Blogger templates

Click to Follow...

Thursday, 30 January 2014

Penyakit Guess The Emoji!


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA



Nampaknya dah jadi fenomena pulak game "GUESS THE EMOJI" ni....
Memula AJ tak terjebak jugak...
Tapi sorang kawan AJ ni, asik duk post kat group whatsapp minta jawapan..
Penyudahnya abis 1 group tu terjebak termasuklah AJ, Mr. JR dengan mak bapak budak dalam tu....
Hahahahhaha...

Game ni seriously memang penyakit.....
Puas perah otak nak fikir mende apelah sebenrnya gambar tu...
Ada emoji yang langsung tak kena dengan jawapan......
Contohnya NASA..


Ramai yang tak tau apa kaitan bendera dengan roket.....
Hint dah habis pakai, haram tak dapat jawapan...
Bila dah dapat jawapan, perkataan yang keluar.. "Hek eleh, apa kaitan itu dan jawapannya???"

Kalau korang belum try game ni, trylah..
Best wooooo....
Lagi best bila AJ nak bagitau, AJ dah lepas sampai level 40...
Tengah tunggu dia update next level je ni....
Hahahhahahah..... =P

P/s : Kat facebook penuh orang minta jawapan....
Siapa nak jawapan??? Tanya kat AJ.. =P

Maut Diseret Sejauh 43 Kilometer!


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Luluh hati AJ saat membaca berita ni...
Malam tadi dah tau dah....
AJ ingat terseret 43 meter je.....
Rupanya 43 KILOMETER!

Allah.... Azabnya kematian dia......
Al-Fatihah buat Allahyarham, semoga segala urusannya disana dipermudahkan....

Ipoh: Motosikal ditunggangnya, cebisan daging, tulang dan kasut bersama kaki kanan ditemui berhampiran susur keluar ke Ipoh Kilometer (KM) 274.2, Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS), di sini manakala kepala, kaki kiri, badan dan tangan pula bertaburan di KM317 berhampiran Tapah.
Begitu keadaan jasad seorang penunggang motosikal, Ahmad Mahamud, 25, yang bersepai selepas terbabit dalam kemalangan, kemungkinan kes langgar lari, menyebabkan dia diseret sejauh kira-kira 43km, awal pagi semalam.

Ketika kejadian, mangsa yang menunggang motosikal Honda EX5 dalam perjalanan dari rumah keluarganya di Kampung Baru Majidi, Serdang, Kedah ke tempat kerja di kilang PROTON Tanjung Malim. Ketua Bahagian Ketenteraman Awam dan Trafik Ipoh Deputi Superintendan Wan Sharuddin Wan Omar berkata, kira-kira jam 2.30 pagi pihaknya menerima aduan daripada pekerja PLUS berhubung penemuan motosikal dan cebisan daging manusia.
Foto
MOTOSIKAL mangsa ditemui dalam keadaan hancur.

“Pekerja PLUS menjumpai cebisan daging dan tulang manusia, kasut hitam sebelah kanan dan sebuah motosikal Honda EX5 yang rosak teruk di KM274.2, arah Selatan, iaitu kira-kira 800 meter dari Ibu Pejabat Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Perak.


Ya Allah, janganlah kau tarik nyawa kami dalam keadaan sedemikian rupa...

Pada yang pulang ke kampung halaman atau nak kemana-mana sahaja, pandu dengan cermat....
Semoga perjalanan kita semua dilindungi dan diberkati...
AJ, Insyaallah ke Negeri Sembilan...

P/s : Sedih, pilu....

Wednesday, 29 January 2014

Mood Raya Sudah Mari!


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Hi blog! Lama tak menempel kat sini......
Lately ni ke"busy"an melampau......
Tetibe pulak berderet-deret keje AJ........
Lepas tu last week pun busy settle Abam Montel....
Oh ya, dia dah keluar vet dah since ari ahad aritu..... Lega rasenye... =D

Arini pulak toleh kanan takde orang, toleh kiri pun takde orang......
Ohhhh..... Ramainya dah cuti raya.....
Makanya mood pun blues je......
Mood raya katakan!
Hahhahahhahha.. Macamlah kau sambut kan..
Kemain nak mood raya berbagai-bagai.....
Tapi serius memang takde mood nak buat keje yang bersepah-sepah ni..
Kalaulah ade yang boleh tolong buatkan, memang alangkah indahnya dunia.... =P

Okaylah, nak menyambung keje..
Kang makin ditangguh, makin menimbun pulak.....
Ni pun duk membuat keje orang lain yang gemar menangguh keje....
Penyudahnya, AJ la mangsa.....
Waaaaaaaaaaa......


