro Resort ataupun Ping Anchorage Travel & Tours. Korang boleh pilih untuk menggunakan jalan darat ataupun menyewa bot dengan harga RM400 ke RM600 untuk 1 bot. Selalunya, kalau pegi dengan group lagi best naik bot, barulah feel ala-ala nelayan. Kat Laguna Setiu tu, kami diajar oleh Pok Nik cara-cara nak cari lokan. Bukan senang tau nak cari kalau korang tak mahir. AJ sendiri pun, nak jumpa 1 lokan pun makan masa. Menurut Pok Nik, kalau dah mahir, tak perlu guna alatan pun dah tau lokan tu duk kat mana.


Kitorang ni punyalah seronok sampai abang bot panggil suruh naik darat la, sebab air akan surut pada sebelah petang. Kami juga sempat dijamu dengan hasil tangkapan kami hari tu. Rasa dia sedcap sangat, fresh dan manis!

Rumah Botol


Rumah Botol 1 nama yang tak asing lagi di Kampung Mangkuk, Setiu. Dimiliki oleh Ayah Ali yang berusia 75 tahun. Difahamkan Ayah Ali, dia telah mengutip sehingga 7000 botol di sepanjang Pantai Kampung Penarik dan Kampung Mangkuk. Ini merupakan hobi yang unik sekaligus membantu membersihkan kawaan pantai. Pada mulanya hobi Ayah Ali ini dianggap pelik dan gila oleh penduduk sekitar. Tapi selepas isterinya mencadangkan Ayah Ali membuat sebuah rumah untuk menyimpan botol-botol hasil kutipannya, rumah itu menjadi tarikan pengunjung dari dalam dan luar negara. Malahan ada dikalangan pengunjung yang memberikan botol-botol untuk tambahan koleksi Ayah Ali.


Teruja AJ belek setiap 1 botol yang ada disini. Ada juga yang didalamnya terdapat nota dan banyak sangat botol-botol berbentuk unik yang AJ tak penah nampak. Sehingga hari ini Ayah Ali masih lagi mengumpul botol kaca untuk ditempatkan di dalam rumah botol. Untuk masuk ke sini takde bayaran dikenakan, tapi korang boleh bagi sumbangan ikhlas dalam tabung yang terdapat di rumah botol okay?

Terrapuri Heritage Village



Salah satu tempat yang memang AJ nak sangat pegi! Terrapuri Heritage Village terletak di Pantai Penarik. Yang menariknya disini ialah setiap 29 unit rumah ini berusia lebih dari 100 tahun! Bila masuk kat sini korang terasa macam berada di zaman kesultanan Melayu Lama. Sangat klasik dan mewah. Kebanyakan rumah disini dibina dengan kayu cengal dan dipasak dengan kayu penaga. Sebab tu rumah-rumah ni mampu bertahan sehingga ratusan tahun.



Hiasan dalaman rumah-rumah ini juga melambangkan kemelayuan asli. Setiap 1 rumah dinamakan dengan beberapa buah daerah seperti Seberang Takir dan sebagainya. Kalau nak tau, rumah-rumah ini ada konsep masing-masing tau. Macam rumah AJ, berkonsepkan perkampungan nelayan. Ada juga yang hiasan dalamannya berkonsepkan wayang kulit. Memang sangat unik dan menarik!



So kalau korang nak cari penginapan yang mewah dan klasik, AJ sarankan korang tinggal di Terrapuri Heritage Village. Jangan lupa bawa sekali baju ala-ala Melayu Lama untuk photoshoot tau! barulah IN!

