Blogger templates

Click to Follow...

Friday, 28 October 2016

4 Hari 3 Malam di The LifeCo Phuket


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Hari pertama AJ tiba di The LifeCo Phuket, AJ memang terpegun sangat..
Walaupun tempatnya teretak jauh dari bandar AJ dah tak kisah....
Walhal sebelum sampai bukan main plan nak jalan-jalan kat Patong bagai...
Sampai sana lenyap terus... =D



Setibanya di sana kami diberikan short brief oleh staff The LifeCo...
Kami diminta mengisi borang maklumat mengenai diri dan tahap kesihatan supaya mereka boleh kenalpasti program mana yang bersesuaian dengan cara hidup kita....
Sambil-sambil tu kami dihidangkan dengan welcome drink...


Lepas check in, kami dihidangkan dengan makan tengah hari, disini bermulalah episod detox kami...
Untuk hari pertama, kami menjalani Green Salad Detox Program dimana makanan utama ialah sayur-sayuran segar yang diadun dengan homemade sauce....


Selepas itu kami dibawa melawat sekitar kawasan The LifeCo...
Terdapat banyak fasiliti disana yang boleh pengunjung gunakan seperti outdoor pool, gym, spa, massage center, klinik dan sebagainya...
Pemandangan kat situ memang damai...


Selesai tour, kami berehat sebentar di dalam bilik... Bersihkan diri dan sebagainya....
Bilik dia pun boleh tahan selesa...




Selepas tour pada sebelah petang kami dihidangkan dengan makan malam...
Kat sini makan malam dihidangkan sekitar jam 6 petang ke 7 malam....
Lepas pada tu, memang takde apa-apa makanan yang akan dhidangkan....
Sebelah malam, aktiviti free and easy... Normally semua akan berehat santai sambil chit chat je... =D

Pada hari kedua kami keluar seawal jam 8 pagi...
Setiap pagi sepanjang di The LifeCo Phuket, kami akan dibawa berjalan di sekitar pantai berdekatan untuk sesi morning walk selama lebih kurang 30 ke 45 minit...
Sesi ini sangat penting dan bagus untuk permulaan hari....
Pagi tu kami dibawa ke Nai Thon Beach...
Pemandangan dia memang superb ditambah dengan tiupan angin dan deruan ombak...



Untuk hari kedua kami dihidangkan dengan jus hijau yang mengandungi saderi, timun, bayam sepanjang hari untuk Green Juice Detox Program...
Tapi surprise gila bila tak rasa lapar pun bila minum green juice je...


Arini aktiviti yang sempat AJ buat adalah massage... AJ pilih sport massage...
Sempatlah AJ interview orang yang urut AJ tu, dia dah 14 tahun pengalaman dalam bidang ni tau...
Patutlah power urutan dia.... Hilang sakit badan AJ.... =D


Lepas massage AJ join kelas yoga bersama Ms Anna...
Masa ni AJ sorang je yang join since orang lain ada agenda tersendiri....
Enjoy sangat bila beryoga... Ini pengalaman pertama AJ yoga tau....
Baru tau " yoga is not about flexibility " ....
Habis yoga, masa untuk terjun kolam... Kat sini korang boleh gunakan setiap fasiliti ikut masa korang...
Tak kira lah waktu pagi, petang atau sebelah malam sekalipun...
Spa juga disediakan... AJ sempat masuk sauna room selama 15 minit.... Terbakar lemak! =D




Hari ketiga, kami morning walk di Nai Yang Beach pula....
Selepas tu kami dihidangkan sarapan vegan food, namanya saf-raw....
Saf-raw ni bahan utama dia kekacang macam tu la...



Habis makan kami terus ke kelas yoga... Kalau berada disini, korang dinasihatkan mengikuti program yang disediakan...
Kelas yoga selalunya 2 kali sehari... =D
So boleh pilih nak masuk dua-dua kelas ataupun salah satu....

Selepas kelas yoga, AJ masuk ke bangunan klinik untuk menggunakan Angel of Water..
Angel of Water ini bertujuan untuk mencuci toksin di dalam usus kita...
Prosedur ni kita kene buat sendiri.. Staff The LifeCo akan bagi penerangan cara untuk menggunakan mesin Angel of Water....
Kita kena gunakan tiub khas untuk memasukkan air ke dalam usus...
Kemudian urut perlahan sekitar abdomen semasa proses mencuci usus ni dan lakukan berulang kali..
Untuk kali pertama, kami kene menghabiskan 4 liter air....



Selepas lunch, kami perlu menjalani proses mineral drip..
Mineral drip bertujuan untuk menggantikan mineral yang kurang diambil sepanjang detox....
Barulah seimbang segala nutrition dalam badan....



Saf-raw snack pula dihidangkan pada waktu minum petang....
Snack ni memang sedap... Bentuknya macam chocolate ball, tapi menggunakan kurma dan juga kekacang...



 Aktiviti seterusnya adalah mandala painting!
Semasa mandala painting ni kan, kita sebenarnya macam sesi meluahkan apa yang dalam diri kita kepada sehelai kertas...
Ms Renata akan menganalisa lukisan kita...
Macam AJ digambarkan sebagai seorang yang selalu happy.... =D
 Kalau nak tau, AJ la orang yang paling lambat sekali habiskan mandala painting AJ.... Sampai ke malam...


Hari keempat iaitu hari terakhir di The LifeCo Phuket, macam biasa kami dihidangkan dengan minuman pagi...
Cayenne Lemonade... Fuhhh,... Pedih tekak! Hahahhaha..
Minuman ni berfungsi untuk mencuci perut kita... Ramuan utama, serbuk cili dan lemonade la...
Yang ni memang agak  mencabar jugaklah AJ nak habiskan....
Seterusnya morning walk yang terakhir di Nai Yang Beach, berdekatan airport...
Balik dari morning walk kami dihidangkan dengan chia pudding yang mengandungi buah-buahan segar, chia seed dan juga santan...



Rasa dia macam bubur sagu... =D
Kami kemudiannya bersiap dan ditunjukkan demo live blood analysis... Melalui proses ini, segala cara hidup dan pengambilan makanan kita mereka boleh tau...
Macam AJ kan... Sosial luar dan dalam.... Nampak je kecik tapi banyak toksin...
So AJ disarankan oleh Gonca,  program manager kami sepanjang kat sana untuk meneruskan proses detox beberapa hari lagi untuk mengurangkan toksin.... =D


Kemudian, kami dihidangkan dengan makanan tengah hari iaitu vegan sushi...
Sushi ni memang special sikit sebab ianya diperbuat daripada sayur-sayuran dan kekacang sahaja....


Sebelum balik, kami sempat bergambar dengan staff The LifeCo Phuket dan dianugerahkan dengan sijil tanda kami penah menghadiri program detox di sana...
Seronoknya 4 hari 3 malam tu.. AJ rasa tenang je....
Badan pun lebih segar dan sihat.. Alhamdulillah....



Terima kasih The LifeCo Phuket atas pengalaman yang paling berharga ni...
Dan juga kepada Abang Ben atas kepercayaan yang diberi kepada AJ....
Sekarang AJ masih meneruskan amalan detox.... Seronok detox ni....
Harapnya AJ dapat kembali lagi di The LifeCo Phuket...

P/s : Badan sihat, hati pun senang...


"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

No comments:

Post a Comment