Blogger templates

Click to Follow...

Thursday, 14 March 2019

Bestnya Vitamin C Serum by Annona!

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Siapa dah baca entri AJ pasal Vitamin C Serum by Annona ni 2 minggu lepas? Kalau belum, apa kata korang baca dulu kat sini. Banyak kelebihan dan info mengenai serum ni yang AJ share tau.


So kali ni AJ nak bagi testimoni AJ sendiri lepas gunakan serum ni. Serius cakap bestnya Vitamin C serum by Annona! Macam AJ cakap sebelum ni kan, AJ kerap travel. Kalau korang follow rapat instagram AJ, ada je tempat yang AJ pegi. Sekarang ni dah tak keje kan, lagi panjanglah langkah!

Bila dah kesana kemari, AJ banyak terdedah pada cahaya matahari. Lepas tu pulak, AJ rajin mekap, tapi tak rajin cuci. Bila adanya habit macam tu, jerawat memang senang naik! Kadang AJ ni malas nak buat rutin yang sebetulnya untuk kulit, cuci muke je dah rasa kulit tu elok! Tu la masalah seorang AJ. Lepas tu dia pelik, " Kenapalah kulit orang lain cantik elok je? " Sadis nau!


Sebenarnya, nak kulit cantik bukan takat cuci muka ikut dan je. Kene rajin dan konsisten. Lepas tu korang kene pakai produk yang sesuai dengan kondisi kulit. Sebelum AJ gunakan produk ni, AJ ada baca review orang lain jugak, ramai yang kata produk ni berkesan dalam merawat kulit yang rosak, ada yang kata kulit diorang lebih lembut dan boleh hilangkan jerawat serta jeragat. Bila dah yakin, barulah guna.  Bila dah start pakai Vitamin C serum by Annona ni barulah rasa rajin sikit nak jaga muka. Hahahahahaha. Jujur sangat ni! Yelah, takkan nak bagi kulit orang lain je cantik kan?

Packaging dan Tekstur Vitamin C serum by Annona.

First sekali AJ nak cerita dulu pasal packaging dan tekstur serum ni. Ianya didatang dalam botol kecil yang mudah dibawa kemana-mana. Ada 2 size iaitu 5ml dan 15ml. Botol tu pulak jenis yang ada tube, so korang boleh kawal pengunaan ikut berapa banyak yang perlu. Sekali guna tu, sikit je dah cukup sebenarnya.



Teksturnya pulak jenis cecair. Tak pekat sangat dan tak cair sangat. Bila apply kat kulit memang tak rasa melekit pun. Cepat terserap dalam kulit. Walaupun kaya dengan vitamin C, dia takde bau yang merengsakan hidung. Tu salah satu bende yang AJ suka pasal serum ni. kadang ada jenis serum yang terlalu wangi. Bila pakai rasa menusuk je kat hidung. Lepas tu rasa perit kat kulit. Macam Vitamin C Serum by Annona ni, tak terasa macam pakai apa-apa kat kulit. Ringan!



Cara pengunaan Vitamin C serum by Annona.

✿ Bersihkan kulit wajah dan lap.
Tips AJ : Jangan lap sampai kering sangat kulit tu, biar dia lembab-lembab sikit.

✿ Segarkan kulit dengan toner.

✿ Titiskan Vitamin C serum by Annona di wajah ikut keperluan kulit. Macam kulit AJ agak kering di bahagian dahi, so AJ oleskan lebih sikit kat situ.


✿ Dap-dapkan sedikit supaya serum meresap ke dalam kulit. Siap! Ataupun boleh teruskan dengan rutin penjagaan kulit korang yang lain. Pakai sunblock ke kan.

Nota : Untuk kesan yang lebih baik, gunakan 2 kali sehari pada waktu siang dan malam. Vitamin C serum by Annona juga boleh digunakan sebagai makeup base.

Kesan penggunaan Vitamin C Serum by Annona.

