Click to Follow...

Friday, 30 September 2016

Cara Elak Instagram (IG) Di"hacked"


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Pagi ni AJ tetiba dapat mesej dari Instagram (IG), hantar security code....
Ehhhh???? Nampaknya ada yang cuba hacked IG AJ pagi ni....
Sapa punya keje ni???!
Nasib AJ ada on two-factor authentication....



Sekarang AJ nak bagitau korang cara elak Instagram (IG) di"hacked"
Senang je, pejam mata pun boleh buat....

Step 1
Pegi kat profile instagram korang dan pegi kat setting..
Nampak tak dot 3 kat atas sebelah kanan tu?
Klik situ...



Step 2
Cari two factor authentication



Step 3
On kan notification tu....



Nanti pihak IG akan hantar 6 digit code kat phone korang...
Make sure korang dah update private information macam no telefon siap-siap tau...
Kalau belum pegi kat button edit my profile dan tengok bawah sekali...

 DONE

So lepas ni kalau ada orang try nak login IG korang pakai device lain ke, korang akan dapat notification thru phone....

Selamat mencuba...

P/s : IG tak famous pun orang nak hacked...
Hurmmm...



"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

Thursday, 29 September 2016

Tempat Menarik di Sekitar Sungai Lembing

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Last week AJ berkesempatan berkunjung lagi ke Sungai Lembing, ini merupakan kali kedua AJ ke Sungai Lembing tahun 2016 ni...
Untuk fun trip kali ni, AJ nak ucapkan terima kasih kepada Xcape Resort atas kesudian menjemput AJ dan 15 orang lagi geng #KelabBloggerBenAshaari..
 Memang haru biru jadinya bila kami serang Sungai Lembing....

Kami bertolak lebih kurang pukul 10.30 malam dengan menaiki 4 buah kereta dan sebuah motosikal...
AJ dan Mr. JR naik motor je... =D
Hampir 2.30 pagi kami sampai ke Balok Perdana untuk bermalam dan berehat sebelum meneruskan perjalanan ke Sungai Lembing....

KembaraKBBA9 - 4 buah kereta dan sebuah motosikal

Pagi Sabtu kami berkumpul di pekan Sungai Lembing... Selepas sarapan pagi kami dibawa oleh Cik Fied dari Xcape Resort untuk sesi tour sekitar Sungai Lembing....
Sebenarnya ramai yang tak tau, terdapat banyak tempat menarik di sekitar Sungai Lembing....
Ianya bukan hanya sebuah pekan lama yang tak punya apa-apa....



Sungai Lembing, mungkin ada yang belum penah dengar nama tempat ni..
Ianya terletak lebih kurang 60km dari Bandar Kuantan dan memakan masa 3 jam perjalanan dari Kuala Lumpur...

"Tempat Menarik di Sekitar Sungai Lembing"

Untuk lawatan pertama, kami dibawa masuk ke Muzium Sungai Lembing...
Bangunan yang terletak di atas bukit sebelah timur menghala ke Sungai Kenau ini merupakan banglo lama yang dahulunya merupakan kediaman pengurus-pengurus besar Syarikat lombong bijih timah di Sungai Lembing...

Credit pic : Afiq
Semasa Perang Dunia Kedua, bangunan ini digunakan sebagai markas tentera Jepun sehingga 1945. Setelah pengunduran tentera Jepun, bangunan ini diambil alih semula oleh PCCL untuk meneruskan aktiviti-aktiviti perlombongan sehinggalah kejatuhan harga timah pada tahun 1986.

Dalam muzium ni terdapat sejarah dari awal kewujudan Sungai Lembing...
Bangunan 2 tingkat ini turut dipamerkan segala artifak tinggalan perusahaan perlombongan bijih timah bawah tanah seperti alat pengerudi, pakaian dan topi keselamatan pelombong, rel dan gerabak keretapi, perabot dan peralatan yang digunakan pada masa itu....

