Blogger templates

Click to Follow...

Monday, 16 November 2015

#TSDayOut | Hari Pertama : Klang Heritage Walk


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

31 Oktober 2015 - 3 November 2015 yang lepas, selama 4 hari 3 malam AJ berpeluang turut serta dalam program #TSDayOut Special Selangor Meet Sarawak...
Terima kasih kepada pihak Tourism Selangor sebab bagi peluang kepada AJ kali ni....


Displaying Program Book 2.jpg
Displaying Program Book 2.jpg
Displaying Program Book 2.jpg
Displaying Program Book 2.jpg

Meriah! Itulah 1 perkataan yang AJ dapat katakan sepanjang trip ini...
Dikelilingi oleh organizer dan rakan-rakan yang sporting dan gila-gila memang tak kering gusi dibuatnya....

Hari Pertama | 31 Oktober 2015 :

Media dan para peserta berkumpul di bangunan Tourism Selangor seawal jam 8 pagi..
Kami dibahagikan kepada beberapa kumpulan mengikut warna t-shirt yang diberikan...
Siap register, sarapan pagi dan menukar pakaian kami diberikan short briefing ole En Saad untuk aktiviti yang pertama iaitu Amazing Hunt di sekitar Bandar DiRaja Klang...


AJ dapat 1 team dengan Adam...
Tugasan pertama sebelum dapat soalan kene menyanyi ke, berlakon ke depan organizer Kitorang pilih untuk menyanyi... Rasanya tu je la paling mudah kot...
Lagu pilihan kemain lagi, seiring sejalan kau!
Hahahahaha....
Dapat soalan masing-masing jadi lipas kudung...

Soalan yang diberikan berkisar mengenai sejarah bandar Klang....
Habis 1 Heritage Walk Klang kami pusing.. Masa tu baru AJ tau banyak khazanah dan tempat menarik di sekitar Bandar Klang....
Selama hari ni AJ sangka Klang hanyalah 1 bandar kecil yang tak begitu menarik....

Kami bermula di hadapan Bangunan Galeri DiRaja Sultan Abdul Aziz yang dibina pada tahun 1909...
Sebahagian besar dari pameran Galeri DiRaja berkisar mengenai riwayat hidup Sultan Salahuddin Abdul Aziz yang telah  memerintah Selangor selama lebih 39 tahun sebagai Sultan Selangor ke-8 dan hampur 3 tahun sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-11.
Selain itu terdapat juga carta salasilah mengenai kerabat DiRaja Selangor...


Bandar Klang memiliki banyak bangunan dan monumen bersejarah antaranya Jambatan Kota yang dibina pada bulan Mei 1957 oleh Syarikat British Dorman Long Bridge and Engeneering Ltd. Ia merupakan jambatan 2 tingkat yang pertama yang pernah didirikan di Persekutuan Tanah Melayu.


Old Chartered Bank yang pernah menjadi institusi kewangan pertama yang diwujudkan di Klang, kini telah menjadi milik Chennai Silk sebuah gedung pakaian wanita terbesar yang mana didalamnya terdapat sebuah mesin menghasilkan kain sari....


Selain itu terdapat sebuah bangunan yang bercirikan victoria yang kini merupakan sebuah Balai Bomba dan Penyelamat Kota Raja dimana didalamnya terdapat muzium mini yang menempatkan sebuah peti besi yang isinya tidak diketahui sehingga kini...



Bersebelahan Balai Bomba juga terletak Gedung Raja Abdullah yang dibina pada tahun 1856 yang mana dahulunya merupakan pusat penyimpanan bijih timah dan juga tempat kediaman di bahagian atasnya..



Kami juga dibawa menjelajah disekitar kawasan Istana Alam Shah yang tersergam indah di atas bukit dan juga Tugu Keris yang melambangkan Bandar Klang...



 Selain itu kami juga sempat menjelajah di sekitar India Street, stesen Keretapi Tanah Melayu Klang, Kedai Kopi yang tertua di Bandar DiRaja Klang, Segitiga yang menempatkan 3 buah rumah ibadat dan sebagainya....



Rumah Ibadat 3 penjuru (Kuil, Gereja dan Masjid)

 Hasil tangkapan India Street



Antara sejarah di Bandar DiRaja Klang

Paling AJ tak sangka, AJ dan Adam berjaya menyiapkan misi dan menjawab soalan dengan pantas (pantas tak pantas, berjam-jam jugaklah!)....
Yeayyyyy.... Rahsia kami adalah... Jeng jeng jengggg.....
Dah namanya rahsia... Mana boleh bagitau! Hahahhahaha....
Dah selesai menjawab soalan baru kami sedar sebenarnya semua jawapan kepada soalan tu hanya terdapat terdapat di satu laluan sepusingan je.... Chessss! =P

Usai jelajah Klang, kami dibawa ke Empire Hotel untuk beristirehat dan menjamu selera...
Terima kasih buat Mr. Zacc yang telah memberikan info lanjut mengenai bilik dan kemudahan yang terdapat di sekitar Empire Hotel....






Done 1 hari #TSDayOut... Memang memenatkan...
Tapi kemeriahannya memang sesuatu yang AJ tak dapat lupakan....

Lagi entri #TSDayOutSpecial :

#TSDayOut | Hari Kedua : Kuching Aku Datang!!!!
#TSDayOut | Hari Ketiga : OrangUtan Semenggoh dan Aktiviti Kayak Semadang
#TSDayOut | Hari Keempat : Menerokai Gua Fairy dan Gua Angin (Fairy Cave, Wind Cave)

P/s : Hari Kedua menyusul...
Stay tuned....

