Blogger templates

Click to Follow...

Sunday, 31 January 2016

Teaser : Trip Ke Sungai Lembing, Kuantan


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Minggu lepas AJ sempat gi short trip 3 hari 2 malam kat Sungai Lembing, Kuantan..
Ini pun last minute plan sebenarnya...
Seminggu sebelum trip AJ dapat mesej dari Devi.... Dia la mastermind trip ni... Hahahhaha...
AJ pun memang takde plan on that weekend, yelah cuti Thaipusam kan...
Selain AJ dan Devi, sorang lagi kawan Devi pun join... Zue nama dia... =D


Day 1

Kitorang bertolak dari KL hari Ahad, 24 Januari....
Perjalanan amik masa lebih kurang 3 jam kot.....
AJ pun tak sure since masuk je Bentong AJ dah terlelap sepanjang perjalanan sampailah ke Sungai Lembing.... Hahahahahha...


Sampai je pintu gerbang Sungai Lembing kitorang bergambar la dulu....
Kate pelancong kannn... Hihihihi...
Awalnya nak check in dulu, tapi bile call owner cakap bilik tak ready lagi...
So takpelah, kitorang pegi lunch dulu kat sana dan pusng-pusing kawasan sekitar...
Sempatlah masuk Muzium Sungai Lembing dan Lombong Bijih Timah Tin Mines....

Day 2

Seawal 5 pagi dah bangun sebab nak get ready ke Rainbow Waterfall or bahasa melayu nya Air Terjun Pelangi... Hihihihih....
Nak ke sini memang kene naik 4WD tau... Naik kereta sendiri boleh jugak... Tapi syaratnya kereta korang tu 4WD la ye.... =D
Selesai breakfast dalam pukul 6 pagi kitorang bertolak ke sana,,,,
Dalam lebih 2 jam jugak la perjalanan... Sejam naik 4WD, sejam berjalan masuk...


Sebelah petang pulak kitorang pusing lagi Sungai Lembing, bergambar kenangan dan melawat Jambatan Gantung Kolong Pahat..
Dikhabarkan jambatan gantung ni berusia lebih 100 tahun.....


Day 3

Hari terakhir trip kitorang...
Still bangun seawal 5 pagi untuk mendaki Bukit Panorama....
Pagi tu pulak cuaca tak berapa nak cantik... Hujan dari malam...
Tapi gigih jugak kami naik Panorama Hill tu...


Kitorang naik 7 orang... Masa kat capsule berjumpa pulak dengan 4 orang yang ade minat sama...
So kitorang plan mendaki sesama la..
The more the merrier kan... =D
Seriously mendaki Panorama Hill tu agak mencabar mental AJ yang dah lama tak hiking ni....
Dalam 45 minit jugaklah nak sampai ke puncak...

Sebelum gerak balik KL, kitorang singgah kejap kat Gua Charas...
Tapi sekadar bergambar kat luar je.....
Cuaca pun tak berapa okay, so malas lah kitorang nak masuk dalam tu...
Amik gambar pun jadilah kan..... Hhehehe...


Then tamatlah trip kitorang...
Memang best sangat! Rasa macam dah taknak balik KL okay....
Next entry AJ cerita lagi secara detail trip kitorang ni ye...
Tau ade yang tak sabar nak tunggu entri tempat AJ stay tu kan???
Tunggu tau!

P/s : Pestime kot join Girl's Trip!


Thursday, 21 January 2016

Cara Memilih Foundation Yang Sesuai Dengan Kulit


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Arini AJ nak bagi tips sikit cara memilih foundation yang sesuai dengan kulit....
Foundation ataupun dalam bahasa melayu nya alas bedak merupakan salah 1 bende wajib kalau nak bermekap....
Fungsinya untuk menyamarkan noda dan menyamaratakan kulit wajah kita...

Ramai wanita yang keliru macam mana nak tau warna sesuatu foundation tu sesuai atau tidak dengan kulit wajah....
Sebenarnya tak susah pun nak pilih foundation ni....



Meh baca tips ringkas AJ ni!

1. Sebelum pilih foundation korang kene tau dulu undertone / base kulit korang...
Undertone kulit tu contohnya pink (cerah) atau kuning, warm atau cool.....
Senang cakap macam ni la....
Kalau korang ni mempunyai tona kulit yang cerah macam cina, orang putih tu korang boleh amik yang warna dasarnya pink (cerah) / cool....
Kalau korang berkulit hitam manis atau gelap korang boleh amik yang warna dasarnya kuning / warm...


