Blogger templates

Click to Follow...

Friday, 16 November 2018

Jom Ke Lombok dengan Traveloka!

ASSALAMULAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Baru balik dari Jepun, dah sebok nak plan trip ke tempat lain kan AJ ni? Sebenarnya lama dah AJ ni berangan nak ke Lombok... Bila tengok kawan-kawan post gambar kat Gili Trawangan tu, AJ pun rase diawan-awangan je dah sampai sane. Hehehe.. Teruk nau berangannya.


AJ ade suarakan hasrat nak ke Lombok ni kat Mr.JR tapi keadaan kewangan masa tu pulak terbatas. So tertangguhlah plan cuti ke Lombok AJ tu. Baru ni kan, AJ ade tengok Traveloka tau. Belek punya belek nampak pulak pasal Lombok tour packages ni... Eh? Macam seronok je.. AJ rasa ni la peluang yang ditunggu-tunggu!

Okay cerita pasal Traveloka ni, AJ memang selalu sangat buat booking dengan diorang.  Tak kire la dalam website ataupun aplikasi mudah alih, Traveloka tetap jadi pilihan AJ. Nak tau sebab apa? Sebab AJ yakin 100 peratus ianya selamat bila buat apa-apa booking dan transaksi. Samada bercuti di dalam atau luar negara, tempahan yang kite buat memang dah secure untuk kita.

Sekarang ni AJ nampak ada pakej kombo flight + hotel , harga pakej yang ditawarkan pun AJ rasa berbaloi. Senang keje la cite dia, kalau tak kite nak kene tengok tarikh dan tiket flight, lepas tu nak cari tempat untuk kite stay lagi, dah jadi banyak keje. Katakan tarikh yang kita nak tu takde flight, dah kene buat plan lain. Nak plan trip tu bukan mudah! AJ ni pulak kalau boleh semua nak shortcut. So pakej kombo ni memang sesuai sangat dan pilihan terbaik.



Makanya, AJ pun selak kalendar sambil bukak aplikasi Traveloka. AJ rasa macam bulan April 2019 nak ke Lombok tu. Sambil-sambil tu AJ buat carian pakej Lombok.

Jom AJ bawak korang teroka aplikasi ni. Cara nak guna memang senang. Apps ni user friendly. Carian pun meluas, lepas tu paling best boleh cari ikut bajet korang. Takdelah isu terlebih bajet dan terkurang duit shopping! Hahahahahaha.

Oh ya, sebelum tu kan pakej kombo ni boleh didapati melalui website dan android je tau. Kalau korang pakai IOS, coming soon baru ade feature ni.

Okay first skali kenelah muat turun apps Traveloka dari android play store, yang IOS guna website tau. Dah bukak tu pilihlah pakej kombo kat tengah tu dan masukkan butiran tempat yang kite nak pegi. AJ mestilah pilih Lombok kan! Tempat idaman tu... Hehehehhe.

Jom AJ bawak korang cara nak buat tempahan dengan Traveloka. Ini cuba-cuba je dulu. Hehehhee.

1. Dah tau destinasi masukkan tarikh trip dan tempoh percutian idaman korang.



2. Pilih kombinasi flight + hotel yang ditawarkan mengikut bajet.




3. Semak butiran flight + hotel. Sekiranya berpuas hati boleh proceed untuk booking.




5. Masukkan butiran penumpang untuk urusan pembelian tiket penerbangan. Kat sini pastikan semua butiran tepat supaya tiada masalah mas nak travel nanti. Lagi 1 pastikan passport korang masih valid lebih daripada 6 bulan semasa trip tu.



6. Buat pembayaran la! Lepas semuanya selesai, e-tiket dan baucer akan dihantar kepada alamat emel yang berdaftar dengan Traveloka.




Senang je kan? Dah selesai semua barulah rasa gembira nak buat itirenary masa kat sana nanti. Sekarang ni AJ nak pegi jenguk-jenguk gambar kawan AJ kat Lombok tu. Nak tanya mana dia pegi, tempat makan mana yang best, kat mana nak cari cenderamata dengan harga berpatutan semua. Bila dah tau, barulah jimat hebat!

Rahsia dia? Amik je pakej kombo flight + hotel Traveloka. Bijak tak AJ? Hehehehhee...

Okay jom AJ bawak korang tengok Lombok pulak, mana tau kot lepas baca entri ni korang pun mengidam nak ke sana.


Pulau Gili (Gili Trawangan, Gili Meno dan Gili Air)


Pulau Gili merupakan gugusan 3 buah pulau yang dikatakn cantik dan terletak di bahagian barat laut Lombok. 3 buah pulau ini adalah Gili Trawangan, Gili Meno dan Gili Air. Antara 3 buah pulau ini, Gili Trawangan adalah pulau yang paling popular dikalangan pelancong. Sebab tengok gambar Gili Trawangan la AJ tertarik nak kesana tau!

