Blogger templates

Click to Follow...

Friday, 30 November 2018

Althea Petal Velvet Sunaway dan Althea Petal Velvet Powder

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Meriah Althea Angels sepanjang November ni tau! Pelbagai surprise kami dapat dari Althea Korea! Rasa sangat dihargai bile kami antara "first hand" yang dapat cuba produk baru Althea.

Nak share dengan korang lagi satu produk best dari Althea Korea. Sejujurnya produk dari Althea tak penah mengecewakan! Serius tau, bukan nak bodek. Hehehehe.



Althea Petal Velvet Sunaway dan Althea Petal Velvet Powder ni AJ dapat ngam-ngam sebelum pegi Jepun aritu. Memang terus sumbat dalam beg je la.. Hehehhee.. Jom nak kenalkan dengan korang pulak!

Althea Petal Velvet Sunaway


Sunblock pertama dari Althea Korea ni best sangat! Sebab ape? AJ tak suka sunblock sebab AJ  rasa bila pakai sunblock lagi sunburn teruk dan tekstur dia yang melekit tu buat kulit AJ jadi tak selesa, tapi Althea Petal Velvet Sunaway ni lain sangat, dia jenis liquid dan senang nak apply pada kulit. Lepas tu pulak, tekstur dia ringan dan tak melekit. So sesuai nak pakai hari-hari! AJ sendiri pun dah hampir sebulan cuba, so far kulit AJ tak terbakar teruk bila lama terdedah di bawah cahaya matahari.



Althea Petal Velvet Sunaway berfungsi sebagai pelindung kulit dari sinar matahari. Diformulasikan dengan 2 bahan utama iaitu :

  • Ekstrak Damask bagi memastikan kulit anda tetap segar dan terhidrat sepanjang hari
  • Geranium Oil yang memberikan kulit lebih berseri dan mempu mengurangkan jerawat.

Ianya  juga mengandungi SPF 50+ dan PA ++++ tau! Selain tu terdapat serbuk mikro yang mampu mengawal sebum berlebihan serta menjadikan kulit lebih licin.

Cara penggunaan :

Picit sedikit dan ratakan ke seluruh kulit wajah sekurang-kurangnya 15 minit sebelum keluar rumah tu. Boleh digunakan setiap hari dan sesuai untuk semua jenis kulit.

https://my.althea.kr/petal-velvet-sunaway


Althea Petal Velvet Powder

Kalau korang belum tau Althea Velvet Powder memang agak popular dalam rangkaian produk Althea. Tekstur bedaknya halus dan matte, sesuai digunakan sebagai mekap setting. Kemasan bak sutera buat kulit rasa lebih lembut. Berfungsi untuk mengawal pengeluara sebum tanpa mengeringkan kulit menjadikan kulit tampak lebih segar. AJ suka bau dia tau. Wangi macam cium baby! Hehehehehe.



Didatangkan dalam 2 tona iaitu #0 Translucent, #23 Warm Beige dan edisi ulangtahun #Pink Lavender. Kedua-duanya sesuai digunakan untuk semua jenis kulit. kandungan utama yang terdapat dalam Althea Petal Velvet Powder ialah :
  • Ekstrak Althea yang kaya dengan antioksidan bertindak melindungi dan menhidrasikan kulit.
  • Polyphenols untuk memelihara kulit dari sinar UV
  • Saponarin untuk memperbaiki kulit rosak serta menganjalkan kulit dari penuaan.

AJ paling suka pakai lepas mekap, sebab mekap jadi tahan lama dan nampak bersinar-sinar je. Bau pun menyenangkan dan tekstur halus tu rasa ringan pada kulit muka AJ. Packaging pun comel je, senang nak masukkan dalam beg. AJ kemana je bawak tau!

https://my.althea.kr/petal-velvet-powder

Nak cuba sendiri? Apa kata korang jenguk kat website Althea Korea. Nak jimat boleh beli set Althea Petal Velvet Sunaway dan Althea Petal Velvet Powder tau.



https://my.althea.kr/petal-velvet-set

P/s : Bestnyaaaa....



Thursday, 29 November 2018

How To Design Your Bedroom For Better Quality Sleep

ASSALAMUALAIKUM AND SALAM SEJAHTERA 

Living in the city can get quite stressful for some of us. Which is why it is even more important for you to get the best quality sleep you can get. The only way to ensure your energy is replenished after a long day is to get a good night’s sleep. With the hustle and bustle of the city in the background, there is always some ambient noise in the night, even in areas like Bukit Jelutong. This can be detrimental to some. However, worry not, as there are other ways to bring back the balance in ensuring your sleeping space stays as serene as possible.

