Blogger templates

Click to Follow...

Monday, 15 June 2015

Jenis, Warna Dan Fungsi Concealer


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA  

Arini AJ nak share sikit dengan  korang pasal concealer...
Kalau tengok kat pasaran, concealer ni ade banyak jenis....
Dan selalunya concealer ni ade beberapa warna...
Tau tak sebenarnya setiap warna concealer tu ade fungsi dan peranannya yang tersendiri?

Concealer berfungsi untuk menutup cela dan kekurangan pada wajah seperti parut jerawat, lingkaran gelap bawah mata ataupun melindungi tona kulit tak sekata... Dan juga boleh digunakan sebagai shading wajah...
Pendek kata kan, concealer ni boleh jadi kunci awal untuk mendapatkan solekan yang tampak rata dan flawless... Haaaaa... Gittew.. =D

Jenis-jenis Concealer

✔️ Cecair
Bersesuaian dengan kulit matang, bertekstur ringan, cepat meresap ke dalam kulit serta tahan lama..
Boleh juga digunakan sebagai primer untuk eyeshadow...

✔️Stick
Sesuai bagi mereka yang baru berjinak-jinak dengan penggunaan concealer...
Ianya mudah diaplikasikan pada wajah dan lebih tahan lama berbanding jenis cecair...

✔️Gel
Hampir sama dengan concealer jenis stick, bezanya ianya lebih lembab dan bertekstur matte...
Biasa digunakan oleh jurusolek professional dan sesuai digunakan jika ingin bermekap agak tebal...
Kalau yang belum biasa dengan concealer, hindari menggunakan jenis gel kalau tak nak mekap nampak bercapuk..

Warna-warna Concealer dan Fungsinya

✔️Natural
Sesuai dengan semua jenis dan warna kulit...
Berfungsi untuk meratakan tona kulit tak sekata lebih lagi buat wanita Asia...

✔️Hijau
Untuk menutup jerawat dan kesan kemerahan pada kulit...

✔️Peach/Pink/Kuning
Menutup kesan lingkaran gelap bawah mata dan kulit yang tampak kusam..

✔️Ungu
Untuk menyamarkan warna kekuningan pada wajah dan mencerahkan warna kulit...

Sekarang dah tau dah serba sedikit tentang concealer kan?
Semoga boleh dijadikan panduan untuk korang pilih concealer yang bersesuaian dengan kulit korang....

Concealer pilihan AJ?

NYX Above & Beyond Full Coverage Concealer (Shades-CJ 10 : Yellow/Jaune) - Gel Concealer




Pada AJ, concealer NYX ni kemasan dia rapi je....
Guna sikit pun dah cukup untuk menutup cela pada wajah....
AJ ni ade masalah lingkaran gelap bawah mata dan jugak tona kulit tak sekata.....
So kalau tak pakai concealer kulit AJ akan nampak agak penat dan kusam.....
AJ beli dekat Sephora dengan harga RM26... Murah kan?

Okaylah, nanti AJ share lagi serba sedikit beauty tips or produk yang AJ guna.....
Daaaaa... XOXO!

P/s : Kulit tengah sunburn penangan Birthday Trip last week dan #SBBYeos2015 Sabtu lepas....
Huhuhuhuhhu....


"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

4 comments:

  1. thanks share tips.. sy pun ada masalah mata panda yg agak teruk.. ni dah tau kaler apa yg kena guna..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat mencuba! Hope dapat jumpa yang sesuai dengan kulit tau.... :)

      Delete