Blogger templates

Click to Follow...

Monday, 11 December 2017

Traser Sikit Cuti-Cuti Pulau Pangkor 2017!

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

2 minggu lepas AJ duk sakan bercuti dengan kengkawan AJ. Ni kira macam aktiviti tahunan kitorang la. Setiap tahun, paling tidak mesti ada sekali bercuti ramai-ramai. Tahun ni destinasi cuti-cuti kami, Pulau Pangkor. Sapa yang ikut blog AJ mesti perasan dah 2 kali kitorang pilih untuk bercuti kat sini walaupun orang kata Pulau Pangkor ni takde pape.


Pulau Pangkor terletak di Negeri Perak. Kalau dari KL lebih kurang 2 jam perjalanan ke Lumut. Kalau nak kesana sekarang ni, AJ sarankan korang cari laluan alternatif sebab jambatan Simpang 5 ke Batu 5 dari Teluk Intan tu ditutup sementara. Sampai bila tu, AJ kurang pasti.

Hari pertama kitorang kat sana cuaca memang tak cantik. Hujan turun selebat-lebatnya. Sampai ke Jeti Marina hujan dah agak reda sikit, so kami naik bot untuk masuk ke Pulau Pangkor. Kalau nak masuk pulau korang boleh pilih untuk naik dari Jeti Lumut ataupun Marina. Kalau naik dari Marina lebih kurang 10 minit je. Dari jeti Lumut pulak makan masa lebih kurang 30 minit. Tapi kalau kat Marina ni, bayaran tempat letak kereta agak mahal RM15 sehari untuk sebiji kereta. Kami aritu 3 biji kereta pulak, nasib baik ada kawan yang tinggal sekitar situ, so kami parking kat rumah dia je. Hehehehee.


Sampai kat Pulau Pangkor lebih kurang jam 3 petang. Sampai pekan Pangkor, makan tengah hati dulu barulah bertolak ke Coral Beach Resort. Selesai check in, kami bersihkan diri dan keluar  jalan-jalan kat pantai dan cari makan lagi. Lepas makan, kami sempat pegi karaoke tau! Ingatkan Pulau Pangkor takde karaoke, rupanya ada! Tapi tempat karaoke dia ni tersorok sikit, dekat dengan kedai makan kat atas sikit pada Pasir Bogak. AJ nak bagitau exact location pun tak tau camne. Hahahahaha. Kalau korang google mungkin jumpa!

Hari pertama ni memang takde buat pape sangat lagipun cuaca pun tak berapa mengizinkan. Hujan je sampai malam. Kami cuma berdoa semoga hari esok cuaca okay.

Oh ya! Masa kami bercuti tu kan, Pulau Pangkor memang tengah ramai orang sebab ada event PULARA 2017. Kebetulan pulak event tu memang diadakan sekitar kawasan apartment yang kitorang tinggal tu. So agak sesak la kawasan Pasir Bogak tu. Tapi walaupun sesak, sikit pun tak ganggu kami kat sana. Kata omputih " the more the merrier " gittewwww!

Lepas makan malam dan karaoke, kami berehat dalam bilik sementara menanti hati esok. Nak tau apa aktiviti esoknya tu? Tungggguuuuuu!

P/s : Lepas ni entri-entri rentung kulit! Hahahahaa.




Wednesday, 6 December 2017

Eczema Rupanya!!!

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

AJ ni memang ada kulit yang sensitif dari dulu. Tapi sensitif yang mild je la. Dalam 2 bulan yang lepas AJ kena gatal-gatal. Kat tangan dengan peha AJ naik biji-biji. Gatal dia ya tuhannnn, memang gatal gila. Sampai ada 1 tahap AJ garu sampai berdarah barulah rasa lega.

Bila dah dekat sebulan tak baik-baik AJ terus tanya mak, risau jugak kot tetiba kurap ke mende dah 1 hal pulak! Mak tengok dia terus suruh AJ pegi klinik, dia kate bukan kurap ke ape. Dia pun tak pasti yang berbintat tu apa. Masa AJ tunjuk kat mak tu, peha AJ dah macam Lebam sikit. Yelah AJ selalu garu sampai luka kan.