P/s : Mata gatal sangat, macam nak kene sakit mate.....


Saturday, 25 January 2014

Kaftan!


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Lately ni AJ "TER"suka pulak dengan kaftan ni......
Tengok online shop pun yang ade jual kaftan je.....
AJ banyak tengok dari luar negara nye website, cantik-cantik...
Tapiiiii......... AJ rase inscure pulak kalau nak shopping dari situ..
Kang dah bayar, barang yng ditunggu-tunggu pulak tak sampai-sampai.... =(

Tadi duk google-google, banyaknye lah yang cantik!
Gile jugak perasaan ni bila tengok....
Mana ek nak cari yang cantik macam tu?
AJ ade jugak intai-intai few butik....
Tapi tak nampak pulak yang menarik mata dan hati....
Dapat yang "vogue da vasssszzz" pun okay jugak..
Kire bonuslah... Boleh pakai pegi dinner ofis nanti..
Temanya Arabic gitu.....
Kannnnnn... Nampak permainan dia????

Sekarang ni AJ nak continue browsing.....
If posibble arini lepas lawat Abam Montel kat vet, terus nak pegi cari..... =D

Layan dulu yang cantik menarik kat bawah ni ye...
Mana tau ade yang berjangkit pulak nak membeli kaftan... =P


Cantik kan????

P/s : Makin gile nak beli mase entri ni ditulis....
Huhuhuhuh.... =P


Wednesday, 22 January 2014

Kesian Babyku Si Montel....


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA


Kesian baby Montel mummy tu...
Kene tahan wad 5 hari sebab kene FLUTD sejak semalam....
Dia tak boleh kencing, salur kencing dia tersumbat....
Sebelum ni sekor penah kene, tu yang AJ tau dia kene sakit tu....
Dia ni pulak nasib dapat detect awal....
Bahaya jugak kalau tak alert ni.....
Air kencing yang tak lawas tu, boleh jadi toksin......
Tu yang jadi sawanlah, apelah tu......

Nasiblah dah dekat hari gaji...
Gigih jugaklah mengagau duit...
Takpelah, beberapa ratus tu memang rezeki dia.... =D


Sayu pulak hati tengok dia macam ni...

Harapnya baby Montel cepat baik ye....
Masa AJ lawat dia petang semalam, dia tengah tingtong lagi kesan bius...
Baru je keluar dari bilik rawatan....
Kat anu dia tu kene masuk tiub.... =(
Tu yang melepet je tu dalam gambar-gambar tu....

Kesian Montel... Petang ni mummy datang lagi tau....
Harapnya Montel makin sihat.....

P/s : Masih tak sempat BW....
Kat ofis pun dah beralih tempat, payah jugak nak berblog....
Belakang AJ team leader kot.... Huhuhuhu.....

Tuesday, 21 January 2014

Warded Lagi


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Gambar Hiasan

Nampaknya tahun ni awal-awal tahun lagi ade kucing AJ yang pecah rekod masuk wad......
Last aritu bulan 10...
Tup tup tadi sekor lagi kene tahan wad 5 hari wehhhh......
Sebabnya kucing AJ tak boleh kencing.......
Dulu penah jadi kat kucing lain sekali, tu yang AJ dan kakak alert tu pasal kucing tu.....
Yelah, kucing AJ si Montel tu pulak lasak...
Tetibe duduk diam je...
Lepas tu pegang sikit je dia marah....
Habis berdarah tangan AJ digigitnya.....
Alahai.... Kesian dia.....

Kalau ikutkan, semalam nak hantar pegi vet.....
Tapi memandangkan semalam Kitty's Cottage tutup, AJ tunda hari ni.....
Sebenarnya lagi lama tunggu lagi teruk..
Tapi AJ takde pilihan...
Nak pegi vet kat Jalan Gasing tu, dalam angan kurang-kurang kene ade RM 200.....
AJ belum gaji, kakak AJ pun belum gaji.....
Kat Gasing tu confirm-confirm caj dia RM 700++ punya.......
Hantar Kitty's Cottage tadi pun, anggaran kasar dia dalam RM 370++....
Takpelah, AJ pun dah nak gaji......
Terpaksalah korbankan duit gaji sikit untuk bil dia........

Semoga en Montel AJ tu cepat baik....
Okaylah...... Nanti AJ bagitau keadaan dia....
AJ baru nak gerak ke sana dari ofis ni.....

P/s : Rezeki dia gaji AJ tu.....

