Blogger templates

Click to Follow...

Monday, 11 December 2017

Traser Sikit Cuti-Cuti Pulau Pangkor 2017!

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

2 minggu lepas AJ duk sakan bercuti dengan kengkawan AJ. Ni kira macam aktiviti tahunan kitorang la. Setiap tahun, paling tidak mesti ada sekali bercuti ramai-ramai. Tahun ni destinasi cuti-cuti kami, Pulau Pangkor. Sapa yang ikut blog AJ mesti perasan dah 2 kali kitorang pilih untuk bercuti kat sini walaupun orang kata Pulau Pangkor ni takde pape.


Pulau Pangkor terletak di Negeri Perak. Kalau dari KL lebih kurang 2 jam perjalanan ke Lumut. Kalau nak kesana sekarang ni, AJ sarankan korang cari laluan alternatif sebab jambatan Simpang 5 ke Batu 5 dari Teluk Intan tu ditutup sementara. Sampai bila tu, AJ kurang pasti.

Hari pertama kitorang kat sana cuaca memang tak cantik. Hujan turun selebat-lebatnya. Sampai ke Jeti Marina hujan dah agak reda sikit, so kami naik bot untuk masuk ke Pulau Pangkor. Kalau nak masuk pulau korang boleh pilih untuk naik dari Jeti Lumut ataupun Marina. Kalau naik dari Marina lebih kurang 10 minit je. Dari jeti Lumut pulak makan masa lebih kurang 30 minit. Tapi kalau kat Marina ni, bayaran tempat letak kereta agak mahal RM15 sehari untuk sebiji kereta. Kami aritu 3 biji kereta pulak, nasib baik ada kawan yang tinggal sekitar situ, so kami parking kat rumah dia je. Hehehehee.


Sampai kat Pulau Pangkor lebih kurang jam 3 petang. Sampai pekan Pangkor, makan tengah hati dulu barulah bertolak ke Coral Beach Resort. Selesai check in, kami bersihkan diri dan keluar  jalan-jalan kat pantai dan cari makan lagi. Lepas makan, kami sempat pegi karaoke tau! Ingatkan Pulau Pangkor takde karaoke, rupanya ada! Tapi tempat karaoke dia ni tersorok sikit, dekat dengan kedai makan kat atas sikit pada Pasir Bogak. AJ nak bagitau exact location pun tak tau camne. Hahahahaha. Kalau korang google mungkin jumpa!

Hari pertama ni memang takde buat pape sangat lagipun cuaca pun tak berapa mengizinkan. Hujan je sampai malam. Kami cuma berdoa semoga hari esok cuaca okay.

Oh ya! Masa kami bercuti tu kan, Pulau Pangkor memang tengah ramai orang sebab ada event PULARA 2017. Kebetulan pulak event tu memang diadakan sekitar kawasan apartment yang kitorang tinggal tu. So agak sesak la kawasan Pasir Bogak tu. Tapi walaupun sesak, sikit pun tak ganggu kami kat sana. Kata omputih " the more the merrier " gittewwww!

Lepas makan malam dan karaoke, kami berehat dalam bilik sementara menanti hati esok. Nak tau apa aktiviti esoknya tu? Tungggguuuuuu!

P/s : Lepas ni entri-entri rentung kulit! Hahahahaa.




Wednesday, 6 December 2017

Eczema Rupanya!!!

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

AJ ni memang ada kulit yang sensitif dari dulu. Tapi sensitif yang mild je la. Dalam 2 bulan yang lepas AJ kena gatal-gatal. Kat tangan dengan peha AJ naik biji-biji. Gatal dia ya tuhannnn, memang gatal gila. Sampai ada 1 tahap AJ garu sampai berdarah barulah rasa lega.

Bila dah dekat sebulan tak baik-baik AJ terus tanya mak, risau jugak kot tetiba kurap ke mende dah 1 hal pulak! Mak tengok dia terus suruh AJ pegi klinik, dia kate bukan kurap ke ape. Dia pun tak pasti yang berbintat tu apa. Masa AJ tunjuk kat mak tu, peha AJ dah macam Lebam sikit. Yelah AJ selalu garu sampai luka kan.