Kalau kulit AJ ni biasenya kuning / warm....
Faham tak???? Tak faham tengok carta atas ni.. =D

2. Jangan mencuba foundation pada tangan korang. Kaedah ni memang ramai yang selalu amalkan kan?
Sebab apa? Kulit wajah kita dengan kulit pada tangan selalunya tak sama tonanya....
Dan tak semestinya kalau cuba pada tangan, kena warnanya kat muka.....
Sebaiknya korang cuba sendiri pada kulit wajah dekat dengan rahang korang....
Contohnya macam gambar kat bawah ni....


Tapi make sure korang lap dulu kulit bersih-bersih atau lap sisa mekap yang ada sekiranya time tu muka korang dah sedia bermekap...
Kalau tak, korang takkan nampak bezanya...
Kat mana-mana outlet yang jual produk kecantikan selalu sediakan make-up remover!

3. Ratakan foundation pada kulit wajah dan tengok mana 1 foundation yang korang tak nampak....
Kenapa nak pilih yang tak nampak pulak????
Haaaaa.... Itu kan, tandanya foundation tu paling sesuai dengan kulit korang....
Ingat ye.... Fungsi utama foundation untuk menyamarkan noda..... Bukan nak cerahkan kulitttt...

4. Sebaiknya... Jangan beli foundation dalam talian atau online unless korang dah penah guna dan tau code warna mana yang sesuai dengan kulit....
Haaaa... Beli online ni kan memanglah senang dan mudah....
Tapi kalau tak pasti tona ape yang sesuai dengan kulit jadi membazir pulak nanti....
Barang yang dalam gambar ataupun yang dipakai oleh model adakalanya lain dari apa yang kita nampak...
Boleh jadi lighting dalam gambar tu ke, gambar model tu dah siap edit ke kan...
So adalah lebih baik korang ke kaunter dan cuba sendiri...
Dah tau nanti barulah boleh beli secara online lepas pada tu kan....


So dah tau tak macam mana nak pilih foundation??
Barulah mekap kita nampak cantik, rata je... Takdelah bercapuk-capuk.... Yeayyyy!!!!
Senang je kan... =D

P/s : AJ suka main mekap-mekap....
Baru ni Mr.JR hadiahkan set mekap...
Entah bila nak cuba, tak tau la... Hehehhehe....


Wednesday, 20 January 2016

WW#55 : Kuasa Mekap!


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 


Selalu sampai ofis baru mekap, ikat rambut elok-elok!
Hihihihih...

P/s : Kurang sihat sejak Jumaat lepas.....
Demam, selsema dan batuk.... Pakej terus... =(

Thursday, 14 January 2016

Warna Rambut Lagi di Ridzokumura...


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Sabtu lepas AJ sempat buat appointment kat Ridzokumura Salon untuk kesekian kalinya...
Celik-celik mata terus call salon.....
Nasib AJ baik lah aritu, ade 1 slot kosong tapi time tu jugak...
Berdesup terjun dari katil, mandi dan bersiap.. Kakak AJ la jadi mangsa nak kene teman...
Hahahahhhah...


Kalau sebelum ni AJ dah buat warna pink dan purple kali ni AJ still lagi pilih warna purple...
Hahahhahhaa...
Mulanya niat hati nak buat warna ala-ala dark green or ash brown..
Tapi Abang Bard, hairstylish yang nak buatkan rambut AJ cakap rugi kalau AJ terus amik warna yang gelap since aritu AJ dah bleach rambut....
Betul jugakkan.. Sia-sia jahanamkan rambut bleach aritu kan...
So AJ minta pendapat warna ape yang okay...
AJ ni dah kerap sangat warna rambut, so idea baru memang nan hado! =P

So cite punya cite kaler purple jugaklah yang keluar...
Tapi AJ pilih ash lavender or purple grey.....
Dalam hati nak try silver grey... Dah macam tak sesuai pulak dengan kulit...
Tunggulah AJ consume dengan Qu Puteh dulu baru fikir nak  buat kaler tu... Hahahahha...

Jom tengok apa pulak hasil warna rambut AJ kali ni...

Sebelum - yang tinggal kaler bleach aritu je...
No more pink purple.. =P

Selepas - Ash Lavender / Purple Grey

Apa macam okay tak?

