Click to Follow...

Sunday, 29 March 2015

Kelas Teori Memandu...... Again!

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

2-3 tahun lepas AJ ade attend kelas ni....
Kononnye nak amik lesen murah la....
RM199 untuk Program Bantuan Lesen 1 Malaysia (BL1M)...
Penyudahnya kandas kat situ je sebab kelemahan program tu sendiri....
Dah la kite bayar... Pastu kelas ke ape semua kene urus sendiri dengan driving school..
Sampai kat driving school, orang tu pun terpinga-pinga taktau hujung pangkal dengan name list ape semua takde.....
Last-last AJ sendiri yang fedup! Tapi takpelah, bende pun dah lepas....


Pagi ni, gigih la bangun pagi attend kelas teori ni lagi sekali....
Dah nak masuk 29 tahunlah baru terhegeh-hegeh AJ nak masuk kelas teori bagai....
Kelakar betul..!
Harap-harap tak dapat penceramah yang bosan.... Kalau tak memang ade yang tidur sekejap lagi.....
Hahahahaaha.... =P
Sementara menunggu ni, sempatlah update sekejap.... Kang memang tak dan dah nak tengok telefon bagai.....

P/s : Perut lapar, belum breakfast lagi..... :(

"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

Thursday, 26 March 2015

Panduan Membuat Passport

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Malam tadi AJ pegi buat passport....
Bukan nak melancong pun, saje-saje nak buat....
Manalah tau kot-kot esok lusa merajuk ke, nak bawak diri ke.... Buku merah dah ade.... (Ecewah!)
Heheheheee.... =P

Okay, ni AJ nak cerita sikit panduan untuk membuat passport....

1. Kad pengenalan
Pastikan cip kad pengenalan korang boleh dibaca bagi memudahkan urusan....
Kalau tak, silalah tukar kad pengenalan kat JPN dulu ye....

2. Salinan kad pengenalan
Jangan lupe bawak sekali photocopy ic korang siap-siap tau....
Kalau korang buat kat UTC Pudu, bolehlah fotostat kat kedai berhampiran imigresen tu...
Jabatan imigresen lain, AJ tak sure ade khidmat fotostat kat sekitar tu atau tidak....

3. Gambar
Bagi yang musykil pasal gambar, kene bawak sendiri ke ape ke dah tak perlu risau....
Gambar akan diambil kat situ juga...
So datanglah semenggah sikit ye....

4. Pakai pakaian yang berwarna GELAP
Disebabkan background gambar passport tu putih, korang dinasihatkan memilih pakaian atau tudung berwarna gelap...
Kalau tak, kat sana ade sediakan blazer....
Tapi tak tau la berapa ramai yang dah guna kan....
Seeloknya pakailah yang berkolar bagi lelaki...
Mana tau tetibe tak boleh pakai round neck pulak...

5. Bagi mereka yang rambutnya berwarna!
Haaaaaaaaaa..... Masa nak buat passport aritu kan...
Inilah main concern AJ... Hahahahaha..... =P
So bagi mereka yang rambut berwarna masa nak buat passport tu, TAK PERLU risau sebab gambar passport kita tu warna hitam putih.... =D
Cuma kene pastikan rambut kite tu selit dekat telinga serta tak menutup dahi dan kening....

6. Cermin Mata / Kanta Lekap
Cermin mata dan contact lens korang yang berwarna warni tidak dibenarkan..
Yang pakai cermin mata tu time nak amik gambar kene bukak dulu la ye...

AJ rasa ni je la kot...
Lepas tu dengan happynya AJ nak bagitau, masa AJ buat passport hanyalah 45 MINIT je dari ambil nombor sampailah passport siap...
Cepat gile kot!
AJ buat dekat UTC Pudu Sentral after office hours....
Sampai sana 7.30pm...
Pukul 8.00pm imigresen bukak, ambil no, ambil gambar, bayar dan siap! 45 minit! =D

Bulatnya gambar passport AJ.....
Hahahahaha!

So AJ suggest kalau korang nak buat passport datang hari bekerja..... Kat UTC tu bukak sampai pukul 10pm... Kalau nak buat malam sebelum pukul 8pm tu beratur sesiap takut kalau lambat angka giliran pulak habis....
Kalau korang gi weekend, siap sedialah menunggu berjam-jam....

Oh ye, harga buat passport sekarang ni dah tersangatlah berpatutan....
RM200 untuk 5 tahun...
Sesapa yang belum buat passport tu bolehlah buat....

P/s : Nak gi jalan mana pulak lepas ni...??