Malam tu lepas dinner dengan Mr.JR dan family AJ, Abah suruh Mr.JR bawakkan pegi klinik. Dia tau, anak dia ni kalau pegi sendiri memang tak pegi punya. Masa AJ pegi tu, doctor yang check tu kata AJ kena alahan dan alergi AJ tu mungkin kat makanan. Doktor suruh AJ stop makan telur ngan seafood. Alamak! tu yang payah tu, AJ ni pantang jumpa! Hahahahaha.

Doktor bagi AJ ubat makan dengan ubat sapu, dan dalam masa sama dia minta AJ monitor apa yang buat AJ alergi. Makanya bermulalah episod cuba ni cuba tu untuk tau apa yang trigger alergi AJ tu. Tapi lepas beberapa minggu, AJ tak nampak pun apa benda yang AJ tak boleh makan, sebab ada certain time memang tak rasa apa. So AJ bedal je la semua macam biasa balik! Hahahaha.

Baru ni lepas balik Pangkor, AJ demam. Dah alang-alang ke klinik tu, AJ tanya pulak doktor yang lain pasal gatal-gatal ni. Bila doktor check bintat-bintat tu, doktor cakap AJ kena eczema. Ohhhhh! Patutlah dah dekat 2 bulan tak baik-baik. Eczema rupanya.


AJ ni tak tau sangatlah pasal eczema, apa yang AJ tau, eczema ni memang kena jaga betul-betul. Kalau tak jaga boleh jadi lagi teruk. Buat masa ni doctor sarankan AJ untuk jaga pemakanan dan banyakkan minum air. Lepas tu AJ kena pakai sabun mandi yang mild dan lembut pada kulit. Bab sabun mandi tu AJ takde masalah. Sekarang ni AJ memang pakai shower cream Cosmoderm. Jenama ni memang sesuai dan rumusan dia memang lembut untuk orang yang berkulit sensitif.

Paling susah tu bila AJ nak kena tengok dan pastikan apa yang trigger eczema AJ je la. Yang ni susah sebab AJ memang kaki makan. So kalau korang ada masalah eczema boleh tak share dengan AJ apa punca eczema korang dan cara korang tangani eczema?

Hailah eczema, dah umur 31 tahun ni pulak tetiba kena. Huhuhhuuh.

P/s : Tengah nak amik mood tulis entri cuti aritu. Sabar ye... 😁😁😁😁😁


Friday, 1 December 2017

Pengenalan kepada Program Kad Prabayar Negaraku Mpay Mastercard

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Program Kad Prabayar Negaraku Mpay MasterCard kini diperkenalkan secara rasminya dengan kerjasama Managepay Systems Berhad (Kumpulan MPay) dan Kelab Sahabat Persaudaraan (KSP) pada hari Selasa yang lepas.


Program ini merupakan salah satu program yang mendapat sokongan penuh daripada Pejabat Perdana Menteri pada September 2017 dan Kumpulan MPay pula diberikan sokongan penuh untuk mengeluarkan Wallet Mpay dan Kad Prabayar bertemakan Negaraku mengikut saranan YAB Perdana Menteri Dato' Seri Najib Tun Razak.

Menurut Pengasas KSP Dr. Mohd Zamri Noordin, program ini akan dilaksanakan secara lebih serius untuk menghubungkan pihak kerajaan, rakyat, badan berdaftar seperti NGO dan Koperasi dalam era digital secara eksklusif. Kerjasama dengan Kumpulan Mpay pula bermanfaat dalam mengetengahkan idea dan kepakaran golongan profesional bagi membentuk program kemasyarakatan yang berkualiti untuk dikongsi oleh seluruh rakyat Malaysia.



Ciri baharu yang diperkenalkan melalui program ini membolehkan rakyat termasuk ahli-ahli NGO dan Koperasi untuk menderma dan membantu antara satu sama lain secara terus dan juga boleh mendidik masyarakat ke arah pengguna yang bijak dan berhemah melalui aplikasi yang disediakan.

Yang lagi menarik, terdapat pelbagai baucer tunai dan diskaun yang ditawarkan untuk pengguna kerana kad ni diwujudkan bagi membantu rakyat berkeperluan untuk mengurangkan beban / perbelanjaan.



Nak tau info lanjut mengenai program Kad Prabayar Negaraku MPay Mastercard yang akan dilancarkan Disember nanti boleh layari : www.kadnegaraku.com

P/s : Dari apa yang AJ dengar, nampak banyak juga manfaat kad ni. Sama-sama kita nantikan...