Blogger templates

Click to Follow...

Saturday, 14 April 2018

Buffet Ramadhan 2018 | Chakri Palace, Pavilion dan KLCC


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Okay pencarian Buffet Ramadhan 2018 diteruskan lagi, kali ni kat Chakri Palace. Kalau nak tau Chakri Palace ada 2 cawangan yang terletak di Pavilion dan KLCC. Tahun ni spesel sikit sebab Chakri Palace meraikan ulangtahun ke 19 jugak tau. Diam tak diam dah 19 tahun Chakri Palace menyajikan hidangan dari Thailand kat Malaysia ni tau dar tahun 1999. Cawangan Pavilion pun baru je ubahsuai dua buah bilik VIP yang boleh memuatkan 30 orang dalam 1 masa tau!


Okay bersempena Ramadhan yang akan datang, Chakri Palace tak ketinggalan untuk menyajikan rangkaian makanan Thailand seperti tahun-tahun sebelum ni. Berkonsepkan "Tantalizing Taste of Thailand", penggemar makanan Thai bolehlah berbuka dengan sajian favourite bermula 18 Mei 2018 nanti. Dengarnya ada lebih 50 hidangan asli dan moden Thailand serta tak ketinggalan sajian tempatan.



Terdapat banyak ulam-ulaman dan kerabu yang akan dihidangkan macam Thai Mango Salad, Thai Papaya salad dan favourite AJ "Mieng Kam"! Tak sah makan makanan Thai kalau takde Mieng Kam dan pelbagai jenis kerabu ni okay! Selain tu ada juga samosa, Crispy Thai Spring Rolls, Thai Crispy Fried Noodles dan banyak lagi.


Untuk sajian utama pulak mestilah Thai green curry kambing, udang dengan sos butter dan telur masin, sotong goreng telur masin, tomyam seafood, daging lada hitam, ikan masam manis. Paling spesel, tahun ni ada juga sajian asli Malaysia macam rendang tok, masak lemak gulai daging, ayam kapitan (pandan) dan nasi briyani. Satay pun tak terkecuali!










Akhir sekali tak lengkap hidangan Thai tanpa pulut mangga dan red ruby waterchestnut. Kalau tak salah AJ, orang panggil bubur delima. Lepas tu ada juga pelbagai kuih-muih tradisional macam bubur jagung, pulut pisang dan sebagainya.




Bersempena ulangtahun ke 19 ni jugak Chakri Palace memperkenalkan beberapa hidangan baru dari Royal Celebrity Chef McDang dari Chakri Dynasty. Nampak tempting gila kot hidangan dia. Tak sabar nak cuba Ramadhan nanti.






Kat sini AJ sertakan sekali harga pakej Buffet Ramadhan 2018 yang ditawarkan :


Harga Buffet Ramadhan 2018 The Imperial Chakri Palace Pavilion :

RM 88.90++ Dewasa
RM 42.90 Kanak-kanak (6-10 Tahun)
RM 42.90 Warga emas (56 tahun keatas)

Harga Buffet Ramadhan 2018 The Imperial Chakri Palace KLCC : 
RM 98.90++ Dewasa
RM 49.90++ Kanak-kanak (6-12 Tahun)
RM 49.90++ Warga emas (56 tahun keatas)

*Buffet bermula jam 7.00 malam
*Kanak-kanak bawah 6 tahun PERCUMA!

Sekarang ni ada Promosi Early Bird untuk pembelian baucer sebelum 14 Mei 2018 :

The Imperial Chakri Palace Pavilion KL
RM RM68.90++ (Dewasa) 

The Imperial Chakri Palace KLCC
RM RM78.90++ (Dewasa)


** Minimum 4 Orang
** Tawaran sah dari 8 April 2018 sehingga 14 Mei 2018 sahaja.
** Tempahan berkumpulan - Beli 5 Percuma 1



Info lanjut, layari dan hubungi talian di bawah :

Website :
http://berbuka.chakri.com.my


Telefon :
03 23827788 (KLCC)
03 21431141(Pavilion)
016 2277182 (hp)


Email :
marketing@chakri.com.my

P/s : Makanan Thai, fav sokmo!



Tuesday, 10 April 2018

Buffet Ramadhan 2018 | Makan Kitchen, Doubletree by Hilton Kuala Lumpur

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Tak lama lagi dah nak Ramadhan, masa ni la ramai duk cari buffet Ramadhan best-best selain daripada mengumpul pahala. Baru ni AJ ke Media Review Makan Kitchen di Doubletree by Hilton Kuala Lumpur. Kat sini korang akan dihidangkan dengan pelbagai jenis makanan berkonsepkan ala-ala pasar malam. Bukan hidangan Melayu je macam kebiasaannya, hidangan Cina, India semua ada. AJ sampai duk ulang alik tak tau nak pilih yang mana.


