Blogger templates

Click to Follow...

Friday, 12 February 2016

Day 1 | Trip ke Sg Lembing


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Okay dah dekat seminggu after entri teaser dan after 3 minggu balik baru ade masa dan kerajinan nak update... Hahahahahahah... =P
Ampunkan beta kengkawan....

24 Januari 2016 lebih kurang 9.30am AJ bergerak dari KL menuju ke Sg Lembing yang lokasinya terletak di Kuantan...
Perjalanan amik masa lebih kurang 3 jam... Dan macam AJ cite sebelum ni la kan, sepanjang perjalanan AJ bantai tido... Hahahhahah... Ampunnnnn.. =P

Lebih kurang 12 lebih kami sampai kat pintu gerbang Sg Lembing... Dengan mata sembab baru celik tu terus bergambar.... Ala-ala pelancong luar negara gittew.. =P
Selesai bergambar semua kami terus menuju ke homestay...

Dari kiri : Devi, AJ dan Zue
Untuk hari pertama kami pilih untuk tinggal kat homestay...
Since ni adalah last minute plan, memang agak susah jugak nak dapat tempat tinggal...
Al-maklum kami pegi masa cuti umum kan....
So after cari punya cari, kami dapat Tiara Atsari Guest House...
Alhamdulillah tempatnya memang selesa... Korang akan rasa macam kat rumah sendiri okay....
Bilik yang selesa dilengkapi dengan bilik air....
Ruang tamu yang bersih, ada Astro untuk korang tengok rancangan kegemaran korang dan kelengkapan dapur kalau korang teragak nak masak-masak masa kat sana... =D

Tiara Atsari Guest House
Disebabkan masa kami sampai bilik belum tersedia lagi, kami amik keputusan nak jalan-jalan kawasan sekitar... Sebelum tu kami singgah dulu kat The Backpacker's Resources ni untuk tanya info-info dan tempat yang kene pegi kat sini...
Kat sini jugak korang boleh dapat contact untuk transportation untuk ke Air Terjun Pelangi semua.. =D


The Backpacker's Resources
Sungai Lembing ni takdelah besar mana pun... Tapiiiii... Jangan ingat tempat ni sekadar kampung biasa je tau... Banyak rupanya tempat menarik untuk korang lawati...
Antara tempat yang sempat kami singgah hari pertama tu Muzium Sungai Lembing...

Muzium Sungai Lembing
 Muzium Sungai Lembing banyak bagi pengetahuan mengenai sejarah tanah yang korang pijak tu....
Dari A sampai Z korang akan tau....
Muzium ni terletak diatas bukit dan ada 2 tingkat.... Masa jejak kaki dalam tu terasa macam berada dalam rumah kampung je.... =D
Not much yang AJ boleh cerita pasal Muzium Sungai Lembing ni....
Sejarahnya terlalu panjang... Kalau nak tau korang memang kena masuk sendiri... =D
Nak masuk sini korang dikenakan caj sebanyak RM 2...

Sekitar Muzium
Sekitar Muzium
Sekitar Muzium
Kemudian kami masuk ke Tin Mines yang merupakan bekas lombong bijih timah suatu ketika dahulu...
Masa nak masuk tu kami kene naik keretapi yang lama lebih kurang 80 meter.....

Pengalaman naik keretapi besi
Lepas tu korang kene jalan kaki la masuk lebih dalam lagi...
Tujuannya nak bagi korang merasai pengalaman naik kenderaan yang digunakan dalam lombong tu....
Lombong ini sebenarnya ade beberapa tingkat, tapi korang dibenarkan masuk setingkat je demi keselamatan pengunjung...
Dalam lombong tu agak gelap dan basah... So lantainya agak licin...

Lombong bijih timah, Tin Mines
Ianya masih mengekalkan struktur lama lombong... Cuma dindingnya adalah disimen sikit-sikit kan....
Kat dalam tu ade replika pekerja lombong dan juga barang-barang yang digunakan untuk melombong....
Merasa la kejap macam pelombong kan....