Rinjani Lodge



Bila tengok gambar kolam infiniti je AJ dah eksited. Pemandangan dia tu, perghhhh menarik! Rasanya tak terucap dengan kata-kata. Dari Rinjni Lodge boleh tengok pemandangan semulajadi pergunungan dan hamparan hutan hijau. Sejuk mata memandang. Kalau ada masa dan cukup stamina, korang boleh cuba memdaki Gunung Rinjani jugak!

Gua Bangkang



Bagi mereka yang sukakan cabaran, boleh ke Gua Bangkang. Kata orang, masuk dalam gua ni dah rasa macam filem Hollywood. Kot ada yang fefeeling nak jadi Indiana Jones, sesuai sangat kesini. Barulah adventure kan!

Gua Bangkang juga dikenali sebagai Goa Gale-Gale, korang boleh tengok ribuan ekor kelawar mengepakkan sayap masa matahari mula terbenam. Jangan lupa untuk bawak topi atau payung. Kalau tak, korang tau la ape akan jadi kan? Hehehehehe.

Air Panas Aik Kalak



Air Panas Aik Kalak ini terletak berdekatan kawasan perkhemahan Gunung Rinjani. Laluan nak masuk pun katanya mencabar. So kalau sesiapa yang nak mendaki gunung tu boleh la ke tempat air panas ni. Katanya dapat menyembuhkan seribu satu macam penyakit. Nak tajamkan penglihatan pun boleh. Tapi wallahualam, nak tau kene cuba sendiri.

Nota : Gambar hasil carian google.

Sebenarnya banyak lagi tempat menarik kat Lombok ni. Tak sabar pulak AJ nak teroka kawasan sekitarnya. So sape nak join? Jom Ke Lombok dengan Traveloka!

P/s : LOMBOK aku datang!

Wednesday, 14 November 2018

Kembara KBBA9 Jepun bersama J-Horizons Travel (M) Sdn Bhd

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Siapa yang follow rapat AJ dekat laman sosial FB dan IG mesti tau yang AJ baru lepas balik dari Kembara KBBA9 Jepun kan? Sume ni takkan jadi realiti tanpa J-Horizons Travel (M) Sdn Bhd tau.



Mengenai J-Horizons Travel (M) Sdn Bhd

Mula bertapak di Malaysia pada tahun 1970, pengalaman mereka dalam bidang agensi pelancongan ni tak perlu dipertikaikan. Team J-Horizons memang pakar mengenai Jepun, sebut je ceruk mana nak pegi kat sana, Insyaallah boleh diuruskan. Tapi kalau nak ke destinasi lain selain Jepun pun ada.

So team Kembara KBBA9 berbesar hati bila kami diberi peluang menjelajah Jepun. Misi kami kesana, bukan suka-suka je tapi misi kami kali ni berkonsepkan Muslim tour, dimana kami mencari tempat yang menyediakan makanan yang halal.



Yelah, pegi negara luar terutamanya negara bukan Islam agak sukar nak dapatkan makanan halal kan? Kembara kami ni telah dibincangkan hampir setahun tau. Bukan mudah nak dapatkan kepercayaan penaja, Alhamdulillah hasil usaha Ben Ashaari, team KBBA9 segalanya dipermudahkan...

Hasil perbincangan J-Horizons Travel (M) Sdn Bhd dan KBBA9, kami sepakat untuk menjelajah sendiri bumi Jepun dengan itirenary lengkap beserta penginapan dan transportation yang disediakan oleh pihak agensi. Cuak jugak, yelah 3 daripada kami baru pertama kali kot ke Jepun. Nak jalan sendiri tanpa ada pihak agensi bersama dengan kita, mencabar jugak kan.

Tapi Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar dengan adanya guidelines yang diberikan oleh pihak J-Horizons Travel (M) Sdn Bhd. 4 November 2018, AJ dan rakan KBBA9 lain dah pun berada di bumi Jepun.



So kalau korang nak merancang percutian boleh cari J-Horizons. Plan perjalanan dan bajet perjalanan tu pun korang boleh bincang dengan pihak agensi. Mereka memang pakar bab-bab menguruskan trip. Dan paling penting, agensi yang boleh dipercayai dan telus. Zaman sekarang kita kene pilih betul-betul agensi pelancongan yang okay dan jujur. Silap pilih melayang beribu-ribu tau!

Nak tau maklumat lanjut mengenai J-Horizons Travel (M) Sdn bhd dan pakej-pakej pelancongan yang disediakan boleh tengok info dibawah :

J-Horizons Travel (M) Sdn.Bhd.

Website : j-horizons.com.my


Alamat : Lot L4-C, Level 4, The Weld, No.76, Jalan Raja Chulan, 50200, Kuala Lumpur, Malaysia

Tel : +60 (03) 2161 0922

Emel : tour@j-horizons.com.my


P/s : Nak tau jelajah kami? Tunggu entri seterusnya...

