Blogger templates

Click to Follow...

Monday, 12 March 2012

Ruginya Budak Zaman Sekarang...


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Semalam melepaklah dengan rakan-rakan seperjuangan... Eceeewahhhhh katanya kan....
Mr.JR, Melvin, Ellias, Taufeeq dan Fadil....
Tetiba terkeluarlah topik pasal pemainan masa zaman kanak-kanak....
Yang kami pasti bebudak sekarang dah tak tahu dan tak penah merasa permainan-permainan macam tu....
Silap-silap apa tu gasing pun diorang tak tahu.....

Kalau lahir tahun 80'an tu mungkin masih ingat dan kenal permainan-permainan ni kannn.....

1. CHOPPING atau CAPPING
~Haaaa..... yang main ni kulit kena kebal..... Mau tak nya..... Bola tenis tu korang duk cap kat badan orang...
Nak-nak pulak bola tenis tu dah siap celup dalam air, siap dengan lecak-lecak lagi.....
Confirm berbirat, lebam-lebam badan...... =D

2. ROUNDES
~Permainan ni ala-ala kriket sikit.... Tapi kampung style punya.....
Time game ni popular, pantang jumpe kayu confirm rembat buat pemukul.....
Tak kisahlah kayu orang nak buat rumah ke apa, jumpa je sebat terus......
Siap bawak balik lagi, simpan kat rumah.... Hahhahhahaha.....

3. GASING
~Gasing ni biasanya diperbuat daripada kayu....
Tapi plastik pun dah ada... Cuma yang plastik tak best....
Cara nak main gulung tali kat gasing tu, buat bulatan lepas tu pakuk gasing orang lain....
Kalau pecah gasing orang tu, hebatnya kamu....... =D

4. TIUP BATANG AIS KRIM
~Budak sekarang kalau makan ais krim mesti buang batang dia....
Kalau ada tawarkan hadiah baru nak simpan kan....?
Tapi zaman kitorang, batang ais krim tu cuci bersih-bersih lepas tu simpan....
Ada tu siap hias-hias lagi.. Mulalah macam-macam skill tiup-meniup keluar....
Sampai tersembur air liur pun ada...... Siapa dapat tiup sampai atas batang ais krim lawan tu, batang ais krim dia... ANA YANG PUNYA.... Hehehhehhe...

5. GALAH PANJANG
~Game ni senang je.... Buat garisan, lepas tu larilah sampai hujung...
Tapi kalau kena touch dengan pihak lawan, kira matilah....
Hehehhehehe...... =D







6. LAWAN LABAH-LABAH atau LAWAN SEMUT
~Game ni melibatkan binatang......
Korang pegilah cari labah-labah atau semut then tangkap...
Lepas tu bagilah dia lawan sesama sendiri dengan kawan korang punya binatang..
Siapa punya yang mati atau tercedera kira kalah....
Kejam gila pulak rasa game ni...
Ohhhhhhh, time sibuk main tak fikir pulak kejam kan???? Huhuhuuu......


7. LAWAN PEMADAM
~Masa zaman kitorang, pemadam pun jadi buat main....
Kira siapa yang jual pemadam tu boleh untung besarlah....
Nak pulak pemadam petak ada gambar bendera tu.......
Cara nak main, korang petik pemadam tu sampailah naik atas lawan korang punya pemadam...
Siapa kalah, pemadam korang kena sita...
Belilah pemadam baru yeeeeee..... Hehehhehe...

8. SENAPANG KAYU
~Senapang ni buat dengan kayu, lepas tu hujung dia ikat dengan getah dengan penyepit baju....
Habis penyepit baju makcik-makcik kena angkut... Hehhehehehe...
Lepas tu peluru buah ceri..... Kenal ke pokok Ceri????
Cari yang keras-keras lepas tu main perang-perang...
Semua perasan diri tu Perajurit Negara kononnya time ni... =P
Termasuklah AJ... Tak padan dengan anak daranya.....

9. MAIN GETAH
~Time ni getah sayur tu memang laku gila....
Tak kira lelaki perempuan, main jugak permainan getah ni...
Ada macam-macam nama game.... Yang saya ingat "Zero Point"....
Yang lelaki siap upah budak perempuan suruh buatkan getah......
Hehheheheheh... =D

10. TEPUK TERUP
~Game ni bukan pakai daun terup besar tu....
Ini daun terup kecik-kecik...... Lagi tebal korang punya daun terup, lagi bagus.....
Cara dia lebih kurang macam main pemadam tu......
Tepuklah sampai atas lawan punya daun terup....
Pastu, SITA.... Hehehheheheh...
Yang kalah, pegi beli daun terup lagi ye......
Untung tauke Kedai...... =P

Okaylah, ini jelah kot yang AJ nak tulis.......
Kalau nak tulis semua, jenuh pulak nak menaip dan jenuhlah korang nak membacanya.....
Ada banyak lagi sebenarnya, GULI, CONGKAK, BALING SELIPAR..... Bla...Bla...Bla....


Pada yang penah merasa semua permainan ni, seronok kan???
Dengar macam bodoh-bodoh je....
Tapi keseronokkkan nya, tak dapat nak digambarkan.....
Mana yang lahir-lahir dah duduk dalam zaman PS, IPAD dll. tu...
Ruginya korang...... Cuba tanya abang-abang atau kakak yang merasa game-game ni...
Mesti korang jeles kannnnnnnn.... =P

P/s : Korang ada????? =P
Waaaaaa nak balik zaman tu.......







"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

5 comments:

  1. bila baca..tiba2 rindu zaman kanak2 dulu..budak skrang xreti kot nk main semua2 ni..

    ReplyDelete
  2. @Cik Nur yelah... tah2 tanye kita blk ape permainan ni......=D

    ReplyDelete
  3. hmmm, apasal Pakcik tak pernah tau pun pasal game nama chopping / capping tu ekk ? kena putarkan masa untuk kembali ke zaman kanak2 ni hehehe ...

    ReplyDelete
  4. @Azizan Zolkipli mungkin pggl nama lain kot pkcik....... Tp capping tu femes tuh.......

    ReplyDelete
  5. banyak menan yg akak tak tau...
    Memang best giler zaman kanak2...

    ReplyDelete