Blogger templates

Click to Follow...

Thursday, 28 July 2016

Part 1 | Ride Santai Dari KL ke Hatyai dan Krabi, Thailand


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Kalau korang follow AJ kat Instagram atau Facebook korang mesti perasan hujung bulan Mei lepas AJ ade pegi Krabi, Thailand selama seminggu....
Pegi naik apa??? Kalau dah namanya ride santai, mestilah naik motor....
Ye, jangan tak percaya.... Memang AJ Ride Santai Ke Dari KL ke Hatyai dan Krabi, Thailand tu naik motor....
Tapi bukan AJ la yang bawak motor, Mr.JR la.... Kalau AJ naik yang bawak memang taktau sampai mana.... Hahahhahaa....

Jentera Kami
Ni sebenarnya trip pertama AJ yang very long distance....
Sebelum ni penah jugak jalan jauh naik motor... Tapi sampai Segamat je paling jauh seingat AJ.....
Masa Mr.JR cakap nak ke Thailand naik motor kan, memang AJ excited gile kot....
Dah lama simpan niat nak overlander naik motor kot... Ni ride AJ yang pertama dan yang kedua bagi Mr.JR...

Okay, plan asal maybe AJ pegi dengan dia je... Tapi tetibe ade kawan nak join sama, so kami pegi naik 3 biji motor...
Yeayyy!!! The more the merrier kan... =D
Kitorang semua bergerak dari KL tengah malam 27 Mei tu... Or lebih tepat awal pagi 28 Mei la senang cite.... =D



Lepas 12 jam setengah perjalanan kami sampai kat Border Malaysia -Thailand...
 Ikutkan perjalanan cuma makan masa 8-9 jam je dari KL, tapi kitorang banyak berhenti rehat since wife kawan Mr.JR tu tak sihat sangat.....
AJ pun adelah terlelap 15-30 minit kat bawah pokok masa kat Juru tu...



Masa kat Border kitorang siap cop pasport, geran semua dan teruskan perjalanan ke Hatyai...
Nanti dalam entri lain AJ cite pasal prosedur nak masuk ke negara jiran ni okay...
AJ difahamkan nak masuk ke Thailand ni ada beberapa pintu masuk....
Kami pilih untuk masuk melalui Changlun.... Tapi sebelum masuk kami dah siap tukar duit dan beli travel insurance la kat situ....




Untuk hari pertama, kitorang pilih untuk bermalam di Hatyai dulu sebelum meneruskan perjalanan ke Krabi....
Dari border ke Hatyai dalam sejam lebih je... Masa kitorang dah masuk Thailand tu hujan pulak tengah jalan tu... Nak tanak redah je la... Dah alang-alang basah kan... Hahahhaha..
Barulah rider sejati kan... =P

Berhenti kejap tunggu kawan... Nampak hujan lebat tu?
Lepas singgah makan kitorang check-in dulu, bersihkan diri dan rehat sekejap....
Kami pilih untuk bermalam kat Hatyai Palace.....


Alhamdulillah bilik kat situ memang selesa dan harga dia pun murah je....
Hatyai Palace ni kan terletak lebih kurang 5-10 minit je kalau nak berjalan kaki pegi pusat bandar...

Since sampai pun dah lewat petang, lepas bersihkan diri kami terus keluar jalan kaki cari makan kat sekitar pusat bandar tu je la...
Tak berjalan sangat pun since badan dah penat ride dari KL ke Hatyai kan...
Kat sini nak cari makanan halal tu memang senang sangat.... So korang tak payah risau bab makan... =D
Seafood pulak memang meriah.. Harga pun murah.... Udang besar-besar tau!

Lepas makan, balik bilik dan Zzzzzzzz.....
Cuaca pulak sejuk, sebab masa sampai Hatyai hujan sampai ke malam kot... =D

Disebabkan hujan, makanya seorang AJ transform uniform...
Nanti AJ sambung pulak part 2 okay....
Tu pun kalau korang nak baca...
Segala review pasal accommodation AJ kat sana kan, AJ cerita kemudian... =D

P/s : Fuhhh... Buat entri je pun dah rasa nak fly gi sana sekarang jugak... =D





"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

No comments:

Post a Comment