AJ suka sangat konsep yang Makan Kitchen, Doubletree by Hilton Kuala Lumpur tampilkan ni, sebabnya bila bulan puasa je kan, makanan ala pasar malam ni memang paling win. Yelah, mana lagi nak dapat kepelbagaian makanan selain kat pasar malam? Kat sini korang akan dapat semuanya dalam suasana yang mewah dan menarik. AJ ni kalau bulan puasa tak heran sangat dengan makanan hipster ni, ala-ala pasar malam dan masakan ibunda memang pilihan.

Antara makanan yang terdapat di sini ialah Sup Kawah Meletop, Char Juew Tiaw Basah, Ayam Penyet Berlada, Crispy Apam Balik dan hidangan wajib bulan puasa, Kambing Bakar. Haaa, tak lengkap rasanya buffet Ramadhan tanpa kambing golek kannn.



Tanpa buang masa, mehlah kita tengok hidangan apa yang ada di Makan Kitchen, Doubletree by Hilton Kuala Lumpur.









Pilihan AJ?

Dalam banyak-banyak makanan kat sini, AJ paling tertarik dengan tomyam "Chinese Style" dia. Rasa dia unik dan tak sama dengan tomyam Thai yang biasa kita makan. AJ sampai 2 kali  tambah kot! Hahahhahaa.


Selain tu AJ paling suka dessert section, barisan hidangan pencuci mulut dia memang sedap-sedap. Dan paling penting rasa dia just nice, tak tawar dan tak manis sangat. AJ ni alau dessert terlampau manis rasa macam potong mood sikit. Kat Makan Kitchen, Doubletree by Hilton Kuala Lumpur, ngam!






So kalau korang nak merasa sendiri hidangan Buffet Ramadhan di Makan Kitchen, Doubletree by Hilton Kuala Lumpur boleh rujuk harga di bawah :

Minggu Pertama (17 Mei-23 Mei) - Bermula RM 148 nett


Minggu Kedua dan Ketiga (24 Mei-7 Jun) - Bermula RM 158 nett



Minggu Keempat (8 Jun-14 Jun) - Bermula RM 148 nett



Harga pembelian awal (15 April - 15 Mei) - Bermula RM 128 nett



Untuk info :


Telefon: 03-2172 7272


Alamat:
Makan Kitchen,
Tingkat 11, DoubleTree by Hilton Kuala Lumpur
The Intermark, 348 Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur


So jom ajak keluarga dan kawan-kawan ke Buffet Ramadhan 2018, Makan Kitchen, Doubletree by Hilton Kuala Lumpur.

P/s : Banyak lagi entri buffet Ramadhan 2018. Tungguuuuu....

Friday, 6 April 2018

Jumpa Cosmoderm di Pameran Halal Antarabangsa (MIHAS) 2018


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA


Malaysia International Halal Showcase atau MIHAS merupakan ekspo perdagangan halal yang terbesar dunia akan diadakan di Malaysia International Trade & Exhibition Centre (MITEC) Kuala Lumpur pada 4 April 2018 sehingga 7 April 2018 ni. Ekspo ini telah mendapat sambutan dengan 800 penyertaan peserta pameran dari 40 buah negara. MIHAS edisi ke-15 ini dijangka dapat menarik perhatian global.

Pameran selama 4 hari ni menampilkan pelbagai jenis produk halal tempatan dan antarabangsa dari 7 sektor iaitu farmaseutikal, makanan dan minuman, kewangan, perlancongan, e-dagang, logistik dan kosmetik.

Tahun ni jugak merupakan tahun kedua Cosmoderm menyertai Pameran Halal Antarabangsa ni tau. Kalau korang berminat nak menghadiri pameran ni boleh ke sana pada Sabtu, 7 April ni kerana ianya akan dibuka kepada orang awam pada hari tersebut. Cosmoderm akan menawarkan analisis kulit secara percuma dan pengunjung boleh mendapatkan produk-produk Cosmoderm dengan harga promosi. Fuhhh! Berbaloi! Jangan lupa tau singgah ke booth Vanity Cosmeceutical Sdn. Bhd di dewan 11, booth 3700 dari jam 10 pagi hingga 7 malam.

