Blogger templates

Jumaat, 6 September 2013

My Braces Journey : Auchh!! Cabut Gigi!!!


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Awas!
Entri banyak gigi....
Huhuhuhuhu... =P

Ni progress gigi AJ dari sebelum pasang braces sampai bulan Julai....
Nampak tak gigi bawah tu dah ada movement sikit?

Last week dan arini, AJ kene cabut gigi.....
Bagi pemakai braces, cabut gigi tu biase..
Tujuannye nak bagi gigi lain ruang untuk masuk perbarisan hari sukan sekolah! (Okay, mengarut!)
Tapi ada jugak kes yang tak payah kene cabut gigi... Untunglah.....
Kes AJ ni, kene cabut dua batang gigi....
1 atas dan 1 bawah....

Ni masa lepas cabut gigi bawah last week....

Okay sebelum tu AJ nak cite pasal kos cabut gigi ni dulu.....
Harga selalunya tak tentu, ikut klinik jugak.....
Kat Klinik Dr. Zarin ni, dia caj RM 55 bagi sebatang gigi....
AJ kene cabut dua batang, so kosnya RM 110.......
Tapi takde la doktor tu cabut terus 2 batang sekali gus kan.....
Last week AJ cabut bawah, this week cabut atas pulak....
Yang gigi atas tu, doktor gantikan dengan gigi sementara supaya AJ tak nampak rongak....
Cuma gigi bawah je la dia tak replace sebab tak nampak sangat... =D
Masa cabut tu, takdelah sakit pun...
Tapi lepas kesan bius dia tu hilang, berdenyut sikit....
Makan pulak macam biase je.... Takdelah pulak AJ makan bubur....
Tang tu memang AJ pelik sikitlah....
Sebab kebanyakkan kengkawan cakap lepas cabut semua, diorang tak boleh makan keras-keras...
Nasi pun susah nak kunyah....
Tapi elok je AJ melantak... Balik dentist tadi pun belasah makan nasi putih dan sup ayam siap kunyah-kunyah batang saderi dalam sup tu..... =D

Dan paling best....
Arini AJ tukar getah Hello Kitty!!!
Yang tu AJ beli sendiri la... Online je... =D

Kaler hijau floresence....
Dah sama pulak ngan cat rumah...
Hikhikhik....

P/s : Pasni kene pasang powerchain pulak...
Yang tu ramai cakap sakit...
Cuak pulak!
Ehemmm... Untuk entri lain mengenai braces, tengok kat sidebar ye... =D


"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

26 ulasan:

  1. Berapa lama kena pakai braces ni nanti kak AJ? ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dalam 2 tahun lebih kot Sally...
      Tapi depends jugak pada progress gigi tu... =D

      Padam
  2. NAMPAK MACAM SUKR JE BILA PASANG BENDA ALAH TU.. SIAP KENA CABUT GIGI.. ADUII...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Agak sukarlah....
      Tapi hasilnya nanti, puas hati.. =D
      Tapi cabut gigi ni pun tak semua kene...

      Padam
  3. rase nyilu gigi bile bace entry ni... hihhhi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahhahah...
      Yang pakai ni lagi la terasa....

      Padam
  4. lama kena pakai ni ..
    2tahun paling kurang.
    tgk pada keadaan gg ..

    mahal x nak pakai braces?
    gg MG alhmdulillh dah teratur tp dlm plak pecah2...
    org salu ckp gg cntik pdahl dlm ni MG sorg je yg tahu..hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu la tu....
      Takde la mahal sangat...
      AJ nye plus minus dalam Rm 4k la....
      Hahahhaha...
      Takpe, janji orang tak nampak.... =D

      Padam
  5. wah...cepat jugak perubahan berlaku yer..erm..nak tanye AJ..tak sakit ke AJ masa buat tuh??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Takde pulak sakit...
      Cuma since cabut gigi ni dan ketatkan braces ni, susah nak mengunyah....
      Sebab gigi tak kuat...

      Padam
  6. aduiii.. paling takut cabut gigi... huhuh

    BalasPadam
    Balasan
    1. AJ takut tu tak...
      Janji jangan nampak jarum time doc nak bius tu.....
      Hahahahha...

      Padam
  7. ayah mun baru lepas cabut gigi..2 3 hari ni dia still xbole makan menda keras2..sakit lagi katenya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aah Mun...
      Betul.... AJ pun sama...
      Tengah tak boleh makan bende keras even nasi pun..
      Huhuhuhu...

      Padam
  8. bab gigi akak memang takut...nak pi scaling pun x pi jugak lagi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehehe....
      Ramai takut kalau sebut dentist ni kak...

      Padam
  9. pakai braces. aduhai. sakit rase. cx rs cm sedih je kene cabut gigi tu. tp tkpe, lps ni gg AJ da cantik :) boleh senyum sepuasnya. ehehe. jg kesihatan gigi ye.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu la cx.....
      Kes AJ ni, kene cabut gak....
      Nak kene bagi ruang kan...

      Padam
  10. Oooo kene cbut eh?? Bru tahu.

    P/s: AJ nk rq leh x. Tnye doc tu pasal implant gigi kos berapa. Tetiba je.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup kene cabut.....
      Insyaallah Nani, kalau ingat nanti next appointment AJ tanye kan....

      Padam
  11. huhu rs seriau pulak nk pasang braces..proses² dia tu menakutkan kdg² bila dgr..:P

    BalasPadam
    Balasan
    1. Proses dia memang dengar cam menakutkan...
      Tapi hasil dia nanti memuaskan..
      Hehehehhe...

      Padam
  12. xpe.. lama2 cantik gigi AJ nnti.. kena tahan sikit je la..

    BalasPadam
  13. aduiii tersiksa jg ye pakai braces ni.
    haritu akak nak jg buat, tnya doc, dia kata costing RM5.5k mahal nyoooo
    tapi dia kata bleh installment... :p

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aah kak...
      Kat sini memang very costly kalau nak buat braces....
      Kene survey banyak klinik....
      Then compared harga...

      Padam