Blogger templates

Click to Follow...

Wednesday, 17 October 2018

D'apartment / D'Holiday Suite @ Mahkota Hotel! Apartment Ke Apa Ni?


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Bulan lepas AJ ade berjalan-jalan kat Melaka. Ye, Melaka lagi! Hehehehe. Walaupun plan nye macam-macam tempat, penyudahnya akan berakhir kat Bandaraya Bersejarah juga.

Macam biasa, partner bercuti AJ mesti geng bujang AJ la. Sape lagi kalau bukan Mr. JR, Razi dan Nan.  Tapi kali ni AJ tanak cite dulu pasal tempat yang kitorang pegi. Tapi nak cerita pasal apartment yang kitorang stay tu. Berhantu ke?

Plan cuti ni jadi sebab AJ dapat voucher RM200 dari Traveloka masa join event dengan Butterfly Malaysia, disebabkan masa nak redeem dah betul-betul suntuk. AJ book je kat Mahkota Hotel Melaka. AJ memang dah selalu stay kat sana sebab senang, dia terletak kat tengah-tengah town. So, tanpa ragu dan was-was AJ book apartment 2 bilik D'apartment / D'Holiday Suite @ Mahkota Hotel ni.



Masa ni AJ memang tak perasan yang AJ dah "ter"booking apartment yang bukan bawah selengaraan Mahkota Hotel sendiri. Maksudnya AJ amik unit persendirian. Tapi diorang register bawah Traveloka la.

Okay, masa dapat confirmation email tu baru AJ perasan. So takpe la, dah booking pun. AJ pulak tak baca review masa booking. Inilah silap AJ. Sampailah hari kitorang pegi Melaka.

Pertama sekali, nak amik kunci bilik punyalah jauh. 10 minit drive dari Mahkota Hotel tu, sebab kene amik kat orang yang manage apartment tu iaitu D'Hotel. Diorang patutnya kene deliver kunci tu kat Mahkota la, buatnya yang booking tu takde transport sendiri macam mana?

Lepas tu bilik kat tingkat 14. So seronoklah dapat unit yang tinggi ni. Boleh nampak view best-best katanyaaaa... Tapi bila masuk bilik tu, AJ terkedu kejap....

Sofa nampak dah legam, tak tau la berapa lama tak cuci. Bahagian dapur takde langsir ataupun blind. Pastu cerminnya tak tinted. So korang buat apa dalam apartment tu, orang unit depan boleh nampak. TV pulak yang petak zaman bile punya entah. Tapi takpe, AJ kalau cuti mane tengok TV. Bz jalan dengan cari makan! Hahahahaah. 

Tingkap dapur dekat ngan ruang tamu. Tapi lupa amik gambar ruang tamu dia! Sorryyyy...

Masuk bilik lagi terkedu. Bukak sius lampu, nampak pulak notis tampal kat dinding almari bagitau aircond tak boleh adjust. Dahlah aircond punya adjuster controller tu pun terkeluar. Aircond pulak jenis lama yang tak pakai remote. Lepas tu almari rosak, tak boleh bukak. Pintu almari pun macam nak roboh! Dengan dinding pun teruk. Hurmmmm...



Katil pulak? Ya.. Sangat nighmare! Cadar dan sarung bantal pun kotor, siap ade kesan-kesan warna merah kuning entah pape tu. Alamak, nak tidur pun macam seriau je. Langsir bilik pun koyak!

Ni ape niiii??? Euwwww!
Langsir koyak!

Malam tu pulak, lepas balik dinner baru AJ perasan aircond dia leaking! Habis menitik-nitik air aircond tu. Sampai banjir lantai. Penyudahnya AJ amik tong sampah buat tadah air tu. Tapi still air aircond tu merembes kat memana! Dahlah amik 3 hari 2 malam! Nak taknak kami stay je la. Mana nak cari tempat lain sebab kami pegi masa cuti Hari Malaysia. Waaaaaa!




Okaylah, kalau korang nak plan cuti kat memana or nak book hotel tolonglah baca review dulu. AJ ni memang selalunya baca review. Tapi sebab kelam kabut nak redeem voucher yang nak expired hari tu jugak AJ main booking dan buat bayaran je.

Kalau kata nak ke Melaka kan, tolong jangan booking unit apartment persendirian di Mahkota Hotel yang bernama D'apartment @ Mahkota Hotel. Kalau tak korang akan menyesal macam AJ! Huhuhuhu. Oh baru check kat Traveloka, diorang dah tukar nama ke D'Holiday Suite @ Mahkota Hotel!