Kedua kami dibawa ke Tin Mines Sungai Lembing iaitu sebuah lombong bijih timah yang terbesar di negeri Pahang.... Juga dikenali sebagai El-Dorado di sebelah Timur dan mula beroperasi sekitar tahun 1886...
Lombong bijih timah ini digali secara manual oleh penduduk tempatan tanpa menggunakan bahan letupan...
Mempunyai beberapa tingkat tetapi hanya 1 tingkat sahaja dibuka kepada pengunjung atas faktor keselamatan....

Credit pic : Afiq


Sebelum masuk ke dalam Tin Mines, korang dapat merasa menaiki lokomotif "the minecraft" sejauh 80 meter ke dalam lombong kemudian berjalan kaki selama 30 minit ke 1 jam untuk explore...
Keadaan dalam lombong ni agak suram dan basah so dalam tu agak licin, AJ sendiri pun hampir tergelincir....
Ketinggian terowong pula antara 12 kaki ke 200 kaki...
 Di dalam Tin Mines korang akan rasa sejuk je disebabkan lombong tersebut terletak di bawah hutan hujan tropika...
Disini korang dapat menyaksikan era kegemilangan perlombongan di Sungai Lembing....
 Terdapat beberapa replika pekerja lombong dan juga segala peralatan yang digunakan oleh mereka membuatkan korang sendiri terasa macam salah seorang pelombong kat situ....


Seterusnya kami dibawa ke Jambatan Gantung Kolong Pahat yang berusia lebih 100 tahun...
Jambatan ini merupakan laluan yang menghubungkan penduduk kampung...


AJ rasa ketinggian jambatan ni adalah dalam 200 meter kot...
So kalau sesiapa yang gayat tu, goyah jugaklah nak berjalan atas tu...
Nak pulak kalau ade ramai yang tengah lalu atas tu, memang bergoyang-goyanglah...

Credit pic : Afiq

Di hujung jambatan sepanjang lebih kurang 150 meter ini terletaknya kilang mee dan biskut kelapa yang terkenal di Sungai Lembing...
Kat sini kami sempat merasa hasil biskut yang dikilangkan...
Semuanya homemade tau... Memang sedap!
Bukan setakat biskut je, ubat-ubatan tradisional serta tau foo fah dan jelly serai pun ada dijual....


Busy Mr. JR tengok biskut..
Habis je lawatan kami dibawa menaiki kenderaan pacuan empat roda, 4x4 untuk masuk ke dalam Xcape Resort untuk check in dan aktiviti seterusnya....

Nak tau apa yang kami buat kat sini???
Tungguuuu.... =D

Lagi tempat menarik di sekitar Sungai Lembing

Selain tu ada lagi tempat menarik sekitar Sungai Lembing seperti Bukit Panorama iaitu sebuah bukit yang membolehkan korang melihat sekitar kawasan Sungai Lembing...
Kalau nak panjat bukit ni korang kene pegi seawal pagi...
Dapatlah tengok matahari terbit dan keindahan seluruh Sungai Lembing dari view yang sangat cantik...
Tapi untuk trip kali ni kami tak pegi Bukit Panorama.. Tapi kalau nak tau macam mana pemandangan Bukit Panorama korang boleh rujuk entri AJ yang ni....

"Day 3 | Trip ke Sg Lembing"


Dan juga Sungai Lembing ada Rainbow Waterfall...
Nak tau cantik tak cantik kenalah tunggu entri AJ okay.... =D


Best kan???

P/s : Tak puas berjalan kat Sungai Lembing walaupun situ tak semeriah Kuala Lumpur!



"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

Monday, 26 September 2016

Teaser : Kembali Lagi ke Sungai Lembing! Terima Kasih Xcape Resort...