"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

Friday, 20 March 2015

Little Rara Thai Noodle House, Jalan Kia Peng

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Sape suka makan Thai Noodle kat sini?? Angkat tangan!!!
Okay dalam ramai-ramai yang membaca ni (ramai ke), mesti ade yang suka kan???


Okay meh sini AJ nak bagitau pasal 1 stall thai noodle ni.........
Name stall tu Little Rara Thai Noodle House.....
Lokasinya agak tersorok sikit di Jalan Kia Peng....
Landmark dia senang je... Berdekatan Pavillion je.....
Kalau dari Pavillion, jalan kaki pun boleh.....
Stall Little Rara ni terletak di antara Restoran Hakka dan Menara HLA....
Dekat kelab Orange lama.... Sekarang dah jadi Pixie Mansion.....
Tau? Kalau tak tau waze je, mesti jumpa.... =D

Apa yang bestnya kat Little Rara ni???
Semestinya Thai Boat Noodle!
Kat sini korang boleh pilih nak noodle yang berkuah ataupun dry.....
Lepas tu mi dia pun boleh pilih sama ada mi thai, maggi dsbnya.....
Portion dia besar.... Tak macam kat restoran boat noodle yang femes tu.....
Tapi AJ mampu makan 2 mangkuk.....
Rase dia pedas mengancam! Walaupun pedas tetap jua ku telan sampai kebas-kebas mulut....
Pekena pulak dengan kombinasi Teh Ais Thai.... Lagi bertambah sedap dia....



Thai Noodle Berkuah dan "Dry"

Lepas tu, kat sini korang kene try Beef Grill dia....
Cecah pulak dengan sos yang pedas-pedas masam.... Pergghh meleleh ayaq lioq! Hehehehehe.....
Kalau ade yang kurang gemar thai noodle, korang boleh cuba makanan bergoreng jugak....
Tapi yang goreng-goreng sampai 10.30 malam je....

Beef Grill

Minuman pulak macam biase la dan beberapa jenis minuman botol thai....
Ehemmmm... Non alcoholic okay....
Kat sini makanan yang dihidangkan dijamin halal.... =D


Sebarang info korang boleh rujuk FB Little Rara Thai Noodle House

Bukti sedap! Tapi muka cam nak nangis pasal pedas ya amat..... =P

P/s : Support bisnes kengkawan.... =D


"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

Wednesday, 18 March 2015

Internet DOWN!!!!

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Keadaan yang menyukarkan bagi seorang blogger dan social freak like me!
Semalam sehari suntuk internet down.....
Baik P1, baik Unifi..... Perghhhhh.. Memang terbaik....!
AJ pun tak tau apa maslahnya lately internet kerap down kat kawasan AJ...
Mungkin tengah maintain system ke ape, wallahualam.....
Perkara-perkara macam ni sebenarnya agak menyukarkan......
AJ tak boleh nak berblog, lepas tu ade beberapa perkara yang tak dapat nak diselesaikan ikut waktu sepatutnya...

 Perlu tak buat gini??? Hehehehhe...

Semalam makan kat Menara Hup Seng kat tengah-tengah Kotaraya Kuala Lumpur pun takde line....
Ya ampun... Sakit pulak hati kita ni.....
Rase nak campak je peranti tu.... Kalau nak kata tak bayar bil, memang taklah....
Alhamdulillah, buat masa ni takde ape yang tertunggak....
In future tak taulah..... Harap-harap rezeki tu adeje la.... =D

Arini internet masih lagi suam-suam kuku.. Tapi masih boleh gunalah compared dengan semalam......
Hopefully sementara je la internet problem ni......

P/s : Busy pulak few days ni....
Ohhhh... Closing week... =D


"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

Monday, 16 March 2015

Cinderella : Best Sangat!

 ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 


Cinderella, semua orang mesti familiar dengan fairytale seorang gadis bernama Ella yang mulanya hidup bahagia bersama keluarga.....
Selepas kematian ibu dan bapanya berkahwin lain, hidup Ella mulai berubah....
Dia diperhambakan oeh ibu dan 2 orang kakak tirinya lebih lagi lepas kematian bapanya tak lama selepas berkahwin...
 Dia digelar Cinderella oleh ibu dan kakak tirinya sebagai 1 penghinaan...
Bertemu Putera Raja didalam hutan yang memperkenalkan diri sebagai pemburu bernama En Kit dan jatuh cinta, hadir ke majlis tari menari dengan kenderaan dan pakaian serba indah dengan bantuan Fairy Godmother....
Melarikan diri tepat jam 12 tengah malam dan tertinggal sebelah kasut kaca....
Putera Raja berjaya menjejaki Cinderella melalui kasut kacanya.....
Dan akhirnya mereka hidup aman damai dan bahagia.....