Mesti korang nak tengok kesan pengunaan produk ni kat kulit AJ sendiri kan? Haaa, ni AJ nak share dengan korang.


Sebelum : Kulit agak tak sekata, kusam dan berjerawat.


Selepas : Kulit AJ nampak lebih segar, sekata dan sedikit cerah, jerawat pun dah makin berkurangan.

Ni baru pakai lebih kurang 2 minggu. Nak betul-betul okay kenalah konsisten kan. So AJ dah jumpa produk yang best dan boleh membantu mengurangkan masalah kulit AJ. Koramg pulak macam mana? Tak  nak cuba sendiri ke?

Kalau korang nak cuba produk Vitamin C Serum by Annona boleh dapatkan di :

Hotline : 010-8424243

Harga pasaran :

RM 39 (5ml)
RM 90 (15ml)

P/s : Bila elok, kenalah share!

Tuesday, 12 March 2019

Noraniza Idris "Malai Solo Tour" Memartabatkan Irama Malaysia

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA


Noraniza Idris atau Kak Ani, figura yang tidak asing lagi dalam industri muzik Irama Malaysia. Sebut je Awallah dongdang, Hala Timur, Tingting dan banyak lagi. Malah, Kak Ani juga terkenal dengan lagu-lagu etnik dari pelbagai bangsa dan budaya. Tu belum lagi dengan persembahan pentasnya yang unik dan menarik.



Sekarang, Irama Malaysia makin ditelan zaman. Tapi Kak Ani masih lagi bertekad memperjuangkan industri muzik Malaysia secara global supaya tak ditelan dek zaman. Jadi 1 siri jelajah Noraniza Idris "Malai Solo Tour" 2019/2020 akan diadakan demi memartabatkan Irama Malaysia hasil kerjasama Persatuan Tatihseni Malaysia dengan Noraniza Idris Productiin Ventures Sdn Bhd (NIPVSB) dan Harithmai Production (HMP).



SAWO MATANG - Noraniza Idris Special Showcase (Siri Jelajah #SaveIramaMalaysia)

Program ini akan bermula dengan Fleastar  bersama Noraniza Idris sempena Hari Kraf Kebangsaan 2019 bagi memberi kesedaran tentang kepentingan ilmu kemahiran bagi menjana pendapatan masa panjang disamping mempelkenalkan dan menyemarakkan semangat cinta seni dan budaya dikalangan pelapis.






Selain itu terdapat beberapa lagi siri jelajah yang lain di seluruh Malaysia dan Singapura iaitu :


  • 12 - 14 April 2019 : Sawo Matang - Noraniza Idris Special Showcase di Matic Kuala Lumpur.
  • 6 Mei - 4 Jun 2019 : Fleastar Aidil Fitri di Bangi Selangor.
  • 21 Jun - 20 Julai 2019 : Travelog 13 episod di 13 buah negeri di seluruh Malaysia.
  • 2 - 4 Ogos 2019 : Fleastar Merdeka di Bularan 18 Amanjaya & Casuarina Hotel, Ipoh Perak.
  • 12 - 14 Oktober 2019 : Akar Zapin Kita 219 di Matic Kuala Lumpur
  • 29, 30 November dan 1 Disember 2019 : Farquhar dan Kala Jengking merangkumi 2 program iaitu Teater Kanak-Kanak MWCP oleh pemenang pertama Sayembara Menulis dan Teate Kanak-Kanak anjuran Dewan bahasa dan Pustaka.
  • 9 November 2019 : Iktiraf - Noraniza Idris in Concert (Singapura)
  • Dan kemuncaknya pada 2 - 4 April 2020 : Malai Solo - Noraniza Idris in Concert di Istana Budaya Kuala Lumpur.
Menurut Kak Ani, program dan konsert yang bakal diadakan merupakan 1 platform untuk memperkenalkan dan mengembalikan kepercayaan generasi muda terhadap muzik Irama Malaysia.



