Blogger templates

Click to Follow...

Friday, 17 November 2017

Destinasi Percutian Menarik Di Penang

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Cuti sekolah dah nak dekat, dah plan ke tempat nak berjalan? Yelah selain budak-budak cuti, mak bapak pun mesti tengah kalut fikir nak menghabiskan cuti jugak kan? Hehehehe. Apa kata AJ bawak korang ke Penang atau Pulau Pinang yang terkenal sebagai salah satu destinasi perlancongan terbaik di Malaysia. Sebenarnya kan, banyak tempat menarik yang ramai tak berapa tau kat sini. AJ sendiri pun setiap kali pegi sana mesti rasa tak puas berjalan, macam ada je tempat yang AJ belum singgah.  Tahun ni je dah berkali-kali dah AJ pegi Penang.



Jom AJ bawak korang berjalan, bagi korang fefeeling macam tengah berjalan-jalan kat Penang gitu. Manalah tau kot-kot lepas baca entri AJ ni dapat idea pulak nak kemana kan? 

Tempat pertama yang korang kene tuju mestilah Bukit Bendera. Kat sini korang boleh tengok pemandangan 360 di sekitar Pulau Pinang. Bukit Bendera dahulunya merupakan tempat menanam strawberry kerana suhunya yang sejuk lebih kurang 21 darjah celcius. Nak naik atas tu korang boleh menggunakan khidmat kereta kabel. Dulu kereta kabel dia kayu, sekarang dah cantik dah. Rasa macam naik LRT okay.  Nak rasa adventure sikit boleh jugak naik atas tu melalui denai jungle trekking yang disediakan.




Kek Lok Si Temple pun menarik jugak, terletak di atas bukit Air Itam tapi nak naik atas ni kene mendaki tangga. Mengah jugaklah kalau tak cukup stamina. Sepanjang jalan nak naik atas tu ramai juga peniaga yang menjual pelbagai jenis cenderamata. Sambil-sambil nak mendaki sempatlah beli buah tangan sikit untuk rakan-rakan. Orang kata, Kek Lok Si Temple ni temple Buddha terbesar kat Malaysia dan juga di Asia. Dibina sekitar tahun 1890 ke 1905 dikenali sebagai "The Pagoda of 1000 Buddhas" menggabungkan senibina dari negara Thailand, China dan Burma di dalam satu struktur.




Muzium-muzium yang terdapat di Penang juga tak kurang hebatnya, ada Muzium Perang, Muzium 3D, Muzium Peranakan Penang dan sebagainya.

Muzium Perang

Muzium yang terletak di Batu Maung ni dikatakan antara tempat yang paling berhantu di Asia terletak di kawasan berkeluasan 20 ekar. Tapi betul kot, dulu AJ penah main paintball kat situ dan ada antara kami ternampak askar berpakaian tentera Jepun ke Gurkha entah bernombor 13. Yelah situ kan dulunya kubu British masa Perang Dunia ke-2 dan kemudiannya ditukar menjadi kem untuk menyiksa tawanan yang terdiri daripada askar Melayu, Gurkha dan Jepun. Tapi sekarang ni AJ tanak cerita pasal hantulah kan, yang AJ nak cerita kat sini korang boleh tengok kesan peninggalan sejarah seperti berek askar, tempat memasak, tempat menyimpan senjata, tempat memasung dan memancung tawanan serta kesan peluru sehinggalah ke terowong bawah tanah. Terkesan juga di hati bila tengok sisa peninggalan perang yang ada disini. Terasa bertuah hidup di zaman yang bebas dari peperangan tau.


Gambar ihsan : Google

Gambar ihsan : Google

Muzium 3D (Penang 3D Trick Art)

Kalau ada kat tengah town Penang tu, apa kata korang singgah sekali Penang 3D Trick Art kat Lebuh Penang, Georgetown. Kat sini paling sesuai untuk bawak anak-anak sebabnya kat muzium ni ada banyak lukisan efek 3D. Kalau tak salah AJ ada lebih kurang 40 jenis hasil seni untuk bergambar. Karakter-karakter dalam filem E.T, Journey to The West semua ada. Seronok jugak dalam tu tau, AJ pulak yang excited! Hahahahahaha.






