Blogger templates

Rabu, 19 Oktober 2011

Berkampung Di PPUM


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Memandangkan demam masih belum kebah, makanya hari ini berkampunglah di PPUM. Terima kasih kekasih hati Mr. JR dan Aja sebab bawakan si degil kepala batu ni pegi hospital. Heeheehe. Kalau ikutkan memang tak kuasa AJ nak ke hospital tu!

Sampai kat PPUM macam biasa la, nurse mesti tanya "sakit apa??". AJ pun jawablah dengan muka yang penuh sedih dan syahdu, "Demam, sakit tekak, batuk, selsema dll." Ambik, memang pakej terbaik dari LADANG VIRUS. Hehehhehe.

Hampir pukul 12 pm nombor AJ pun dipanggil. Dah siap daftar, nurse cakap lepas pukul 2 pm baru doktor boleh check. Lama lagi la nak kena menunggu tu.

Tik tok tik tok Masa pun berlalu. Sayup-sayup kedengaran nama AJ dipanggil. Masuk je bilik doktor AJ dah nampak jarum. Oh no! Kena ambil darah. Ni la yang paling AJ tak suka kalau ke hospital. Punya seram tengok jarum sampai temperature badan pun lupa nak tengok. Hahhahhaha. Bukan penakut, tak suka tau!


Sementara tunggu keputusan darah, sempatlah AJ tidur dulu. Yelah, kalau ke hospital memang akan makan masa. Pesakit punyalah ramai. Akhirnya lepas sekian lama menunggu angka giliran AJ dipanggil sekali lagi. Ting Tong.... "1286 bilik no 5"

Masuk bilik doktor ,dia check tekak semua da Keputusannya "Cik takde denggi, tekak bengkak (sebab batuk berdekah-dekah) dan ada infection dalam darah". Alhamdulillah, takda pape yang serius.

Dapatlah MC 2 hari berserta list ubat panjang berjela.Hambek!!! Muntah ubat la AJ ini macam. AIYOOOOOKKKKKK!!!!!!!!


P/s : Tak sukanya bila kena makan ubat!

Manusia Semakin Hilang Pertimbangan


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

AJ pasti entri kali ni mesti dah ramai orang yang menulis dan bercerita pasal hal ni. Berita semalam yang AJ tengok memang sangat-sangat menyentuh hati dan perasaan. Dua kejadian yang melibatkan bayi dan kanak-kanak yang belom mengenal dunia. Ya Allah, kenapa manusia semakin hilang pertimbangan. kejam dan zalim?

Kes 1 berlaku di China

Seorang kanak-kanak perempuan berusia 2 tahun digilis oleh 2 buah kenderaan. Malahan lebih menyayatkan hati 18 orang dewasa yang sepatutnya mampu berfikir hanya melihat dan tidak mempedulikan kanak-kanak kecil yang terlantar di atas jalan tersebut. Kemana hilangnya perikemanusiaan mereka? Takkan mereka sedar betapa sakitnya budak tu?

Mungkin kalau ada orang yang mempedulikan kanak-kanak itu lebih awal, kecederaannya mungkin tidak terlalu parah. Apa agaknya perasaan 18 orang yang lalu-lalang tanpa ada rasa simpati tu sekiranya kejadian sama berlaku kepada anak-anak atau kaum keluarga mereka sendiri?


Kes 2 berlaku di Malaysia.

Seorang gadis berusia 16 tahun bertindak kejam dengan membunuh bayi yang baru dilahirkan hasil hubungannya bersama teman lelaki dengan mengelar leher serta beberapa bahagian badan bayi malang tersebut. Tindakan kejam terbabit hanya disedari selepas seorang guru memeriksa bilik asrama gadis terbabit selepas beliau tidak menghadirkan diri ke kelas. Apalah dosa bayi sekecil itu sehingga diperlakukan sedemikian rupa oleh insan yang melahirkannya? Tidak kira apa sahaja taraf bayi malang itu, dia tidak berhak diperlakukan seperti boneka yang tidak bernyawa.

Ya Allah apakah ini petanda dunia semakin berada di penghujungnya? Manusia kini makin hilang pertimbangan. Tiada lagi rasa simpati dan rasa bersalah dalam diri. Cuma melihat dan melakukan sesuatu tanpa memikirkan sebab dan akibat. Di mana letaknya moral kita sebagai manusia? Tepuk dada tanya selera.

P/s : Ya Allah, kau lindungilah keluarga dan rakan-rakanku dari segala bencana. Janganlah kau jadikan mereka manusia yang buta hati dan perasaan. Amin ya rabbal alamin.


Isnin, 17 Oktober 2011

Ride ke Port Dickson


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Wahhhhh. Agak lama kan tak update apa-apa kat sinikan? Kalau nak ikutkan memang banyak sangat benda yang AJ nak cerita. Boleh buat Novel Cinta setebal 368 muka surat okay. Hehehhehehe.

Sepanjang sebulan menyepikan diri dan jari-jemari ni kan, banyak aktiviti yang AJ buat. Macam biasalah, wreennnggg sana sini dengan Mr. JR sudah menjadi aktiviti wajib. Hehheheheh. Selebihnya AJ lebih banyak duduk kat ofis dan balik rumah tidur. =)

8 Oktober & 9 Oktober 2011 - AJ & MR. JR dengan rakan-rakan Scram Club ke Ride Port Dickson.

Adalah dalam lebih kurang 40biji motor jugak yang join. Malam tu kitorang bergerak dalam pukul 1.30am dari KL. Ikut plan nak gerak pukul 11pm tapi memandangkan keadaan cuaca tak begitu mengizinkan, makanya berlakulah sedikit kelewatan. Macam mana pun Alhamdulillah perjalanan kami selamat.Sampai PD kitorang berehat dan makan. Dah macam sahur pulak makan pukul 3am. Hehhehehehe, Lepas makan, masing-masing dah letih kitorang balik homestay dan merehatkan badan seketika.

Dalam pukul 8am bangun bersiap dan bersarapan pagi kat warung berhampiran. Thanks Waklu belanja kami semua sarapan pagi.=) Lain kali belanja lagi okay!

Lepas sarapan bergerak ke Tanjung Biru mandi laut. AJ biasalah, mana boleh tak mandi kan. Gigih la membeli baju sebab tak bawak baju spare.Mana tau lepas sarapan terus nak terjun laut, so baju semua tinggal kat homestay.

Nasiblah Mr. JR murah hati nak suh beli baju untuk mandi, tapi rasanya rugi je tau sebab AJ terjun laut 10minit je! Tak gigih la nak mandi lama-lama. Hahhahahahhahah. Dah puas mandi laut, semua balik homestay packing barang dan bertolak balik ke KL. Macam biasa ride ni santai-sabtai je. Sambil ride, sambil merapatkan ukhwah sesama ahli scram Club.




Itu je lah yang AJ nak cerita. Malas pulak nak fikir apa aktiviti lain, nanti mau panjang berjela-jela entri ni,

P/s : Lepas ni cuba nak gagahkan diri update blog hari-hari.