Blogger templates

Click to Follow...

Tuesday, 31 October 2017

Jom Kahwin di Laman Warisan, Taman Warisan Pertanian Putrajaya!

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Semalam AJ ade cerita pasal dusun dalam bandar Taman Warisan Pertanian Putrajaya, arini pulak AJ nak bagitau korang pasal Pakej Perkahwinan Laman Warisan yang disini. Yup! Kat sini ada menawarkan pakej perkahwinan bermula serendah RM12,900 untuk 500pax. Menarik tak? Mana lagi nak dapat pakej perkahwinan yang murah camni kan?

Pakej Perkahwinan Laman Warisan ni hasil kerjasama Putrajaya Floria Sdn Bhd (PFSB) dengan Felda D'Saji Sdn Bhd. Kalau sebut je D'Saji, korang mesti dah sedia maklum makanan dia camne kan. Katerer ni bukan nama asing lagi kat Lembah Klang ni so bab kualiti dan juga rasa superb!

Antara menu yang terdapat di Laman Warisan

Majlis kawen dalam dewan dah biasa sangat kan? Kat Laman Warisan ni pasangan pengantin akan diraikan kat bangunan rekaan tradisi dikelilingi dusun bandar. Lepas majlis boleh buat outdoor photoshoot dalam dusun. Unik dan lain pada yang lain.


So korang yang berada di sekitar Putrajaya ataupun bakal pengantin yang nakkan kelainan dalam majlis tu bolehlah survey-survey Pakej Perkahwinan Laman Warisan, Taman Warisan Putrajaya. AJ dan Mr.JR pun tengah duk intai-intai jugak ni.



Pakej perkahwinan ni merangkumi :

❀ Menu buffet tradisi Melayu
❀ Meja makan beradap dengan lauk pauk istimewa
❀ Sewaan laman warisan, kerusi, meja dan dekorasi
❀ Dekorasi pelamin dan karpet merah
❀ PA system
❀ Lokasi fotografi dibTaman Warisan Pertanian Putrajaya secara percuma
❀ Bilik persalinan / ruang menunggu
❀ Tempat letak kereta
❀ Kemudahan tandas dan surau
Info lanjut :

Tel : 014-3388794 (En. Mohd Azan Dalal, Pegawai Jualan Felda D'Saji Sdn Bhd)
Email : azan.md@felda.net.my

P/s : Plan nak buat kecik-kecik je. Bersederhana.

Monday, 30 October 2017

Taman Warisan Pertanian, Putrajaya. Dusun Dalam Bandar, Macam-Macam Ada!

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Selama arini, tak penah tau kat Putrajaya ada dusun dalam bandar sampailah AJ sendiri jejakkan kaki ke Taman Warisan Pertanian, Sabtu lepas. Kat sini macam-macam ada termasuklah spesis pokok nadir. Haaaa, tau ke pokok  nadir tu apa? AJ pun baru tau semalam tau. Hahahahahahaha.Nak tau apa? Meh AJ cerita.


Taman Warisan Pertanian terletak di kawasan berkeluasan 35 ekar ni terdapat lebih daripada 10  jenis tumbuhan terdiri daripada buah-buahan bermusim, tak bermusim, pokok nadir, pokok industri dan rempah ratus. Antaranya cempedak, durian, manggis, nangka, mangga dan sebagainya.

Spesis pokok nadir yang AJ cakap tadi tu ialah tumbuhan-tumbuhan yang "rare" la macam pokok asam gelugor, pokok rukam, pokok mentega, pokok nam-nam, jambu susu, binjai, pokok cola, koko, buah beruas dan lain-lain. Buah beruas tu pun AJ memang tak penah dengar sebelum ni tau!

Asal gelugor aka asam keping
Lada hitam
Buah Koko

Perkataan nadir membawa maksud sedikit atau jarang. Kiranya, pokok nadir adalah pokok yang jarang dijumpai dan kurang dikomersilkan. Kebanyakan pokok nadir hidup di pinggir hutan atau hidup liar di dalam hutan. Pasal tu AJ kata dia "rare".

Selain buah-buahan kan, di sini juga terdapat plot sawah, ladang getah dan juga kelapa sawit. Boleh dikatakan apa saje yang ade kat Malaysia ni ade kat Taman Warisan Pertanian. AJ sendiri berpeluang merasa tangkap ikan keli kat sawah tu. Baru ku tau rupanya payah nak menangkap ikan keli! Dapatlah sekor je. Hahahahahahaha.


