Blogger templates

Click to Follow...

Friday, 26 February 2016

Crab Hut Asia @ Shaftsbury Square, Cyberjaya | Hidangan Seafood Terbaik!


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Penah dengar Crab Hut Asia???
Kalau nak tau Crab Hut Asia ni merupan restoran dimana ianya menyediakan hidangan seafood terbaik!
Aritu AJ dan geng #kelabbloggerbenashaari sempat menjamu selera disini....
Makanan dia memang superb sangat!
Nak tau apa yang superb??? Kenelah baca entri ni sampai habis! =D

Crab Hut Asia terletak di Shaftsbury Square yang terletak di Cyberjaya....
Nak kesana senang je..... Kalau dari KL hanya lebih kurang 30 minit je melalui MEX...
Korang WAZE je Shaftsbury Square, mesti jumpa punya!
Kat situ parking pun senang jugak.. Korang cuma perlu pegi dibelakang bangunan tu je....
Lepas tu korang naik ke P2 dan cari Restoran Crab Hut Asia.....

 


Terdapat banyak hidangan makanan laut yang boleh korang pilih....
Lobster, ketam, udang, scallop semua la... Pendek kata, apa saje seafood korang boleh dapat kat sini....
Kami dihidangkan dengan pelbagai makanan....
Tapi sebelum menjamu selera tu korang kene pakai apron tau! Kalau tak abislah baju....
Hehehehehehhe.....

 

Jom tengok antara hidagan yang AJ dan geng #kelabbloggerbenashaari makan....

Okra (RM 10.90)
 
Bendi yang digoreng rangup dan disaluti dengan 2 pilihan perisa iaitu Cajun ataupun Garlic....
Masa mengunyah tu terasa rangup dia tu... Kruk kruk bunyinya wa baq ang... =D

 Fried Soft Shell Crab (RM 22.00)


Red Lobster  (RM179.00)
 

Hidangan ni memang signature la kat Crab Hut Asia.... Tak sah makan kat sini kalau tak rase sendiri keenakkan dia...
2 ekor Lobster Mera yang disajikan dengan Signature Southern Bang Mild Sauce...
Memang terangkat! Rase lobster yang juicy tu memang kene dengan tekak...

Pelbagai pilihan Combo Seafood Bag




Yabby, Scallop, Japanese Hamaguri Clams, French Beans dengan Garlic Butter Sauce...
Ini memang favourite AJ tau..... Sedappppp....


Crab, Mussels dengan Asam Pedas Sauce....
Yang ni memang pedas..... Lepas tu bau asam pedas memang menusuk kalbu okay!
 
Kalau korang kurang gemar dengan seafood, jangan risau.....
Terdapat juga Lunch Tray yang dihidangkan antaranya :

 Chamala Chicken & Garlic Fried Rice
 

Signature Southern Bang Baby Octopus & Garlic Fried Rice
 

BBQ Chilled Australian Sirlion Beef in Smoky BBQ Sauce









Selain tu, Crab Hut Asia ade Happy Hour Combo pada setiap hari dari 12 PM - 4 PM tau..
 
 
 
Haaaaaaa..... Kat sini AJ nak sikit promosi yang sedang berlangsung di Crab Hut Asia....
Untuk bulan Februari terdapat Promosi Monthly Crazy Bag February iaitu "2Pcs Red Lobster (800gm) dengan harga RM155 sahaja (Biasa : RM 179) "
 
 
 Dan
 
Untuk bulan Mac terdapat Promosi Monthly Crazy Bag March iaitu "Spanner Crab RM12/100gm sahaja (Biasa : RM17/100gm)"
 
Kalau korang ke Crab Hut Asia cara nak order makanan laut nye senang je...

Boleh ikut 3 langkah kat bawah ni :

Langkah 1 : Pilih makanan laut (Minimu, 1 jenis, maksimum 3 jenis) seberat 300gm atau 500gm.
Ketam boleh dipilih secara kepingan

Langkah 2 : Pilih sos dan tahap kepedasan untuk Signature Bang Sauce atau Jamba-Jamba.