Muzium Peranakan Penang

Rumah 2 tingkat peninggalan hartawan Peranakan ni mempamerkan pelbagai artifak dan khazanah zaman dahulu yang mencecah jutaan ribu ringgit. Kebanyakannya milik peribadi dari baju pengantin dan hiasan nyonya juga potret keluarga yang terdapat pada dinding muzium ni. Kat sini korang boleh mempelajari dan mendekati cara hidup orang Cina lama berpandukan lebih daripada 1000 barang yang dipamerkan.

Gambar ihsan : Google

Gambar ihsan : Google

Gambar ihsan : Google

Nak fefeeling macam dalam filem? Apa kata korang berkunjung ke Avatar Secret Garden yang merupakan tempat tarikan terbaru kat Penang, AJ tau pun sebab kuasa viral. Hahahaha. Terletak di Thai Pak Koong Temple, Tanjung Tokong. Nak datang sini janganlah datang siang nanti tak terasa macam kat Avatar pulak sebabnya lampu-lampu kat situ yang buat tempat ni unik. Tempatnya takdelah besar mana tapi tarikan dia AJ pasti buat korang terpegun. Pokok-pokok yang dihias dengan lampu-lampu berwarna warni buatkan korang rasa macam di alam fantasi. Spot bergambar yang memang cantik!




Nak lagi 1 tempat syok bergambar? Apa kata jelajah Penang Street Art, banyak hasil karya pelukis-pelukis berbakat sepanjang sepanjang Jalan Muntri ke Weld Quay ni tau. Nak cari ais kepal pun senang. Sepanjang jalan banyak orang jual. Kat KL mana nak dapat.






Penang juga terkenal dengan pantainya yang menarik, tak lain dan tak bukan Pantai Batu Ferringhi! Kalau korang sukakan laut macam AJ, sesuai sangat nak bermandi-manda kat sini. nak beraktiviti laut pun boleh. Ada macam-macam yang boleh dicuba seperti banana boat, jetski dan sebagainya. Nak yang mencabar sikit, korang boleh cuba paragliding. Bolehlah merasa tengok pemandangan laut dari atas udara!


Gambar ihsan : Google
Takkan nak jalan je, tak nak makan ke? Penang juga dikenali sebagai syurga makanan. Pasemboq, Laksa Penang, Nasi Kandar memang makanan wajib dicuba bila dah jejakkan kaki ke Pulau Mutiara ni.

Tempat makan yang paling famous kat Penang ialah Gurney Drive, kat sini macam-macam jenis makanan ada. Sebut je nak apa? Pasemboq joget, laksa penang power? Order je berdesup makanan terhidang depan mata. Hahahaha.


Kalau rasa Gurney Drive tu biasa-biasa je korang boleh cuba Nasi Kandar Beratur bersebelahan Masjid Kapitan Keling. Dibuka setiap hari bermula jam 10 malam sehingga awal pagi menghidangkan nasi kandar resepi turun temurun sejak tahun 1943. Kedai dia comel je tapi orang yang beratur. Perghhhh! Berpeluh jugak nak menunggu turn untuk dapat makan tu. Tapi rasa dia memang "worth the wait" la.

Gambar ihsan : Google

Gambar ihsan : Google
Rojak Penang Ho Wei Jeng pun best jugak. Yang membuatkan dia special adalah kuah rojak yang digunakan. Tekstur rasa manis dan pedas serta kuahnya yang pekat memang 'umphh' dengan buah-buahan dalam rojak tu.

Gambar ihsan : Google

Nak hilangkan dahaga dengan cendol? Hangpa pi cuba Teochew Cendol kat Lebuh Penang. Dimiliki  oleh keluarga Tan sejak tahun 1950. Resepi yang digunakan lebih 5 dekad ni memang best sebab rasa dia yang manis dengan santan dan gula merah yang diadun sempurna. Macam iklan pulak rasa. Hahahaha. Kecoq lioq oi!

Gambar ihsan : Google
Gambar ihsan : Google
Sebenarnya kalau nak cerita pasal Penang Trip, tak cukup 1 entri tau. Kene buat 30 entri baru complete jalan-jalan Penang. Nak tau apa lagi yang menarik? Jom kita buat Penang Trip! Kalau nak tau tempat menarik  kat Malaysia selain Penang pun boleh. Antara senarai tempat menarik ada di infografik https://www.traveloka.com/en-my/infographic/malaysia/unseen-malaysia.

