Blogger templates

Click to Follow...

Thursday, 9 March 2017

Baju Raya???

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Huhhh... Baju raya??? Awal nau nak cari baju raya tau...
Bulan puasa pun belum lagi, tetibe seorang AJ keluar entri pasal baju raya....
Hahahahahhaha...


Al-kisahnya setiap tahun seperti biasalah AJ mastermind bab baju raya...
Nak pakai baju warna ape, beli kain, tempah kat mana semua AJ yang akan uruskan...
So start minggu ni AJ dah mula survey-survey tailor....
Yelah nanti kalau lambat-lambat, orang dah tak nak amik tempahan lagi...
 Bab tailor AJ dah settle... Alhamdulillah...
Ada 3 tempat yang AJ akan buat tempahan nanti....
1 untuk baju melayu abah dan MR. JR, 1 untuk tempahan baju AJ, mak dan kakak...
1 lagi pulak tempah kat salah satu tailor favourite AJ....
Baju raya AJ yang tahun lepas yang tak sempat siap tu pun belum siap lagi.. So AJ kate takpelah, boleh pakai raya tahun ni....
Pasal kes tu, AJ takdelah marah kat tailor tu.. Bende dah nak jadi.. Lagipun sebelum ni takde masalah pun...
AJ masih lagi percaya dengan hasil kerja dia.... Tak serik pun nak menempah kat situ... 😄

Hujung bulan ni, AJ dah kene start menjengah kedai-kedai kain...
Cuma AJ belum decide lagi nak pakai warna apa....
Bab warna ni memang mencabar tau.... Sebab tau-tau pagi raya berduyun pulak orang pakai tema sama....
Hahahahahahaha... Cam tahun lepas lagi best, tanpa sengaja 1 family AJ semua pakai royal blue termasuk abang-abang AJ yang beraya di Melaka dan Kelantan! Sehati sejiwa pulak..
AJ ni macam nak pilih warna yellow mustard tahun ni... Tapi belum finalize lagi....
Tengoklah raya nanti warna ape yang keluar....

Ada jugak yang penah tanye, kenapa AJ tak beli siap je... Suka sangat tempah?
Sama je pun fesyen nye dengan baju siap...
Sebenarnya dari AJ kecik lagi memang mak banyak menempah.... So sampai kat AJ la menurunnya sifat suka menempah baju...
Sebab, bila tempah AJ dah tak payah fikir pasal nak alter baju....
AJ ni size comel sangat, jarang nak ada baju yang ngam-ngam dengan badan..
Kalau jumpa pun mesti kain labuh, lengan terlebih panjang dan macam-macam...
Baik AJ tempah je.. Confirm-confirm ikut size kita... Dan citarasa kita sendiri kan...
Lagipun modal beli siap dengan menempah pun nak dekat sama... So tak rugi pape pun...
  
Ada ke orang yang sama dengan AJ sekarang? Baru bulan Mac dah sibuk fikir baju raya...
Hahahhaha.. Kalau ada sep sikit! kite geng... 😝😝

P/s : AJ nak buat fesyen apa pulak kali ni?
Mungkin baju "biasa-biasa" je kot...



"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

Thursday, 2 March 2017

Trip Tak Plan ke Melaka!


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Last weekend AJ ke Melaka....
Ikut plan asal, kitorang nak balik hari je sebab Mr.JR nak pegi tengok kereta dan melawat kubur daddy dia je....
Tapi on the very last minute, jadi short trip pulak.... Ini namanya trip tak plan!
Plan balik hari tu sepatutnya kami berdua je naik motor...
Tetibe pukul 11 lebih malam, Jumaat tu AJ gatal mulut ajak stay sana...
AJ ni walaupun kampung kat Melaka, bile dengar nak gi jenjalan Melaka jadi super duper excited pulak!
Heheheheh...


So sebab tak jadi balik hari, kami ajak 2 orang blogger lain untuk join sama...
Takkan nak pegi berdua je kan???
Nasib Razi dan Nan free dan takde plan pape last weekend!
 Malam tu jugaklah kalut nak cari tempat nak stay bagai....
Cari punya cari, dalam pukul 2 pagi tu AJ decide untuk stay kat Mahkota Hotel Apartment....
Kami amik Deluxe 2 Bedroom Apartment...
AJ dah berapa kali dah stay kat sini.. So tahap selesa tu AJ dah tau...
Fasiliti kat situ pun best! Ada kolam renang... Hahahahahaha....

Sumber : Booking.com

Sabtu tu lebih kurang pukul 12 tengah hari kitorang gerak ke Melaka....
Kononnya la nak gerak pukul 9 - 10 pagi... Penyudahnya semua terlajak....
Kami gerak bertiga je sebab Razi akan naik bas, dia ade keje kat KL lagi.... 
Sampai Melaka dalam pukul 3 petang, amik key card dulu kat hotel, lepas tu kami cari makan...
Kat area Melaka ni kan, yang AJ perasan kalau nak makan siang-siang hari macam susah sikit....
Kat sini yang best mestilah Asam Pedas, sebab dah tahap kebuloq sangat kitorang makan kat Dahliea Ria, Kota Laksamana...
AJ order asam pedas tetel.... Sedap weh.. Pedas terangkat... Tapi sorry kengkawan,takde gambar..
AJ dah lapar gile... Hahahahahahah...