Lombong bijih timah, Tin Mines
Lombong bijih timah, Tin Mines

Lombong bijih timah, Tin Mines

Caj yang dikenakan untuk masuk ke dalam Tin Mines ni RM15.90...
Tapi kalau korang jenis yang suka nak tau dan adventure cam AJ ni, memang berbaloi masuk dalam tu!

So far tak banyak aktiviti pun yang kami buat untuk hari pertama ni....
Sebab masuk muzium dan jelajah lombong pun kitorang dah amik masa yang lama...
Betul-betul teliti ni minah 3 orang ni.... Hehehhehehe...
Lepas pusing-pusing, makan semua kami tetus check in kat guest house rehatkan diri..
Sebabnya hari kedua kami kene bangun seawal 5 pagi..
Nak tau kenapa??? Tunggu next entry okay... =D

P/s : I love adventure!


Sunday, 31 January 2016

Teaser : Trip Ke Sungai Lembing, Kuantan


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Minggu lepas AJ sempat gi short trip 3 hari 2 malam kat Sungai Lembing, Kuantan..
Ini pun last minute plan sebenarnya...
Seminggu sebelum trip AJ dapat mesej dari Devi.... Dia la mastermind trip ni... Hahahhaha...
AJ pun memang takde plan on that weekend, yelah cuti Thaipusam kan...
Selain AJ dan Devi, sorang lagi kawan Devi pun join... Zue nama dia... =D


Day 1

Kitorang bertolak dari KL hari Ahad, 24 Januari....
Perjalanan amik masa lebih kurang 3 jam kot.....
AJ pun tak sure since masuk je Bentong AJ dah terlelap sepanjang perjalanan sampailah ke Sungai Lembing.... Hahahahahha...


Sampai je pintu gerbang Sungai Lembing kitorang bergambar la dulu....
Kate pelancong kannn... Hihihihi...
Awalnya nak check in dulu, tapi bile call owner cakap bilik tak ready lagi...
So takpelah, kitorang pegi lunch dulu kat sana dan pusng-pusing kawasan sekitar...
Sempatlah masuk Muzium Sungai Lembing dan Lombong Bijih Timah Tin Mines....

Day 2

Seawal 5 pagi dah bangun sebab nak get ready ke Rainbow Waterfall or bahasa melayu nya Air Terjun Pelangi... Hihihihih....
Nak ke sini memang kene naik 4WD tau... Naik kereta sendiri boleh jugak... Tapi syaratnya kereta korang tu 4WD la ye.... =D
Selesai breakfast dalam pukul 6 pagi kitorang bertolak ke sana,,,,
Dalam lebih 2 jam jugak la perjalanan... Sejam naik 4WD, sejam berjalan masuk...


Sebelah petang pulak kitorang pusing lagi Sungai Lembing, bergambar kenangan dan melawat Jambatan Gantung Kolong Pahat..
Dikhabarkan jambatan gantung ni berusia lebih 100 tahun.....


Day 3

Hari terakhir trip kitorang...
Still bangun seawal 5 pagi untuk mendaki Bukit Panorama....
Pagi tu pulak cuaca tak berapa nak cantik... Hujan dari malam...
Tapi gigih jugak kami naik Panorama Hill tu...


Kitorang naik 7 orang... Masa kat capsule berjumpa pulak dengan 4 orang yang ade minat sama...
So kitorang plan mendaki sesama la..
The more the merrier kan... =D
Seriously mendaki Panorama Hill tu agak mencabar mental AJ yang dah lama tak hiking ni....
Dalam 45 minit jugaklah nak sampai ke puncak...

Sebelum gerak balik KL, kitorang singgah kejap kat Gua Charas...
Tapi sekadar bergambar kat luar je.....
Cuaca pun tak berapa okay, so malas lah kitorang nak masuk dalam tu...
Amik gambar pun jadilah kan..... Hhehehe...


Then tamatlah trip kitorang...
Memang best sangat! Rasa macam dah taknak balik KL okay....
Next entry AJ cerita lagi secara detail trip kitorang ni ye...
Tau ade yang tak sabar nak tunggu entri tempat AJ stay tu kan???
Tunggu tau!

P/s : Pestime kot join Girl's Trip!