Kalau nak ke pameran MIHAS, MITEC mudah diakses melalui beberapa lebuhraya utama, 9km je dari pusat bandar dan 65 km dari KLIA. Nak senang boleh amik shuttle bas disediakan pihak MIHAS kat 4 pick-up point (rujuk instagram MIHAS) ataupun naik je GrabCar dengan menggunakan kod promo GRABMIHAS2018.

Jumpa Cosmoderm di Pameran Halal Antarabangsa (MIHAS) okay!

Wednesday, 4 April 2018

Guide to getting a property in Singapore

ASSALAMUALAIKUM



With so many HDB BTO available in Singapore, it might be difficult to choose which estate you want to stay in. The 5 most hipster, or popular estates in Singapore are Tiong Bahru, Jalan Besar, Kampong Glam, Chinatown and Everton Park. Before you start researching for which estate to choose from, you will need to understand the process of getting a HDB in Singapore. This article will guide you through the steps in getting a HDB in Singapore.

1. Buying or renting


Firstly, you will need to decide on whether to buy a property or to rent a property. Buying a house and renting a house come with their own sets of pros and cons.

Pros of buying a house


a. Greater privacy
As this is your own house, you definitely have the whole place to yourself. You do not need to worry about sharing and losing your privacy. In addition, you are able to get things done the way you like it without having people telling you off. You do not need to deal with your housemates that are messy or Obsessive Compulsive Disorder housemates. After all, this is your house and it belongs to you.

b. Freedom
You are allowed to buy anything you want and have them in the house. There is also no need to fight for bathroom or kitchen when you need them. You are also in charge of your comfort as you are able to deal with problems immediately instead of waiting for the landlord to fix it for you, which may take a long time before it is fixed.

c. Good investment
If you do your research before buying a house, you will know that having a right house is an incredible asset. Not only it helps you to save money, it also increases in the value. If you are planning to live in it, you will not need to worry about paying for rental every month. It also provides a home for your family and you. However, if you plan to sell it off in the future, you will be making a profit if the price and timing are right.

d. Avoid unreasonable landlords
This is one of the most tedious issues that most tenants face - unreasonable landlords. Having a house on your own will save you from the problems caused by the unreasonable landlords. While some landlords can be really friendly and responsible, some landlords could be inconsiderate, unreasonable, exploitative and rude. Therefore, having a home on your own could help you to avoid all these problems of dealing with unreasonable landlords.

Pros of renting a house

a. No maintenance costs
The landlord is responsible for all the maintenance costs. For example, clogged drain, water leakage or faulty electrical appliances is under the landlord’s responsibility. You do not need to bear any cost unless the damage is caused by you.

b. Low upfront costs
Your upfront costs will be so much lower as compared to buying a property on your own, as you do not need to pay for down payment and monthly instalment for the house.

c. Low commitment
Renting a house also requires lower commitment as compared to buying a house. As you are only renting a house, all you need to do is find a house, contact the landlord, sign the tenancy agreement and you are done. If you do not like the house, you could always leave after the tenancy ends.

1. Types of properties

a. HDB Flats
HDB flats are the most common type of housing available in Singapore and it consists of approximately 80% of the residential properties available in Singapore. Most HDB flats come with 2 to 4 bedrooms, living room, dining room, kitchen and toilets. The size of HDB flats is approximately 700 sq ft to 1,300 sq ft.

b. Condominiums
Condominiums are privately owned properties in a gated compound. Those who prefer a condominium unit are mainly those who prefer the communal facilities available in a condominium, such as swimming pool, gymnasium, tennis court, BBQ area and so on. In addition, foreigners are allowed to own a condominium in Singapore.

c. Landed properties
Landed properties are catered mostly to those who need ample space. There are different kinds of landed properties in Singapore: terrace house, semi detached house and bungalows.

However, only Singapore citizens are allowed to buy a landed property as there are not many
landed properties in Singapore due to its size.

1. HDB Loan or Bank Loan

HDB loans are loans that are catered to Singaporean. The HDB loan interest rate is 0.1% more than the CPF rate, which is 2.6% as of 2016. However, HDB loans have it's terms and conditions that you will need to meet if you intend to apply.

HDB loan has a relatively stable interest rate as compared to bank loan. In addition, the loan to value for HDB loan is up to 90%. Buyers using a HDB loan can also use their CPF fund to pay for the down payment. There is also no penalties if buyer plans to pay off the home loan earlier. Most importantly, HDB loan is more lenient when it comes to late repayment. There will be a late payment fee of 7.5% per year if there is any late repayment.

As for a bank loan, you will then need to choose whether to get a fixed interest rate or a floating interest rate. Fixed interest rate are usually higher than floating interest rate, but they allow a certainty of fixing the same interest rate for a few years. As for floating interest rates, they can be really low but that is greatly dependant on the fluctuation of Singapore Interbank Offered Rate (SIBOR).

