Blogger templates

Click to Follow...

Friday, 23 November 2018

Sheraton Miyako Hotel Osaka, Hotel Mesra Muslim

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Hari pertama kat Osaka, geng Kembara KBBA9 menginap di Sheraton Miyako Hotel Osaka. Terletak berhampiran stesen Kintetsu Osaka-Uehommachi. Turun je kat stesen tu, terus sampai hotel. Mudah sangat! Lokasi pun strategik, dekat dengan pusat bandar. Kami pulak sampai dah lewat malam so takde la rasa hilang arah nak mencari arah ke hotel dari Kansai Airport tu.



Jepun ni bukanlah sebuah negara Islam, so AJ tak jangka yang hotel ni menyediakan kemudahan bagi mereka yang beragama Islam. Tapi jangkaan AJ meleset. Sheraton Miyako Hotel Osaka merupakan salah satu hotel Mesra Muslim.

Bilik Penginapan

Masuk je bilik selain dari katil dan bantal empuk memanggil-manggil tu, bende pertama yang AJ perasan ada sejadah, terjemahan Al-Quran dan juga kompas kiblat. Rupanya, barang-barang asas ni disediakan jika bilik ditempah oleh mereka yang beragama Islam. Alhamdulillah, bangga AJ dengan usaha diorang tu tau.

Bilik kami pulak berada di tingkat 17 dan menghadap bandar. Seronok tengok dari atas tu. Rasa saujana mat memandang. Gitteewww! 😁
Korang tengok sendiri la, bilik penginapan kami. Best ke idokkk? Haaaa..





Sajian Makanan

Dari segi makanan pulak, AJ tak rasa risau dan was-was. Mereka ada menyediakan halal corner untuk sarapan pagi. Bab makan ni jangan dibuat main, jadi darah daging tau. AJ pulak kalau travel memang tak bawak sangat makanan. AJ suka cuba makanan kat tempat tu sendiri. Hihihihi. Kami dimaklumkan daput penyediaan makanan halal ni memang tak bercampur sama sekali dengan dapur lain. Pihak Sheraton Miyako Hotel Osaka juga telah mendapat pengiktirafan halal Kyoto Council for Sharia and Halal Affairs, Japan. Nak lagi meyakinkan, kami pakai pinggan dan cawan kertas je.




Kat sini staff mereka sangat alert. Kalau kata kita tersalah masuk seksyen makanan, terus mereka datang tegur dan bagitau makanan tu, tak boleh dimakan.

Makan malam pulak, kami dihidangkan dengan Halal bento di Restoran Jepun Uemachi yang terletak di tingkat 3. Ada 2 jenis halal bento yang disediakan iaitu set "IRODORI"  yang berharga 5,000yen dan set "MIYABI" yang dihidangkan untuk kami pula berharga 8,000yen.



Kalau nak makan set halal bento ni, korang kene menempah sekurang-kurangnya 3 hari awal. Sebabnya mereka perlu mendapatkan bahan makanan halal. Nak masak pun, makan masa sebab dapur makanan halal terletak di tingkat 2. Kalau bagi short notice memang tak dapatlah kan.

Set halal bento ni nampak je simple tapi kenyang sampai menyandar la. Hahaaha. Puas hati makan, sampai rasa tak larat la nak menghabiskan. Alhamdulillah sedap sangat.

Pengangkutan awam dan kawasan sekitar

Selain daripada tren, korang boleh naik airport limusine ataupun bas dari Kansai Airport ke Sheraton Miyako Hotel Osaka. Lebih kurang 45minit perjalanan.

Berdekatan dengan hotel pulak korang boleh ke macam-macam tempat tarikan. Antara yang sempat kami singgah ialah Osaka Castle dan juga Dotonburi.






Selain tu korang boleh ke Abeno Harukas iaitu Kintetsu Mall yang terbaru dilengkapi dengan menara tinjau terletak di tingkat 60. Kat sini korang boleh tengok seluruh Osaka City. Waktu yang disarankan untuk naik masa matahari terbenam. Memang cantik! Tapi AJ tak sempat pegi. Sedihnyaaaa.....



Banyak lagi tempat menarik yang boleh korang kunjungi di Osaka tau! Rasanya 2 hari tu tak cukup masa AJ nak menjelajah. Nanti AJ nak datang lagi! Seronok sangat...

Okaylah, nanti AJ nak story lagi pasal trip kami. Stay tuned!

P/s : Rindu udara Jepun.. 😁


"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

2 comments: