Blogger templates

Click to Follow...

Saturday, 15 July 2017

Penang Street Art

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Belum habis lagi episod cuti di Pulau Pinang AJ ni. Kalau ke Penang, tak sah rasanya kalau tak ke Penang Street Art yang merupakan salah 1 tarikan yang selalu dikunjungi para pelancong dan orang tempatan hasil idea Lithuanian artist, Ernest Zacharevic . Nak tau tak? AJ pun kali pertama datang sini tau. 😊


Penang Street Art terletak di GeorgeTown sepanjang Jalan Muntri ke Weld Quay. Memang banyak hasil mural yang menarik di sepanjang Penang Street Art, boleh dikatakan mana-mana ceruk ada hasil kerja unik para artis. Memang kalau datang sini, boleh bakar kalori jugak sebab korang kene berjalan dari 1 mural ke 1 mural, 1 lorong ke 1 lorong.

Selain daripada mural, bangunan-bangunan kat sini jugak sangat unik sebab disini setiap bangunan sekitar masih mengekalkan rekabentuk lama. Seronok bila dapat tengok bangunan dulu-dulu. Kat KL mana ada sangat dah, bangunan pencakar langit banyak la!



Selain mural, korang boleh makan ais kepal tau. Banyak stall-stall kecik yang jual ais kepal, harganya pun berpatutan. Yang macam AJ makan tu, RM 2.50 je tau. Siap ade perisa-perisa lagi. Sedap baq ang! Sampai juling mata seorang AJ... Hahahahaha.




Okay meh tengok antara mural yang terdapat di Penang Street Art. Banyak sangat, ada jugak mural yang AJ tak berjaya jumpa sebab masa kami pagi tu dah agak kesuntukan masa sikit. Takpe, nanti kalau AJ ke Penang lagi. AJ nak repeat pusing-pusing sini. Insyaallah bulan Ogos nanti! Hehehheh...















Kalau korang ke Penang, jangan lupa singgah tau.

Nota kecil : Ada antara mural yang dah pudar. Minta-minta pihak yang berwajib touch-up balik la nanti. Sayang jugak kalau tempat yang sentiasa jadi tarikan ni kalau tak di'maintain'

P/s : Tetibe rasa nak bercuti lagi pulak! Hihihihi....



"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

9 comments:

  1. penang mmg cntik street art diaaa. <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnn... Nanti nak repeat, tak puas bergambar aritu..

      Delete
  2. Replies
    1. Bulan 8 akak belikan okay? Hehhheheh...

      Delete
  3. menarik art2 tu sume...bley buat macam2 gaya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah.. Tapi jenuh nak memusing IQ...
      hehhhehehe..

      Delete
  4. Cantik cantik muralnya =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cantik, tapi ade a few yang dah nak hilang warnanya....

      Delete
  5. hehe nxt time mai Penang lagi hello2 la hehe.. btw mural2 ni da pudar.. depa kena pi kaler la
    balik kot kasi terang.. huhu.. bertahun2 da.. bleh topap balik cat..

    ReplyDelete