Thursday, 12 November 2015

Terapi Ayurveda Di Samkkya


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Beberapa minggu lepas AJ dan Razi dari #KelabBloggerBenAshaari berpeluang menikmati terapi ayurveda di Samkkya yang terletak di Jalan Maarof, Bangsar...
Terima kasih Nik Nabil atas kesudian menjemput kami mengalami sendiri keunikkan terapi ayurveda...


Ayurveda merupakan terapi kesihatan dan kesejahteraan berunsurkan semulajadi sains berusia hampir 5000 tahun yang  berasal dari negara India...
Ayur, yang bermaksud kehidupan, dan Veda pula bermaksud pengetahuan atau sains.

Ayurveda merujuk interaksi manusia dengan alam semula jadi.... 
Ia menerangkan 5 struktur unsur ke dalam mana semesta dibahagikan; ruang, udara, api, air dan bumi.
Elemen-elemen ini bergabung untuk membentuk 3 bio-tenaga atau dosha dikenali sebagai vata, pita dan kapha.
Dosha mentadbir semua aktiviti-aktiviti minda dan badan kita. Apabila kita mengekalkan keseimbangan melalui pilihan bijak, kita mengalami kesihatan yang optimum. Apabila dosha ini tidak seimbang, kita akan mudah mengalami penyakit.


Ohhh... Kat sini baru AJ tau sebenarnya pusat Ayurveda seperti Samkkya ni bukanlah SPA!
Selama ni AJ bayangkan yang pusat Ayurveda merupakan spa macam yang lain....
Rupanya ianya lebih kepada terapi untuk kesihatan mengikut gaya dan cara hidup kita...

Masuk je ke dalam pusat terapi Samkkya, AJ rase sangat aman damai...
Dengan persekitaran serta suasananya yang tenang dan layanan dari kakitangan Samkkya yang mesra...
Dari pemerhatian AJ, ramai orang keluar masuk dari pusat ni tanpa mengira bangsa ataupun usia...


Samkkya merupakan sebuah pusat perubatan alternatif berasaskan rawatan Ayurveda dikendalikan oleh mereka yang sangat terlatih dan pakar dalam bidang rawatan ini. 
Samkkya Health Care Group setakat ini memiliki tiga buah cawangan iaitu;

samkkya ayurveda

Sebelum memulakan terapi di Samkkya, kami diminta mengisi borang atau menjawab soalan berkisar aktiviti seharian dan cara hidup kita sambil dihidangkan dengan secawan air halia panas..


Selepas itu Dr Shiv Kumar Vats akan menemuramah dan menganalisa kita bagi menentukan apakah dosha kita...
AJ terkategori dalam Vata Pitta....



Apa itu Vata Pitta?

Vata merupakan unsur Angin manakala Vitta merupakan unsur Api....
Doktor terus cakap AJ ni jenis kepala angin sebab AJ berunsur api tapi AJ cepat sejuk sebab dalam diri AJ juga ade unsur angin....
Tersipu-sipu AJ,. mau taknya, AJ memang spesis baran... Kurang sabar dalam segala hal....
Cepat je nak marah!
Patut officemate cakap AJ garang dan anak buah AJ pun takut dengan AJ.... Hahhahahha...

Setiap dosha mempunyai keseimbangannya tersendiri...
Oleh itu Dr Shiv Kumar Vats akan  mencadangkan diet, terapi, senaman dan amalan cara hidup yang bersesuaian dengan kita.....

Selepas sesi penerangan kita akan diberikan rawatan....
Untuk pengetahuan, setiap rawatan untuk seseorang individu adalah berlainan tau!
Semuanya bergantung kepada dosha....
AJ diberikan rawatan urutan minyak.... Minyak yang digunakan juga berlainan, macam AJ dapat minyak yang bau dia spice-spice sikit....
Rawatan ini adalah untuk memulihkan kitaran darah, menguatkan otot, mengurangkan sakit-sakit badan, lesu, awet muda, bagus untuk kulit, rambut dan banyak lagi khasiat seperti urutan badan yang lain.
Tenang je rasa bila diurut dengan minyak tersebut...
Urutan dimulakan dari kepala sehinggalah keseluruh badan....
Keluar segala angin naga masa urut tu...


Semasa tengah mengurut tu, AJ sempatlah berborak dengan staff Samkkya yang mengurut AJ..
Namanya Lalitha berusia 29 tahun.... Berasal dari Selatan India...
Fasih Lalitha berbahasa Inggeris.... =D
Disini setiap pengurut memang berasal dari negara India.... Dr Shiv Kumar Vats sendiri pun berasal dari India....
Ini bagi mengekalkan keaslian rawatan Ayurveda itu sendiri...
Memang best bila sesekali diurut ni, serta merta badan rasa segar.....!
Tapi seeloknya 2 jam lepas abis berurut tu baru mandi... Lagi segar!

Muka masing-masing selepas sesi terapi dan rawatan...




Untuk info yang lebih lanjut mengenai Samkkya dan rawatan Ayurveda korang boleh layari :


atau hubungi ;

03 – 2287 2111 (Samkkya Ayurvedic Health Clinic Bangsar)

Terima kasih buat Nik Nabil atas jemputan...
Dan juga terima kasih buat Dr Shiv Kumar Vats, Miss Averyl, Miss Agnes dan staff Samkkya...
Semoga berjumpa lagi... =D

Bersama  Dr Shiv Kumar Vats

P/s : Bila badan rasa ringan dan minda pun dah lapang kan, nak buat apa pun rasa senang je......