Blogger templates

Click to Follow...

Monday, 15 February 2016

Day 2 | Trip Ke Sg Lembing


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Okay meh sambung pulak kisah hari kedua di Sg Lembing...
Seawal jam 5 pagi dah bangun... Huhuhuhuh...
Kalau time keje? Jangan haraplah AJ nak bangun awal camni... =P

Apa yang buat AJ ni excited bangun awal pagi?
Sebabnya pagi ni kitorang nak pegi Rainbow Waterfall or Air Terjun Pelangi...
Nak ke sini kene naik 4WD.... Caj yang dikenekan untuk sekepala RM50...

Naik 4WD ke Air Terjun Pelangi
Ni dah termasuk caj ranger semua la, lepas tu kat sana nanti korang akan diberikan mee segera dan air Milo atau Nescafe.... =D

Dalam 5.30 pagi, 4WD pick up kitorang kat homestay dan bawak pegi breakfast dulu...

Breakfast dulu!
Ready to goooo!!!!
After breakfast kitorang naik 4WD dalam 1 jam untuk ke Air Terjun Pelangi...
Lepas tu kan, korang kene redah sungai, berjalan masuk ataupun hiking sikit dalam masa 45 minit sampailah ke kawasan Air Terjun Pelangi....
Best sangat... korang boleh tengok pemandangan semua....
Rase tenang je nakpak kehijauan dengar bunyi unggas..... =D

Pemandangan sepanjang perjalanan...
Pemandangan sepanjang perjalanan...
Fuhhh..... Boleh tahan jugaklah kan... Nasib AJ ni dah biase dengan aktiviti outdoor ni kan....
So memang tak sesuai sangatlah nak bawak anak-anak yang terlalu kecil kan...


Meredah sungai... 
Trekking... 
Trekking....
Apa yang special sangat kat sini?
Specialnya air terjun ni akan mengeluarkan warna pelangi kalau kene cahaya matahari...
Tapi tapi tapi..... AJ tak jamin berapa kali pelangi tu akan keluarlah.....
Kalau cuaca okay, korang akan dapat tengok pelanginya...
So siap sedia dengan kamera kat tangan okay...
Nampak je pelangi, terus snap gambar.... Pelangi tu selalunya akan muncul sehingga pukul 10.30 pagi....
Kalau lepas pukul 10.30 tu memang takde dah la.. =D

Air Terjun Pelangi...
Air Terjun Pelangi...
Masa kitorang pegi tu, cuaca agak gloomy...
Tak salah AJ 2 kali je pelangi muncul..... Tu pun kejap sangat...
Nasib baik masa tengah amik gambar sendiri, kebetulan pelangi keluar...
Sempatlah tersnap tanpa sengaja...
Thanks to Zue sebab dapat snapkan gambar tu...
Tapi sayang, Zue sendiri tak dapat amik gambar pelangi.... Opssss!

Gotcha Rainbow!!!
Lepas turun dari Air Terjun Pelangi tu, kitorang balik homestay bersihkan diri dan keluar cari makan pulak..... Hihihihih...
Settle makan, jalan-jalan sekitar pekan Sungai Lembing amik gambar...
Habis segala ceruk nak snap gambar 3 orang ni...
Tengah jalanraya, tepi jalan, depan kedai, ceruk kedai semua lah! =P

Wefie... Depan pokok besar pun jadi... Hihihi...
Guess kat mana??? Tepi kedai lama je sebenarnya...
Hihihihi..
Lepas tu kitorang pegi cari Jambatan Gantung Kolong Pahat pulak...
Jambatan ni dikatakan berusia lebih 100 tahun....
Suatu ketika dahulu merupakan jalan untuk orang kampung menyeberang sungai.....
Boleh tahan tinngi jugak jambatannya... Kalau gayat AJ rase memang tak lalu dah la jambatan gantung ni..
Baik ikut jambatan besi! Hahahhahaha...

Jambatan gantung Kolong Pahat...
Jambatan gantung Kolong Pahat...
Jambatan gantung Kolong Pahat...
Jambatan gantung Kolong Pahat...
Jambatan gantung Kolong Pahat...
Nampak tak berapa panjang dan tingginya jambatan ni?
Sehingga kini, jambatan ni masih digunakan oleh orang kampung...
Sebenarnya ade a few lagi jambatan gantung kat Sungai Lembng ni...
Tapi yang  ni paling femes la rasanya.....
Ade juga jambatan yang dah reput... Macam jambatan depan Tiara Atsari Guest House tu pun ade jugak...
Tapi dah ditutp sebab dah reput....

Usai amik gambar, kami balik ke homestay dan check out...
Malam kedua kami tak tidur di homestay... Kami nak check in kat tempat lain pulak....
Yang  ni ramai yang tunggu kan kan kan.....
Time Capsule Retreat!
Nak tau ape yang best sangat kat sini....
Macam biasa, tunggu next entry okay!

P/s : Penat tapi seronok!



"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

1 comment:

  1. dah baca...hihii...hope boleh jadikan pengalaman nak g tmn ngra nnt...

    ReplyDelete