Saturday, 18 January 2014

Event : Hipertensi : Pembunuh No 1


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA



17 Januari 2014, Persatuan Hipertensi Malaysia telah mengadakan Majlis Perasmian bagi Persidangan Saintifik Tahunannya yang ke 11 di Hotel Shangri-La...
Persidangan yang berlangsung selama 3 hari ini dilancarkan oleh Datuk Dr. Noor Hisyam Abdullah.
Turut melancarkan majlis ialah Proffessor Datin Dr. Chia Yook Chin, Professor Dr. abdul Rashid Abdul Rahman dan Assoc. Proffesor Dr. Sazzli Kassim.
Seramai 8 orang panel antarabangsa dan lebih kurang 30 orang jurucakap mewakili 400 delegasi juga dikumpulkan di bawah 1 bumbung selama 3 hari ini...


Persidangan ini diadakan bagi membincangkan isu hipertensi yang menjadi pembunuh no. 1 tanpa kita sedari.
Hipertensi lebih dikenali sebagai tekanan darah tinggi dikatakan pembunuh senyap kerana tiada simptom-simptom yang menunjukkan kita mengalami gejala hipertensi.
AJ sendiri pun baru tau rupanya tekanan darah tinggi ni tak bagi apa-apa tanda!

Antara penyebab hipertensi ialah :
-Berat badan berlebihan
-Merokok
-Pengambilan makan tak sihat / masin
-Kurang bersenam
-Stress melampau
-Sejarah keluarga
Dll.

Hipertensi juga boleh menyebabkan munculnya beberapa komplikasi seperti serangan jantung, kegagalan hati, kerosakan buah pinggang dan juga strok.

Hipertensi boleh dikawal dengan menukar cara hidup seperti mengurangkan berat badan, mengurangkan makanan kurang garam, berhenti merokok dan menjauhi alkohol juga pengambilan ubat-ubatan.
Selain itu kita juga disarankan memeriksa ujian darah setiap tahun..

Wahhhhhh... Banyak sebenarnya yang kita tak tau mengenai bahayanya hipertensi ni kan??
Disebabkan tu, kita jangan culas atau lepas pandang mengenai kesihatan ni....
Kadang, kita sendiri tak sedar kita ade penyakitkan?

Nak tau lebih lanjut mengenai hipertensi boleh hadiri forum awam yang akan diadakan pada 19 Januari ni ataupun pergi je ke mana-mana hospital berhampiran...

Antara blogger yang turut sama hadir..


Friday, 17 January 2014

Bantuan Buat Adik Adra Afieya


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul...
Semalam AJ dapat perkhabaran mengenai Baby Adra yang disahkan mengidap penyakit Biliary Atresia..
AJ pun tak arif mengenai penyakit ni....
Tapi yang pasti ianya memerlukan kos perubatan yang sangat tinggi melalui rawatan KASAI dan difahamkan baby Adra juga perlu melakukan transplan hati.....

Ya Allah diusia hanya 5 bulan, dia telah diuji dengan dugaan yang maha berat.....
AJ harap ade rakan-rakan kat luar sana yang sudi membantu meringankan beban keluarga dan Baby Adra sendiri......
Buat masa ni, akaun mummy Baby Adra yang tertera dalam gambar dibawah telah diblock dan sebarang transaksi tidak akan berjaya.....
Bagaimanapun transaksi untuk akaun semasa boleh dilakukan bermula Isnin ini......
No akaun semasa akan diupdate Isnin ini kat page Baby Adra....



Kalau nak tau lebih lanjut mengenai keadaan dan info mengenai Baby Adra boleh Like page  Donation for Adra Afieya.....
Baby Adra kini berada di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Bangunan Wanita dan Kanak-kanak, Level 6, Katil 2.....


Korang boleh share juga entri ni......
Mudah-mudahan inisiatif ini mampu menyelamatkan nyawa anak kecil ini...

P/s : Semoga keluarga Baby Adra tabah....


Wednesday, 15 January 2014

Bersantai Di Sungai Sendat, Ulu Yam


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Semalam AJ meluangkan masa dengan kawan-kawan berpiknik....
Sebelum subuh tu, kami ke NSK dulu... Beli barang-barang untuk BBQ....
Malam tu pulak memang bermalam kat rumah kawan AJ kat Selayang.. 
So memang dekat sangatlah kan dengan NSK....
Balik NSK, prepare ape yang patut....
Marinate bahan-bahan untuk BBQ semualah....
Tapi terus terang, AJ tak tolong pun... Sebabnya AJ terlelap....
Letih dan mengantuk sangat..
Sorrylah ye kengkawan..... Kihkihkih..... =P

Memula kitorang berhajat nak pegi Sungai Kedondong....
Bila dah sampai sana, tutup pulak sebab ada kes kencing tikus....
So kami bertukar haluan ke Sungai Sendat...
Nasib baik tak jauh pun jarak kedua-dua sungai tu....
Kalau tak BBQ tepi jalan je la gamaknya......