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

I'm back Sungai Lembing!
Hujung minggu baru ni, AJ kembali lagi ke Sungai Lembing...
Kali ni AJ pegi dengan geng #KelabBloggerBenAshaari...
Terima kasih kepada Xcape Resort kerana sudi menjemput AJ menjadi salah seorang tetamu kat sana....
AJ memang happy sangat dapat kembali kat Sungai Lembing ni tau..
Baru 2 bulan lepas AJ cakap dengan kawan, AJ rindu nak pegi Sungai Lembing lagi...
Tup tup dapat peluang pegi... Alhamdulillah....

"Teaser : Kembali ke Sungai Lembing!
Terima Kasih Xcape Resort"


Kami semua bertolak dari KL pada Jumaat malam...
Sepatutnya bertolak pukul 8 malam, tapi atas sebab-sebab tertentu terpaksalah kami bertolak pukul 10 lebih....
Lebih kurang jam 2.30 pagi kami sampai kat homestay kat Balok Perdana...
Cantik juga homestay dia... Selesa pun selesa...

Terima Kasih Xcape Resort!

Pagi Sabtu, barulah kami bertolak ke Sungai Lembing, breakfast dan melawat kawasan sekitar seperti Muzium, Jambatan Gantung Kolong Pahat dan kedai biskut kelapa berdekatan jambatan tu....
Selepas tu kami dibawa menaiki kenderaan pacuan 4 roda 4x4 ke Xcape Resort...
Kat situ memang best... Line pun takde, so semua orang banyak luangkan masa together-gather...
Konsep dia "talk to each other" gitewww....

Keriangan terpancar

Banyak aktiviti yang kami buat....
Seronok gila... Takde nak fikir pasal dunia luar....
Aktiviti darat, aktivti air semua ada...
Kalau nak tau apa aktiviti kami? Tunggu next entry AJ okay....

Kelab Blogger Ben Ashaari In the House!

P/s : Saja bagi teaser dulu, barulah teruja kan...
Heheheheheh......



"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

Thursday, 22 September 2016

Volkswagen Kuning | Cerita Seram Turun Temurun


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Sejak sekian lama Volkswagen Kuning diketahui sebagai cerita seram turun temurun...
Kisah kereta berwarna kuning yang sering mengganggu dan menghantui pengguna lebuhraya Karak bukanlah kisah asing pada semua orang....
AJ juga penah mendengar kisah ini dari mulut ke mulut.....
Sejauh mana kebenarannya???


20 September 2016, AJ dan Mr JR berpeluang menjadi salah seorang yang pertama menonton filem ke 115 terbitan MIG...
Filem ini dikatakan inspirasi dari kisah benar..
Ya, misteri Volkswagen kuning merupakan kisah benar dan bukan mitos semata-mata...
Melalui filem ini, Shadan Hashim selaku pengarah berkata filem ini diolah dripada kisah benar dan cerita yang ditambah bagi mencantikkan lagi jalan cerita namun tidak mencacatkan kisah sebenar...

Filem Volkswagen kuning ini menampilkan Pelakon Filem Lelaki Terbaik - FFM28, Pekin Ibrahim (Fuad) dan Atikah Suhaime (Sarah) sebagai pelakon utama filem....
Dan turut dibantu oleh barisan pelakin seperti Amai Kamaruddin, Fatin Afeefa, Shahronizam, Azman Hasan dan Mak Jah..
Turut menampilkan Aida Othman, Hanif Safuan dan Dayang Areeda...

Barisan pelakon Volkswagen Kuning

Sinopsis Volkswagen Kuning

MENGISAHKAN sepasang kekasih yang telah bertunang, Fuad dan Sarah, yang dalam perjalanan untuk pulang ke kampung Fuad. Mereka mengalami gangguan apabila tersesat selepas senja semasa mencari kedai makan. Gangguan itu menyebabkan mereka mengalami kemalangan dan Sarah mula berubah. Semuanya gara-gara Volkswagen kuning!
Fuad ditahan di wad, manakala Sarah langsung tidak mengalami kecederaan. Raudhah, kakak Sarah datang untuk menjemput Sarah pulang ke bandar, sementara menunggu Fuad pulih dari
kecederaan. Tanpa diduga, Sarah membawa pulang ‘sesuatu’ bersamanya.