Program modal insan yang digarapkan melalui aktiviti bengkel dan persembahan pentas sebagai acara kemuncak. Kak Ani juga bakal menterjemahkan sebuah perkampungan budaya Melayu melalui proses peralihan kedatangan pelbagai kaum dari segi gaya, bahasa, pertuturan, pakaian, gerak tari, nyanyian dan muzik.

Konsep Pentas Alam Semulajadi

Masa sidang media tempoh hari, Kak Ani ada kongsikan sikit konsep persembahan nanti tau! Katanya pentas akan dihiasi dengan taman dan pokok-pokok melambangkan "Malaysian Garden" dan prop elemen 6 etnik Malaysia.


Kalau korang biasa tengok persembahan Kak Ani sebelum ni di majlis anugerah semua, korang mesti boleh bayangkan betapa meriahnya pentas Kak Ani sempena Malai Solo Tour nanti kan?

AJ sendiri tak sabar nak tengok, sebab Kak Ani akan membuat sedikit kelainan dari persembahan yang biasa dengan fabungan irama etnik Malaysia yang disusun dengan suntikan komersil dan akan bergabung dengan koir dari sekolah Cina. Tarian dan nyanyian Kak Ani juga akan diiringi dengan himpunan 100 artis budaya "Malay World Cultural Paradise".

Bagi mereka yang ingin mendapatkan tiket Sawo Matang - Noraniza Idris Special Showcase di Matic Kuala Lumpur boleh hubungi Harithmai Production (HMP) di talian : 019-3391444, 018-8714305 atau whatsapp 011-37700894 atau 018-3981810.

Tiket berharga RM99, RM119, RM139, RM169 dan RM189.

P/s : Jangan lupa tau!

Thursday, 28 February 2019

Koleksi Mekap Terbaru dari Althea Korea

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Annyeonghaseyo! Korang tau tak Althea Korea dah keluarkam koleksi mekap terbaru di bawah jenama sendiri. Masa AJ dapat Hanbok Box yang ada barang mekap ni, memang eksited abis!

Terdapat 5 jenis produk di dalam Althea Makeup Box tu iaitu :


❤️ Skin Relief Spot Film Gel

❤️ 4 shade Flawless Creamy Concealer

❤️ 4 shade Watercolor Cream Tint

❤️ 2 shade Spotlight Eye Glitter 

❤️ 1 Eye Palette Sunrise & Moonrise

Macam mana nak pakai semua produk ni? Senang je, semudah ABC je siap! Hehehhee. So arini AJ nak buat tutorial sikit cara-cara nak mekap okay? AJ takde la hebat sangat, tapi bolehlah. Kalau rasa tak berkenan kat mata korang, minta maaf sesiap! 😅


Pertama sekali AJ gunakan Skin Relief Spot Film Gel. Fungsi gel yang diekstrak dari daun teh hijau ni untuk memudarkan cela pada wajah. Kalau korang ada jerawat ke, dap kan sikit kat kulit tu.


Tekstur dia agak sticky sikit masa memula sapu tu, tapi lepas dah serap kat kulit,l tak rasa pape pun!


Kemudian AJ apply Flawless Creamy Concealer. Ade 4 shade semuanya #01-Vanilla, #02-Ginger, #03-Honey dan #04-Mocha. Teksturnya sangat pekat, so bila dah ratakan concealer ni tak perlu apply foundation dah.


AJ gunakan semua code sebagai asas, shading dan contouring. Senang kan?



Ni produk yang paling AJ suka sekali iaitu Eye Palette Sunrise & Moonrise. Produk ni terhasil dari kolaborasi Bunga Citra Lestari x Althea. Terdapat 8 warna dalam palette ni.


Sebab apa AJ suke? Dia pigmented gile kot! Bila sapu kelopak mata, dia tak berterabur. Love sangat!


Eyeliner pulak, AJ gunakan Spotlight Eye Glitter. Terdapat 2 warna iaitu Pink Light dan Gold Light. Untuk effect mata besar, AJ apply Gold Light dihujung mata bawah, kemudian warna Pink Light dibahagian atas alis AJ..