Often, creating a soothing sleeping space not only requires well-thought out design but also is an exercise in restraint. While there is formula that will guarantee a successful sleeping space, there are certainly some design ideas that will surely help you on your way to achieving a more intimate and serene space. Read on for some tips to help you create the cozy boudoir that will ensure you have the sweetest dreams.



Invest in a good mattress

The quality of sleep that you get is only as good as what you sleep on. A bad mattress can end up keeping you up all night trying to find a comfortable position to fall asleep in. Thus, a good night’s rest can sometimes be achieved as easily as getting a good mattress. Your goal is thus to get a mattress that makes you feel like you are sleeping on a cloud. Keep in mind that there are a variety of mattresses available, including pillow, foam, innerspring, waterbed, airbed, and list goes on and on. Each type of mattress suits different types of sleepers. In order to make sure that you get the best mattress for your body type and sleeping style, you should research extensively, as a mattress is undoubtedly a very important (and also expensive) purchase. Remember to test it out and not to be afraid to try out or lie down on a mattress in stores.

Ensure darkness

One of the most important conditions that usually contributes to better sleep quality is darkness. The amount of light/darkness affects our body’s physiology. In more scientific terms, our mind and our body have a natural circadian rhythm that follows a dark-light cycle. So, if your bedroom is bright all the time, how is your body supposed to know that it’s supposed to go into the sleep cycle? Thus, having a dark and calm environment helps our body program itself to get ready for sleep. In this day and age of technology, however, many modern devices (such as digital clocks, phones and computers) give out ambient light that may end up disrupting your REM sleep. Some solutions include hiding away your digital gadgets behind closed cabinets or hiding them in a side table drawer.

Air temperature is crucial

Like lighting, the temperature of your bedroom can also end up affecting your sleep. A room that is too warm or too cold can disturb you sleeping cycle as much as the amount of light/darkness. A simple solution to this issue is to alter the temperature of your space if you find that you have trouble sleeping. Try sleeping in a temperature that is a bit warmer or cooler, depending on your current room environment. Other options include incorporating a ceiling fan to help regulate the temperature, or add heavier window treatments to keep outside weather conditions from entering your bedroom.

Sample soothing sounds

Sounds can also make or break your sleeping cycle. In areas surrounding big cities, you might find that ambient noise is always present (whether it is from surrounding traffic or higher density neighborhoods). These background noises can sometimes end up disturbing your sleep, especially if you are a light sleeper. If this is the case, soothing sounds can help promote better sleep. Consider investing in a sound machine or sound player that emits soothing sounds such as a babbling brook or soft wind chimes. These sounds can sometimes cover up the background noise and help you on your way to better and more soothing sleep.

Dial down your palette

Sometimes, if you have trouble sleeping in your bedroom, perhaps you need to carefully re-examine your space for the culprits of your bad quality sleep. For example, busy patterns and bright hues in the bedroom can have the opposite effect on a calm and serene evening. While bright and vibrant colours can be fun for design, it’s sometime best to stay away from them within a bedroom. Instead, use calm and serene colors to help bring in the right ambience. Another rule of thumb is to add a combination of décor ideas (think about comfortable cashmere for throws and simply tailored fabrics for drapes) to really take the room from loud and noisy to calm and serene without needing to give your space a total overhaul.

So, we’ve come to the conclusion that the right environment is needed in order for your bedroom space to be conducive for sleep. Hopefully one (if not all) of these ideas can help you maintain and improve your bedroom space as a sanctuary of rest and relaxation.

Wednesday, 28 November 2018

Althea X Get It Beauty Real Fresh Skin Detoxers

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 



Annyeonghaseyo Angels!!! Okay arini AJ nak share sikit dengan korang pasal Althea X Get It Beauty Real Fresh Skin Detoxers. Beberapa bulan lepas kan AJ ade share kat IG pasal Althea Angels punya welcome gift yang ada 2 jenis produk Real Fresh Skin Detoxer iaitu Rose dan Green Tea.


Produk ni bukan AJ je yang suka, artis K-Pop Jeonghwa dari Kumpulan EXID pun suka. Tak percaya? Tengok video kat bawah ni!



So bersempena kolaborasi Althea X Get It Beauty Real Fresh Skin Detoxers, meh AJ story mory lebih lanjut pasal produk ni kat korang.

Apa yang best produk ni? Untuk orang yang terlebih "rajin" macam AJ, Real Fresh Detoxer ni wajib ada... Sebab ianya 2 dalam 1 tau. Masker dan pencuci muka. Selalu kalau pakai masker kene tunggu 15 ke 20 minit. Dengan Real Fresh Detoxer, 10 saat je dah cukup tau, pastu terus boleh cuci muka. Lepas tu boleh guna hari-hari pulak tu...

Real Fresh Skin Detoxer - Rose

Gunakan pada waktu pagi, bau bunga mawar tu buat pagi AJ rase lebih segar.