So tamatlah sudah edisi jelajah tempat menarik di daerah Jerteh, Besut dan Setiu, Terengganu.  Kalau korang nak rasai pengalaman lain dari yang lain, korang boleh cuba destinasi yang AJ pegi ni, mesti tak menyesal! Insyaallah, ada rezeki AJ akan jejakkan kaki lagi ke Terengganu. Best!


email signature

Saturday, 2 November 2019

50,000 Sarapan Pagi dengan Susu Dutch Lady dan Sereal Kellogg's

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Sarapan pagi memang bagus untuk semua orang sebab tu kita tak digalakkan untuk skip breakfast. Selain baik untuk kesihatan, sarapan pagi buatkan permulaan hari kita lebih segar dan bertenaga.



Baru ni AJ sempat ke LRT Ampang Park sebab Dutch Lady ada buat pengagihan 50,000 sarapan pagi untuk pengguna LRT. Bukan sikit jumlah yang diagihkan tu. So AJ pun tak nak la lepaskan peluang, memandangkan 31 Oktober lepas merupakan hari terakhir pengagihan!


Rupanya, program pengagihan sarapan pagi susu Dutch Lady dan Sereal Kellogg's ni dah dimulakan dari 21 Oktober 2019 di beberapa buah stesen LRT sekitar Kuala Lumpur.

Dan yang paling menarik semasa hari terakhir pengagihan, Encik Tarang Gupta, Managing Director Dutch Lady Milk Industries dan Encik Anoop Abraham, Managing Director of Kellog's South East Asia turut sama turun padang. Sempoi!


Kalau sebut bab sarapan kan, AJ sebenarnya selalu skip sarapan jugak. Kadang tu, nak cepat pegi event ke ape, terus gerak je tanpa sarapan apa-apa. Tapi dengan adanya pek mini macam yang diagihkan oleh pihak Dutch Lady ni, on the go je boleh sarapan.

Menurut Ramjeet Kaur Virik, Pengarah Pemasaran Dutch Lady Malaysia, "sarapan yang berkhasiat bukan sahaja membekalkan nutrien, malah memberikan tenaga kepada tubuh badan dan otak kita untuk permulaan hari yang kuat dan seterusnya lebih cergas dalam menjalankan aktiviti seharian".

Sarapan pagi juga membekalkan 20 sehingga 50 daripada nutrisi harian kita, tapi kenalah amik sarapan yang berkhasiat seperti meminum susu okay. Bukannya bedal 2 keping roti telur tambah nasi lemak! Hehehehee.



AJ sarankan kita amik susu Dutch Lady sebab setiap gelas 250ml Dutch Lady PureFarm atau susu +Protein bukan hanya membekalkan kalsium tetapi juga protein berkualiti tinggi. Selain itu, nutrien penting lain yang dibekalkan termasuklah vitamin D, A dan B2.

So apa lagi? Amalkan pengambilan sarapan pagi dengan susu Dutch Lady dan juga sereal Kellogg's tau! Rasa teruja pulak bila dapat jadi antara 50,000 orang yang dapat sarapan pagi percuma sepanjang 10 hari tu.

P/s : Jangan skip sarapan tau!


email signature

Thursday, 31 October 2019

Butterfly Coachella Party 2019 X The Butterfly Project Malaysia

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Bulan lepas AJ join Butterfly Coachella Party 2019 dengan Butterfly Project Malaysia di Hearty Party Sdn Bhd, Setia Alam. Yup, memang agak jauh, tapi AJ teruja nak join sebab it's Coachella Party! My very first Coachella. Hihihihi.


Jam 4 petang AJ dah grab share ngan Kak Miera & Azwar. Ni pun, last minute baru AJ plan nak gerak sekali tau. Dalam 45 minit kami sampai ke perkarangan Hearty Party Sdn Bhd. Okay, kat sini tempat yang sangat sesuai kalau korang ada plan nak anjurkan parti ataupun apa-apa event. Bangunan 4 tingkat ni, sangat luas, selesa dan ada rooftop jugak! Selain tu, korang boleh buat painting party okay.