Sekarang dah tau nak jalan-jalan ke mana sepanjang cuti sekolah? Tak payah ke luar negara pun, kat dalam negara macam Pulau Pinang ni pun dah banyak sangat tempat best!

 P/s : Nak cuti!!!!!

Monday, 13 November 2017

FIM Asia SuperMoto Championship Round 3 In Taiwan!

ASSALAMUALAIKUM AND GOOD DAY!


Changhua Country to Host Another Adrenaline-Pumping Round of SuperMoto Championship

CHANGHUA, TAIWAN, 13 NOVEMBER 2017 – After successful races in Thailand and Indonesia, the 2017 FIM Asia SuperMoto Championship will now head to Changhua County, Taiwan for another exciting action-packed round on Saturday and Sunday, 18 and 19 November 2017, from 10:00AM to 6:00PM (+8:00GMT). As the season reaches a midway point, the qualifying and main races on Sunday will soon determine who gets even closer to the overall championship title.

United Kingdom’s Lewis Cornish, who leads the Open International Class scoreboard with a total of 100 points is followed closely by the Asian Class leaders namely, Thailand’s Trakarn Thangthong and Malaysia’s Khairi Zakaria. The trio have outpaced 2016 champion, Malaysia’s Muhd Habibullah and will continue the battle of speed and skills in Taiwan.

“We are pleased and excited as this will be our first Asia SuperMoto Championship in Taiwan, which is renowned for hosting two-wheel motorsport events with high safety standards. Moreover, with the championship moving into the third round of the season, fans all over the world can expect another high-adrenaline race by our riders,” said Andrew Ching, CEO of E-Plus Global Sdn Bhd.


The 1.2-kilometre circuit at Changhua County is slightly similar to the Thailand Circuit Motorsport Complex, with long straights dominating the track. However, the main difference will be the single off-road section with eight whoops and two table-tops, stretching as long as 200-metres. The dirt section could be an added advantage for highly trained motocross riders, such as Trakarn and Khairi.

The K1 Circuit has broader turns compared to the Indonesia’s track and the long straights on the asphalt section will provide the primary area of competition. This also means that a holeshot lead will barely determine the rider’s position at the end of the race.

For more information, visit www.supermotoasia.com.

Global live stream available on www.twenty3.tv powered by E-Plus Global Sdn Bhd.

FIM Asia SuperMoto Championship is promoted by Asia Supersports Group, a consortium of three companies namely Bikenation Motorsports Sdn Bhd, Trade My Superbike and E-Plus Global Sdn Bhd; sanctioned by FIM Asia and Chinese Taipei Motor Sports Association (CTMSA); and supported by Malaysia Major Events, a division of Malaysia Convention & Exhibition Bureau (an agency under the Ministry of Tourism and Culture Malaysia), Southern Motorcycle Club Taiwan, ACCEL Technology Corporation, Husqvarna Motorcycles Taiwan, Husky Motorcycles Taiwan, Boxo Automotive Tools Taiwan, Yamaha Motor Taiwan, Metzeler Taiwan, Dragon Optic Taiwan, C.C.D. Factory Taiwan, KYT Taiwan, Malay Mail, Kelab Blogger Ben Ashaari and TX Sports.

Sunday, 12 November 2017

11.11 Terjebak Beli Apa Tu?

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Tarikh 11.11 tetiap tahun banyak gile sale woi! Makanya ramailah yang menggila melewati setiap e-commerce punya website termasuklah seorang AJ.


Pagi tu takde terasa nak beli pape sampailah AJ tengok dalam group whatsapp ade kawan AJ post pasal kasut LED yang jadi idaman AJ dari aritu lagi. AJ tengok kat luar mahal pulak harganya, so AJ lupakan je la niat nak membeli. Seorang AJ kan spesis "cheapskate" mana maunya nak membeli kalau harga mahal! Haahahahah.

Sekali tengok lazada ade jual murah. Makanya dengan senang hati la AJ membeli. Hahahahaa. Tanpa buang masa bukak, klik dan bayar. So minggu depan kita tunggu ek barangnya sampai. Cissss! Lari bajet AJ!