However, the loan to value for bank loan is only up to 80% as compared to HDB loan where it is up to 90%. In addition, buyer will have to include at least 5% of the property price in terms of cash for the down payment. In any event where the buyer plans to do early repayment within the commitment period, there will be a 1.5% penalty.

In conclusion, do think thoroughly before you decide on buying a property in Singapore. Make sure you set a budget and stick to it to prevent getting into a huge debt later on.


Tuesday, 3 April 2018

Beraktiviti di Peladang Setiu Agro Resort, Kampung Guntung Terengganu


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Beberapa minggu lepas AJ ke Terengganu untuk beraktiviti di Peladang Setiu Agro Resort yang terletak di Kampung Guntung selama 3 hari 2 malam. Perjalanan ke sana memakan masa lebih kurang 6 jam dari KL. AJ pegi kali ni bukan berseorangan tapi dengan geng #KelabBloggerBenAshaari. Pagi Jumaat kami berkumpul kat LRT Gombak. Walaupun ada sikit dugaan sebelum bertolak dan kami lewat dari plan asal, Alhamdulillah, berpandukan GPS jam 5 petang kami sampai kat Setiu. Jauh jugak rupanya Setiu ni. Huhuhuhuh.



Hari Pertama

Bende pertama bila sampai, terus ambil kunci dan check-in bilik. AJ dapat bilik Lake View. Bilik ni ada beranda yang menghadap tasik. Ada 1 katil queen dan 1 katil single lengkap dengan aircond, cerek air elektrik dan TV. Bilik-bilik kat sini takdelah setaraf hotel 5 bintang, tapi nak berehat, bersiap semua selesalah. Lepas berehat, bersihkan diri kami ke kafe untuk makan malam dan mendengar sedikit penerangan dari Encik Sanusi mengenai Peladang Setiu Agro Resort. Selain bilik, kat sini juga terdapat dom dan tapak perkhemahan jugak bagi mereka yang nak buat kem motivasi dan sebagainya.




Habis je makan, kami mulakan aktiviti yang pertama iaitu "Jungle Night Walk". Masa aktiviti ni kami dibawa memasuki hutan berdekatan. Dalam hutan tu memang gelap la, tapi jangan risau kalau nak buat aktiviti ni sebab kita akan diiringi oleh pelatih yang berpengalaman dan tahu selok belok hutan ni. Jalan dalam hutan tu adalah dekat 2 jam kot, entah tak sedar masa yang berlalu sebab masing-masing kalut kena serang dengan pacat. Sebelum kitorang masuk hutan tu pulak hujan sebelah petang memang pacat meriah la. Memula tak tau ada pacat, bila sorang dah kena... Masing-masing cuak! AJ? Tak kene pun serang ngan pacat tu, tak sempat dia nak naik dah kene cekup! Hihhihihihih.  Lebih kurang pukul 1 pagi, habislah aktiviti "jungle night walk" tu. Sampai bilik, mandi dan tidurlah. Esoknya aktiviti lagi menarik kot!




Hari Kedua

Ari kedua pulak seawal jam 8 pagi dah terpacak kat kafe untuk sarapan pagi. Lepas je sarapan, bergerak pulak ke tempat "flying fox". Sebelum mula, macam biasalah, ada taklimat keselamatan dari Pok Nik yang memang berpengalaman dalam bidang ni. Dari A sampai Z dia terangkan kat kitorang. Aktiviti ni memang AJ eksited sikit, dah kalau namanya penggemar aktiviti lasak kan. Hihihihi. AJ orang pertama yang buat aktiviti ni. Best gile! Rasa macam tengah terbang atas tasik je, sebab flying fox kat sini merentangi tasik depan bilik AJ tu. Kalau nak tau, 2 kali AJ buat flying fox ni. Siap record video, tapi sayangnye bila playback..... Video takde sound! Frust hakak dek non!





Lepas je aktiviti flying fox, kami semua kene tukar baju sebabnya kami akan dibawa ke Laguna Wetland untuk aktiviti mencari lokan, kupang dan scallop! Jap scallop dalam bahasa Melayu mende ek??? Oh tiram! Haaaaa, yang ni lagi eksited sebab pestime nak jadi nelayan. Ingatkan nak cari semua kat 1 tempat je, rupanya tak. Nak cari lokan korang kene pegi dalam area paya bakau dan guna alat khas untuk kais tanah. Bukan senang nak cari lokan rupanya, sakit pinggang terbongkok-bongkok kat dalam kawasan paya bakau tu! Hahahahaha.