Malam tu lepas dinner dengan Mr.JR dan family AJ, Abah suruh Mr.JR bawakkan pegi klinik. Dia tau, anak dia ni kalau pegi sendiri memang tak pegi punya. Masa AJ pegi tu, doctor yang check tu kata AJ kena alahan dan alergi AJ tu mungkin kat makanan. Doktor suruh AJ stop makan telur ngan seafood. Alamak! tu yang payah tu, AJ ni pantang jumpa! Hahahahaha.

Doktor bagi AJ ubat makan dengan ubat sapu, dan dalam masa sama dia minta AJ monitor apa yang buat AJ alergi. Makanya bermulalah episod cuba ni cuba tu untuk tau apa yang trigger alergi AJ tu. Tapi lepas beberapa minggu, AJ tak nampak pun apa benda yang AJ tak boleh makan, sebab ada certain time memang tak rasa apa. So AJ bedal je la semua macam biasa balik! Hahahaha.

Baru ni lepas balik Pangkor, AJ demam. Dah alang-alang ke klinik tu, AJ tanya pulak doktor yang lain pasal gatal-gatal ni. Bila doktor check bintat-bintat tu, doktor cakap AJ kena eczema. Ohhhhh! Patutlah dah dekat 2 bulan tak baik-baik. Eczema rupanya.


AJ ni tak tau sangatlah pasal eczema, apa yang AJ tau, eczema ni memang kena jaga betul-betul. Kalau tak jaga boleh jadi lagi teruk. Buat masa ni doctor sarankan AJ untuk jaga pemakanan dan banyakkan minum air. Lepas tu AJ kena pakai sabun mandi yang mild dan lembut pada kulit. Bab sabun mandi tu AJ takde masalah. Sekarang ni AJ memang pakai shower cream Cosmoderm. Jenama ni memang sesuai dan rumusan dia memang lembut untuk orang yang berkulit sensitif.

Paling susah tu bila AJ nak kena tengok dan pastikan apa yang trigger eczema AJ je la. Yang ni susah sebab AJ memang kaki makan. So kalau korang ada masalah eczema boleh tak share dengan AJ apa punca eczema korang dan cara korang tangani eczema?

Hailah eczema, dah umur 31 tahun ni pulak tetiba kena. Huhuhhuuh.

P/s : Tengah nak amik mood tulis entri cuti aritu. Sabar ye... 😁😁😁😁😁


Friday, 1 December 2017

Pengenalan kepada Program Kad Prabayar Negaraku Mpay Mastercard

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Program Kad Prabayar Negaraku Mpay MasterCard kini diperkenalkan secara rasminya dengan kerjasama Managepay Systems Berhad (Kumpulan MPay) dan Kelab Sahabat Persaudaraan (KSP) pada hari Selasa yang lepas.


Program ini merupakan salah satu program yang mendapat sokongan penuh daripada Pejabat Perdana Menteri pada September 2017 dan Kumpulan MPay pula diberikan sokongan penuh untuk mengeluarkan Wallet Mpay dan Kad Prabayar bertemakan Negaraku mengikut saranan YAB Perdana Menteri Dato' Seri Najib Tun Razak.

Menurut Pengasas KSP Dr. Mohd Zamri Noordin, program ini akan dilaksanakan secara lebih serius untuk menghubungkan pihak kerajaan, rakyat, badan berdaftar seperti NGO dan Koperasi dalam era digital secara eksklusif. Kerjasama dengan Kumpulan Mpay pula bermanfaat dalam mengetengahkan idea dan kepakaran golongan profesional bagi membentuk program kemasyarakatan yang berkualiti untuk dikongsi oleh seluruh rakyat Malaysia.



Ciri baharu yang diperkenalkan melalui program ini membolehkan rakyat termasuk ahli-ahli NGO dan Koperasi untuk menderma dan membantu antara satu sama lain secara terus dan juga boleh mendidik masyarakat ke arah pengguna yang bijak dan berhemah melalui aplikasi yang disediakan.

Yang lagi menarik, terdapat pelbagai baucer tunai dan diskaun yang ditawarkan untuk pengguna kerana kad ni diwujudkan bagi membantu rakyat berkeperluan untuk mengurangkan beban / perbelanjaan.