Tapi takpe, buy 1 free 1. Soooo......

P/s : Tak sabar tunggu kasut!


Thursday, 2 November 2017

Senangnya Luruskan Rambut dengan StraightPro

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Sekarang ni macam-macam gaya rambut jadi pilihan kan? Ada yang suka rambut lurus, kerinting, rambut berwarna, panjang, pendek dan sebagainya. Macam AJ pun bermusim jugak, kalau rasa nak rambut lurus, lurus la jadinya. Kalau nak kerinting, kerinting la jadinya. Hehehehehe. Bab warna pulak, macam-macam warna AJ dah cuba, tinggal belum buat warna pelangi je. Yang tu nanti AJ fikir.

Tapi nak gayakan rambut ni bukannya murah. Macam AJ kalau sekali pegi salon tu RM 100 lebih ++ jugak keluar duit. Nak luruskan rambut je pun dah RM 100 tau. Sekarang ni nak dapatkan rambut lurus, senang je dengan menggunakan produk Straight Pro. Serius lah??? Lepas tu kan kan kan... Murah pun murah tau!



Straight Pro ni produk buatan Malaysia yang diformulasikan dari German. Cara nak guna pun cukup mudah. Korang hanya perlukan lebih kurang 30 minit ke 1 jam bergantung kepada keadaan rambut dengan 3 langkah mudah. AJ sendiri pun dah cuba produk ni sendiri dan hasilnya setanding dengan luruskan rambut kat salon. Tak payah nak buat rebonding ataupun iron rambut lagi.

Produk ni didatangkan dengan 3 produk / step iaitu :

❀ Straightening Cream
Sapukan pada rambut yang kering selama 12 ke 30 minit bergantung kepada keadaan rambut dan bilas bersih. Jarakkan sekurang-kurangnya 1 inci dari akar rambut. Yang korang nak luruskan tu rambut, bukan kulit kepala  tau. Hihihihihih.


❀ Neutralizer
Keringkan rambut dan sapukan neutralizer cream pada keseluruhan rambut. Biarkan selama 10 minit dan bilas bersih. Step kedua ni nak bagi rambut korang nampak lebih bersinar, lembut dan lebih natural. Takdelah rambut nampak keras kejung je kan.



❀ Sleek & Shine Serum
Lepas selesai step 1 dan 2, korang boleh sapukan serum ni untuk mendapatkan rambut yang cantik, bersinar, lembut dan lebih terurus. Bau dia wangi sangat. Macam bau tembikai susu. Tekstur dia pun tak berminyak dan melekit.



P/s : Kalau korang tak dapat rambut yang betul-betul lurus masa penggunaan pertama, korang boleh ulang step diatas lepas seminggu. Lagi 1 kalau korang gunakan Straight Pro, korang dinasihatkan tidak mencuci rambut selama lebih kurang 3 hari untuk mengekalkan rambut yang lurus.

Berapa lama boleh tahan lurus tu? Rambut kekal lurus sehingga 6 bulan tau!

Senang je kan? Dalam masa 30 minit ke 1 jam je korang dah boleh dapatkan rambut yang lurus, cantik dan bersinar hanya dengan Straight Pro. Buat kat rumah je pun, jimat masa dan jimat duit jugak. Hehehehe.

Harga pasaran :

RM 80 (Semenanjung Malaysia)
RM 90 (Sabah/Sarawak)

Dengarnya, sekarang ni tengah ada promo tau!

1set RM65 & 2Set RM100 (Semenanjung Malaysia)
1set RM75 & 2set RM110 (Sabah/Sarawak)

1 set tu boleh digunakan berulang kali ikut panjang rambut kita. Jimat okay. Masa AJ buat tu, setengah botol tu tak habis tau.

Info lanjut :

Facebook : StraightPro HQ
Instagram : @straightprohq

Jom tengok pulak rambut AJ sebelum dan juga selepas menggunakan Straight Pro. Amacam?



Lain pulak muka AJ bila rambut lurus ni. Hehehehe. Oh ya! Produk StraightPro ni hasil dia lain-lain bergantung kepada jenis rambut jugak. Kalau rambut korang jenis tebal dan kerinting  sangat kenalah repeat step tu lepas seminggu okay.

P/s : So far AJ pakai sekali je dah lurus. 😊