Langkah 3 : Pilih 1 atau 2 Bag Buddies

Tunggu korang!!!!
Disebabkan korang baca entri ni sampai habis, AJ ade hadiah special buat korang...
Kalau korang ke Crab Hut Asia, korang boleh tunjuk je kupon kat bawah ni dan nikmati diskaun 10% untuk makanan.... Sah sehingga 30 April 2016....
 

Suka tak?
Mestilah suka kan??

So jangan lupa nanti singgah kat Crab Hut Asia okay...
 
 
 
P2-25, Shaftsbury Square, Persiaran Multimedia, Cyber 6, 63000 Cyberjaya l, Selangor...
Tel : +603-83226861

P/s : Kene repeat.. Wajib!!!
 
 

"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

Tuesday, 16 February 2016

Day 3 | Trip ke Sg Lembing


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

26 Januari 2016, hari ketiga dan hari terakhir di Sg Lembing....
Untuk malam terakhir ni, kitorang pilih untuk bermalam di Time Capsule Retreat.....
Kalau nak tau, apa yang bawak kitorang ke Sg Lembing, tempat ni lah...
Hihihihihih.....

Time Capsule Retreat, Sg Lembing...
Kalau tak kami nak bermalam kat sini dari hari pertama sampai...
Tapi disebabkan dah full, kami dapat semalam je....
Okaylah tu kan, sekurang-kurangnya kan, dapat merasa.... Best sangat tau!
Nanti next entry AJ akan cerita lagi details pasal tempat ni....
Tunggguuuuuuuuuu......

Hari last ni, pukul 5.30 pagi dah bangun sebab kami nak pegi panjat Bukit Panorama...
Kali ni kami bukan bertiga tau.. Kami panjat bertujuh...
Al-kisahnya, masa kat Time Capsule kami jumpa lagi 4 orang kaki outdoor jugak...
So malam sebelum tu, kami plan lah nak naik sesama....
Cuaca pada pagi tu agak tak okay.. Hujan dari tengah malam....

Geng mendaki dari Time Capsule Retreat...
Nampak tak betapa 1 malaysia disitu? =D
Plan asal kami nak berjalan kaki je dari Time Capsule ke Bukit Panorama, tapi sebab hujan kami pilh untuk naik kereta je sampai sana...
Nasib baik hujan dah start renyai... Tu yang buat kitorang gigih jugak panjat bukit.... Hihihihi....

Dalam pukul 6 pagi, kitorang start mendaki....
Jalan agak basah dan gelap... So memasing standby dengan torch henpon....
Takde pulak teringat nak bawak torchlight masa tu...
Jalan nak naik tu ade tangga, tapi ade setengah-setengah tempat yang korang kene lalu jalan tanah liat dan ade jugak tangga yang dah rosak.... Kene berhati-hati la....
Nak naik sampai atas tu memang agak mencabar mental AJ jugaklah....
Kenapa? Sebab ianya bertangga...
AJ lagi gigih panjat trail berbukit dari panjat tangga ni.... Penat kot.....
Rase nak tercabut peha...... Hihihihih...
Dalam 45 minit, kitorang sampat kat puncak....

Jalan bertangga... Mencabar weh!
Amik masa nak turun.. Masa naik jalan gelap, tak nampak ape... =D
Jalan bertangga... Mencabar weh!
Amik masa nak turun.. Masa naik jalan gelap, tak nampak ape... =D
Ni pulak jalan tanah liat....
Di puncak Bukit Panorama ni, korang boleh tengok matahari terbit dan juga korang boleh nampak pemandangan sekitar Sg Lembing...
Cantik! Memang cantik!
Alhamdulillah kitorang dapat tengok jugak matahari terbit walauun keadaan agak mendung dan still renyai-renyai.... =D
What a beautiful view!