Nak tau info lanjut mengenai program Kad Prabayar Negaraku MPay Mastercard yang akan dilancarkan Disember nanti boleh layari : www.kadnegaraku.com

P/s : Dari apa yang AJ dengar, nampak banyak juga manfaat kad ni. Sama-sama kita nantikan...

Wednesday, 29 November 2017

Cosplay Party 3.0 di Klang Parade

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA


AJ ada berita baik untuk dikongsikan buat peminat Cosplay. 3 Disember 2017 nanti Cosplay Party 3.0 akan diadakan di Main Court, Klang Parade. So Cosplayer, apa lagi? Inilah masanya korang pakai costume menarik dan tunjukkan bakat terpendam korang.


Cosplay Party pada kali ni merupakan kali ketiga diadakan oleh Klang Parade bertujuan untuk menarik minat pengunjung serta orang awam dan menghargai peminat Cosplay. Di sini mereka berpeluang menunjukkan kreativiti dan bakat tak kira tarian, nyanyian, lakonan dan sebagainya.

Kalau nak tau kan, AJ memang salute gila dengan peminat Cosplay, bagi AJ mereka ni berani. Yelah tampil dengan berpakaian watak anime di khalayak ramai bukan semua orang boleh. Lagi 1 mereka ni kreatif dari segi pemakaian, make-up dan juga aksesori tambahan. Ada yang dibuat sendiri tau!



Masa Cosplay Party ni nanti, para peserta akan diadili oleh 3 orang juri iaitu Reina Cheng, Micho The dan Venus Lim 1 nama yang tak asing lagi dalam Cosplay.


Jom berkenalan sikit dengan para juri melalui soal jawab dengan mereka

"Sejak bila mula berjinak dengan dunia Cosplay dan mengapa memilih untuk berada dalam dunia Cosplay  dalam jangkamasa yang agak lama?"

Micho Teh :

Mula mengenali Cosplay ketika menghadiri acara AGC (Anime, Comic, Games) pada tahun 2009 dan penyertaan pertama pada tahun 2010 di acara Comic Fiesta. Memilih untuk kekal dengan Cosplay kerana menganggap ianya sebagai 1 seni. Malahan beliau berasa gembira bila karakter yang dibawa dikenali oleh peminat Cosplay.



Venus Lim :

Bermula pada tahun 2009. Minat terhadap dunia Cosplay jadi semakin mendalam bila dapat ramai rakan-rakan yang mempunyai minat sama dalam komuniti Cosplay. Kepelbagaian dalam karakter baru menjadikan hobi ini sesuatu yang menyeronokkan.

Reina Cheng :

Bermula pada Jun 2010. Dunia Cosplay selalu ada sesuatu yang baru untuk dilihat, dipelajari dan sebagainya membuatkan dunia Cosplay tidak pernah membosankan.

Karakter pertama yang dibawa dalam dunia Cosplay dan mengapa?

Micho Teh :
Pisca daripada Dragon Quest Monstee-Joker2. Lebih berminat dengan watak lain, tapi disebabkan masih baru saya memilih watak yang disukai kerana tak mahu watak anime yang lebih diminati tu kalah. Untuk kali pertama, saya rasa sangat teruk kerana tidak mempunyai pemgalaman dari segi mekap, props dab sebagainya sehinggakan tiada sesiapa pun yang mengambil gambar saya.

Venus Lim :
Yuuko Ichihara (with Dimension) daripada XXCHolic kerana menyukai wataknya yang cerdas dan juga kepelbagaian almari pakaiannya. Mempunyai kuasa yang luar biasa dan sangat mengagumkan. Semasa pertama kali menyertai Cosplay saya tak tahu apa yang ingin saya gayakan, kerana kekurangan sumber. Semuanya dilakukan dengan tangan kecuali rambut palsu. Tapi pengalaman yang sangat berharga kerana ramai yang mengenali karakter yang dibawa.

