Blogger templates

Click to Follow...

Friday, 29 July 2016

Part 2 | Ride Santai Dari KL ke Hatyai dan Krabi, Thailand


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Semalam AJ dah cerita pasal perjalanan dari KL ke Hatyai dalam entri Part 1, arini AJ nak sambung pulak Part 2 | Ride Santai Dari KL ke Hatyai dan Krabi, Thailand....

Ready to gooooo!!!
Lepas dah puas rehatkan diri dan makan tengah hari, arini kami nak bergerak ke Krabi pulak....
Perjalanan dari Hatyai ke Krabi amik masa lebih kurang 3 jam ke 4 jam...
Tapi sebelum ke krabi tu singgah jap kedai motor tukar tayar.....
Kat Thailand nak dapat barang spare part motor memang senang.. Patutlah orang suka pegi ride sana.....
Sambil-sambil Mr.JR tukar tayar motor kannnn... AJ pun "ter"berkenan 1 bende...

Telinga Minnie Mouse!!!!!
Yup jiwa kanak-kanak meronta-ronta nak beli....
Hahahahhahahha... AJ pantang sikit kalau nampak 2 karakter tikus Disney ni.... Hahahahahaha....
Lagipun kat KL memang takde bende ni...
Tak penah lagi AJ nampak ade orang pakai..... Tapi kat sini macam biase je...
Even mamat yang pakai superbike pun pakai tau... Tak caya???
Korang tengok kat gambar bawah ni....

Nampak tak?? Dia ade telinga kucing...
Nama kedai moto yang kitorang singgah ni SakSiriBigBike...
Kalau kengkawan rider nak tau kat mana, boleh pegi kat FB diorang ni SAKSIRIBIGBIKE..
Scroll-scroll sikit page diorang tu tau... Nanti nampaklah seorang AJ kat situ... Hahhahhaa.. =P

Lepas siap tukar tayar, check motor apa yang patut kami teruskan perjalanan....
Nak jalan jauh kene pastikan kenderaan kita pun selamat.. Barulah confident sikit kan...
Oh bercakap bab jalan kan, jalanraya kat Thailand ni memang AJ impress sangat....
Jalanraya dia jauh lebih baik dari kat  negara kita...
Susah nak nampak lopak ke, lubang ke....
Dah tu pulak kalau naik motor, orang depan je pakai helmet, tu pun helmet kekura je.... Orang belakang tak payah pun...
Tapi takde pulak jumpa kemalangan ke apa masa tu...
Walau diorang macam ikut suke je pandu kenderaan tu kan...

Tenang dan cantik je jalanraya dia...
Ni AJ ade video road trip masa nak ke Krabi tu...
Enjoyyyy...



Macam-macam yang AJ jumpa dalam perjalanan tau....
Paling AJ suka tengok temple diorang... Senibina bangunan tu unik sangat...
Tapi tak berkesempatan nak singgah pada trip kali ni....
"Tengoklah bulan Januari 2017 nanti..." Krik krik krik... Nampak plan dia?? =P




Lebih kurang 9.30 malam AJ sampai kat Ao Nang Beach, Krabi...
Eh!!! Punyalah panjang entri lupa pulak nak mention tang  mana Krabi yang dituju.. Hahahhaha... Ampunkan beta...
Nasib baik masa sampai tu kan, receptionist kat tempat AJ menginap iaitu J Hotel tunggu kami sampai...
Ikutkan pukul 8.30 - 9 malam dia dah balik dah....
Kat sini memang malam takde orang tunggu kat lobby tu... Pakai sistem flash card kalau nak keluar masuk lepas pukul 9 malam...
Macam biasa, check in, bersihkan diri dan keluar makan lah....
Perut dah meronta minta diisi woi! Hahahhahha.....

Kat Ao Nang pun sama juga macam kat Hatyai... Makanan halal tak susah pun nak cari....
Kalau tak confident sangat ngan status halal tu korang cari je makan kat area Masjid Ao Nang.... =D

Masjid Ao Nang
Kat sini kan, makanan yang special dia kan Pancake....
Fuhhhh... Mengancam.... 3 hari duduk sini takdelah makanan lain dicarinya....
Pancake, pancake dan pancake...
Hahahhahahahha....


Sepanjang 3 hari kat Ao Nang, tak banyak aktiviti yang kitorang boleh buat....
Nak mandi laut, nak snorkeling, islands hopping pun tak boleh...
Sebab masa kitorang pegi ni musim hujan rupanya....
Salah pilih tarikh gamaknya... So berehat dan pusing kawasan sekitar je la...
Alhamdulillah walaupun hujan, kami tetap puas dapat berjalan... Cuma takde aktiviti je la....
Habis segala ceruk Ao Nang kami jelajah kau... Hahaahahhaha....

Jom AJ belanja gambar sikit kat Ao Nang Beach tu....
*Gambar campur-campur 3 hari*

Pemandangan dari bilik AJ kat J Hotel 
Sekitar pantai Ao Nang
Bazar jualan di Ao Nang Beach
Jumpa kawan baru : Tok Wan
Bazar depan masjid
Kat Ao Nang Beach ada bazar jualan tau... Kalau dari hotel yang AJ duduk tu, dekat sangat 50 meter dah jumpa.... Memang hotel tu dekat sangat ngan bazar...
Kalau korang nak beli barang kat situ kan...
Korang kene pandai ayat dan tawar menawar....
Bab ni memang AJ "agak" pakar berbanding Mr.JR.... Walaupun ade kedai yang tak berapa faham English tapi okaylah jugak....
AJ dapat beli bikini RM20 je kot.... Hahahhahhaa...
Kalau kat luar tak dapat de Jeb! =P

Oh ya, sepanjang seminggu AJ kat Thailand kan... Semua orang ingat AJ local.....
Takde pun yang tak cakap bahasa Thai ngan AJ tau...
Sob sob sob.....
Lepas tu bile diorang tau AJ bukan local semua terkejut gile...
Mau tak nye, diorang cakap kan AJ 100% cam orang Thai....
Next trip nanti AJ nak belajar bahasa Thai la....
Untung-untung dapat lagi banyak diskaun.... =P

Okay la korang... Sampai sini dulu..
Macam biasa kang AJ sambung Part 3.... Mungkin part 3 adalah entri terakhir untuk trip KL - Hatyai - Krabi AJ... =D

P/s : Jangan bosan baca tau....


"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

2 comments:

  1. Tak ku duga sym vts 200 SEHEBAT INI

    ReplyDelete
  2. hergh dah lama teringin nak pegi krabi!

    ReplyDelete