Lip lap lip lap mata kakak tau! Kalau nak mekap dinner kan, wajib ada ni!


Last sekali AJ gunakan Watercolor Cream Tint. Ada 4 shade iaitu #01-Plum Cream, #02-Strawberry Cream, #03-Peach Cream dan #04-Marron Cream. Selain pakai kat bibir, AJ gunakan Watercolor Cream Tint ni sebagai blusher juga tau.


Untuk lips AJ gabungkan code #03 dan #01 manakala untuk pipi AJ gabungkan code #02 dan #04.

Hasilnya? Tadaaaaa.... Cantik tak? Ade macam K-pop? Hahahah..


Sekarang ni, nak pegi memana AJ bawak koleksi mekap Althea ni je. Takdelah nak usung semua barang mekap AJ kan?

Kalau korang nak cuba sendiri, apa kata korang terus terjah website Althea Korea. Percayalah, harga dia buat korang nak beli semua shade yang ada.


Nah, AJ selitkan sekali video mekap AJ. Tapi AJ lajukan sikit supaya tak makan masa korang. Nanti AJ buat video panjang sikit upload kat Youtube. Okaylah jangan lupa beli tau! 

P/s : Suka sangat mekap!

Wednesday, 27 February 2019

Rawat Kulit Dengan Vitamin C Serum by Annona

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Semua sedia maklum yang Vitamin C ni memang baik untuk kulit. So arini AJ nak cerita dengan korang pasal Vitamin C Serum by Annona untuk rawat kulit kita. Macam AJ sekarang ni kerap jugaklah travel, so kulit AJ terdedah bawah matahari berlebihan. So kulit jadi hilang seri, naik seketul dua jerawat, berjeragat dan sebagainya. Biasalah kalau dah namanya perempuan, jerawat naik seketul pun dia punya risau macam apa je kan. 

Vitamin C Serum by Annona



Sebenarnya jenama Annona ni bukanlah 1 jenama asing dalam pasaran. Dah bertapak selama 4 tahun serta mendapat kelulusan KKM. Sebenarnya banyak rangkaian produk yang dikeluarkan oleh Annona. tapi sekarang ni AJ nak cerita pasal Vitamin C Serum.



Ramai yang pandang enteng pengunaan serum. Ni temasuklah AJ sendiri selama ni. bila dah masuk 3 series ni, barulah terhegeh-hegeh nak rawat kulit betul-betul. Takut tua lettew! Hahahahahaha.




Banyak manfaat yang terdapat dalam Vitamin C Serum yang mengandungi sehingga 10 kali Vitamin C ni, antaranya :
  • Memudarkan parut jerawat dan jeragat
  • Mengecilkan liang pori terbuka
  • Melembabkan dan menganjalkan kulit
  • Memperbaiki sel kulit yang rosak akibat salah guna kosmetik beracun




Bahan utama yang terdapat dalam Vitamin C Serum ialah Glutathione.

  • Bahan semulajadi yang dihasilkan oleh hati dan juga terdapat dalam buah-buahan, sayur-sayuran dan daging.
  • Banyak terlibat dalam proses di dalam badan, termasuk pembinaan dan pembaikan tisu, menghasilkan bahan kimia dan protein yang diperlukan dalam badan dan sistem imun.
  • Digelar 'Mother of Antioxidant' kerana kuasa antioksidannya yang sangat kuat dan mampu mencerahkan kulit yang kusam.
Selain itu terdapat beberapa lagi bahan aktif lain dalam produk ni antaranya :

  • Hyaluronic Asid - Bertindak memelihara kelembapan kulit dan membuatkan kulit lebih licin, halus dan anjal
  • Peony - Digunakan secara meluas dalam kosmetik di Jepun untuk kesan pencerahan kulit. Bersifat anti radang, ia membantu mengurangkan sensitiviti pada kulit. Melancarkan aliran darah di bawah kulit dan memberikan kesan glowing dan menaikkan seri wajah.
  • Delima - Membantu melambatkan proses penuaan dan anti-kedutan.
  • Skullcap - Mengandungi kandungan antioksidan yang tinggi, melembapkan kulit, Melindungi kulit dari kerosakan akibat sinaran UV dan membantu meredakan kulit sensitif.
  • Saxifraga - Antioksidan, membantu mencerahkan dan bersifat astringent iaitu mengecilkan liang pori yang besar.