Bahan utama yang terdapat dalam produk ni adalah : 

Kelopak bunga ros segar - Lembut pada kulit dan memberikan aroma segar, ringan dan menyenangkan.

Ekstrak Rose - Menenangkam kulit rengsa dengan lebih mendalam, menghaluskan kulit dan memperbaiki tekstur kulit.

Glycerin - Memberikan kelembapan pada kulit,  serta mencegah dehidrasi.


Bahan aktif lain :

Water, Cocamidopropyl Betaine, Disodium Cocoamphodiacetate, Potassium Cocoyl Glycinate, Acrylates Copolymer, Peg-7 Glyceryl Cocoate, Glycerin, Pentylene Glycol, Avena Sativa (Oat) Kernel Extract, Pteris Multifida Extract, Cynara Scolymus (Artichoke) Leaf Extract, Ulmus Davidiana Root Extract, Amaranthus Caudatus Seed Extract, Rosa Centifolia Flower Water, Hydrogenated Lecithin, Rosa Gallica Flower Powder, Methylpropanediol, Butylene Glycol, Polyquaternium-51, Beta-Glucan, Betaine, Fragrance, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, 1,2-Hexanediol

Real Fresh Skin Detoxer - Green Tea

Gunakan pada waktu malam, bau green tea tu sangat menyenangkan tau!


Bahan utama yang terdapat dalam produk ni adalah : 

Daun teh hijau asli - Merawat kulit dan memberikan wangian yang menyegarkan.

Ekstrak teh hijau - Mengandungi vitamin C dan asid amino untuk membersihkan dan menganjalkan kulit.

Glycerin - Memberi kelembapan pada kulit, serta mencegah dehidrasi.



Bahan aktif lain :

Water, Cocamidopropyl Betaine, Disodium Cocoamphodiacetate, Potassium Cocoyl , Acrylates Copolymer, Peg-7 Glyceryl Cocoate, Glycerin, Pentylene Glycol, Piper Methysticum Leaf/Root/Stem Extract, Melia Azadirachta Leaf Extract, Phellodendron Amurense Bark Extract, Melia Azadirachta Flower Extract, Coccinia Indica Fruit Extract, Solanum Melongena (Eggplant) Fruit Extract, Avena Sativa (Oat) Kernel Extract, Pteris Multifida Extract, Cynara Scolymus (Artichoke) Leaf Extract, Aloe Barbadensis Flower Extract, Ocimum Sanctum Leaf Extract, Ulmus Davidiana Root Extract, Amaranthus Caudatus Seed Extract, Curcuma Longa (Turmeric) Root Extract, Corallina Officinalis Extract, Hydrogenated Lecithin, Camellia Sinensis Leaf Powder, Methylpropanediol, Butylene Glycol, Polyquaternium-51, Beta-Glucan, Betaine, Fragrance, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, 1,2-Hexanediol

Cara nak guna pun mudah je.

Ratakan Real Fresh Skin Detoxer pada kulit yang kering dan biarkan selama 10 saat. Kemudian ambil air, urutkan perlahan pada kulit muka dan bilas. Dah siap! Senang kan?





Love sangat dengan Real Fresh Skin Detoxers ni! Dah payah nak buat 10 skin routine. 2 jenis produk ni dah cukup....

Nak dapatkan produk ni boleh layari : https://my.althea.kr/real-fresh-skin-detoxer-set.

Semestinya dari Althea Korea!

P/s : Banyak lagi beauty product yang AJ nak share... Tunggu tau!


Monday, 26 November 2018

The Westin Miyako Kyoto, Hotel Termewah di Kyoto

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 


Hari terakhir di Jepun, geng Kembara KBBA9 ke Kyoto. Disini kami menginap di The Westin Miyako Kyoto, hotel termewah di Kyoto. Salah 1 hotel yang juga menjadi tumpuan VVIP antaranya Sultan dan Tengku Ampuan Besar Terengganu pada tahun 1971 dan juga Perdana Menteri Malaysia Tun Dr. Mahathir dan Tun Dr Siti Hasmah pada tahun 1991.




The Westin Miyako Kyoto sekarang ni sedang menjalankan renovasi dan mereka bentuk baru bagi menjadikan hotel ni paling terkemuka di Kyoto menjelang tahun 2020. 

Bilik penginapan

Kami bertuah sebab dapat duduk di bilik yang baru je direka bentuk tau. Semuanya serba baru. Sangat selesa dan luas. Dari bilik kami boleh nampak kawasan sekitar seperti Nanzenji Temple dan juga zoo. Seperti hotel-hotel lain bawah rangkaian Miyako Hotels, disini juga menyediakan kelengkapan untuk guest Muslim. Bilik mandi pun luas dan ade bathtub! Yang buat lagi jakun kan, tandas dia automatik terbuka kalau kite ada dalam tu. Hihiihihi.







