Blogger templates

Click to Follow...

Friday, 20 November 2015

#TSDayOut | Hari Keempat : Menerokai Gua Fairy dan Gua Angin (Fairy Cave, Wind Cave)


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Hari Keempat | 3 November 2015

Hari terakhir sepanjang 4 hari 3 malam bersama team #TSDayOut Special...
Seriously rasa tak puas sangat menjelajah bumi Sarawak ni....
Banyak khazanah dan tempat menarik di Sarawak yang belum sempat kami jelajahi....


Aktiviti hari keempat ni pun agak mencabar...
Kami dibawa menerokai 2 buah gua iaitu Gua Fairy dan Gua Angin....
Kedua-dua buah ini terletak agak berdekatan antara 1 sama lain...



Gua Fairy ada ceritanya yang tersendiri....
Dikatakan bahawa pada ketika dahulu ianya merupakan sebuag perkampungan....
Perkampungan ini telah disumpah oleh seorang tua yang miskin kerana orang-orang kampung memandang hina akan kedudukannya.....
Pada suatu hari seorang tua tersebut memakaikan seekor kucing baju dan orang kampung mentertawakan kucing tersebut... Akibat sumpahan, 1 perkampungan termasuk penduduknya telah menjadi batu.... Kalau dilihat dari rupa bentuk batu gua tu, korang sendiri boleh nampak ade yang menyerupai susuk tubuh manusia...







Gua Angin pula dinamakan gua angin kerana laluan angin keluar masuk dikedua-dua buah jalan masuk ke gua ini...
Kalau nak meroka gua angin, korang kene bawak lampu suluh tau...
Keadaan dalam gua tu memang gelap...
Ianya juga merupakan sarang kelawar.... Banyak gila kelawar disekitar dinding gua tu...
Oh ya, kalau tak bawak lampu suluh korang boleh sewa lampu suluh di pintu masuk.... =D





Antara dua gua ni kan, Gua Fairy la agak mencabar sikit...
Sebab nak masuk gua ni korang kene mendaki tangga naik ke atas...
Fuhhhh... semput jugak nak sampai ke atas tu.... Huhuuhu...


Selepas meneroka gua ini, kami dibawa makan tengah hari di Tandoori Palace di Kuching waterfront...
Pihak tourism juga telah membuat keputusan untuk membawa kami ke City Tour....
Sepatutnya City tour ni dijalankan pada hari  kedua... Tapi disebabkan masalah denagn flight, kami tak dapat pegi....
Masa city tour kami  dibawa ke muzium dan membeli kek lapis...
Hujan yang turun buat kami tak dapat nak amik masa yang lama...
Takpelah, kami tetap berpuas hati....





Dan usai membeli kek lapis, tibalah masa untuk meninggalkan bumi Kuching...
Alahaiii... rasa tak nak balik pulak....
So tamatlah sudah penjelajahan kami dengan #TSDayOut special...

Dikesempatan ini AJ nak ucapkan terima kasih buat Tourism Selangor dan Sarawak Tourism Board atas layanan selama 4 hari 3 malam....
Penat kan nak layan karenah kitorang??? Hehehhehe....
Terima kasih juga buat para penaja seperti AirAsia, Hotel Empire Subang dan banyak lagi...
AJ harap dapat join lagi TS Day Out pada masa akan datang.....

Lagi entri #TSDayOutSpecial :

#TSDayOut | Hari Pertama : Klang Heritage Walk
#TSDayOut | Hari Kedua : Kuching Aku Datang!!!!
#TSDayOut | Hari Ketiga : OrangUtan Semenggoh dan Aktiviti Kayak Semadang


P/s : Dah tamat cuti.....

#TSDayOut | Hari Ketiga : OrangUtan Semenggoh dan Aktiviti Kayak Semadang


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Hari Ketiga | 2 November 2015

Hari ni lebih mencabar dari hari-hari sebelumnya...
Pada sebelah pagi kami dibawa ke Botanical Research Center Semenggoh atau Pusat OrangUtan Semenggoh.....
Menurut staff di sana, sekarang ni musim buah...
Mereka tak boleh nak janji sama ada pelawat dapat tengok orang utan atau tidak....
Orang Utan disini masih dalam kategori liar so mereka pandai mencari makanan sendiri....



Wajah-wajah teruja nak tengok Orang Utan.... Hehehehhehe



Selepas diberikan sedikit briefing kami dibawa masuk ke dalam hutan di mana ianya merupakan habitat Orang Utan....
Kami menunggu lebih kurang 15-20 minit....
Akhirnya Orang Utan yang ditunggu-tunggu sampai... Nampaknya nasib pelancong yang datang pada hari ini baik...
AJ difahamkan sehari sebelum tu, takde seekor pun orang utan yang keluar.....