Pemandangan di puncak Bukit Panorama...
Pemandangan di puncak Bukit Panorama...
Pemandangan di puncak Bukit Panorama...
Matahari terbit jua... =D
Kengkawan dari Time Capsule turun agak awal sikit, kitorang pilih untuk stay lama sikit kat atas tu...
Mungkin ade hikmah kot.... Masa tengah rehat-rehat tu, kitorang terjumpa dengan seorang local dari Kuantan (AJ lupa nama dia laaa......)
Dia kate ade lagi tempat yang orang tak tau kat Bukit Panorama tu....
Dia offer nak bawa kitorang ke sana.....
Nak ke puncak bukit lagi 1 tu, memang kene redah denai sikit... Calar jugaklah kaki AJ...
Tu la sapa suh pakai seluar three quarter! Hahahhaa... =P

Redah semak kau!
Another trail...
Sampai situ terpegun kejap, memang lagi cantik dari tempat kitorang sampai memula tu....
Settle amik gambar, kitorang relax jap amik angin.....
Anyway thanks ye awak sebab bawak kitorang explore kat situ!

Hidden view dari Bukit Panorama...
Hidden view dari Bukit Panorama...
Hidden view dari Bukit Panorama...Thank awak sebelah tu bawak kitorang....  Maaf saya lupa nama awak la..=D
Hidden view dari Bukit Panorama...
Hidden view dari Bukit Panorama...
Kakak belakang tu busy amik gambar.. =P
Turun je dari Bukit Panorama kitorang singgah makan dan balik ke Time Capsule bersihkan diri dan siap berkemas untuk balik KL....
Alahaiiii... Rasa tak puas sangat explore kat Sg Lembing....
Seriously AJ akan kembali balik ke Sg Lembing ni.....
Tempat best kot...
Tenang, jauh dari hiruk piruk kota, tak tercemar dengan pembangunan ntah hape-hape....
Best sangat tau!

Sebelum tinggalkan bumi Kuantan, kitorang sempat singgah kat Gua Charas...
Tapi setakat bergambar berlatar belakangkan gua je la...
Cuaca tak berapa ok.. Hujan on off..
Agak bahaya jugak kalau kami bertiga nak masuk dalam tu.....

Gua Charas....
Amik gambar je la..... =D
Berlatarbelakangkan Gua Charas...
So tu saje la aktiviti AJ dan kengkawan sepanjang 3 hari 2 malam di Sungai Lembing....
Next entry AJ akan share ngan korang secara lebih details pasal penginapan kitorang tu tau...
Anyway thanks kepada 2 orang travel partner baru AJ...
Ini pertama kali AJ pegi trip dengan diorang...
Walaupun baru je beramah mesra, rasa macam dah lama sangat kenal....
Syang korang okay! nanti plan lagi pegi adventure trip kat memana tau...
Tunggu dana cukup la.. =P

Travel crime : Devi, Zue dan AJ!

P/s : Nak kumpul duit pulak untuk next trip!
Hihihihi... Tapi belum tau nak kemana... =D



"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

Monday, 15 February 2016

Day 2 | Trip Ke Sg Lembing


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Okay meh sambung pulak kisah hari kedua di Sg Lembing...
Seawal jam 5 pagi dah bangun... Huhuhuhuh...
Kalau time keje? Jangan haraplah AJ nak bangun awal camni... =P

Apa yang buat AJ ni excited bangun awal pagi?
Sebabnya pagi ni kitorang nak pegi Rainbow Waterfall or Air Terjun Pelangi...
Nak ke sini kene naik 4WD.... Caj yang dikenekan untuk sekepala RM50...

Naik 4WD ke Air Terjun Pelangi
Ni dah termasuk caj ranger semua la, lepas tu kat sana nanti korang akan diberikan mee segera dan air Milo atau Nescafe.... =D

Dalam 5.30 pagi, 4WD pick up kitorang kat homestay dan bawak pegi breakfast dulu...