Hearty Party Sdn Bhd
Facebook : https://www.facebook.com/heartypartymalaysia/
Instagram : https://www.instagram.com/heartypartymalaysia/

Masuk je kat dalam tu, kami disambut mesra dengan usherer dan tak lain tak bukan, our mamasan Tammy Lim! Tapi kali ni, tak sempat pulak nak selfie dengan Mamasan kite tu. Huhuhuhuhu.

Sebelum teruskan dengan aktiviti, kitorang sempat bergambar dekat photobooth dari Tagbooth! Banyak prop menarik yang Tagbooth sediakan, lepas tu printed photo pun berkualiti dan menarik. Nampak tak semua orang tak sabar tunggu turn nak amik gambar kat photobooth.


Tagbooth Photobooth
Website : http://tagbooth.com.my/
Facebook : https://www.facebook.com/tagbooth/
Instagram : https://www.instagram.com/tag.booth/

Lepas dah puas bergambar kat Tagbooth, kami ke tingkat 1. Kat sini macam-macam booth ada. Best gile tau, semua Butterfly kene ke setiap booth yang ada untuk bergambar dan kumpul souvenir masing-masing! Seronok tengok aksi kawan-kawan lain. Macam-macam gaya keluar.

Booth pertama yang AJ singgah, booth Althea Korea. Kat booth ni semua produk-produk keluaran Althea ada. Paling baru sekali A'bloom Brow Wow yang didatangkan dengan 3 warna pensel kening. Setiap orang berpeluang mencuba sendiri ketiga-tiga pensel kening tau dan paling best, dapat bawak balik sekotak produk Althea iaitu salah 1 Mask, Spot Film Gel, Petal Velvet Sunaway, Petal Velvet Powder limited edition, Spotlight Eye Glitter, Stay Fresh Body Sparkling Mist dan A'bloom Brow Wow!



Althea Korea
Website : https://my.althea.kr/
Facebook : https://www.facebook.com/altheamalaysia
Instagram : https://www.instagram.com/altheakorea/

Lepas tu AJ pegi booth Voir Gallery, perghh teringat zaman sekolah tau. Voir Malaysia ni bukan name asing pada AJ. Dari zaman sekolah, AJ selalu beli pakaian kat Voir. Harga pun berpatutan. Masa kat sini, Voir Malaysia pamerkan macam-macam jenis dan deaign terbaru koleksi beg tangan diorang. Sambil belek-belek tu, AJ sempat bergaya dengan beg-beg tangan tu. Surprisingly, kitorang tak balik dengan tangan kosong! Kami semua dapat pilih 1 daripada 6 design mini handbag yang ada. Yeayyy! Pilihan AJ, yang aummmm! (Leopard print).



Voir Gallery
Website : https://www.voirgallery.com/
Facebook : https://www.facebook.com/voirmalaysia/
Instagram : https://www.instagram.com/voirmalaysia/

Kemudian AJ ke booth Signature Market, jenama ni memang terkenal dengan makanan dan barangan yang berasakan organik dan semulajadi. Kalau korang tengah berdiet, korang boleh dapatkan kekacang dari Signature Market. Sedap tau! Terdapat lebih 500 produk keluaran Signature Market ni tau.



Signature Market
Website : https://www.signaturemarket.co/my/marketplace/
Facebook : https://www.facebook.com/signaturemarket/
Instagram : https://www.instagram.com/signaturemarket/


Bila dah berjalan dari booth ke booth, mestilah tekak pun dahaga. So kami bergerak pula ke booth Curmudgeon's Brew. Ini pestime AJ dengar pasal produk ni tau. Masa kat sini, AJ sempat rasa air peanut butter. Yes peanut butter! Selalu duk makan ngan roti je kan, kat Curmudgeon's Brew korang boleh rasa peanut butter coffee. Sedap gile. Selain tu, ada vanilla, latte, mocha, chocolate dan sebagainya.



