Blogger templates

Click to Follow...

Tuesday, 7 July 2015

Projek Biskut Raya AJ


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Lebih kurang 2 minggu je lagi dah nak raya... Cepat gile masa berlalu...
Persiapan raya AJ dah 80 peratus siap kot....
Sabtu lepas AJ dah redah Jalan TAR beli tudung untuk mak dengan baju melayu Abah dan Mr.JR....
Fuhhh.... Lega rasanya....
AJ malas nak beli last minute..... Nanti susah nak cari size ngan kaler....
Tapi memang kalau beli last minute tu harga runtuh kow-kow.....
Btw, thanks Mr.JR tolong ikut like every year padahal dia kurang gemar gi tempat-tempat yang crowd gile ni.... Dan ade tolong bayar jugak! Hahahahhaha....
Ehhhh... Tersasar pulak cerita.... =P

So 1 part dah settle... Sekarang AJ dah start projek biskut raya pulak...
AJ jaranggggggggg sangat beli biskut raya... Kalau beli pun kerepek camtu je.....
Or bile dah memang tak sempat sangat nak buat biskut raya.... =(
AJ lagi suka buat biskut sendiri.... Lagi puas hati dari beli...
Sedap ke, tak sedap ke dah tentu dari hasil air tangan kita sendiri....
Beli pun mahal jugak.... Nak pulak dengan keadaan ekonomi sekarang... Rakyat didahulukan kate ko!
Nasib baik harga barang bakery still okay... Masih dalam bajet walaupun GST di mana-mana....
#SyukurSelalu (Tak tau sejak bila AJ mula jadi sarcastic ni...) Hahahhahaha.....

Hari ahad lepas AJ dan kakak dapat siapkan 3 jenis kuih.....
Bab projek biskut raya ni AJ tukang adun, uli dan bentuk.... Kakak AJ pulak bab prepare dan bakar dalam oven.....
Dugaan sungguh buat kuih siang hari ni.....
Nak rase tak boleh.... Dah keluar dari oven, entah ape la rasanya..... Hikhikhik.....
Al-maklum AJ ni takat nak bake sikit-sikit tu bolehlah... =D
Tahun ni tak buat banyak pun.... Mungkin 3-4 jenis atau lebih sikit je.....
Buat banyak pun takut membazir pulak... Budak sekarang bukan macam zaman kita dulu...
Datang nak collect duit raya je.. Kalau bagi makan minum pun, tak terjamah selalunya.....
 Ini bukan cakap kosong, rasanya korang sendiri pun penah experience bende yang sama kan.....

Kuih yang AJ sempat siapkan Biskut Red Velvet.... Tapi tak berapa nak red sangat sebab pewarna merah habis pulak mase tengah buat tu...
Dia jadi ala-ala maroon nak ke brown.... Kihkihkih... =P

Lepas tu Biskut Choc Chips.... Ini biskut wajib buat bile buat kuih raya.....
Hantu coklat kan.... Biskut berasaskan coklat ni memang wajib!

Biskut Red Velvet (atas)
Biskut Choc Chip (bawah)

Then Biskut Samprit Susu Dwi-warna....
AJ first time buat samprit ni sebenarnya... So bolehlah...
Tak kembang sangat, tak layu sangat..... =P
Doh dia pulak terlembik sikit.. AJ terletak susu lebih! Manis jadinya....
Tapi rasanya macam malas je nak buat samprit lepas-lepas ni....
Renyah jugak nak masukkan adunan dan menekan dari acuan tu.....

Biskut Samprit Susu Dwi-Warna

Next AJ nak buat Biskut Mazola, Biskut Cornflakes Coklat je la kot...
Then adun lagi biskut yang dah buat kat atas-atas tu bagi perabih tepung dan bahan-bahan bakery....
Nak simpan kang takut expired gitu je since AJ ni bukannya selalu sangat nak buat biskut....
  
So persiapan korang  macam mana?

P/s : AJ antara rakyat yang still berbelanja (#MemetikAyatAhliPolitik) ..
Dah tu??? Kami yang bergelar rakyat ni ade pilihan lain ke?


"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

3 comments:

  1. meriah laa raya AJ thn nie ye.. e'in tak raya pun.. bzzzzzzz buat persiapan kawen.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehhehe... Takdelah e'in biase je....
      E'in lagi meriah... Buat persiapan kawen kot.... =D

      Delete