Blogger templates

Click to Follow...

Monday, 26 November 2018

The Westin Miyako Kyoto, Hotel Termewah di Kyoto

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 


Hari terakhir di Jepun, geng Kembara KBBA9 ke Kyoto. Disini kami menginap di The Westin Miyako Kyoto, hotel termewah di Kyoto. Salah 1 hotel yang juga menjadi tumpuan VVIP antaranya Sultan dan Tengku Ampuan Besar Terengganu pada tahun 1971 dan juga Perdana Menteri Malaysia Tun Dr. Mahathir dan Tun Dr Siti Hasmah pada tahun 1991.




The Westin Miyako Kyoto sekarang ni sedang menjalankan renovasi dan mereka bentuk baru bagi menjadikan hotel ni paling terkemuka di Kyoto menjelang tahun 2020. 

Bilik penginapan

Kami bertuah sebab dapat duduk di bilik yang baru je direka bentuk tau. Semuanya serba baru. Sangat selesa dan luas. Dari bilik kami boleh nampak kawasan sekitar seperti Nanzenji Temple dan juga zoo. Seperti hotel-hotel lain bawah rangkaian Miyako Hotels, disini juga menyediakan kelengkapan untuk guest Muslim. Bilik mandi pun luas dan ade bathtub! Yang buat lagi jakun kan, tandas dia automatik terbuka kalau kite ada dalam tu. Hihiihihi.







Walaupun kat Jepun, Cosmoderm tetap tak tinggal. Kembara halal KBBA9 mestilah bawak travel companion halal juga. Hehehhee.

Disini pelbagai kelengkapan dan fasiliti disediakan untuk para pengunjung termasuklah gym, kolam renang (indoor/outdoor), jakuzi dan paling menarik premium lounge di tingkat 9 yang membolehkan kita tengok pemandangan yang lebih luas dari atas.






Bagi mereka yang nak buat majlis perkahwinan pula, kat sini menyediakan dewan bankuet dengan design menarik yang di dalamnya terdapat Aoiden Garden. Masa kami dibawa melihat sekitar hotel, hujan pulak makanya tak dapatlah berjalan dalam taman.






Selain tu, terdapat juga Chinese Restaurant dan juga sebuah tempat khas untuk "tea ceremony"


AJ juga berpeluang melihat sendiri bilik yang kedua termahal iaitu Higashiyama Suite Room berharga RM18,000. Staff hotel kata, bilik ni penah diduduki oleh Tom Cruise.



Sajian makanan

Misi utama geng Kembara KBBA9 ni nak war-warkan pasal hotel yang menyediakan makanan halal di Jepun. Jadi, The Westin Miyako Kyoto merupakan salah satu hotel yang menitik beratkan halal untuk guest Muslim. Kafe disini sangat teliti, setiap makanan diletakkan label bahan. Jadi takdelah kita yang Muslim ni terambil makanan lain dan bagus untuk mereka yang ada alahan makanan.


Sepanjang menjamu selera di Aquablu, kami diiringi oleh Chef Murat yang berasal dari Turki. Chef Murat ni dah lama berkhidmat disini tau dan beliau banyak membantu kami menerangkan status halal makanan yang dihidangkan. Kat sini pun kami makan menggunakan pinggan dan cawan kertas.









Untuk sarapan pagi pula, terdapat halal corner yang tak bercampur dengan makanan lain. Cara penyediaan makanan pun menggunakan dapur yang berasingan dan perkakas juga telah dilabel dengan perkataan halal. 






Paling best, chef sendiri buatkan omelete untuk kami. AJ siap request extra cheese lagi! Hahahahaha.




Terima Chef Murat atas layanan sepanjang di Aquablu.

Pengangkutan awam dan kawasan sekitar

Kalau nak menginap di The Westin Miyako Kyoto, korang boleh menaiki bas perantara yang disediakan di stesen Kyoto. Jika nak naik tren, korang boleh berhenti di stesen Kaege yang terletak bersebelahan hotel.