Baguskan? Banyak dah AJ baca testimoni positif mengenai Vitamin C Serum by Annona. AJ sendiri pun tak sabar nak cuba dan tengok hasilnya. nak tau macam mana, korang tunggu entri AJ yang selanjutnya okay!

Nak tau info lanjut mengenai Vitamin C Serum by Annona?

Facebook Page : www.facebook.com/VCSAnnona
Hotline : 010-8424243

P/s : Syantik!


Monday, 25 February 2019

Majlis Pra-Pelancaran BioUsahawan 2019 di Hotel Ibis Kuala Lumpur

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 



Khamis lepas Majlis Pra-Pelancaran BioUsahawan 2019  telah diadakan di Hotel Ibis Kuala Lumpur. Majlis yang dianjurkan oleh Malaysian Bioeconomy Development Corporation Sdn Bhd (Bioeconomy Corp), Jalan Yap Kuan Seng bagi mewar-warkan mengenai intisari BioUsahawan 2019 yang akan berlangsung pada 15 dan 16 Mac di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC).



Semasa program ini nanti, Bioeconomy Corp menyasarkan pelaburan sebanyak RM375 juta bagi sektor bio melibatkan pelabur asing dari beberapa buah syarikat dari Thailand, Indonesia, India, Taiwan dan banyak lagi.

Peluang kepada Usahawan Tempatan

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Bioeconomy Corp, Dr. Mohd Shuhaizam Mohd Zain, Bio-Usahawan 2019 merupakan platform strategik untuk usahawan, syarikat permulaan, perusahaan kecik dan sederhana dalam aktiviti perdagangan serta peluang untuk mempromosikan produk atau perkhidmatan sektor Agro dan Bio.



Menerusi program ini juga, Bioeconomy Corp yakin ianya mampu memacu pertumbuhan sektor pertanian dan asas tani negara selain menyumbang kepada sasaran jualan sebanyak RM900 juta terhadap industri pada tahun 2019 oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MoA).

BioUsahawan 2019 : Ke Arah Industri Pertanian dan Asas Tani Berdaya Saing 

Mengikut kajian Bioeconomy Corp baru-baru ni juga menunjukkan 60% penduduk bandar telah membeli produk berasaskan bio tempatan. Kajian ini menunjukkan pengguna tempatan sudah mula mempercayai produk ini. Beliau juga menjangkakan angka ini akan meningkat kepada 80% menerusi BioUsahawan 2019.

Daripada penilaian tersebut juga tiga kategori barangan berasaskan bio yang dibeli pengguna merangkumi produk penjagaan diri, produk penjagaan kesihatan dan produk makanan serta minuman. Maklumat produk yang mencukupi juga menjadi faktor pemilihan selain kualiti dan keperluan. Jadi, usahawan perlu mengambil kira faktor-faktor ini dan BioUsahawan 2019 dapat memberi peluang kepada mereka untuk meneroka peluang pertumbuhan perniagaan.


Jadi jangan lupa ke BioUsahawan 2019 pada 15 dan 16 Mac di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC). Disasarkan seramai 10,000 pengunjung bakal menghadiri program ini. Jangan lepaskan peluang.