Curmudgeon's Brew
Facebook : https://www.facebook.com/curmudgeonsbrew/
Instagram : https://www.instagram.com/curmudgeonsbrew/

Last sekali AJ ke booth Avantgarde Blooms. Perempuan dan bunga memang berpisah tiada. Kat sini korang boleh dapatkan pelbagai jenis bunga segar. AJ pilih bunga rose yang berwarna ala-ala pink purple. Cantik gile tau! Pastu wangi pulak tu. Korang boleh dapatkan bunga favourite korang setiap bulan dengan harga serendah RM 50. Nak tau lebih lanjut, boleh follow Avantgarde Blooms.



Avantgarde Blooms Flower
Website : https://www.avantgardeblooms.com/
Facebook : https://www.facebook.com/avantgardeblooms/
Instagram : https://www.instagram.com/avantgardeblooms/

Dah puas terjah semua booth, kami ke rooftop untuk makan malam dan tengok sunset. Sebelum tu, AJ hilangkan dahaga dengan Lerz Tea & Coffee Fruit Tea. AJ pilih Passion Fruit tea, rasa dia sangat refreshing dan sedap. Kalau korang tak suka yang masam sangat, boleh pilih perisa mangga. Masa kat Coachella Party ni, fruit tea disediakan fresh tau. Masa korang minta, baru disediakan. Aduhhh... Masa menulis entri ni pun kecur liur! Terbayang fruit tea sedap tu!



Lerz Tea & Coffee Fruit Tea
Facebook : https://www.facebook.com/lerzmalaysia/
Instagram : https://www.instagram.com/lerzmalaysia/

Hidangan makan malam kami, disediakan oleh Jom Party. AJ paling suka potato salad dan lemongrass chicken dia. Ya ampun, bertambah-tambah AJ makan. Serious kalau korang ada nak cari katerer makanan untuk pelbagai majlis, korang boleh consider Jom Party ni, makanan tip top!



Jom Party
Facebook : https://www.facebook.com/Jompartylah/
Instagram : https://www.instagram.com/jomparty/

Sambil makan, kami dihiburkan dengan persembahan beberapa buah lagu dari Sid Haizad Yusoff. Salah sorang Butterfly pun turut menyumbangkan sebuah lagu. Kitorang memang enjoy habis dengan persembahan dan semua aktiviti masa Butterfly Coachella Party 2019 ni.



Sid Haizad Yusoff
Facebook : https://www.facebook.com/sidhaizadyusoff/
Instagram : https://www.instagram.com/sidhaizadyusoff

Sebelum berakhirnya party, kitorang ada lagi 1 aktiviti Painting. AJ memang tak sabar nak tunggu aktiviti ni. Masa ni, kami boleh pilih nak lukis salah 1 dari 4 jenis buah. AJ pilih untuk lukis nanas. Kalau nak tau, AJ ni memang tak kreatif. Tapi dengan bantuan Yana, AJ boleh lukis nanas yang cantik! Pat pat myself! Hahahahaa. Tak sangka AJ kreatif gile. Kah!

Thank you Yana!

Abis je painting party, makanya tamatlah Butterfly Coachella Party 2019. I had so much fun! AJ harap, AJ dapat join lagi aktiviti dengan The Buttefly Project Malaysia pada masa depan. Tak penah tak best. Selain aktiviti, AJ banyak kenal dengan kawan-kawan baru. Seronok tau!

Oh ya, tak lengkap party tanpa Best-dressed awards kan? AJ tak expect pun AJ akan menang kali ni, sebabnya semuanya AJ prepare last minute. Nak pakai baju apa pun, hari sebelum tu baru AJ fikir. Tapi tu la, rezeki tak penah salah alamat kan? I won 1st prize for best-dressed! Yeayyy! Alhamdulillah, thank you The Butterfly Project Malaysia and of course Voir Malaysia for choosing me! Tak sabar nk gi shopping!



Last but not least, Some of the lovely butterfly that i met! I love you guys!



P/s : Looking forward for another parteeehhhh!

email signature