Blogger templates

Click to Follow...

Monday, 7 January 2019

Kelas Mekap Inspire, Mak Andam Kiri dari Lamar Wedding dan Event Management

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Rasanya belum terlambat untuk AJ ucapkan Selamat Tahun Baru 2019 untuk kawan-kawan yang masih setia baca blog AJ ni. Hehehhehehe. So macam mana? Azam tahun lepas dah tercapai ke belum? AJ? Erm, jangan tanya tetiap tahun pun tak penah tanam apa-apa azam. Hahahahaha.

Okay penutup tahun 2018, AJ sempat join kelas mekap Inspire anjuran Kak Yati ataupun nama glamour nya Mak Andam Kiri dari Lamar Wedding dan Event Management. Sapa kata dah tau mekap tak perlu ke kelas mekap? Lain jurusolek lain tau dia punya tips dan teknik. Sebab tu kalau ada masa ataupun peluang join kelas mekap AJ akan join.



Kelas mekap kali ni memang santai sangat. Kami cuma 6 orang je. Memang kak Yati tak amik ramai-ramai dalam 1 kelas, sebabnya bila tak berapa ramai lagi senang dia nak ajar dan pantau kami apply mekap. Cara kak Yati mengajar pun mudah difahami dan sangat details. Step yang diajar pun satu-satu, so lagi senang kami ni nak pick-up.

Kelas Mekap Inspire, Mak Andam Kiri



Okay taknak buang masa, meh AJ share sikit dengan korang apa yang diajar sepanjang kelas mekap ni. Serius AJ penah join kelas mekap asas lain, tapi agak makan masa jugak. Tapi Kak Yati ajar ni sekejap je. Produk yang digunakan pun tak banyak yang remeh temeh.

Primer / Pelembab Muka

Perkara paling asas sebelum mekap adalah primer ataupun pelembab muka, ikut jenis kulit. Macam AJ kak Yati bagi pakai pelembab sebab kulit AJ sangat-sangat kering. Nak pulak AJ join kelas mekap ni sehari lepas berjimba-jimba kat Sunway Lagoon. Fungsi primer ni untuk bagi mekap kita lebih lekat dan tahan lama.



Teknik Melukis Kening

Bab ni ramai yang failed kan kan kan? Alhamdulillah AJ ni takdelah pandai sangat lukis kening, tapi bila dah kerap praktis, AJ tau lah serba sikit teknik nak melukis kening ni. Kak Yati cuma bagi tips yang betul je macam mana nak lukis kening ikut bentuk muka. Kening AJ ni memang dah sedia terbentuk, so takde masalah sangat. Lepas lukis kening, kak Yati ajar pulak macam mana nak conceal lebihan-lebihan kening kita tu. Kak Yati sarankan guna teknik gam untuk kemaskan kening.



Foundation

Step ni paling penting tau. Yelah foundation ni bukan boleh sebarang letak. Silap code ataupun jenis foundation, nampak kelabu dan pelik je muka. Selama ni AJ ingat tak kisah pun nak guna cream foundation ataupun liquid foundation tau. Rupanya kak yati kata, liquid foundation ni agak kurang sesuai dengan cuaca yang panas Malaysia ni. kalau negara sejuk sesuai la! Ohhhh, ku pikirkan apa pun boleh. So kak Yati bagi kami cuba cream foundation dari Naturactor. Bagus tau foundation ni, tak melekit dan full coverage. AJ ada masalah kulit tak sekata terutama kat bahagian pipi, sapu sikit je terus kulit nampak lebih sekata.




Shading

Teknik shading pulak penting untuk bentukkan muka kita. Macam AJ ni kan hidung tak berapa nak mancung, so kenelah shading betul-betul bagi nampak hidung ni terletak je. Lepas tu kami diajar macam mana dan kat mana kene buat shading ikut bentuk muka.




Bedak Tabur

Step seterusnya menyapukan bedak tabur diseluruh wajah kecuali kawasan yang kita shading. Yang ni untuk elakkan sisa mekap lain bertaburan kat muka dan nak bagi mekap tahan lama. Biarlah macam tepung gomak pun. Hahahahaha. Tapi jangan ratakan dulu. Biar je kat muka kita macam gitu, lepas tu sambung ke step seterusnya. Nampak tak betapa hantu kak Limahnya AJ time ni? Teknik ni juga disebut sebagai setting powder..




Pembayang Mata

Yang ni agak mencabar sikit bagi sesiapa yang tak tau macam mana nak buat soket. Tapi jangan risau, kak Yati akan pastikan korang pandai bab ni. Caranya mudah je sebenarnya, nak bagi lekat kak Yati pakai cream blusher sebagai asas pembayang mata, kemudian amik warna yang sedikit gelap dan ratakan pada hujung mata, kemudian amik warna yang cerah ataupun pembayang mata yang glitter untuk tengah mata. Nak tau teknik lebih lanjut? Kenalah masuk kelas!