Walaupun plot cerita Cinderella semua orang dah tau dan dah boleh jangka, korang kene jugak tengok Filem Cinderella ni....
Pelbagai emosi digarapkan dalam cerita antaranya sebak, sedih, kelakar, mendebarkan dan mengagumkan....
AJ paling suka part yang Cinderella jumpa Fairy Godmother dia tu....
Terpegun sangat mase dia tukarkan labu, tikus,angsa dan cicak jadi kereta kuda, pengiring dan pemandu....
Paling best time dia tukarkan dress Cinderella dan kasut kaca.....
Ya ampunnnnn..... Cantik sangat dress tu....
Sampaikan AJ cakap kat Mr.JR "kawen nanti dress i mesti macam tu..."
Lagi 1, dress masa perkahwinan Putera Raja dan Cinderella..... Cantik!

The super duper awesome dress!!!

AJ memang teruja sangat dapat tengok Cinderella.....
AJ bagi 10 bintang untuk filem ni....
Special thanks to Mr.JR sebab sudi temankan jiwa kanak-kanak AJ ni.....
Tak pasal kene layan cerita Fairytale....
Korang kene tengok! Rugi sangat tak tengok....

I'm 29 years old and insisting to watch Cinderella.... Who cares??? Hehehehe.....

"HAVE COURAGE AND BE KIND" - Cinderella

P/s : I wish life could be the same as Fairytale...
"Happily ever after" (*^﹏^*)




"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

Sunday, 15 March 2015

Tak Nampak Pun Hot Air Balloon?

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Semalam AJ ke Putrajaya, niat hati nak tengok Hot Air Balloon.....
Tapi sampai je kat Monumen Alaf Baru tu, seketul hot air balloon pun AJ tak nampak.....
Yang "Night Glow" tu kene beli tiket secara online.... AJ bukak website dia few days before tak dapat nak beli pulak.... Maybe dah abis la kot sebab tiket dia limited up to 300 visitor per day....

Pic *Google*

Or maybe AJ pegi salah time kot....
Tu pasal takde belon udara panas kat ruang udara tu......
AJ ade update status kat FB....
Ade sorang kawan AJ komen kemungkinan salah timing tu....
Lepas tu komen yang sorang lagi tu, dia cakap mase dia pegi dia diberitahu yang belon udara panas tu takboleh terbang sebab angin terlalu kuat.....
Hurmmmm.... Mungkin takde rezeki kot nak tengok.... Lain kali je la cite dia....
Tu pun kalau ade lagi la.... Hehehehehe.....

Frust sekejap..... Nasiblah kat situ dah ade IOI City Mall.... Hehehehehhe.....
Last-last sebelum balik lepak kedai mamak kat Precint 9..... ≧﹏≦

P/s : Yo yo oo je AJ bawak kamera bagai....
Penyudahnya amik gambo bangunan je....



"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

Friday, 13 March 2015

TYCO ADT Annual Dinner | Tema : Wild Wild West

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA  

Jumaat, 6 Mac lepas company AJ ade annual dinner dekat Palace of The Golden Horses...
Tema yang committee pilih tahun ni Wild Wild West.....
Fuhhhh..... Dashyat betul tema tu....
1st sekali masuk dalam kepala AJ bile dengar Wild Wild West mestilah Cowboy/Cowgirl macam tu.... Lepas tu ala-ala Zorro..... Huhuhuhuhu...


Puaslah fikir nak pakai ape....
Sebab baju-baju untuk tema ni bukan kite selalu pakai.....
Memula AJ plan nak pakai baju ala-ala Western Lady tu... Yang dress kembang bulat tu.....
AJ ingat nak sewa je tapi sayangnya baju tu tak available pulak time event tu.....
Alternatif lain AJ fikir baju yang kembang bahagian lengan dengan corset, skirt leather dan boots....

OOTD AJ untuk Annual Dinner, tema | Wild Wild West!

On the very last minute, AJ terjumpe pulak ruffles skirt mase jenjalan cari baju Mr.JR since dia pun dah 1 company ngan AJ....
Annual dinner tahun ni, AJ tak berapa nak lucky..... Lucky draw tak kene langsung....
Last year ade jugak walau dapat kayu golf.... Hahahahaha.....