Lepas perut dah kenyang, barulah kami check in apartment...
Sampai tu bukan nak rehat... Tu haaaaaa... Sebesar kolam dah panggil! Hehehehehe....
Mase kat kolam, umur dah besar mak bapak budak pun sama naik kitorang ni... Hihihihi....
Sampai dekat Maghrib baru naik apartment balik! Nampak???? 😂😂😂

Malam tu lepas tengok kereta dan amik Razi kat Melaka Sentral kitorang pegi makan cheese naan Pak Putra....


Best cheese naan in Malacca!

Cheese naan kat sini memang femes... Masa sampai tu kitorang kene beratur dulu....
Q dia tak payah cakap la.... Siap kene berdiri sebelah meja kat orang yang nampak cam nak abis makan...
Kalau tak, sampai ke sudah tak dapat meja! Hiihihih....
Lepas makan sume, plannye nak ke Jonker Walk...
Tapi sampai je sane, Jonker Walk dah tutup! Kahkahkah...
Padan muka!
 Makanya kami merayap ke Uptown dekat Dataran Pahlawan je la sambil tengok autoshow....


Ahad pulak, sebelum check out diorang gi mandi kolam dulu..
Tapi pagi ni AJ tak follow pun... Sorry guys sleep duty call! AJ mengantok sangat...
So AJ pilih untuk layan mata.... Hahahahahah...
Lepas je check out, kami menuju ke Kota Laksamana lagi sekali untuk makan...
Kali ni kitorang makan kat Asam Pedas Claypot Dua....
Kalau korang nak tau kan, restoran ni sama dengan restoran yang besar bukak memalam tu... Siang diorang bukak kedai yag kecik berdepan kedai besar dia.... Faham tak explanation AJ? 😆😆
Semalam kami tak perasan pulak restoran ni...

Usai makan kami menuju ke Stadhuys, Melaka....
AJ dah macam tourist guide diorang pulak... Hakikatnya AJ yang nak berjalan....
Nasib korang la... Disebabkan aku sorang je perempuan makanya "please treat me as a Princess" okay? 😜
Kali ni AJ buli diorang panjat Bukit St. Paul's....
Kalau nak tau kat bukit ni banyak sejarahnya.... Kat sini jugak dibina sebuah gereja dan juga makam-makam lama...
Nanti AJ cerita kat korang sejarahnya okay...
Kat atas tu dinding geraja masih utuh... Yang paling best kat sini bergambar la!
Kitorang kat atas tu je dah berjam-jam... Ralit memasing amik gambar tau....
Panas bukan halangan... Nampak kegigihan kat situ....
Abis segala macam pose keluar!
Hahahahhaahhahhaha....





Turun dari Bukit St.Paul's kitorang amik gambar kat A'Famosa yang terletak di bawah Bukit St. Paul's....
Kat situ terletaknya sebahagian bangunan A'Famosa dan juga beberapa buah meriam....




Tips : Kalau nak naik ke Bukit St. Paul's, AJ sarankan naik dari tangga Stadhuys...
Kalau korang naik dari tangga A'Famosa, tinggi woi!!
Anak tangga dia banyak....
Tak tau Stadhuys tu kat mana? Ala bangunan yang warna merah tu....

Sebelum balik KL, AJ ajak diorang jalan-jalan Jonker Walk... Hahahahhaa..
Macam mana pun, nak jugak dia berjalan masuk Jonker Walk tu kan.. Selagi tak dapat, rasa tak complete jalan Melaka... 😋
Hasilnya, masuk je tak beli pape... Cissss....
Nan memula nak beli kerusi, tapi dia kate harga kerusi tu dah mahal.. So tak jadi beli...
AJ pulak kalau masuk situ, lebih kepada nak cuci mata je...
Nak makan-makan kat situ banyak yang macam was-was je..... Nampak macam sedap...
Tapiiii.. Telan air liur je la.... Hahahahaa... 😀😀😀

So lebih kurang pukul 9 malam, kami bertolak balik KL...
Sampai KL pun lambat.. Balik tu jalan jem!
Minggu ni mungkin AJ akan ke Melaka lagi.. Sebab aritu tak sempat singgah kubur Daddy MR.JR....
Run out of time... Opsss... Sorry...

Okaylah korang.. Nanti AJ story lagi tau.....
Banyak trip lagi lepas ni.... 😬😬

P/s : Banyak cerita yang tak tercerita ni....
Huhuhuuhuhuh...
 

"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"