Untuk maklumat lanjut : 





atau

Sebarang pertanyaan tentang pameran, sila hubungi : 
biousahawan@bioeconomycorporation.my

Cik Marlia: +603 2116 5471 / +6012 364 8179
Cik Norma: +603 2116 5442 / +6011 222 6384

Untuk penajaan, sila hubungi: syahirah.adnan@bioeconomycorporation.my
Cik Syahirah: +603 2116 6499

Bioeconomy Corp

Malaysian Bioeconomy Development Corporation Sdn Bhd (Bioeconomy Corp) merupakan agensi pembangunan ekonomi utama bagi industri berasaskan bio dan agro. Ia adalah syarikat milik Menteri Kewangan (Diperbadankan) dan Pesuruhjaya Tanah Persekutuan. Bioeconomy Corp berada di bawah bidang kuasa Kementerian Pertanian & Industri Asas Tani (MOA) sejak November 2018.

Bioeconomy Corp menyediakan perkhidmatan sokongan, fasilitasi dan khidmat nasihat untuk syarikat sains bio, agro dan sains hayat di Malaysia. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.bioeconomycorporation.my.

Tuesday, 12 February 2019

Berjaya Menjejakkan Kaki di Bumi Korea!

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Annyeonghaseyo! Alhamdulillah lepas lebih kurang 7 jam penerbangan, sampailah AJ ke bumi Korea. Walaupun awalnya rasa macam jadi tak jadi je, we made it! Sampai sana, junior AJ dah minta adik dia jemput kami kat airport, so takdelah terkial-kial. Yelah, kami langsung tak prepare apa-apa since sepatutnya semua diuruskan oleh agen. Stop pasal tu, dah sampai pun. Kalau difikir-fikirkan memang buat sakit hati! Hahahaha.


Bila sampai ke Korea, bende pertama yang korang kene cari ialah T-Money. Kad ni macam touch n go je, Bila ada kad ni korang nak kemana-mana pun senang sebab kad ni diterima oleh semua khidmat pengangkutan awam yang ada, kecuali teksi. Korang beli je dari kedai GS25, 7 eleven. ataupun kat vending machine. Dalam tu korang topup la dalam 15k ke 30k won ikut lama mana korang nak berada di bumi Korea. kalau tak cukup takpe, korang boleh topup lagi kat mana-mana stesen subway.



Dari airport kami menuju ke Myeong-dong untuk makan malam. Arini kami makan di Nasi Lemak D-Seoul. Restauran ni diusahakan oleh rakyat Malaysia sendiri. Manalah tau kalau ada yang tak boleh nak terima makanan Korea, AJ sarankan korang makan kat sini. Portion dia pun besar dan harga yang ditawarkan juga berpatutan. Lokasinya betul-betul dibelakang Sejong Hotel. Senang je nak cari.








Kebetulan masa kami kat sana, Kak Dila dan Kak Laila dari geng #KelabBloggerBenAshaari pun ade. Memang Allah swt tu permudahkan urusan kami kat sana pendek kata. Alhamdulillah. Sampai je terus diorang cari kami kat D'Seoul.


Usai makan kami berjalan kaki cari hotel penginapan. Sebenarnya, AJ pun tak tau kat area mana AJ tempah penginapan tu. Sebab dah semuanya last minute kan. Tapi dengan bantuan kawan-kawan, kami jumpa hotel kami. Oh ya, masa kami sampai tu cuaca tak berapa cun. Hujan pulak, so AJ memang dah mesej hotel kami tu siap-siap bagitau kami agak lewat untuk check-in.

Rupanya kami tak book kat Myeong-dong pun, kami book kat area Namdaemun. Nasib dekat je, so kami berjalan kaki dari Myeong-dong ke Namdaemun. Adalah dalam 15 ke 20 minit. Actually kalau nak naik subway pun boleh. Korang cuma perlu berhenti kat stesen Hoehyeon. Tapi tu nanti AJ cerita dalam entri lain pasal keseluruhan tempat penginapan tu ye. Sampai je bilik hotel di K-Pop Hotel Seoul Tower, check-in terus AJ tidur. Nak simpan tenaga kekdahnya. Esok dan hari seterusnya dah plan nak jalan sakan walaupun takde proper plan Hehehehehe.. Nak tau ke mana? kenelah tunggu entri AJ seterusnya!

P/s : Stay tuned okay! Entri-entri lepas ni berkoyan gambar! Hahahahahaha.