Sape yang tak penah tengok orang menoreh getah dan memproses hasil getah boleh datang sini. Orang bandar mesti tak penah tengok kan? Korang ingat AJ penah tengok? Kat sini barulah tau "Ohhhhh.... Macam ni rupanya orang menoreh dan proses getah". Rupanya ada masa-masa dan cuaca-cuaca tertentu nak buat semua tu. Oh ye! Pokok-pokok getah disini adalah pokok asal di Prang Besar Estate yang berusia lebih dari 30 tahun tau. Putrajaya dahulunya dikenali sebagai Prang Besar. Ni pun AJ baru tau. Seriuslah, banyak bende AJ baru tau ada kat Putrajaya ni okay.

 
 
Proses menoreh dan pemprosesan getah
Dah alang-alang ada kat sini, memang pesta buahlah kitorang. Abis segala buah yang bermusim kami jamah. Ada nangka, jambu batu, nanas, mata kuching dan pisang.

Last sekali kami ditunjukkan cara nak dapatkan madu kelulut pulak. Dan berpeluang rasa sendiri madu ori fresh dari ladang. Sedut je terus rasa, lain sangat rasa dia dari yang beli. Ini confirm ori! Hihihi.

Banyak lagi tarikan kat Taman Warisan Pertanian Putrajaya dan banyak ilmu mengenai tumbuh-tumbuhan yang AJ belajar dari FAM Trip ni. Tak rugi pun tau. Kalau korang nak rasai sendiri pengalaman macam AJ dan geng #KelabBloggerBenAshaari ni, jom ke Putrajaya! Kalau korang rasa dah abis pusing 1 Putrajaya tu, memang salahlah bila tak penah masuk Dusun Bandar, Taman Warisan Pertanian ni. Kalau korang nak buat treasure hunt ke, sukaneka ke memang sesuai sangat. Sambil-sambil beriadah dapat jugak ilmu mengenai tumbuhan yang kadang orang bandar tak tau kewujudannya.


Info lanjut :

Facebook : Putrajaya Floria
Instagram : @putrajayafloria
Telefon : 03-88882722 / 88931967
Email : info@putrajayafloria.my / info@tamanwarisan.my

P/s : Lepas ni AJ nak cite ngan korang 1 lagi bende best yang boleh korang buat kat Taman Warisan Pertanian Putrajaya.

Sunday, 15 October 2017

Glamping di The Lost World of Tambun

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Disclaimer : Entri penuh dengan gambar dan keriangan! Hahahahaha.

Sape ikut AJ punya socmed mesti perasan yang AJ ada pegi Glamping di The Lost World of Tambun yang terletak di Ipoh, Perak. Ini merupakan kali pertama AJ jejakkan kaki kat situ. AJ ingat sama je macam Sunway Lagoon, tapi rupanya kat sini lagi best dan lebih dekat dengan nature.



Selain daripada taman tema air, terdapat beberapa lagi tarikan di The Lost World of Tambun antaranya :

❀ Lost World Water Park
❀ Lost World Amusement Park
❀ Lost World Tiger Valley
❀ Lost World Tin Valley
❀ Lost World Adventure Park (Glamping Zone)
❀ Lost World Petting Zoo
❀ Lost World Hotsprings & Spa
❀ Lost World Hotel

Apa yang best sangat dengan The Lost World of Tambun? Eh! kalau nak cerita betapa bestnya kat sini, 4 hari 4 malam tak abis story dia tau. Memang best sangat dan bersesuaian dengan mereka yang suka outdoor ataupun nak beriadah dengan keluarga. Kat sini sesuai dikunjungi oleh semua peringkat umur.

Jom tengok aktiviti AJ kat sana selama 2 hari di The LWOT. Kitorang sampai kat sana lebih kurang pukul 10 pagi. Kat sini parking tak payah risau sebab kemudahan tempat letak kereta yang disediakan cukup luas. Harganya pun cuma RM 1 je sekali masuk.

Lepas tu kitorang dibawa ke Glamping site dengan menaiki tram yang disediakan untuk kemudahan para pengunjung. Yelah, nak bawak barang banyak-banyak takkan nak jalan kaki, hilang diva kakak! Kakahkah! Okay gurau je. Dari sebelum AJ datang lagi AJ memang excited nak try glamping ni tau. Aritu tengok gambar kawan AJ, tak sangka pulak lepas tu AJ sendiri berpeluang merasa pengalaman Glamping. Lokasi Glamping ni dekat Adventure Park. Jauh sikit ke dalam berdekatan dengan Boga Lake. Kawasan ni agak privasi, walaupun bukan terletak betul-betul dalam hutan, feeling-feeling camping tu tetap ada.