Reina Cheng :
Megurine Luka (Magnet Version). Dibuat oleh seorang rakan. Disebabkan pertama kali menyertai cosplay kami memilih watak ni kerana kami mennyukai lagunya! Percubaan pertama di Nilai, kami meminta bantuan dari senior dalam bidang Cosplay dari swgi mekap dan pengayaan rambut palsu.

Haaaa. Banyak kan pengalaman mereka? Tak mustahil la bila mereka dipilih menjadi juri kan.

Pertandingan Cosplay ini terbuka kepada semua tak kira apa sahaja bangsa ataupun usia. Bagi mereka yang berumur  18 tahun kebawah, mereka mestilah mendapat persetujuan dan pengesahan daripada penjaga.

Cosplayer berpeluang membawa pelbagai hadiah menarik semasa Cosplay Party 3.0 antaranya :

✤ Pemenang Utama : RM 2000
✤ Tempat Kedua : RM 1000
✤ Tempat Ketiga : RM 500
(Hadiah merupakan 50% wang tunai dan 50% barangan tajaan)

✤ Saguhati : RM 100 bagi 3 orang pemenang

Apa tunggu lagi? Daftar sekarang di : https://goo.gl/forms/yDGKinWLVdwaKpII2

Maklumat lanjut mengenai Cosplay Party 3.0 Klang Parade : https://www.facebook.com/events/1979792088930131/

Bagi korang yang nak tau apa itu Cosplay dan keunikkannya, apa kata jom ramai-ramai ke Main Court, Klang Parade pada Ahad, 3 Disember 2017. Pertandingan bermula dari jam 1 tengah hati sehingga ke 5 petang. Jangan lupa tau!

P/s : AJ tak berani macam Cosplayers ni, warna rambut je berani. Hehehehehe.

Monday, 20 November 2017

Tanah Aina Fahad, Best Gile!

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Tanah Aina Fahad, first time AJ jejakkan kaki kat sini. Sebelum datang lagi AJ dah excited sebenarnya. Yelah, alam semulajadi, hutan, sungai dah memang jiwa AJ. AJ memang sukakan tempat-tempat macam ni okay.

Tanah Aina Fahad ni terletak kat Raub, Pahang. Nak kesana cuma memakan masa lebih kurang 2 jam dari KL. Aritu AJ pegi dengan 7 orang lagi geng Kelab Blogger Ben Ashaari. Nak ke sana taklah susah mana, korang cuma perlu menghala ke Ulu Dong dan ikut arah Lata Jarum. Kat sepanjang laluan tu nanti akan ada signboard Tanah Aina Fahad, so ikut je la. Nanti korang akan jumpa signboard besar depan Tanah Aina Fahad tu.


Masa mula-mula masuk kan, AJ dapat rasa tenang sangat kat sini. Jauh dari kesesakan bandar dan sikit pun tak fikir pasal keje. Hahahaha. Best sangat. Kemudahan yang ada di sini pun cukup selesa dan terjaga rapi. Kalau nak buat private function pun sesuai kat sini.


Sepanjang 2 hari ni, kami sempatlah buat beberapa aktiviti. Yang paling mencabar semua orang ialah jungle trekking. Trek dia pada AJ takdelah susah mana, tapi kalau takde stamina pancit jugaklah sebab korang kene turun naik bukit! Dekat trek tu nanti, bukan korang je yang akan ikut trekking tau. Ada bende lain yang akan join korang iaitu PACAT! Hahahahhaah. Sapa yang geli dengan pacat tu memang cuak jugaklah. Masa kami trekking tu tak banyak sangat sebab cuaca elok. Kalau hujan lagi banyak pacat kat situ tau.






AJ kene gigit sekor pacat je. Terima kasihlah kepada Magic Body Lotion dari Cosmoderm! Kalau takde ni, maunya lagi banyak kene gigit pacat.



Lepas hampir 2 jam trekking, kami mandi sungai pulak. Sungai kat sini tak tercemar, airnya bersih je. AJ ni jenis kulit sensitif, kalau mandi sungai yang tak bersih kulit AJ akan naik gatal-gatal. Kat sini, sikit gatal pun takde. Hihihihih. Terima kasih En. Shiva dan staff Tanah Aina yang lain mengiringi kami sepanjang aktiviti.





