Blogger templates

Click to Follow...

Thursday, 2 July 2015

Fenomena Raya Pun Bermula....


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

 Alhamdulillah dah 15 hari kita berpuasa kan....
Pejam celik dah tengah Ramadhan..... Tak terasa masa berlalu.....
Cepat sungguh Ramadhan ni..... Alahai... Nanti akan rindu lah kat Ramadhan....
Yelah hari baik bulan baik kan..... =D
Orang kata Ramadhan ni bulan bonus.... Bonus pahala....

Dan dengan ini, fenomena raya pun bermula...
Orang dah mula buat persiapan raya.....
Sibuk dengan baju raya, kuih raya, tukar duit raya.....
Jalan TAR pun dah mula sesak dengan orang ramai...
Tapi yang tak bestnya kan pasal fenomena raya ni harga pakaian, kuih muih semua melampau-lampau harganya.....
Beberapa hari lepas AJ ade pegi Jalan TAR... Kebanyakkan harga kat bazaar tu memang nampak sangat tak masuk akal dengan kualiti dan material nya....
Bayangkan baju kurung biase je ade yang harganya cecah RM80 keatas....
Kalau yang bermanik sana sini pulak boleh cecah sampai ratus-ratus kot....

AJ sendiri kalau ke Jalan TAR tu, memang AJ elak beli kat bazaar dalam tu....
Diorang normally tekan harga kaw-kaw nak pulak awal-awal ni..... Tapi bukanlah semua peniaga yang tekan harga kannn...
AJ selalunya prefer beli dari gedung sedia ade yang sederet dengan Kamdar semua tu.....
Harga pun still okay lagi.... Lagipun kat gedung tu boleh try since AJ ni saiz XS or 34...

Tahun ni AJ macam takde mood nak pakai baju yang manik-manik, jurai-jurai bagai....
Hurmmmm.. faktor usia kot... Hahahhahaha.. =P
Baju pun tak sempat nak tempah... Cari baju kurung yang readymade je...
AJ ni kalau beli readymade memang masalah sikit.....
Yelah, size AJ susah nak dapat yang betul-betul ngam...
Kadang XS pun kene alter.. Tapi tak gigih pulak nak gi alter... Pakai je la....
Hehheehehehe....
Tapi malam tu agaknya memang rezeki kot... Jumpa baju kurung yang ngam dengan size...
Terus AJ sambar 3 pasang sedondon untuk AJ, Mak dan kakak.....
Sebabnya every year AJ memang mastermind dalam bab-bab persiapan raya ni especially baju...
Dari pilih kain, material, warna, tempahan dan baju melayu Abah + Mr.JR semua AJ settlekan....
Ala beli yang ala kadar je.. Orang bukan nak tengok baju korang sangat pun.... Ehhh... =P

So sekarang ni bab baju perempuan dah settle....
Tinggal nak cari tudung untuk Mak, baju melayu jejaka 2 orang tu dan kuih raya...
Kuih pun buat 3-4 jenis je.... Lepas tu this weekend mungkin gi Banting beli kerepek... =D
 Lepas tu nak bagi pesanan penaja sikit...
ZAKAT jangan lupa bayar tau!


P/s : Barang buat kuih belum beli lagi......
Duit raya budak pun belum bertukar....
Barang mahal weh GST ni... =(
Errrrkkkk.... 
 


"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

9 comments:

  1. Replies
    1. Kalau shopping borong ngan kedai2 sekali innanie....
      Hehehhehehe.... Ni kire cuci2 mate je.... Ehhh... =P

      Delete
  2. fyna baju dah siap beli. tinggal nak beli kuih je. kalau buat mmg xde rupa lak nnti. tap harga sekarang mmg mahal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biar takde rupa fyna, janji ade rase...
      Hehehhhehe...

      Delete
  3. betul..macam kita pi beraya la..bukan kita belek baju orang pun..ekekek...beli mana yang sedap mata kita dah la..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi ade jugak yang membelek kaa... Tak semua la... Hehehhehehe...
      Janji kita selesa kan dengan apa kita pakai... =D

      Delete
  4. betul2 AJ memang harga kemain mencengkik..heran jugak ya, letak harga tinggi2 1 hari banyak sangat ke sale dia.. beraninya.. tapi mungkin harga dari supplier pon dah mahal kan.. yoorin pon lg suka beli kat kedai..boleh try sebab ada bilik nak try..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah nak last2 baru la harga turun...
      Tapi kalau last2 ni size la pulak masalah.....
      Aah, barang sekarang harga memang naik.....
      Kannn... Kalau boleh try makanya dapat yang selesa.. =D

      Delete
  5. AJ.. Camne nak buat komen jadi bold macam aj ni ye..

    ReplyDelete