Kat Kyoto ni banyak tempat yang boleh korang singgah antaranya Kaege Incline, landasan keretapi lama dan Nejimanpo (Spiral Brick Tunnel) yang ada di sebelah hotel.


Lepas tu korang boleh ke Nanzenji Temple. 10 minit je berjalan dari hotel. Pemandangan kat sini cantik sangat. Nak pulak hari terakhir tu kan, daun-daun dah start merah. Bentuk temple kayu yang unik pun menarik perhatian AJ sepanjang berada kat Nanzenji ni tau!






Selain tu, korang boleh ke Fushimi Inari yang terletak lebih kurang 30 minit dari hotel menaiki teksi ataupun tren. Kat sini menariknya terdapat banyak pintu gerbang berwarna oren dari bawah sampailah ke puncak Mt. Inari. Fushimi Inari ni salah satu kawasan temple. Yang AJ boleh tengok ramai yang berhajat datang kat sini dengan menggantung gerbang oren mini sebagai simbolik. Macam kita, berdoalah tapi dengan cara mereka sendiri.




Sebelah malam pulak, boleh ke Kyoto Tower. Cuma 2 stesen je dari Kaege. Kami sempatlah singgah di Kyoto-Yodobashi Mall disebelah Kyoto Tower tu cari jam. Kalau sesiapa yang nak tengok sekitar Kyoto dengan lebih jelas, bolehlah naik ke atas Kyoto Tower ni. Tapi diorang masa matahari nak terbenam lagi cantik.



Selain tu boleh ke Arashiyama Bamboo Groove , Nijo Castle ataupun Nishiki Market kalau berkesempatan. Kami tak sempat singgah. Sob sob sob. Tapi takpe, banyak sangat tempat yang kami dapat pegi sepanjang berada di Jepun.

Terima kasih yang tak terhingga kepada Miyako Hotels Group untuk penginapan yang superb selesa. Tak lupa juga kepada J-Horizons fan Cosmoderm. Dan tak lupa kepada Seino-san yang banyak bantu kami sepanjang trip. Semoga berjumpa lagi! 😍



P/s : Jepun! AJ pasti kembali.....


Sunday, 25 November 2018

Shima Kanko Hotel, Percutian Mewah di Kashikojima, Jepun

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Kalau korang impikan percutian mewah di Jepun, apa kata korang menginap di Shima Kanko Hotel yang terletak di Kashikojima. Hotel mewah ni terletak di Ago Bay dan biasa diinap oleh VVIP. Tahun 2016 perhimpunan G7 Ise-Shima Summit telah diadakan disini dan dihadiri oleh beberapa orang kenamaan seperti  Shinzo Abe, perdana menteri Jepum sendiri, Barack Obama President US, Justin Trudeau Perdana Menteri Canada dan ramai lagi.



Terdapat 2 buah hotel iaitu Shima Kanko Hotel The Classic dan juga Shima Kanko Hotel Bay Suites yang terletak bersebelahan. Kami menginap di The Classic, memang best! Paling menarik pemandangan dari dalam bilik menghadap teluk dan jauh dari kesibukan kota.




Bilik penginapan

Bilik yang geng Kembara KBBA9 huni kali ni juga sangat mesra Muslim. Menyediakan sejadah dan kompas kiblat.




Katil dan bantal sangat selesa. Lepas perjalanan yang jauh tu kan, letak kepala terus hanyut je dibuai mimpi. Hehehehe. Bilik mandi juga dilengkapi dengan toiletries dan bathtub! Memang lagi lama la AJ duduk dalam bilik air tu.

Disini terdapat pelbagai kemudahan antaranya kolam renang yang terletak diluar bangunan berkonsepkan dalam taman, ada onsen macam jakuzi air panas tu la dan juga menara tinjau di tingkat 6 untuk tengok pemandangan semasa matahari terbenam. Pukul 9 pagi, setiap hari guest hotel akan dibawa melawat sekitar bangunan, melihat sendiri struktur asal Shima Kanko Hotel dan juga G7 Ise-Shima Summit Gallery.