Eyeliner, Mascara dan cara memakai Bulu Mata Palsu

Ramai yang tak tau bab ni. Kalau mekap biasa  je tak ramai yang rajin nak pakai bulu mata palsu ala Che Ta kan? Tapi kak Yati bagi kmi belajar cara pasang bulu mata palsu jugak. So lepas ni melentik-lentiklah bulu mata kami setiap kali mekap. Untuk eyeliner pulak kan? Bagi mereka yang tak biasa gunakan jenis cecair boleh pakai jenis pensel. Senang nak apply dan kurang comot. Kalau tercomot sikit pun jangan risau boleh adjust punya. Mascara AJ pasti semua tau guna kan? Cara nak apply zig zag je. Pastu jangan lupa pakai kat bulu mata bawah jugak tau! Barulah nampak natural bulu mata kita.




Sapuan pemerah pipi, highlight dan lipstick

Nak sapu pemerah pipi pun ada caranya. Nak lagi senang sapu je sekitar tulang pipi tu. Lepas tu highlightkan diatas tulang pipi, tengah hidung, atas bibir dan juga bawah dagu. Highlight ni fungsi dia untuk menonjolkan mekap kita. Lepas tu sapulah lipstick kegemaran korang. Diorang ni duk request ala-ala Kpop, so kak Yati cuma calitkan sedikit di tengah bibir dan sapukan lipgloss bagi nampak gradient. Jangan lupa ratakan bedak tabur korang sebelum tu okay!




Face Mist

Yang ni last sekali, fungsinya untuk bagi mekap lebih tahan lama dan nampak glowing. Kat pasaran ada macam-macam jenis face mist, korang boleh pilih je mana yang berkenan kat hati.

So nak tengok hasil sebelum dan selepas belajar mekap dengan kak Yati?


Haaaa. Amacam? Cantik tak AJ mekap? So kalau korang nak belajar mekap dengan cara dan teknik yang betul, korang boleh hubungi kak Yati sendiri. Harga bermula dari RM500 ke RM800 bergantung kepada teknik mekap yang korang nak belajar tu. Jangan risau, kak Yati akan make sure korang betul-betul pandai.


Untuk maklumat lanjut boleh tengok info kat bawah :

Lamar Wedding & Event Management
No. 2A, Jln. Selaseh 18
Tmn. Selaseh Fasa 2
68100 Batu Caves
Waze/maps: Sentuhan Bussaina, Taman Selaseh


Lamar Wedding & Event Management

Dah alang-alang tu kan, AJ nak inform sikit. Kalau ada yang nak buat kerja kahwin dan tercari-cari wedding planner, korang boleh ke Lamar Wedding & Event Management yang terletak di Taman Selaseh Fasa 2, Batu Caves. Selain tu jugak, korang boleh dapatkan khidmat spa dan berbekam.



Kalau korang nak dapatkan produk Naturactor original pn boleh dapatkan dari kak Yati. Kat sini AJ nak ucapkan terima kasih kepada kak Yati sebab sudi share teknik dan tips mekap kepada kami. Lepas ni bolehlah kami eksyen mekap cecantik dengan kengkawan lain. Hahahahahaha. Tak-tak! Gurau je.

P/s : AJ memang dari kecik suka mekap!

Saturday, 29 December 2018

Butterfly X Althea Christmas Party 2018!

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Lama rasa tak hayunkan jari jemari kat keyboard ni. Rindu pulak rasanya! Hehehehehe. Okay awal bulan aritu AJ join Butterfly X Althea Christmas Party 2018 tau. Kalau follow AJ kat IG mesti nampak korang nampak betapa pink nya feed AJ aritu kan kan kan? Sebabnya tema Christmas party ni Pink Christmas. Oh! I love PINK!


Masa mula-mula dapat email dari Mamasan, Tammy kata AJ dapat join party ni, bukan main seronok rasa. Yelah, hanya 30 orang je yang dapat join. Bila AJ antara salah seorang tu, mestilah happy kan. Nak pulak inilah masanya AJ nak kenal dengan Butterflies lain dalam komuniti tu. Kami ni ada yang tak penah jumpa pun.

Walaupun pada mulanya ada sedikit masalah nak anjurkan Pink Christmas Party ni, Tammy dan team berjaya menjadikan party ni meriah sangat! Terima kasih kepada ChubbeeCloud bagi kami buat onar kat situ. Dan paling utama terima kasih Althea Korea yang sudi menaja Christmas Party kami! Yeayyyyy.


