Blogger templates

Click to Follow...

Wednesday, 20 December 2017

Aku Sudah Hitam, Tak Tun Tuang...

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Apa khabar kesayangan AJ? Harap korang sihat. Fuhhh.... Akhirnya barulah ada masa percuma setelah berbulan AJ sebok kat sana sini. Sampaikan kulit pun dah serupa " international ". Hahahahahaha... Ye! " Aku sudah hitam. Tak tun tuang, tak tun tuang.... "


Minggu ni masuk ofis semua start tegur apahal dengan AJ. Hahahahaha. Selalu masuk keje acah-acah jelita, minggu ni masuk ya ampun cam hape je kulit. Seriuslah gelap gile kot.

Start dari November AJ banyak event dan aktiviti yang memerlukan AJ berpanas. Dari trip Tanah Aina Fahad, sambung pulak cuti kat Pulau Pangkor 4 hari. Lepas tu AJ pegi daytrip Singapore. Paling buat AJ rentung masa Program TLDM bersama media, berlayar atas kapal latihan Gagah Samudera TLDM. Tapi best! Pengalaman tu yang penting. Dan minggu lepas pulak AJ berpanas kat race FIM Asia Supermoto kat Bukit Jalil. Bersambung-sambung kot, mana la tak terbakar! Hahahaha.

Hasilnya, kulit sunburn teruk dan menggelupas sana sini sampai jadi bercapuk-capuk. Waaaaaaa! Sampai nak post gambar kat media sosial pun jadi kurang confident. Tapi AJ tak kisah pun berkorban kulit demi minat dan pengalaman. Mana nak dapat semua tu kan? Esok lusa tak tau lagi.

Tapi takpe, nasib baik AJ guna produk Cosmoderm Vitamin E Cream 3,000 I.U. Produk ni memang bagus sebab dia kurangkan rengsa kulit AJ ni. Kalau tak mesti lagi teruk. Terima kasih Cosmoderm!


AJ dah berbulan dah pakai produk ni, kalau tak sunburn pun memang pakai. Sebab AJ ade masalah kulit kering jugak. So bila tiap kali lepas mandi, cuci muka sume AJ akan ratakan krim ni kat muka. Vitamin E Cream 3,000 I.U kaya dengan anti oksidan dan bagus untuk mereka yang mengalami masalah parut selepas pembedahan, parut jerawat, kulit merekah selaran matahari macam AJ sekarang, tona kulit tak sekata, kering dan sebagainya.



Lepas pakai je kan, kulit AJ rasa lebih berkelembapan dan lembut. Yang menggelupas kesan sunburn pun tak pedih dan gatal. Tu yang AJ paling suka la! Yelah, selain kulit kering, kulit AJ ni agaj sensitif.

So kalau korang berminat nak dapatkan produk ni, boleh dapatkan secara online kat website Cosmoderm. AJ gerenti korang puas hati!


Sebut pasal panas mesti kita duk fikir pasal sunblock. Rakan blogger kita, Eyqa Hasnan ni ada share pasal tips dan petua memilih sunblock yang bersesuaian dengan kulit wajah. Kalau korang nak tau macam mana, boleh rujuk entri dia okay! Mesti ada yang tengah nak habiskan saki baki bercuti kan. Kalau nak kurangkan sunburn, pilihlah jenis sunblock yang betul!


P/s : Ni dah nak hujung tahun, kurang sikit aktiviti. Sambung tahun depan pulak. Ada masa repair kulit! Yeayyyy!

Monday, 11 December 2017

Teaser Sikit Cuti-Cuti Pulau Pangkor 2017!

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

2 minggu lepas AJ duk sakan bercuti dengan kengkawan AJ. Ni kira macam aktiviti tahunan kitorang la. Setiap tahun, paling tidak mesti ada sekali bercuti ramai-ramai. Tahun ni destinasi cuti-cuti kami, Pulau Pangkor. Sapa yang ikut blog AJ mesti perasan dah 2 kali kitorang pilih untuk bercuti kat sini walaupun orang kata Pulau Pangkor ni takde pape.


Pulau Pangkor terletak di Negeri Perak. Kalau dari KL lebih kurang 2 jam perjalanan ke Lumut. Kalau nak kesana sekarang ni, AJ sarankan korang cari laluan alternatif sebab jambatan Simpang 5 ke Batu 5 dari Teluk Intan tu ditutup sementara. Sampai bila tu, AJ kurang pasti.

Hari pertama kitorang kat sana cuaca memang tak cantik. Hujan turun selebat-lebatnya. Sampai ke Jeti Marina hujan dah agak reda sikit, so kami naik bot untuk masuk ke Pulau Pangkor. Kalau nak masuk pulau korang boleh pilih untuk naik dari Jeti Lumut ataupun Marina. Kalau naik dari Marina lebih kurang 10 minit je. Dari jeti Lumut pulak makan masa lebih kurang 30 minit. Tapi kalau kat Marina ni, bayaran tempat letak kereta agak mahal RM15 sehari untuk sebiji kereta. Kami aritu 3 biji kereta pulak, nasib baik ada kawan yang tinggal sekitar situ, so kami parking kat rumah dia je. Hehehehee.


Sampai kat Pulau Pangkor lebih kurang jam 3 petang. Sampai pekan Pangkor, makan tengah hati dulu barulah bertolak ke Coral Beach Resort. Selesai check in, kami bersihkan diri dan keluar  jalan-jalan kat pantai dan cari makan lagi. Lepas makan, kami sempat pegi karaoke tau! Ingatkan Pulau Pangkor takde karaoke, rupanya ada! Tapi tempat karaoke dia ni tersorok sikit, dekat dengan kedai makan kat atas sikit pada Pasir Bogak. AJ nak bagitau exact location pun tak tau camne. Hahahahaha. Kalau korang google mungkin jumpa!

Hari pertama ni memang takde buat pape sangat lagipun cuaca pun tak berapa mengizinkan. Hujan je sampai malam. Kami cuma berdoa semoga hari esok cuaca okay.

Oh ya! Masa kami bercuti tu kan, Pulau Pangkor memang tengah ramai orang sebab ada event PULARA 2017. Kebetulan pulak event tu memang diadakan sekitar kawasan apartment yang kitorang tinggal tu. So agak sesak la kawasan Pasir Bogak tu. Tapi walaupun sesak, sikit pun tak ganggu kami kat sana. Kata omputih " the more the merrier " gittewwww!

Lepas makan malam dan karaoke, kami berehat dalam bilik sementara menanti hati esok. Nak tau apa aktiviti esoknya tu? Tungggguuuuuu!

P/s : Lepas ni entri-entri rentung kulit! Hahahahaa.