Breakfast dulu!
Ready to goooo!!!!
After breakfast kitorang naik 4WD dalam 1 jam untuk ke Air Terjun Pelangi...
Lepas tu kan, korang kene redah sungai, berjalan masuk ataupun hiking sikit dalam masa 45 minit sampailah ke kawasan Air Terjun Pelangi....
Best sangat... korang boleh tengok pemandangan semua....
Rase tenang je nakpak kehijauan dengar bunyi unggas..... =D

Pemandangan sepanjang perjalanan...
Pemandangan sepanjang perjalanan...
Fuhhh..... Boleh tahan jugaklah kan... Nasib AJ ni dah biase dengan aktiviti outdoor ni kan....
So memang tak sesuai sangatlah nak bawak anak-anak yang terlalu kecil kan...


Meredah sungai... 
Trekking... 
Trekking....
Apa yang special sangat kat sini?
Specialnya air terjun ni akan mengeluarkan warna pelangi kalau kene cahaya matahari...
Tapi tapi tapi..... AJ tak jamin berapa kali pelangi tu akan keluarlah.....
Kalau cuaca okay, korang akan dapat tengok pelanginya...
So siap sedia dengan kamera kat tangan okay...
Nampak je pelangi, terus snap gambar.... Pelangi tu selalunya akan muncul sehingga pukul 10.30 pagi....
Kalau lepas pukul 10.30 tu memang takde dah la.. =D

Air Terjun Pelangi...
Air Terjun Pelangi...
Masa kitorang pegi tu, cuaca agak gloomy...
Tak salah AJ 2 kali je pelangi muncul..... Tu pun kejap sangat...
Nasib baik masa tengah amik gambar sendiri, kebetulan pelangi keluar...
Sempatlah tersnap tanpa sengaja...
Thanks to Zue sebab dapat snapkan gambar tu...
Tapi sayang, Zue sendiri tak dapat amik gambar pelangi.... Opssss!

Gotcha Rainbow!!!
Lepas turun dari Air Terjun Pelangi tu, kitorang balik homestay bersihkan diri dan keluar cari makan pulak..... Hihihihih...
Settle makan, jalan-jalan sekitar pekan Sungai Lembing amik gambar...
Habis segala ceruk nak snap gambar 3 orang ni...
Tengah jalanraya, tepi jalan, depan kedai, ceruk kedai semua lah! =P

Wefie... Depan pokok besar pun jadi... Hihihi...
Guess kat mana??? Tepi kedai lama je sebenarnya...
Hihihihi..
Lepas tu kitorang pegi cari Jambatan Gantung Kolong Pahat pulak...
Jambatan ni dikatakan berusia lebih 100 tahun....
Suatu ketika dahulu merupakan jalan untuk orang kampung menyeberang sungai.....
Boleh tahan tinngi jugak jambatannya... Kalau gayat AJ rase memang tak lalu dah la jambatan gantung ni..
Baik ikut jambatan besi! Hahahhahaha...

Jambatan gantung Kolong Pahat...
Jambatan gantung Kolong Pahat...
Jambatan gantung Kolong Pahat...
Jambatan gantung Kolong Pahat...
Jambatan gantung Kolong Pahat...
Nampak tak berapa panjang dan tingginya jambatan ni?
Sehingga kini, jambatan ni masih digunakan oleh orang kampung...
Sebenarnya ade a few lagi jambatan gantung kat Sungai Lembng ni...
Tapi yang  ni paling femes la rasanya.....
Ade juga jambatan yang dah reput... Macam jambatan depan Tiara Atsari Guest House tu pun ade jugak...
Tapi dah ditutp sebab dah reput....

Usai amik gambar, kami balik ke homestay dan check out...
Malam kedua kami tak tidur di homestay... Kami nak check in kat tempat lain pulak....
Yang  ni ramai yang tunggu kan kan kan.....
Time Capsule Retreat!
Nak tau ape yang best sangat kat sini....
Macam biasa, tunggu next entry okay!

P/s : Penat tapi seronok!



"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"