Masuk je kat venue terus nampak dekorasi produk Althea kat entrance party tu tau! Dalam tak sedar rupanya, banyak dah produk yang Althea keluarkan dibawah jenama sendiri. Paling baru yang AJ nampak kan, concealer! Ada 4 tona untuk disesuaikan dengan warna kulit masing-masing, AJ tergoda dengan code #Honey. Sekarang ni, tengah ada promo beli 1 percuma 1 tau, nak cuba boleh klik sini.




Masa sepanjang party tu kan, banyak aktiviti yang kitorang buat. Chit chat, gossip sakan dan makan-makan tu memang perkara wajib la kan. Kat sini ade photobooth dari Tagbooth, siap ada sticker special lagi untuk Althea Christmas ni tau! AJ yang tak kreatif ni pun rasa macam kreatif gila dengan wujudnya photobooth ni. Hahahahaha.

Lepas tu ada game, AJ tak tau la nak sebut mesin apa tu. Alaaa, yang selalu ada anak patung dalam tu lepas tu korang kene usaha angkat pakai penyepit tu. Haaa, nampak explaination dia? Agak-agak korang boleh teka tak mesin ape? Kalau tak tau tengok gambar kat bawah ni. Bimbo mode ON!




Kalau nak tau, sepanjang AJ main mesin ni tak penah dapat apa-apa walaupun 10 kali cuba, tapi kat sini 3 kali cuba je AJ dah dapat hadiah misteri AJ tu tau. masa dapat pick-up bola dalam tu, kemain seronok. yelah first time kan! Hihihihihih. AJ dapat travel pack contour cleanser, primer dan fixer cream tu.

Selain tu, kalau dah reramai pakai cantik-cantik tu mestilah bergambar sakan dekat insta corner yang dihias cantik. Siap ada bathtub dan bear besar gedabak kaler pink lagi. Kalau ikutkan hati AJ, memang dah kene culik dah bebear tu! Hahahahahaha...




Makanan yang disediakan oleh ChubbeeCloud pun sedap-sedap dah hipstur habis! AJ paling suke dengan mermaid drinks dia. Comelnya! Rasa macam tak nak minum je, tapi kalau tak minum rugilah pulak. Dah la cantik, dengan kaler pastelnye lagi dan rasa pun sedap.




Ditambah pulak dengan AltheaLand dessert dari AskJoey, yang berwarna-warni tu, lagilah rasa fancy je makanan kitorang tau! Last-last sebab sayang nak makan, AJ bawak balik.. Hehehehehehe.. Tu pun lepas 2 hari baru makan tau, sayang!


Masa kat situ, kitorang tak tau pun semua orang akan dapat surprise gift. Gift ni memang unik tau. AJ pun tak penah terfikir idea tu. Marshmallow yang direka khas untuk Butterfly yang hadir. Special tau, siap ada muka kite diprint atas marshmallow tu! nasib diorang pilih gambar yang comel dari IG AJ tau!



Pape pun terima kasih tau! Speecial sangat surprise gift kami. masing-masing teruja dan rasa sayang nak makan diri sendiri, AJ sampai ke harini simpan terus dalam peti ais. Punyalah tanak makan hadiah comel tu!

Masa kat Butterfly X Althea Christmas Party 2018, kami memang sedia maklum ada hadiah untuk besr-dressed. Masa dapat invitation tu kan, puas fikir nak pakai apa. Yelah, AJ ni suka je PINK tapi tetibe rasa macam tak banyak pulak baju pink. Hahahhaaha. Last-last AJ pakai je dress lama yang AJ baru pakai sekali tu dan gigih pegi jalan TAR cari kain untuk buat hood warna pink sehari sebelum party ni. Nasib baiklah tailor AJ tu rajin nak melayan.



Hasil dia? AJ antara salah seorang pemenang best-dressed masa tu. Terima kasih Butterfly Project Malaysia dan Althea Korea pilih AJ sebagai salah seorang pemenang. Happy sangat bila dapat beg warna chrome berisi produk Althea! Alhamdulillah.



Kat sini AJ  nak ucap terima kasih kepada team The Butterfly Project Malaysia sebab anjurkan Butterfly X Althea Christmas Party 2018! Dan of course penaja utama kita Althea Korea untuk tajaan dan produk-produk yang awesome! Tak lupa penaja lokasi iaitu ChubbeeCloud di Uptown Damansara untuk tempat dan makanan yang sangat instagramable. Photobooth special effect dari Tagbooth dan terakhir sekali AskJoey untuk dessert yang comel-comel belaka.

Rasa tak puas jumpe dengan Butterfly lain. Harapnya nanti AJ dapat join lagi event dengan Butterfly Malaysia. I can't thankful enough untuk semua kat party ni. Semoga ketemu lagi!

Okay nah belanja lagi gambar. Rindu terox! Terima kasih Eros fishmeatdie dan The Butterfly Project Malaysia untuk gambar-gambar sepanjang party.






P/s : Butterfly X Althea selalu buat bende comel-comel tau! Seronok!!!