Blogger templates

Click to Follow...

Monday, 29 June 2015

PosLaju Ni Memang Cari Pasal!




ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Sekian lama bersabar, hari ni hilang sabar......
Kurang pahala puasa aku dengan PosLaju ni.....
Baik tak payah bagi nama PosLaju kalau servis teruk ya amat!!!!!

Image result for poslaju

Al-kisahnya exactly sebulan yang lepas AJ ade order barang online.....
Memula AJ beli sepasang, then AJ tambah order lagi sepasang.....
Seller tu pun hantar asing-asing since order AJ ni tak sama tarikh....
Yang 1st diorang hantar tu elok je sampai.... Tapi yang second tu AJ tunggu-tunggu tak sampai....
AJ ade refer kat seller tu balik, since dia memang trusted seller and well-known....
Tak mungkin lah dia nak kencing AJ kan.....
Dia pun dah bagi AJ tracking number... AJ check kat website dia tulis "no record found"...
AJ whatsapp lagi seller tu dan dia follow up dengan PosLaju....
Seller tu pulak dengan rase tanggungjawab hantar lagi sepasang as replacement sementara dia settle isu barang tu dengan PosLaju....

Beberapa hari lepas, seller ni ade whatsapp AJ tracking number baru.....
AJ check same jugak kesnya "no record found"...
Okaylah, mungkin baru lagi kan... So belum ade dalam sistem.....
Tapi dah berhari-hari tunggu barang tak sampai-sampai macam mana pulak cerita dia?
Check tracking still "no record found"!
Lepas tu dapat whatsapp, seller kate barang yang memula dia pos dah return balik dengan alasan ALAMAT TAK LENGKAP......
Ini yang pelik ni, macam mana pulak barang yang first dengan alamat yang sama boleh sampai tapi yang kedua, ketiga tu tak sampai...?
PosLaju oiiiii korang buat lawak ke ape?

Ini dari pagi AJ duk call customer service PosLaju tak berangkat...
Baik tempat collection, baik hotline....
Baik tak payah ade hotline kalau manjang je tak berjawab!
AJ dengar sekarang banyak sangat dah isu dengan PosLaju ni....
Aku dah memang rase nak maki orang je ni......
Arghhhhhhhh.....!!!!

Siapa yang penah ade masalah macam ni?
Ape solution korang ek?
Kesian jugak kat seller tu, buat terjejas business dia je bile PosLaju buat gini.....
Takkan posmen tu takde henpon untuk call kita?
Bukan ke details semua ade kat consignment note tu....
Stress betullah PosLaju ni....
Dia ingat pembeli ngan seller ni takde keje lain ke manjang nak kene follow up dengan korang je!

P/s : Terhakis sabarku!


"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

25 comments:

  1. Ayu, biasanya walaupun alamat tak lengkap, poslaju return balik parcel.. apa apa hal sekali pun poslaju akan update dlm system. Skrg dah tak macam dulu. Sebaik saja parcel sampai mereka akan scan dan terus akan ada receive time parcel tu malah kita boleh tahu dekat pejabat pos mana parcel tu di pos, dihantar jika dlm process pun ada rekod details.

    Kak dayah dah dekat dua tahun meniaga online ni.. setahu akk walaupun return tetap akan ada track rekod. Kalau xde dlm rekod tu makna nya brg tak pernah pos.

    At least masa memula parcel tu submit kat kaunter pun, dah terus di scan bar code dan memang dah boleh tgk dlm system.

    Ayu call poslaju hotline ke poslaju kawasan umah ayu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dedua kite call.... Tapi tak dapat2...
      Tu yang geram.....
      Seller tu memang hantar, sebab ade beli kat dia previously....
      Lagipun brand dia tu mmg ramai org kenal & tak penah tengok ade complaint....
      Dah berapa kali org tu hantar tapi dah....
      Yang 1 tu sampai.....
      Kawan pun kene camni aritu....
      Klu tanak hantar kt ofis kitorg pun, atleast bagi la notice ke call ke....
      Ini tidak, tau2 dah sampai balik kat sender.....

      Delete
  2. Replies
    1. Tu la.... Bile call tak dapat2....
      Entah kat mana sangkutnya ntah....