Ini pulak rambut AJ lepas beberapa hari...
Baru nampak grey dia tu... =D
Fresh punya gambar, amik terus tepek kat blog... Hihihihi... =P
Tapi pic silau sikit... Lighting ofis terlebih sangat la pulak...


Ni AJ nak promo sikit la kan...
Kalau korang rasa nak pegi kaler rambut ke, rebonding ke, ape ke boleh call Ridzokumura...
Mesti korang puas hati punya dengan servis super duer best diorang!

P/s : Mohon jangan kecam!


Thursday, 7 January 2016

Pembuka Tirai 2016!


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 


First sekali belum terlambat kan AJ nak ucap Selamat Tahun Baru 2016 semua!!!
Dah 7 januari barulah nak wish... Kihkihkih....
Nak buat macam mana, mak busy nok!



Pembuka tirai 2016 memang paling tak dijangka sekali...
Pukul 5PM 1 Januari 2016 dapat mesej dari kawan cakap nak pegi pasar malam kononnya....
Pasar malam Brinchang, Cameron Highlands....
Ini memang plan spontan je...
Bile semua kata ON, makanya dalam 5.30 petang kami bertolak naik 2 biji kereta....

Hampir 2 jam perjalanan, kitorang singgah jap RnR Tapah....
Tetibe plan asal nak pegi Pasar Malam Brinchang dah bertukar pulak jadi Nasi Kandar Penang....
Gulpp... Seperti dah dijangka je memang kitorang akan terlajak ke Penang....
Even sebelum sampai Tapah AJ dah cakap "Aku rasa kan, kite ni memang akan terlajak ke Penang ni"
Tup tup sampai Tapah, kawan AJ yang naik kereta 1 lagi tu usulkan cadangan....
"Aku dah kate!"
Kawan-kawan AJ ni memang gile! Huhuuhuhu...

Pukul 12 lebih kami selamat sampai ke Penang....
 Kitorang pilih untuk naik feri nak masuk ke Pulau....
Ade kawan AJ yang tak penah naik feri.. So kasi can lah kawan merasa kan... =D


Beronok-ronok memasing merayap sampai ke Penang!

Turun feri, terus menuju Nasi Kandar Line Clear.... Perut dah meracau minta diisi.. Lapar teruk weh!
Sepanjang hari AJ belum makan lagi... Kire tu la sarapan, makan tengah hari dan makan malam... =P


Nasi kandar tak berapa nak kandar sebab AJ tak suka kuah campur atas nasi.. =P

Habis makan, kitorang singgah jap kat Pesta Pulau Pinang...
Sempat jugaklah AJ "menyopping" kain ela nak buat baju raya AJ, mak dengan kakak! Hehehhee....
Lepas tu pusing pulau kejap, singgah minum dan bertolak balik KL dalam pukul 4 lebih pagi....

Dalam perjalanan balik tu, kami berhenti jap kat RnR Simpang Pulai....
Tetibe ade yang bersuara... "Apa kata kite naik Cameron pulak? Dah dekat dah ni.."
Aku pandang engkau, engkau pandang aku semua ON lagi sekali...
Makanya perjalanan pun diteruskan ke Cameron Highlands....
Gigih masing-masing! Dengan sehelai sepinggangnya kami berjalan sakan....
Hahahhaha....



Sampai Cameron kami singgah breakfast dulu kat Tanah Rata...
Lepas tu terus je pegi BOH Tea Centre Sungei Palas ...
Tapi dari Brinchang nak ke sane tu punyalah jem..... Berapa KM je pun.....
Sampai dekat 2 jam jemnye.... AJ siap tertidur-tidur lagi dalam kereta.... =P
Yelah cuti kan, mesti ramai yang amik peluang makan angin or plan spontan macam kitorang.....





Selesai minum petang, amik gambar kenangan sekeping dua kami singgah jap kat Pasar Malam Brinchang sebelum balik KL tu...
AJ beli strawberi sikit dengan cendawan untuk bawak balik rumah....


Acah-acah romantik lettew... =P



Lebih kurang 10PM 2 Januari kami semua sampai kat KL...
Hambek! 30 jam dalam kereta segala...
Dengan tak mandi, tak berapa nak tidurnya... Gigih!
Tapi enjoy.. yelah bukan selalu nak dapat buat keje gile macam tu kan?

Agaknya lepas ni mana pulak destinasi?

P/s : Minggu pertama Januari, AJ dah busy gile kat ofis ni....
Fuhhhh... Bertabahlah! tahun baru semangat mesti baru kannnn... =P