Kalau dulu tertanya-tanya jugak kenapa bagi nama glamping? Rupanya ini camping style moden dan penuh glamour. Tengoklah sendiri dalam khemah yang kitorang tidur tu, terdapat 1 katil bersize queen, 2 katil single, kipas dan juga cermin untuk bersiap. Nak caj telefon pun boleh kat dalam tu. Luas kan? Memang selesa sangat dalam tu. Tapi siang memang berbahanglah, nak pulak AJ punya khemah glamping tu yang jenis floating.

Okay lepas dah siap check in, kitorg pegi Hippo Kingdom yang terletak kat sebelah glamping site tu. Macam-macam binatang ada dalam tu selain Juwita si badak! Kat sini AJ ada 1 pengalaman yang manissss sekali sepanjang trip. Kene tanduk dengan rusa! Chehhhh! Hampeh encik rusa, dalam banyak-banyak bende punggung AJ yang ditanduknya. Terus terbahak-bahak saksi-saksi kejadian ketawa!



Usai Hippo Kingdom kami dibawa pula menerokai 6th Miles Tunnel. 1 pengalaman yang mencabar jugak buat kami semua. Sebabnya kitorang perlu merentasi terowong yang dipenuhi dengan air dan penah digunakan oleh Komunis suatu ketika dahulu. Kat dalam terowong tu sangat-sangat gelap kalau tak bawak lampu tau.



Lepas tu kitorg dibawa minum petang di Dulang Tea House, kalau perasan Dulang Tea House ni penh viral tau! Minum kat sini rasa macam ada kat zaman-zaman dulu je, siap ade lesung batu atas meja. Tap lesung tu bukan hiasan semata. Lesung tu digunakan untuk buat roti tumbuk. Sedap baq ang roti tumbuk ni. Cecah pulak dengan gula melaka + kelapa. Perghh! menusuk kalbu seorang AJ yang tak penah makan roti tumbuk.


Usai je minum petang kat Dulang Tea House, kami buat free & easy activity, masa ni kami siap eksplore kawasan sekitar sementara nak tunggu persembahan dan bbq pada sebelah malam. Besar jugak kawasan The Lost World of Tambun ni, ingatkan kecik je. Sempatlah masuk rumah hantu sekejap. Hahahahahaha.

Malam pulak kitorang dihiburkan dengan persembahan Abang Api, AJ tak tau la nama persembahan dia, yang api keluar dari mulut tu la. Okay flaming percussion! Hahahahaha. Dan yang paling best BBQ! Terbaiklah chef dia, makanan semua sedap-sedap. Pastu sagu gula melaka tu paling ramai suka. Lemak!

FLAMING PERCUSSION.jpg

Kalau korang bermalam kat sini kan, korang boleh pegi hotsprings tau. Tapi AJ tak pegilah, tak sempat pulak nak terjun dalam tu. Tapi nanti AJ nak repeat. Sebab tak puas rasanya.

Esoknya pulak, kitorang dibawa bersarapan pagi kat kawasan Petting Zoo. Breakfast konsep open space dalam taman gitu. Dikelilingi hutan, bukit bukau dan biawak! Hahahaha. Taklah tempat makan ni paling dekat kolam biawak tu, bukanlah makan dengan biawak. 


Dan aktiviti terakhir adalah meneroka Tarantula Valley, Petting Zoo, Tiger Valley dan Catopia!!!



Amacam? Best kan? Nanti AJ nak bawak family AJ pulak ke sini. Rasa tak puas lagi nak explore itu ini tau. Kalau korang nak datang sendiri ke The Lost World of Tambun boleh tengok ino kat bawah ni okay.

Alamat : No. 1, Persiaran Lagun Sunway 1,
Sunway City Ipoh, 31150 Ipoh, perak.
Tel : +605- 5428888
Fax : +605- 5428899
Email : lostworldoftambun@sunway.com.my

Waktu operasi Taman Tema :
Isnin - Jumaat : 11 pagi - 6 petang
Sabtu & Ahad : 10 pagi - 6 petang
Cuti Sekolah & Cuti Umum : 10 pagi - 6 petang
Tutup pada setiap Selasa kecuali Cut Sekolah & Cuti Umum

Waktu operasi Lost World Hot Springs waktu malam :
Isnin - Jumaat : 6 petang - 11 malam

Waktu operasi Lost World Crystal Spa
Isnin - Ahad : 12 tengah hari - 11 malam

P/s : Jom ke The Lost World of Tambun!