AJ sangat teruja bile dapat tengok sendiri orang utan yang tinggal dalam habitat semulajadi ni dengan lebih dekat... Kat zoo pun tak dapat tengok dekat macam ni....
Sampai nyaris kepala kene baling dengan kelapa dek salah seekor dari orang utan kat situ....
 Nasib dia jatuh sipi je... Kalau kene kepala betul-betul, benjol wooo... Hahahahahaha.....


Selepas habis melihat Orang Utan Semenggoh, kami dibawa ke Kg Bengoh untuk sesi berkayak sepanjang 11 KM....
Terima kasih buat crew Semadang Kayak atas kesudian menerima kunjungan kami....
11 KM memang paling mencabar ketahanan mental dan fizikal...
Selalunya AJ kayak sejam dua dah penat... Inikan pulak 11 KM....
Sepanjang 11 KM kami merentasi 3 buah kampung iaitu Kg Bengoh tempat bermula, Kg Danu tempat kami singgah untuk makan tengah hari dan Kg Semadang penamat aktiviti kayak....




Sepanjang perjalanan, kami telah mengharungi sungai yang berliku dan banyak batu....
Lenguh jugaklah tangan nak mengayuh kayak tu... Hahahaha...
AJ dapat partner dengan KhaiArtfar.... Memang riuh lah jadinya....



Semasa makan tengah hari di Kg Danu, kami telah dihidangkan dengan lauk-lauk dari Sarawak seperti manok pansuh, masak asam terung dayak, sayur pucuk ape ntah.... AJ tak ingat pulak.... Ohhh... My bad!
Manok tu korang tau tak ape? Manok tu ayam... Hehehhehe....



Usai makan tengah hari, kami sambung berkayak dan singgah di Tanjung Baru Semadang untuk sesi memberi ikan makan...
AJ memang sah-sah "jakun"! Haahhahaha.. banyak gile kot ikan dia....
Ade ikan kap, ikan lampam dan sebagainya.....
Paling best part main air..... Macam-macam perangai keluar! Hahhahaha...


AJ siap terbang-terbang dalam air tu....

Dah nak sampai ke penamat kayak, hujan turun dengan selebat-lebatnya....
Orang KL dapat main hujan dalam hutan memang seronok gile!
Hahaahhaha.. Mengalahkan bebudak siap amik gambar lagi.... Hahhahahhaha...

Kalau korang teringin nak rasai pengalaman berkayak di Sungai Semadang ni korang boleh lawati www.semadangkayak.com 

Pada sebelah malam pula berlangsungnya malam penutup di Tribal Borneo...
Semua berdebar-debar nak tau siapa pemenang Amazing Hunt untuk hari pertama dan juga 6 pemenang untuk contest Instagram coverage dan juga pemenang lucky draw...
Hadiah yang ditawarkan menang gempak dan best belaka.....
 Kalau nak tau AJ memang semua kategori....
Alhamdulillah mungkin nasib AJ baik kot....





AJ memang tempat pertama untuk Amazing Hunt dengan partner AJ, Adam....
Lepas tu AJ juga salah seorang yang menang untuk Instagram contest tu....
Dannnn... AJ menang lucky draw jugak!!!! Yeayyyyyy.....

Antara hadiah yang AJ menangi, tiket all park Sunway Lagoon dan voucher RM30, penginapan 2 hari 1 malam di Acapella suite dan 4 hari 3 malam penginapan serta media access untuk Rainforest World Music Festival di Kuching dan 3 hari 2 malam penginapan serta media access untuk Borneo Jazz music Festival di Miri!!! Meriah wehhh... Jackport sungguh...
Terima kasih Tourism Selangor dan Sarawak tourism Board....
Dan tahniah juga buat pemenang lain... =D

Lagi entri #TSDayOutSpecial :

#TSDayOut | Hari Pertama : Klang Heritage Walk
#TSDayOut | Hari Kedua : Kuching Aku Datang!!!!
#TSDayOut | Hari Keempat : Menerokai Gua Fairy dan Gua Angin (Fairy Cave, Wind Cave)

P/s : Rasa sedih pulak, lepas ni nak tulis ade hari keempat iaitu hari terakhir journey dengan #TSDayOut Special ni...

Tuesday, 17 November 2015

#TSDayOut | Hari Kedua : Kuching Aku Datang!!!!