Review AJ mengenai filem Volkswagen Kuning

Bagi AJ, filem Volkswagen Kuning ini sangat ringan, santai dan mudah difahami...
Menyelitkan sedikit elemen percintaan antara Fuad dan Sarah serta konflik terjadinya kisah misteri...
Semua perkara yang terjadi terhadap Sarah sebenarnya bersangkut paut antara satu sama lain...
Kalau korang nak tau apa kaitan mereka dengan kisah ini, korang kene tonton sendiri filem ini di pawagam...
Selain itu, plot penceritaan dalam Volkswagen Kuning ada yang tidak diolah lebih lanjut membuatkan beberapa scene kelihatan agak tergantung... Namun ianya langsung tidak merosakkan cerita yang ingin disampaikan...
Watak Pak Ayob yang dilakonkan oleh Azman Hasan juga banyak memainkan peranan dalam cerita ini...
Begitu juga dengan watak-watak lain...
Apa yang AJ boleh katakan tak rugi kalau korang nak menonton filem ini kerana jalan ceritanya tidak mengarut dan masih relevan...
Penonton juga tidak dibiarkan tertanya-tanya seperti filem-filem seram lain....
Cuma AJ rasa cerita ni perlu lebih suspen dan lebih fokus kepada kisah Volkswagen Kuning itu sendiri....

Apakah sebenarnya yang dibawa pulang oleh Sarah dan mengapa "bende" itu mengikut Sarah hanya akan terungkai bila dah tonton nanti.....

So apa kata 22 September 2016 ni korang serbu pawagam yang berhampiran untuk menonton filem Volkswagen Kuning...

Kat sini juga AJ nak ucapkan tahniah pada blogger Iena Eliena yang berjaya membawa pulang sebuah OppoF1s semasa malam preview untuk contest yang dianjurkan untuk blogger sepanjang minggu lepas... Tulis kisah seram je dapat hadiah tau.....
Tahniah Iena, jangan lupa kongsi hadiah tau! Hahahhaha...



Jom tengok suasana sekitar malam Preview Filem Volkswagen Kuning!















P/s : Seram jugak kalau diingatkan pasal cerita seram turun temurun ni...
Nak pulak Jumaat ni AJ akan lalu Karak!



"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

Tuesday, 20 September 2016

Cuti Dah Tamat!

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Image result for cuti habis

Makanya dengan ini tamatlah sudah segala cuti.... Diulang CUTI DAH TAMAT!
Sepanjang beberapa minggu kebelakangan ni, silih berganti cuti.....
Awal September AJ bercuti kat Songkhla.....
Lepas tu masuk keje 3 hari, cuti Raya Haji pulak...
Masuk keje lagi 3 hari, sambung pulak cuti Hari Malaysia.....
Ewahh... Macam pas baton pulak kan?

So bila dah bercuti panjang, mood menghupdate pun agak slow...
Tambahan pulak last week AJ balik kampung, lagilah sendu je nak update....

Now, i'm back on track....
Banyak nak story dan banyak nak kene improved dekat blog AJ ni....
Kalau ada masa lebih, AJ plan nak ubah sikit rupa blog ni...
Lama sangat AJ tak bersihkan rumah ni.....
AJ cuma sempat tukar header je....
IHeader tu pun jadi lepas AJ try & error Photoshop...
Tapi masih dalam proses pembelajaran lagi....

So sekarang ni pulak AJ tengah menghitung hari untuk cuti yang seterusnya..
Ade cuti Awal Muharam dan cuti Deepavali...
Kalau nak tau kan, annual leave AJ dah selamat habis dah dari bulan Julai lepas...
Hahahahahha.. Pasrah je la.....

Okaylah, saja nak lembut-lembutkan jari menaip...
Jumpa lagi dalam entri seterusnya... =D

P/s : Bulan depan kene amik unpaid leave lagi...


