Blogger templates

Click to Follow...

Thursday, 28 February 2019

Koleksi Mekap Terbaru dari Althea Korea

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Annyeonghaseyo! Korang tau tak Althea Korea dah keluarkam koleksi mekap terbaru di bawah jenama sendiri. Masa AJ dapat Hanbok Box yang ada barang mekap ni, memang eksited abis!

Terdapat 5 jenis produk di dalam Althea Makeup Box tu iaitu :


❤️ Skin Relief Spot Film Gel

❤️ 4 shade Flawless Creamy Concealer

❤️ 4 shade Watercolor Cream Tint

❤️ 2 shade Spotlight Eye Glitter 

❤️ 1 Eye Palette Sunrise & Moonrise

Macam mana nak pakai semua produk ni? Senang je, semudah ABC je siap! Hehehhee. So arini AJ nak buat tutorial sikit cara-cara nak mekap okay? AJ takde la hebat sangat, tapi bolehlah. Kalau rasa tak berkenan kat mata korang, minta maaf sesiap! 😅


Pertama sekali AJ gunakan Skin Relief Spot Film Gel. Fungsi gel yang diekstrak dari daun teh hijau ni untuk memudarkan cela pada wajah. Kalau korang ada jerawat ke, dap kan sikit kat kulit tu.


Tekstur dia agak sticky sikit masa memula sapu tu, tapi lepas dah serap kat kulit,l tak rasa pape pun!


Kemudian AJ apply Flawless Creamy Concealer. Ade 4 shade semuanya #01-Vanilla, #02-Ginger, #03-Honey dan #04-Mocha. Teksturnya sangat pekat, so bila dah ratakan concealer ni tak perlu apply foundation dah.


AJ gunakan semua code sebagai asas, shading dan contouring. Senang kan?



Ni produk yang paling AJ suka sekali iaitu Eye Palette Sunrise & Moonrise. Produk ni terhasil dari kolaborasi Bunga Citra Lestari x Althea. Terdapat 8 warna dalam palette ni.


Sebab apa AJ suke? Dia pigmented gile kot! Bila sapu kelopak mata, dia tak berterabur. Love sangat!


Eyeliner pulak, AJ gunakan Spotlight Eye Glitter. Terdapat 2 warna iaitu Pink Light dan Gold Light. Untuk effect mata besar, AJ apply Gold Light dihujung mata bawah, kemudian warna Pink Light dibahagian atas alis AJ..


Lip lap lip lap mata kakak tau! Kalau nak mekap dinner kan, wajib ada ni!


Last sekali AJ gunakan Watercolor Cream Tint. Ada 4 shade iaitu #01-Plum Cream, #02-Strawberry Cream, #03-Peach Cream dan #04-Marron Cream. Selain pakai kat bibir, AJ gunakan Watercolor Cream Tint ni sebagai blusher juga tau.


Untuk lips AJ gabungkan code #03 dan #01 manakala untuk pipi AJ gabungkan code #02 dan #04.

Hasilnya? Tadaaaaa.... Cantik tak? Ade macam K-pop? Hahahah..


Sekarang ni, nak pegi memana AJ bawak koleksi mekap Althea ni je. Takdelah nak usung semua barang mekap AJ kan?

Kalau korang nak cuba sendiri, apa kata korang terus terjah website Althea Korea. Percayalah, harga dia buat korang nak beli semua shade yang ada.


Nah, AJ selitkan sekali video mekap AJ. Tapi AJ lajukan sikit supaya tak makan masa korang. Nanti AJ buat video panjang sikit upload kat Youtube. Okaylah jangan lupa beli tau! 

P/s : Suka sangat mekap!

Wednesday, 27 February 2019

Rawat Kulit Dengan Vitamin C Serum by Annona

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Semua sedia maklum yang Vitamin C ni memang baik untuk kulit. So arini AJ nak cerita dengan korang pasal Vitamin C Serum by Annona untuk rawat kulit kita. Macam AJ sekarang ni kerap jugaklah travel, so kulit AJ terdedah bawah matahari berlebihan. So kulit jadi hilang seri, naik seketul dua jerawat, berjeragat dan sebagainya. Biasalah kalau dah namanya perempuan, jerawat naik seketul pun dia punya risau macam apa je kan. 

Vitamin C Serum by Annona



Sebenarnya jenama Annona ni bukanlah 1 jenama asing dalam pasaran. Dah bertapak selama 4 tahun serta mendapat kelulusan KKM. Sebenarnya banyak rangkaian produk yang dikeluarkan oleh Annona. tapi sekarang ni AJ nak cerita pasal Vitamin C Serum.



Ramai yang pandang enteng pengunaan serum. Ni temasuklah AJ sendiri selama ni. bila dah masuk 3 series ni, barulah terhegeh-hegeh nak rawat kulit betul-betul. Takut tua lettew! Hahahahahaha.




Banyak manfaat yang terdapat dalam Vitamin C Serum yang mengandungi sehingga 10 kali Vitamin C ni, antaranya :
  • Memudarkan parut jerawat dan jeragat
  • Mengecilkan liang pori terbuka
  • Melembabkan dan menganjalkan kulit
  • Memperbaiki sel kulit yang rosak akibat salah guna kosmetik beracun




Bahan utama yang terdapat dalam Vitamin C Serum ialah Glutathione.

  • Bahan semulajadi yang dihasilkan oleh hati dan juga terdapat dalam buah-buahan, sayur-sayuran dan daging.
  • Banyak terlibat dalam proses di dalam badan, termasuk pembinaan dan pembaikan tisu, menghasilkan bahan kimia dan protein yang diperlukan dalam badan dan sistem imun.
  • Digelar 'Mother of Antioxidant' kerana kuasa antioksidannya yang sangat kuat dan mampu mencerahkan kulit yang kusam.
Selain itu terdapat beberapa lagi bahan aktif lain dalam produk ni antaranya :

  • Hyaluronic Asid - Bertindak memelihara kelembapan kulit dan membuatkan kulit lebih licin, halus dan anjal
  • Peony - Digunakan secara meluas dalam kosmetik di Jepun untuk kesan pencerahan kulit. Bersifat anti radang, ia membantu mengurangkan sensitiviti pada kulit. Melancarkan aliran darah di bawah kulit dan memberikan kesan glowing dan menaikkan seri wajah.
  • Delima - Membantu melambatkan proses penuaan dan anti-kedutan.
  • Skullcap - Mengandungi kandungan antioksidan yang tinggi, melembapkan kulit, Melindungi kulit dari kerosakan akibat sinaran UV dan membantu meredakan kulit sensitif.
  • Saxifraga - Antioksidan, membantu mencerahkan dan bersifat astringent iaitu mengecilkan liang pori yang besar.


Baguskan? Banyak dah AJ baca testimoni positif mengenai Vitamin C Serum by Annona. AJ sendiri pun tak sabar nak cuba dan tengok hasilnya. nak tau macam mana, korang tunggu entri AJ yang selanjutnya okay!

Nak tau info lanjut mengenai Vitamin C Serum by Annona?

Facebook Page : www.facebook.com/VCSAnnona
Hotline : 010-8424243

P/s : Syantik!