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Hari Kedua | 1 November 2015

Seawal jam 5 pagi kami check-out dari Empire Hotel dan menuju ke KLIA2....
Terima kasih kepada pihak Empire Hotel untuk penginapan yang selesa, makan malam yang superb dan juga breakfast... =D



Sampai di KLIA2 terdapat sedikit masalah teknikal yang berlaku..
Kami sepatutnya naik flight pukul 8.15 pagi... Tapi akhirnya kami hanya dapat menaiki flight pada pukul 12.55 tengah hari....
Fuhhh.. Agak mencabar juga sebenarnya bila tersadai dekat airport...
Apapun terima kasih buat crew Tourism Selangor dan juga Sarawak Tourism Board yang bersusah payah untuk kami....



Sampai di Kuching International Airport kami disambut meriah oleh pihak Sarawak Tourism Board..
Terasa macam pelancong dari luar negara sangat dengan sambutan mereka.... =D
Kami terus dibawa check in di Emperial Hotel dan berkumpul kembali untuk dibawa ke Kuching Waterfront menaiki Sarawak Sunset River Cruise yang merupakan salah satu daya penarik di Sarawak...
Tak sah kalau datang Kuching tak naik Sarawak Sunset River Cruise....
Kata orang ianya "Best Way to Discover Kuching's Hidden Gems" di sepanjang sungai....
Bayangkan korang berada di atas dek kapal dibuai angin sepoi-sepoi bahasa dengan pemandangan indah matahari terbenam...
Dihidangkan pula dengan jus oren dan kek lapis Sarawak... Nang nyaman!... =D



Selain pada tu korang juga diberikan info mengenai bangunan bersejarah yang terdapat di tebing Sungai Sarawak seperti bangunan Dewan Undangan Negeri iaitu bangunan 9 tingkat dengan bumbung berbentuk terendak. Di dalam bangunan Dewan Undangan Negeri terdapat dewan konvensyen dan dewan jamuan....
Dibina  di atas bukit berhampiran Sungai Sarawak di antara Astana dan Ford Margherita...



Astana merupakan sebuah istana yang terletak di sebelah Utara Sungai Sarawak.. Dibina pada tahun 1870 oleh Raja Putih Sarawak ke-2 Charles Brooke sebagai hadiah perkahwinan dengan isteri baginda Margaret Alice Lili de Windt....
Kini, Astana merupakan kediaman rasmi bagi Yang di-Pertua Negeri Sarawak.
Dari pinggir Kuching waterfront, korang dapat melihat taman dan juga bangunan istana dengan jelas...


Ford Margherita sebuah kubu lama yang dibina pada tahun 1879 oleh Charles Brooke utuk melindungi Kuching dari serangan lanun..Pernah digunakan sebagau Muzium Polis dari 1971 sebelum diserahkan kepada kerajaan negeri Sarawak...
Kini, Ford Margherita merupakan salah 1 daya tarikan pelancong di Kuching...


Banyak lagi bangunan dan perkampungan menarik yang dapat kami lihat sepanjang Sungai Sarawak... Kami juga sempat dihiburkan oleh penari dari beberapa etnik di Sarawak di dalam kapal sebelum ianya berlabuh...



Lepas tengok sunset, perut pun mesti dah lapar kan?
Tanpa berlengah kami dibawa ke Top Spot dimana ianya merupakan tempat makan yang terkenal di Bandaraya Kuching...
Terletak di tingkat 6 atas bangunan, Top Spot mempunyai beberapa kedai makanan yang menjadi pilihan rakyat tempatan dan pelancong...




Kami dihidangkan dengan makanan yang istimewa yang kat Semenanjung memang susah nak jumpa macam sayur midin, omelet oyster...
Perut pun dah berkeroncong, tanpa berlengah sekelip mata je licin...
Hahahhahaha.. AJ siapa tambah nasi 2 kali kot.... Opsss.... =P





Dalam jam 9 malam, kami pulang ke hotel untuk membersihkan diri dan berehat...
Hari ketiga lebih mencabar......
Nak tau apa??? Tungguuuuuuu... =D



Lagi entri #TSDayOutSpecial :

#TSDayOut | Hari Pertama : Klang Heritage Walk
#TSDayOut | Hari Ketiga : OrangUtan Semenggoh dan Aktiviti Kayak Semadang
#TSDayOut | Hari Keempat : Menerokai Gua Fairy dan Gua Angin (Fairy Cave, Wind Cave)

P/s : Santai =D