Nah, bacalah review orang yang dah penah stay kat sini. Ok ke idok?






Banyak yang tak okay dari okay weh!


P/s : AJ nak email Traveloka pasal Apartment ni, harap ada tindakan la.


Sunday, 7 October 2018

Pimple Away dari Kitsui Malaysia

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Korang penah dengar tak pasal Pimple Away dari Kitsui Malaysia? Haaaaa... Ade yamng pebah dengar, ada yang tak kan? Sebenarnya Kitsui ni bukan jenama asing, banyak jenis minuman kesihatan yang dikeluarkan antaranya Pimple Away.



Okay, jerawat memang bukan bende asing lagi. Setiap orang mesti ada masalah jerawat kan? Bezanya antara teruk dan tidak je. AJ sendiri pun kadang naik jerawat sana sini, nak pulak bila miss P datang singgah!

Sape kata orang yang takde masalah jerawat ni tak boleh consume pimple away? Ni salah satu cara untuk cegah jerawat tau. Hihihihi. Actually banyak sangat manfaat yang boleh kite dapat dari Pimple Away drink antaranya :



Mengecilkan ruang pori
Mencegah serta menghilangkan jerawat
Membaiki struktur kulit (masalah parut jerawat)
Mengatasi masalah kulit berminyak
Mengatasi masalah kulit berminyak yang bengkak dan bernanah
Menghilangkan masalah blackhead & whitehead di muka

Dan antara bahan aktif yang terdapat dalam Pimple Away ialah :

  • Maltodextrin
  • Sucrose
  • Non dairy creamer
  • Hydrolized collagen
  • Xantham gum
  • Vitamin C+
  • Permitted food flavoring
  • Citrix asid
Rasanya pulak masam-masam. Sebab Vitamin C kan memang masam sikit.

Cara penyediaannya pun mudah je : 



Sediakan 150ml air suam, masukkan 1 sachet Pimple Away, kacau dan minum. Senang kan?

* Boleh bancuhkan dengan air suam, air biasa atau air sejuk tapi pastikan betul2 larut dulu sebelum minum. 
* Sesuai diambil selepas sarapan atau sebelum tidur. (waktu yg dicadangkan ialah sebelum tido kerana penyerapan waktu malam lebih tinggi)




Korang boleh consume 1-2 sachet sehari. Macam AJ, jerawat tak selalu naik. So AJ cuma ambil 1 sachet sehari. Kalau korang yang break-out teruk boleh amik 2 sachet. Bende ni ikut keadaan kita. Kesan pengambilan boleh dilihat dalam 7 hari, Insyaallah..

Okay setiap yang kita amalkan mesti ada pantang larangnya kan? Meh AJ share dengan korang sikit tips dan pantang larangnya.


1.      Untuk MASALAH JERAWAT sila pantang susu, makanan bergoreng dan kicap soya.

2.      Elakkan pengambilan KAFEIN sbb boleh mempercepatkan penuaan.

3.      Jangan ambil semasa period sebab masa tu sistem penyerapan badan masih lemah jadi bazir jika minum.

4.      Boleh JARAKKAN waktu pengambilan selama 5 jam jika ambil UBAT dari hospital/klinik.

5.      Boleh jarakkan 1-2 jam pengambilan dengan produk Kitsui jika mengambil apa2 jenis produk/supplement/jamu lain.

6.      Sesuai diambil selepas kandungan/bayi yang berusia 4 bulan keatas untuk ibu mengandung/ ibu menyusu.

7.      Produk slimming/detox TIDAK SESUAI untuk ibu menyusu atau ibu mengandung. 

8.      Amalkan minum AIR MASAK 2-3 liter utk kesan terbaik.

9.      Jika mempunyai MASALAH KESIHATAN sila rujuk doktor atau pakar kesihatan dulu sebelum mengambil apa-apa jenis produk. 

10.    Produk yang MEMPUNYAI KOLAGEN tidak digalakkan dan tidak sesuai untuk pengguna yang mempunyai masalah alahan makanan laut atau masalah kulit sensitif atau masalah resdung.

Untuk maklumat lanjut korang boleh ke :

Website: https://kitsui.com.my/
Facebook page: Kitsui My
Instagram: kitsuimalaysia

Nak lagi senang, pegi je ke Watsons atau Guardian yang berhampiran. 

Harga pasaran : RM 38.80/kotak

P/s : Best!