      Delete
  3. selalu tengok aduan pasal pos laju nih..tak boleh ke kecuaian diaorang ni kita lapor polis??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sure la kak....
      Sebabnya tak penah pulak jadi gini.... :(

      Delete
  4. setakat ni ngan poslaju tak de prob lagi, tapi ngan gdex memang banyak. terutama gdex tanah merah, kelantan. tapi tak de cara sebab kita mmg terpaksa guna khidmat dorang.. mmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi compared antara poslem ni dengan any courier services, prefer courier lagi Muja....
      Sekurang2nya diorg akan call if anything....
      Tak penah lagi ade masalah dengan courier....

      Delete
  5. tah lah kak ayu.
    haritu qila ada terbaca. diorang bukak tau parcel kita T_T
    habis hodoh haih and then tah lah haihhh makin sakai kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la Qila....
      Menyusahkan orang betul....
      Lepas tu klu barang ilang ke ape ke lepas tangan je....

      Delete
    2. Haah bungkusan diorang ada bukak....mungkin time tu lah kecurian berlaku...erghh..pantang tgk harta orang...tak halal dunia akhirat

      Delete
  6. skrg ni raya kan...servis dah start slow dah pun...poslaju tak macam courier yg lain...takkan nya dia nak call selalunya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masalahnye kan Sally, dari sebelum puasa pun lagi.....
      Kalau kate bagi alasan dekat raya tu memang tak logik la... Susahkan berurusan dengan poslem ni....

      Delete
  7. hurmmm..
    bila dah ada entry ni kompom barang sampai.
    shark tunggu update.

    ReplyDelete
  8. Sis.. Sy pula lain masalahnya.. Dalam rekod kata dah sampai.. Tp barang tak sampai .. Nak buat mcm mna ni? Dah naik angin sya tunggu.

    ReplyDelete
  9. Saya pun pernah hilang barang...helmet motor....punya lah berharap ada helmet motor branded ni tgk seller dah antar resit dan tracking...tapi check tarikh tu je tunjuk...beli 19hb jun 2016....send ke klia 21hb tapi tak gerak sampai sekarang....helmet pun jenama shoei....2 bijik pulak tu....sakit betul hati...ada yang panjang tangan ni....nmpak yang berkenan ambik...erghhh

    ReplyDelete
  10. Saya baru pos semalam dalam kul 7.00 malam cenggitu.. saje check balik tracking number hr ni.. tapi no record found.. acaner ni..

    ReplyDelete
  11. Bunga lestari u check tracking by next day still no record found then u dapat x parcel u?

    ReplyDelete
  12. huh.. sedih.. ip x sampai.. dh check nmbor tracking pon xde... dah bank in n org nye da tunjuk bukti brang da pos n nmbor tracking.. saye check not found.. sakit hati.. dekat seminggu daa ni..

    ReplyDelete
  13. Baru order kemarin.. Check kt tracking kata item out for delivery dari kul 9 am tapi skrg dh kul 2 tak dpt2 pn brg.. Alih2 check pos box ada Surat je.. Barangnye mane?? Hmmmm...

    ReplyDelete
  14. Saya pun still no record found. Bila tanya seller dia kata pos laju update lambat. Ada ke mcmtu ek??
    Dia kata dah pos semalam, and siap bagi track num haish

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada jugak camtu....
      Penah seller post petang semalam, tapi pagi ni baru update dalam sistem..
      Kalau lebih sehari tu memang something wrong la... Kene check balik ngan sellr atau poslaju

      Delete
  15. Kalau barang gerak tracking pon boleh check . . Tapi barangny tu gerak 1 hari 1 hari . N waktu geraknya tengah malam time 12am ke pagi . Tu kenapa pulak ?

    ReplyDelete
  16. tolong la jujur wahai mamat pos semua, kesian org menunggu, fikirlah org punya barang, dah memang kerja n tanggjwb kamu, call lah sekali dua, xdpt pun msg la, semua org cari makan lah bkn kamu ja

    ReplyDelete
  17. tolong kenapa seller da bg no tracking pastu check no record found dia ckp tunggu barang sampai then baru ada record masuk dlm system pos laju betul ke ni atau sebaliknya??

    ReplyDelete