Blogger templates

Click to Follow...

Monday, 19 February 2018

Sakan Semua Cuti Ye??? I Is JELES!


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 


Arini pegi keje jalan lenggang, kat ofis pun lengang. AJ rasa kat ofis ni adalah beberapa kerat je yang tak cuti. Termasuklah seorang AJ. Yelah, cuti pun bukan nak pegi mana. Sepanjang cuti 3 hari ni pun jalan-jalan dalam KL je. Lagipun, AJ dah dapat titah tak boleh ada trip kemana-mana dari beberapa minggu lepas... Sadis tau! Korang yang lain sakan semua cuti ye? I is jeles okay! Hehehehe.



Sebab apa AJ tak boleh keluar KL?

AJ kan bela kucing, so kitorang yang kat umah tu tak boleh tinggal kucing camtu je. Nanti siapa nak bagi makan, bersihkan tempat kucing AJ tu kan? Nak pulak AJ ada baby kucing baru, so ibu kucing dengan baby tu kena bagi pemerhatian lebih. So disebabkan selama ni AJ yang selalu merayap, makanya kali ni AJ bagi diorang pulak berjalan.

Mak ngan Abah AJ awal-awal dah bagi hint nak balik kampung sebenarnya, kakak AJ pulak ke Terengganu untuk kenduri kawen kawan dia. AJ pun kebetulan minggu raya Cina tu takde pape aktiviti, AJ bagi la diorang sume jalan. Kalau tak balik-balik muka AJ je merayap! Hahahahahah.

So aktiviti AJ sepanjang 3 hari cuti selain jaga kucing, bagi makan kucing dan kemas rumah semua cumalah jalan-jalan sekitar Lembah Klang. Nak jalan shopping mall banyak kedai tutup. So AJ banyak habiskan cuti AJ dengan main bowling, karaoke, makan-makan dan jalan tepi pantai praktikkan ilmu bengkel fotofon aritu. Tapi tipu je lebih, sebab kebanyakkan gambar pakai kamera. Hahahahahaha.



So korang pegi mana je? Kalau ada yang pegi tempat best mana-mana sepanjang cuti tu bolehlah share dengan AJ tau. Nanti ada rezeki AJ nak pegi. Tapi bukan dalam masa terdekat la, sebab tahun ni AJ nak simpan cuti. Azam tahun ni tanak amik unpaid leave. AJ ni kan tetiap tahun da je unpaid walaupun annual leave ada 16 hari. Hahahahahahah.

Simpan cuti nak gi mana tu AJ??? Ehem! Surpriseeeeee...!!!! Hehehehehehehe.

P/s : Lama tak tulis entri santai-santai gini kan? Baru perasan takde gambar selfie sendiri dalam enteri ni. Malaslah, nak tengok AJ pegi kat IG. Ada #panamachallenge sekali kat situ. Kahkahkah!


Friday, 16 February 2018

Bengkel Fotofon, Ilmu Fotografi untuk Pengguna Telefon Pintar

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Sabtu lepas AJ hadiri Bengkel Fotofon khas untuk geng KBBA9 di Matic, Kuala Lumpur. Bengkel Fotofon ni banyak bagi ilmu fotografi buat kami semua. Dah  nama pun fotofon kan, tentunya bengkel ni lebih menjurus ke arah ilmu mengambil gambar untuk pengguna telefon pintar.



AJ sekarang ni pun kalau pegi event ke pape, lebih senang bawa telefon je. Kalau dulu gigih usung DSLR kesana sini, tapi sekarang AJ rasa penggunaan telefon pintar lebih efisien. Selain mudah dibawa, senang nak buat pape update event dan aktiviti yang dibuat.

Mesti korang nak tau apa istimewanya bengkel fotofon ni kan? Istimewanya korang diajar cara-cara mengambl gambar menggunakan function manual kat telefon pintar. Tipulah kalau da yang kata dia pakar guna manual kat telefon kan? AJ ni sepanjang guna cik Oppo tu, auto je yang AJ tau. Nak guna manual? Memang takde mananya.... Tapi sejak belajar teknik dan cara yang betul, seronok jugak guna manual sebenarnya.



Tenaga pengajar kami kat bengkel tu adalah Encik Rahman Roslan, dia merupakan seorang fotografer dan pakar fotografi yang didatangkan oleh pihak Sony. Walaupun bengkel kami ni hanya setengah hari je, banyak jugak yang berjaya diajar oleh Encik Rahman, antaranya pengunaan ISO, aperture dan setting yang betul untuk gambar indoor ataupun outdoor.



Lepas tu sebagai blogger gamba memang memainkan peranan  yang penting. kalau gambar kurang cun, rasa janggal je entri kita tu kan? Haaa, Encik Rahman juga ada bagi beberapa tips untuk  jadikan gambar kita lebih menarik. Ada teknik line, frame yang sesuai untuk gambar dan macam-macam lagi. Kat bengkel tu juga ada sesi praktikal, apa yang diajar dalam kelas kita praktikkan kat luar pulak. Siap ada contest gambar lagi. Yang ni memang AJ tak menang la. Blur pulak tetibe cane nak guna manual. Hahahahahaha.



Tapi bengkel fotofon ni memang seronok sangat. Terasa bertuah dapat hadiri. Apapun, terima kasih AJ ucapkan buat para penaja yang turut sama menaja dan menjayakan Bengkel Fotofon kali ni, AJ harap nanti akan ada lagi bengkel  yang best macam fotofon ni.

Penaja :

Tenaga Pengajar - Rahman Roslan @rahmanism by @sonymobilemy
Lokasi Bengkel - @MaticMy
Goodies Bag Peserta - @cosmoderm @sonymobilemy
Tajaan Sarapan - @RestoranNelayanGombak
Tajaan Dessert - @KhaisyaDelite, @tasty_bake, @IraBakery
Tajaan Minuman - @BrillPremiumCoffee
Tajaan makan tengah hari - @CafeCeritaKambing



P/s : Nanti dengarnya ada seminar lain pulak? Nak tau apa??? Kenelah tunggu!