Monday, 12 November 2018

Meal Replacement dari Kitsui Malaysia, Tenaga Tambahan Ketika di Jepun

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Sape penah dengar pasal Meal Replacement dari Kitsui Malaysia? Haaaa, kalau nak tau ni lah rahsia AJ kekal bertenaga sepanjang berada di Jepun minggu lepas.



Yelah, bila melancong memang kita perlukan tenaga tambahan. Nak pulak bile tempat yang kite pegi tu banyak kawasan menarik yang boleh dilawati. AJ pulak, kalau tengah berjalan tu kadang masa makan tu AJ skip jugak. Hahahaha. Sibuk sangat bergambar sana sini, makan pun tak ingat.



Meal replacement dari Kitsui Malaysia ni memang bagus dalam memberi tenaga tambahan ketika melancong. Antara kandungan yang terdapat dalam produk ni ialah :

  • Spirulina
  • Oat Fiber
  • Brown Rice
  • Psyllium Husk



Selain mengenyangkan perut banyak lagi khasiat lain dalam Meal Replacement antaranya :

  • Membantu membakar kalori dan lemak berlebihan
  • Tinggi protein dan fiber
  • Kandungan gula dan kalori yang rendah
  • Mudah dihadam dan sesuai untuk mereka yang berdiet
  • Membantu mengawal berat badan berlebihan


Sesiapa yang tengah diet tu, elok amik Meal Replacement jugak tau.

Cara penggunaannya pun mudah je :

Ambil 250ml air, masukkan 1 sachet Meal Replacement dan goncang. Senang je kan? Dalam air sejuk pun mudah larut.



So kalau korang ada plan nak travel terutamanya ke negara yang agak susah nak dapatkan makanan halal, apa kata dapatkan Meal Replacement dari Kitsui Malaysia. Boleh didapati dari Watsons ataupun Guardian berhampiran.

Harga pasaran : RM 38.80/sekotak

Untuk maklumat lanjut korang boleh ke :

Website: https://kitsui.com.my/
Facebook page: Kitsui My
Instagram: kitsuimalaysia

P/s : Pegi Korea nanti pun nak bawak!

Monday, 5 November 2018

Hello Osaka!

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Alhamdulillah, malam tadi AJ dan geng #KelabBloggerBenAshaari, Abang Ben, Shehan dan Afiq selamat sampai kat bumi Osaka. Dari KL kami berlepas pukul 2.15 petang. Terima kasih J-Horizons Travel yang bawak kami kesini. Kalau tak, tak tau bila AJ dapat peluang sampai Jepun ni.



Sebenarnya plan Kembara Kbba9 ke Jepun ni dah lama dah. Rasanya dari tahun lepas dah start plan dengan pihak J-Horizons. Yelah, bukan mudah nak buat kembara ni. Nak pulak ianya melibatkan beberapa pihak. Antara yang utama semestinya Cosmoderm, salah 1 pelopor produk halal kat Malaysia.

Kembara Kbba9 ke Jepun ni tujuannya untuk mengetengahkan dan mewar-warkan antara hotel dan tempat yang mementingkan isu halal di negara luar Malaysia. Bukan senang tau! Kalau kite pentingkan halal dalam produk penjagaan harian, makan apatah lagi kan?

Tapi tempat-tempat tu semua AJ akan sambung cerita pada entri seterusnya laaaa. Nak tau kat mana boleh intai dulu update Instagram dan Facebook AJ. Nanti baru story lagi panjang. Hehehee..

So sebelum tu jom AJ cerita pengalaman nak kesana dari KL dulu.

Pagi sebelum tu, ada tragedi sikit tau. Masa nak check in flight, baru AJ perasan Afiq tak bagi nama penuh untuk tiket tu. Alhamdulillah la lepas tanya kawan-kawan, masalah selesai. Nanfi AJ cerita macam mana tu.



Masa sampai Airport Kansai, kitorang memang tak plan amik pass mana-mana pun sebab nak try naik tren. Memula terkial-kial jugak sebab kat sini banyak sangat line. Ada Nankai, Kintetsu, JR. Last-last AJ google baru tau mana nak tuju. Tapi mudah je sebenarnya, as long korang tau mana nak tuju. Insyaallah tak sesat!



Dalam 12.40 malam, kami sampai kat tempat penginapan pertama iaitu Sheraton Miyako Hotel Osaka. Lepas letak beg semua, kitorang turun cari makan. Lapar wehhhh! Dalam flight tak puas makan. Hahahahaha. Nasib Family Mart berlambak-lambak kat sini. So turun bawah makan.


Bile perut dah kenyang, barulah boleh tidur. So nanti AJ cerita lagi apa aktiviti kitorang okay. Tungguuuu....

P/s : Banyak tempat best nak melawat!