Sajian Makanan

Malam pertama di Shima Kanko Hotel kami dihidangkan dengan hidangan Fine Dining di french Restaurant, La Mer The Classic. Hidangan makan malam ni berasaskan seafood. Bab halal pun AJ tak ragu-ragu sebab bila dimaklumkan kami Muslim je terus mereka tukar set pinggan mangkuk dan alihkan cawan wine dari meja. Kat Jepun, AJ memang respek dengan diorang punya sensitiviti mengenai Muslim.











Sarapan pagi juga dihidangkan di La Mer. Terdapat 2 jenis sarapan yang boleh korang pilih iaitu Japanese Breakfast dan Western Buffet. Dah kata pegi Jepun, mestilah AJ pilih Japanese Breakfast. Hidangan ni memang sangat mengenyangkan dan staff yang bertugas pun alert pasal status kami sebagai seorang Muslim. Alhamdulillah.




Malam kedua pulak, kami dihidangkan dengan Japanese Dinner di Hamayu Restaurant, Bay Suites. Kat sini staff dia berpakaian kimono, nampak klasik sangat. Nama menu yang kami jamah pun semua dalam tulisan Jepun. Hehehehe. Yang pastinya, halal! Kat sini memang mewah sugguh hidangannya, lepas 1, 1 diorang keluarkan lengkap dengan pembuka selera, menu utama dan pencuci mulut. 











Pengangkutan awam dan kawasan sekitar

Kalau menginap di Shima Kanko Hotel, kite kene naik keretapi. Dari stesen Osaka Namba, kami naik Kintetsu Limited Express ke Kashikojima yang memakan masa lebih kurang 2 jam 45 minit. Sepanjang perjalanan banyak pemandangan menarik tau. Dari bandar ke kawasan perkampungan boleh tengok.



Kalau menginap di sini korang boleh pegi ke beberapa kawasan tarikan antaranya ke Okage Yokocho dan Ise-Jingu Naiku. 2 tempat ni terletak di kawasan yang sama. So dalam masa 1 hari boleh habis.

Okage Yokocho ni macam sebuah perkampungan, banyak makanan dan cenderamata boleh didapati disini. Tapi harga dia agak tinggi jugaklah. Tapi mutiara murah! Sebab Ise-shima memang terkenal dengan pengeluaran mutiara Mikimoto. Tau kan, ade crown Mikimoto dalam pertandingan Miss Universe? Haaa, dari Jepun la!



Ise-Jingu Naiku pulak sebuah hutan yang dijaga rapi dan tempat beribadat. Kat sini ada beberapa temple. Kalau korang pegi certain time, bolehlah tengok persembahan drum. 




Nak kesini korang kene naik keretapi tempatan ke Isuzugawa dan naik bas ke Naiku. Dalam 45 minit perjalanan dari Kashikojima.

Selain tu korang boleh ke Shima Marineland. Kat sini ada beberapa buah akuarium yang ada banyak spesis ikan laut. Paling besar berukuran 150 meter. Besar kan? Korang juga boleh tengok pertunjukan bagi ikan makan. Teruja AJ tengok tau! Ngeri pun ye bile tengok ikan besar-besar tu serbu si pemberi makan. Penguin pun ada kat luar tu. Happy je AJ tengok diorang berenang-renang.




Sebenarnya banyak lagi tempat yang boleh korang pegi kat Ise-shima ni. Tapi masa tak mengizinkan kami jelajah semua tempat sebb kami nak jelajah Kyoto pulak. Insyaallah kalau ada rezeki kami jejak lagi Shima Kanko Hotel.

Terima kasih Miyako Hotels Group dan J-Horizons, tak ternilai rasanya pengalaman ni.

P/s : AJ suka laut, tapi pegi time autumn. Mau beku kalau mandi laut! Hehehehe.