Kalau korang tak gemar mandi sungai sangat, boleh mandi kolam jugak! Air kolam kat sini pun bersih sebab sumber air ni datang dari sungai dan sentiasa mengalir. Sesuai untuk mereka yang datang dengan anak-anak. Tapi jangan kata anak, yang dah besar panjang ni pun boleh join sekaki.



Malam pula korang boleh create aktiviti sesama sendiri. Macam kitorang buat mini games depan unggun api. Kami dibahagikan kepada 2 kumpulan dan setiap kumpulan kene hantar sorang wakil untuk bagi clue untuk meneka tajuk filem la, binatang la dan macam-macam lagi yang diberikan oleh pihak lawan. Masa ni tak fikir dah nak tengok telefon ke mende ke. Hilang status dewasa masing-masing. Hahahahahha. Macam bebudak dah semua!





Dari segi kemudahan pulak kat sini memang sangat selesa, lebih privasi dan terjaga rapi. Terdapat beberapa jenis tent yang boleh korang pilih ikut bajet dan kesesuaian. Konsep kat Tanah Aina Fahad ni ialah Glamping Resort. Camping cara moden gitu. Memang best!

King Tent


Yang ni sesuai untuk pasangan yang sukakan outdoor. Destinasi honeymoon yang dekat dengan alam semulajadi dan juga lebih privasi. Bunyi sungai yang mengalir, unggas buat honeymoon korang tu lebih romantik dan rare la. Hihihi.

Queen Tent




Boleh memuatkan 2 ke 3 orang. Ada 1 katil bersaiz queen dan 1 katil single.

Single Tent




Boleh memuatkan 4-5 orang. Yang ni merupakan tent yang kitorang tidur. Selesa sangat dalam tu, nyamuk pun takde. Dalam tu ada 4 katil single.

Terrace Room (Dorm Durian)





Kalau korang datang ramai-ramai kat sini juga ada menyediakan dorm yang boleh memuatkan sehingga 10 orang. Yang dorm ni special sikit sebab dia ada bilik air sekali kat dalam bilik

Terrace Room (Ciku, Amra, Belimbing)




Boleh memuatkan 2-3 orang. Kalau korang taknak duduk dalam glamping tent dan nak yang sedikit eksklusif, korang boleh pilih untuk tinggal di 3 terrace room ni. Didalamnya dimuatkan 1 katil queen dan boleh tambah 1 lagi katil.

Kalau nak tau harga setiap tent dan bilik yang terdapat disini, korang boleh rujuk Website Tanah Aina Fahad

Kalau korang pilih untuk bermalam di tent-tent, tandas terletak di luar khemah. Bab ni korang tak payah risau, tandas dia banyak dan juga bersih. Terasa macam tandas hotel, lengkap dengan shower, krim mandian, syampu dan perapi rambut. 3 bende ni kaau korang tak bawak pun takde masalah!



Kemudahan lain yang terdapat kat sini ialah :

Dewan




Kalau nak buat private function, gathering ataupun team building, Tanah Aina Fahad ada menyediakan dewan yang boleh memuatkan 100 orang dalam 1 masa lengkap dengan pentas dan juga peralatan audio.

Ruang makan

Ruang makan di Tanah Aina Fahad pun sangat selesa. Bab makan jangan risau sebab kat sini menyediakan 4 kali buffet. Kualiti dan rasa makanan memang dijaga kat sini. Ahamdulillah semuanya sedap-sedap dari makan pagi sehinggalah ke makan malam.






Amacam? Best tak tengok gambar-gambar AJ kat Tanah Aina Fahad? Nak lagi best apa kata korang sendiri berkunjung ke sini. Gerenti puas hati! Terasa separuh jiwa AJ tertinggal kat Tanah Aina Fahad. Dia punya best macam dah taknak balik KL kau!

Nak tau lebih lanjut mengenai Tanah Aina? Layari : http://www.tanahaina.com/resort/
Tanah Aina ni ada beberapa lagi resort lain tau! Lepas ni AJ nak plan beraktiviti kat Tanah Aina yang lain pula.




P/s : Nature, memang jiwa AJ!