Blogger templates

Click to Follow...

Friday, 20 November 2015

#TSDayOut | Hari Ketiga : OrangUtan Semenggoh dan Aktiviti Kayak Semadang


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Hari Ketiga | 2 November 2015

Hari ni lebih mencabar dari hari-hari sebelumnya...
Pada sebelah pagi kami dibawa ke Botanical Research Center Semenggoh atau Pusat OrangUtan Semenggoh.....
Menurut staff di sana, sekarang ni musim buah...
Mereka tak boleh nak janji sama ada pelawat dapat tengok orang utan atau tidak....
Orang Utan disini masih dalam kategori liar so mereka pandai mencari makanan sendiri....



Wajah-wajah teruja nak tengok Orang Utan.... Hehehehhehe



Selepas diberikan sedikit briefing kami dibawa masuk ke dalam hutan di mana ianya merupakan habitat Orang Utan....
Kami menunggu lebih kurang 15-20 minit....
Akhirnya Orang Utan yang ditunggu-tunggu sampai... Nampaknya nasib pelancong yang datang pada hari ini baik...
AJ difahamkan sehari sebelum tu, takde seekor pun orang utan yang keluar.....





AJ sangat teruja bile dapat tengok sendiri orang utan yang tinggal dalam habitat semulajadi ni dengan lebih dekat... Kat zoo pun tak dapat tengok dekat macam ni....
Sampai nyaris kepala kene baling dengan kelapa dek salah seekor dari orang utan kat situ....
 Nasib dia jatuh sipi je... Kalau kene kepala betul-betul, benjol wooo... Hahahahahaha.....


Selepas habis melihat Orang Utan Semenggoh, kami dibawa ke Kg Bengoh untuk sesi berkayak sepanjang 11 KM....
Terima kasih buat crew Semadang Kayak atas kesudian menerima kunjungan kami....
11 KM memang paling mencabar ketahanan mental dan fizikal...
Selalunya AJ kayak sejam dua dah penat... Inikan pulak 11 KM....
Sepanjang 11 KM kami merentasi 3 buah kampung iaitu Kg Bengoh tempat bermula, Kg Danu tempat kami singgah untuk makan tengah hari dan Kg Semadang penamat aktiviti kayak....




Sepanjang perjalanan, kami telah mengharungi sungai yang berliku dan banyak batu....
Lenguh jugaklah tangan nak mengayuh kayak tu... Hahahaha...
AJ dapat partner dengan KhaiArtfar.... Memang riuh lah jadinya....



Semasa makan tengah hari di Kg Danu, kami telah dihidangkan dengan lauk-lauk dari Sarawak seperti manok pansuh, masak asam terung dayak, sayur pucuk ape ntah.... AJ tak ingat pulak.... Ohhh... My bad!
Manok tu korang tau tak ape? Manok tu ayam... Hehehhehe....



Usai makan tengah hari, kami sambung berkayak dan singgah di Tanjung Baru Semadang untuk sesi memberi ikan makan...
AJ memang sah-sah "jakun"! Haahhahaha.. banyak gile kot ikan dia....
Ade ikan kap, ikan lampam dan sebagainya.....
Paling best part main air..... Macam-macam perangai keluar! Hahhahaha...


AJ siap terbang-terbang dalam air tu....

Dah nak sampai ke penamat kayak, hujan turun dengan selebat-lebatnya....
Orang KL dapat main hujan dalam hutan memang seronok gile!
Hahaahhaha.. Mengalahkan bebudak siap amik gambar lagi.... Hahhahahhaha...

Kalau korang teringin nak rasai pengalaman berkayak di Sungai Semadang ni korang boleh lawati www.semadangkayak.com 

Pada sebelah malam pula berlangsungnya malam penutup di Tribal Borneo...
Semua berdebar-debar nak tau siapa pemenang Amazing Hunt untuk hari pertama dan juga 6 pemenang untuk contest Instagram coverage dan juga pemenang lucky draw...
Hadiah yang ditawarkan menang gempak dan best belaka.....
 Kalau nak tau AJ memang semua kategori....
Alhamdulillah mungkin nasib AJ baik kot....





AJ memang tempat pertama untuk Amazing Hunt dengan partner AJ, Adam....
Lepas tu AJ juga salah seorang yang menang untuk Instagram contest tu....
Dannnn... AJ menang lucky draw jugak!!!! Yeayyyyyy.....

Antara hadiah yang AJ menangi, tiket all park Sunway Lagoon dan voucher RM30, penginapan 2 hari 1 malam di Acapella suite dan 4 hari 3 malam penginapan serta media access untuk Rainforest World Music Festival di Kuching dan 3 hari 2 malam penginapan serta media access untuk Borneo Jazz music Festival di Miri!!! Meriah wehhh... Jackport sungguh...
Terima kasih Tourism Selangor dan Sarawak tourism Board....
Dan tahniah juga buat pemenang lain... =D

Lagi entri #TSDayOutSpecial :

#TSDayOut | Hari Pertama : Klang Heritage Walk
#TSDayOut | Hari Kedua : Kuching Aku Datang!!!!
#TSDayOut | Hari Keempat : Menerokai Gua Fairy dan Gua Angin (Fairy Cave, Wind Cave)

P/s : Rasa sedih pulak, lepas ni nak tulis ade hari keempat iaitu hari terakhir journey dengan #TSDayOut Special ni...


"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

No comments:

Post a Comment