Tengok pic ni rasa nak nyanyi lagu tema filem Zorro pulak!
" I want to spent my lifetime loving youuuu..... "
♪♬♩♬♩♪♩

Compared dengan last year, tahun ni annual dinner company AJ ni nampak lagi meriah.....
Ade banyak game yang diorang arrangekan cam teka muzik latar filem/series, game mengenakan staff atas pentas lagi.... =P

Sesi mengenakan staff! =P

AJ tak terkecuali... Terkono jugak....
Kene naik pentas dengan bersari siap pakai topeng Bill Clinton.... Pastu kene act macam bandboy gitu... AJ kene act main drum.... 
Sampai tercabut sari kawan AJ mase tu....
Yang AJ pulak dah macam goreng char kuew tiaw diorang kate.... Hahahahaha....
Mau taknye, tak penah hayat aku main drum wehhhh.... =P

Spot me! Hahahahaha....

Dan kalau last year AJ menang kategori best dress female.... Tahun ni I made it again!!!!
Yeayyy.... Tak sangka sangat...
Kalau ikutkan ramai yang pakai lagi dashyat dari apa yang AJ pakai.....
Tapi disebabkan undian pakai sorakan, AJ dipilih jadi pemenang best dress female lagi sekali.....
Tahun lepas dapat set body care L'Occitane, tahun ni dapat set perfume Bvlgari Omnia Coral.... =D

Terima kasih kawan-kawan yang tolong sumbangkan suara emas korang bagi sorakan kat AJ...... =D

Sebenarnya mase malam annual dinner tu ade tragedi sikit... Nasib takde orang perasan sampailah AJ bagitau diorang..... Heheheehe...
Boots yang AJ pakai tu memang dah lame sangat AJ beli..... Entah macam mane masuk je ballroom awal-awal event tu, tercabut pulak tapaknya.....
Time-time ni pulak dia nak tercabut.... Huhuhuhu....
Tapi nasib baiklah sampai abis annua dinner bekas tapak kasut AJ tak tercabut...
Padahal mase tu AJ punyalah berlari, melompat-lompat bagai.... Fuhhhh....
Kalau tak, memang berkaki ayam je la AJ....
Aku selamba! Hahahahaa.....

Sampai tercabut tapak kasut! =P

Meh layan lagi extra seketul dua gambar....
(*^﹏^*)



Dan photobooth session....
Kuar abis muncung AJ.... Hahahahaha....



P/s : Tahun depan kalau masih disini..... Nak pakai lari tema la... Bolehhh???
≧﹏

Shopping Guide :
White Top : Times Square
Ruffles Skirt : Sg Wang Plaza
Corset : Online
Boots :  Sg Wang Plaza
 


"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

Wednesday, 4 March 2015

Minggu Sibuk!



ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 
 
Seminggu tak bersiaran.....
AJ sibuk sangat berkejar kesana kemari settle kan urusan itu dan ini....
Untuk pengetahuan korang, kucing AJ si Abot dah pergi tinggalkan AJ sabtu lepas...
Sedih memang sedih.. tapi Aj redha sebab kesian sangat bila tengok dia menderita...
keputusan darah Abot dah sahkan Abot memang positif FIP.... =(

Semalam pulak AJ bawak sekor lagi kucing AJ...
Ahad lepas dia keguguran....
AJ bawak dia ke vet aritu.. memang tak perasan sungguh si Kiki bunting....
Lepas tu doc pun tak perasan.... Bagilah dia injection antibiotik untuk selsema....
Tau-tau lepas 2-3 hari macam tu dia gugur... 4 ekor semuanya....
Sekarang Kiki ade kat vet untuk dipantau keadaannya....
Sorry ye sayang mummy.... Mummy tak perasan awak bunting sebab awak baru je beranak Disember lepas....


Lepas tu Jumaat ni pulak, AJ ade annual dinner company....
Tak taulah nak pakai ape.......
Temanya "Wild Wild West".... Alamak! Nak pakai ape ni?
Payah sungguh temanya..... Kalau last year "Hawaiian Paradise". mudah jugaklah nak cari pakaian...
Sebab pakaian jenis tu memang kita pakai...
Kalau Wild Wild West??? Jenuh nak cari kuda 8 dengan pistol 2 ni....
Hehehhehehehe...
Nak tau AJ pakai ape untk dinner nanti?? Tungguuuuuu...
AJ sendiri pun masih tak tau nak pakai ape... Hehehhehehe..... =P

P/s : Semoga minggu sibuk ini cepat berlalu....


"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"