Abis cari lokan, kami pegi pulak kat muara cari kupang. Cari kupang ni pakai tangan je, raba-raba je dalam air tu. Kalau ada rasa bende licin dalam tanah tu, itulah dia. Masa ni seronok, sebab sambil cari kupang, sambil main air. Siap berenang-renang pulak cari kupang ni. Hahahahaha. Seronok dia sampaikan mak bapak budak pun lupa diri okay! Walaupun matahari duk atas kepala, rileks je semua. Pelatih yang ikut kitorang pun  memang sporting abis, layankan je la perangai macam-macam kitorang ni. Hahahahaha.

Lepas dah dapat lokan dengan kupang, kitorang sambung pulak cari tiram. Yang ni mencabar sikit sebab kene pegi kawasan yang dalam sikit dan menyelam untuk bawak naik tiram. Pastu kan, tiram yang dibawak naik pulak bukan semua hidup. Ada yang mati. AJ pun berkali-kali bawak naik tiram yang dah mati. Hahahahha. Susah kot, dahlah tak nampak ape, dalam air tu pulak main raba-raba je. Tapi pengalaman ni berharga jugak buat AJ. Masa tengah menyelam nak kutip tiram tu kan, boleh dengar bunyi tiram tu tau. Tak tau la AJ nak explain kat korang camne bunyinya, tapi ada bunyi la. Kalau kutip tiram ni, untung-untung boleh dapat mutiara. Tapi AJ tak untunglah, sebutir mutiara pun tak nampak bayang!

Habis je aktiviti air, kami dibawa ke Desa Kekabu Inn untuk minum petang. Kat area Setiu tu ada banyak jugak tempat penginapan yang boleh korang stay, antaranya Desa Kekabu Inn ni. Ianya terletak kat tepi sungai je dan tak jauh dari air terjun. Diusahakan oleh Abang Din sekeluarga. Kat sini ada beberapa jenis bilik jugak. Kalau nak tau korang boleh google je Desa Kekabu Inn okay.

Balik je Peladang Setiu Agro Resort, kami berehat kejap dan bersiap. Malam kami nak bbq hasil tangkapan dan jugak sesi "sumbang" suara kat kafe! Time ni, masing-masing tunjuk bakat terpadam. Abis je semua terus balik bilik dan lena. Esok ada 1 lagi aktiviti sebelum balik KL woi!

Hari Ketiga

Pagi macam biasa, sarapan pagi kat kafe. Lepas sarapan get ready untuk aktiviti terakhir iaitu water confident dan berkayak. Aktiviti water confident tu memang wajib dibuat sebelum berkayak, untuk mengelakkan korang panik bila beraktiviti air. AJ yang dah 100 kali buat aktiviti air pun, masih lagi ikut water confident ni. Lain tempat, lain dia punya cabaran air. Masa aktiviti ni kan, kitorang kene terjun dari atas jambatan. AJ ingatkan memain je, sekali memang betul-betul kene terjun. Bab terjun ni memang kakak suka! AJ lah orang pertama terjun! Hahahahaha. Lpeas semua dah lulus barulah kami dibenarkan berkayak. Usai berkayak tamatlah aktiviti kami kat Peladang Setiu Agro Resort. Kalau ikutkan memang tak puas beraktiviti kat sana. Tapi nak buat macam mana, kene balik KL. Kerja hakiki tengah tunggu.







So kalau korang nak buat aktiviti macam kami kat Peladang Setiu Agro Resort, boleh hubungi pihak resort macam yang tertera kat bawah :

PELADANG SETIU AGRO RESORT
Lot 3912, Guntong 22040 Setiu Terengganu,
Malaysia.
09-6920059/ 019-9192240
Email : peladang_agroresort@yahoo.com

Sebelum AJ akhiri entri ni, AJ nak ucapkan terima kasih kepada pihak Peladang Setiu Agro Resort sebab menerima baik kedatangan kami. Minta maaf kalau ada kekurangan sepanjang kami berada disana. Terima kasih juga AJ ucapkan kepada para pelatih yang sabar melayan karenah kitorang. Dengan ada yang takut pacat, takut nak terjun jambatannya la, sabar je korang kan. Salute gila AJ, sebab diorang memang sempoi. Tak kering gusi jadimya ikut pelatih kat sini. Kelakar! AJ harap lepas ni, pihak Peladang Setiu Agro Resort tak serik nak ajak kitorang lagi. Okay jumpa lagi Terengganu!

P/s : Tengah bulan April ni, AJ ke Terengganu lagi. Nak tau kat mana? Tunggu update AJ okay!