Walaupun kat Jepun, Cosmoderm tetap tak tinggal. Kembara halal KBBA9 mestilah bawak travel companion halal juga. Hehehhee.

Disini pelbagai kelengkapan dan fasiliti disediakan untuk para pengunjung termasuklah gym, kolam renang (indoor/outdoor), jakuzi dan paling menarik premium lounge di tingkat 9 yang membolehkan kita tengok pemandangan yang lebih luas dari atas.






Bagi mereka yang nak buat majlis perkahwinan pula, kat sini menyediakan dewan bankuet dengan design menarik yang di dalamnya terdapat Aoiden Garden. Masa kami dibawa melihat sekitar hotel, hujan pulak makanya tak dapatlah berjalan dalam taman.






Selain tu, terdapat juga Chinese Restaurant dan juga sebuah tempat khas untuk "tea ceremony"


AJ juga berpeluang melihat sendiri bilik yang kedua termahal iaitu Higashiyama Suite Room berharga RM18,000. Staff hotel kata, bilik ni penah diduduki oleh Tom Cruise.



Sajian makanan

Misi utama geng Kembara KBBA9 ni nak war-warkan pasal hotel yang menyediakan makanan halal di Jepun. Jadi, The Westin Miyako Kyoto merupakan salah satu hotel yang menitik beratkan halal untuk guest Muslim. Kafe disini sangat teliti, setiap makanan diletakkan label bahan. Jadi takdelah kita yang Muslim ni terambil makanan lain dan bagus untuk mereka yang ada alahan makanan.


Sepanjang menjamu selera di Aquablu, kami diiringi oleh Chef Murat yang berasal dari Turki. Chef Murat ni dah lama berkhidmat disini tau dan beliau banyak membantu kami menerangkan status halal makanan yang dihidangkan. Kat sini pun kami makan menggunakan pinggan dan cawan kertas.









Untuk sarapan pagi pula, terdapat halal corner yang tak bercampur dengan makanan lain. Cara penyediaan makanan pun menggunakan dapur yang berasingan dan perkakas juga telah dilabel dengan perkataan halal. 






Paling best, chef sendiri buatkan omelete untuk kami. AJ siap request extra cheese lagi! Hahahahaha.




Terima Chef Murat atas layanan sepanjang di Aquablu.

Pengangkutan awam dan kawasan sekitar

Kalau nak menginap di The Westin Miyako Kyoto, korang boleh menaiki bas perantara yang disediakan di stesen Kyoto. Jika nak naik tren, korang boleh berhenti di stesen Kaege yang terletak bersebelahan hotel.


Kat Kyoto ni banyak tempat yang boleh korang singgah antaranya Kaege Incline, landasan keretapi lama dan Nejimanpo (Spiral Brick Tunnel) yang ada di sebelah hotel.


Lepas tu korang boleh ke Nanzenji Temple. 10 minit je berjalan dari hotel. Pemandangan kat sini cantik sangat. Nak pulak hari terakhir tu kan, daun-daun dah start merah. Bentuk temple kayu yang unik pun menarik perhatian AJ sepanjang berada kat Nanzenji ni tau!






Selain tu, korang boleh ke Fushimi Inari yang terletak lebih kurang 30 minit dari hotel menaiki teksi ataupun tren. Kat sini menariknya terdapat banyak pintu gerbang berwarna oren dari bawah sampailah ke puncak Mt. Inari. Fushimi Inari ni salah satu kawasan temple. Yang AJ boleh tengok ramai yang berhajat datang kat sini dengan menggantung gerbang oren mini sebagai simbolik. Macam kita, berdoalah tapi dengan cara mereka sendiri.




Sebelah malam pulak, boleh ke Kyoto Tower. Cuma 2 stesen je dari Kaege. Kami sempatlah singgah di Kyoto-Yodobashi Mall disebelah Kyoto Tower tu cari jam. Kalau sesiapa yang nak tengok sekitar Kyoto dengan lebih jelas, bolehlah naik ke atas Kyoto Tower ni. Tapi diorang masa matahari nak terbenam lagi cantik.



Selain tu boleh ke Arashiyama Bamboo Groove , Nijo Castle ataupun Nishiki Market kalau berkesempatan. Kami tak sempat singgah. Sob sob sob. Tapi takpe, banyak sangat tempat yang kami dapat pegi sepanjang berada di Jepun.

Terima kasih yang tak terhingga kepada Miyako Hotels Group untuk penginapan yang superb selesa. Tak lupa juga kepada J-Horizons fan Cosmoderm. Dan tak lupa kepada Seino-san yang banyak bantu kami sepanjang trip. Semoga berjumpa lagi! 😍



P/s : Jepun! AJ pasti kembali.....