 

"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

Thursday, 15 September 2016

Canadian Rehabilitation Center Sdn Bhd | Pakar Penilaian Kesihatan dan Khidmat Rawatan


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Pernah dengar mengenai Canadian Rehabilitation Center Sdn Bhd?
Ianya merupakan pakar penilaian kesihatan dan khidmat rawatan yang berpangkalan di Kanada.
Matlamatnya adalah untuk membantu para pelanggan atau pesakit yang mengalami masalah bukan sahaja fizikal, malahan emosi...

Sebenar ramai yang tak sedar masalah kesihatan bukan hanya bertumpu kepada fizikal, tapi emosi juga....
Sehubungan itu pusat ini diwujudkan bagi membantu mereka yang memerlukan rawatan untuk masalah mereka dengan lebih terperinci...


Terdapat beberapa khidmat yang disediakan di Canadian Rehabilitation Center ini antaranya ialah fisioterapi, kesihatan mental (bio-psikososial), program pendidikan profesional, pengurusan berat badan dan juga perkhidmatan geriatrik di bawah seliaan mereka yang berkepakaran...

Di sini mereka mempunyai misi dalam menyediakan khidmat rawatan yang mampu milik untuk semua golongan...
Mereka mahukan semua golongan mendapat rawatan yang sewajarnya tanpa perlu memikirkan kos yang membebankan dalam suasana yang selesa, klinik yang lebih moden dan proffesional....

Di Canadian Rehabilitation Center para pelanggan akan dirawat dengan pelbagai mesin perubatan yang canggih di bawah seliaan pekerja yang pakar dan berkemahiran...

 Tenaga pakar di Canadian Rehabilitation Center

Antara rawatan yang terdapat di sini ialah :

MENTAL HEALTH SERVICES
Comprehensive Mental Health Assessment
Psychometric Assessments
Specialized & Individualized Interventions
Individual/Group/Couple/Family Counselling Sessions
Neuro/BioFeedback Treatments


PHYSIOTHERAPY SERVICES
Electrotherapy
Exercise Therapy
Rehabilitation Program
Gait Training
Posture Correction
Physical hands-on technique
Physical health education
In-home based physio program
Obesity & Weight Management Services



SPECIALIZED HEALTH ASSESSMENTS
Neurological Assessment
Orthopedic Assessment
Nutrition Assessment
Gait & Posture Analysis


NURSING CARE SERVICES
In-Home Assessments (Home & Self-care Needs)
Practical Nursing Interventions
Geriatric Care
In-Home Physiotherapy


COMMUNITY SERVICES / AFFILIATIONS
Health Education
Symptom Awareness 
Programs for Refugees & Asylum Seekers
Pilot Research Projects (Diabetic Neuropathy / Ulcer Healing), etc.
Medical Camps
Collaborative research projects with hospitals and universities


Harga yang ditawarkan bagi setiap rawatan ialah serendah RM80 - RM150 per sesi  bagi fisioterapi dan RM150 keatas bagi khidmat kesihatan mental (bio-psikososial)...
Mereka juga menyediakan pelbagai pakej untuk para pelanggan...

Bagi mengetahui lebih lanjut mengenai Canadian Rehabilitation Center hubungi :

Website :

Alamat :
Canadian Rehabilitation
1-12(B), First Floor, Plaza Riverwalk, Rivercity
Off Jalan Selvadurai, 3rd Mile, Jalan Sultan Azlan Shah
51200, Kuala Lumpur

No. Tel :
03-4051 3494

Waktu rawatan :
8am - 8pm (Isnin-Jumaat)
8am - 5pm (Sabtu)
*Ahad hanya dengan temujanji sahaja

AJ harap perkongsian AJ kali ni dapat memberikan sedikit manfaat dan info buat kalian....
Dan rasanya belum terlewat untuk AJ ucapkan Selamat Ulangtahun Yang Pertama buat Canadian Rehabilitation Center!



"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"