Sampai je sana, macam biaselah bentang tikar semua...
Lepas dah susun semua, apa lagi... BBQ time la!!!
Untunglah ada import chef kan... So AJ bahagian QC je la kot...
Hahahhahaha....
Dah settle semua, apa lagi......
Makan, terjun sungai dan makan lagi sampailah ke petang......

Okay bagi sesiapa yang tak penah pegi, Sungai Sendat ni terletak di Ulu Yam....
Perjalanan dari KL makan masa lebih kurang 45 minit....
Rasenya kalau google pun banyak details mengenai tempat ni....
Kawasan ni memang sesuai untuk bawak keluarga beriadah....
Tenang, bersih dan terjaga rapi serta jauh dari hiruk piruk kota..
Dilengkapi kemudahan tandas dan surau....
Tapi tandas dia takdelah besar mana.... Kalau pegi weekend kene beraturlah nak guna tandas..
AJ sarankan korang bawak khemah... Senang nak salin pakaian..... =D
Sayangnya, AJ lupa pulak nak amik gambar kawasan sekitar....
Next time kalau AJ pegi lagi, AJ tepek gambar ek.....

Dah banyak sangat ni AJ menaip...
Jom layan gambar kitorang kat sana.......


Dan last sekali....


Cik Puan tanah fefeeling Ariana Rose kononnya....
Such a Drama Queen.... Ini semua POYO!
Hahahahahhah.. =P

P/s : Curi masa jap......
Sakit Otak!


Happy Birthday Yanty!!!!


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA


Happy Birthday to You.....
Happy Birthday to You.....
Happy Birthday to You YANTY.....
Happy Birthday to You.....

Sedap tak suara akak Ty??
Hahahhahahah....

Hari ni 15 Januari 2014 merupakan hari kelahiran Adik blogger AJ, Yanty....
Yang keberapa tu kenalah tanya tuan punya badan kan..... Hehehheh.. =P

Akak doakan semoga hari ni merupakan 1 titik permulaan yang baik dalam kehidupan Ty untuk hari-hari mendatang....
Semoga panjang umur, murah rezeki, sentiasa dikelilingi insan-insan tersayang dan mendapat segala yang Ty impikan... =D

Daaannnnn... Yang paling penting.....
Jangan lupakan belanja akak dan belikan hadiah untuk akak...
Whahhahahah....
Eh??? Siapa besday girl ni?? =P

Apapun, once again...
HAPPY BIRTHDAY YANTY!

Xoxo,
Kak Ayue (AJ)

P/s : 2 more days! =P


Monday, 13 January 2014

Kangkung Trending!


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Baru berkesempatan menjenguk khabar encik belog ni... =D
Hari ni dari pagi sampailah sekarang, cerita kangkung memang hangat diperkatakan.....
Memula AJ tak amik kisah sangat pun pasal kangkung ni....
Lepas tetibe rase nak amik tau pulak..
Dengarnya harga kangkung turun??
Apakah????? Harga kangkung turun??
Betul ke tak betul ni???

Alahaiiiiii... Dalam bebanyak kenapalah kangkung yang dipilih???
Takde bende lain ke nak bagi turun harga....
Nampaknya lepas ni semua orang makan kangkung je la.....
Tetibe rase nak pegi makan sotong kangkung... Turun harga tak gamaknya???
Hahhahahahha....

Bawah ni pulak menu kangkung untuk seminggu AJ...
Kihkihkih....
Ade yang nak cube?? =P


AJ tak faham sungguh ape kena mengena isu kangkung ni.....
Ermmmmm....

Dah, tak payah pening-pening nak fikir pasal kangkung...
Jom layan lagu ni.....
Memang kena sangat dengan tema status trending hari ini.....
KANGKUNG! =P


P/s : Kangkung pun kangkung lahhhh... =P


Friday, 10 January 2014

What Kind Of Sleeper Are You??


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Haaaaa....
Tidur ni ada macam-macam gaya...
Ade yang cakap cara tidur tu pun menggambarkan peribadi...
Jom tengok korang tidur macam mana..????



AJ ni macam-macam gaya ade....
Hahahhaha....

P/s : Sekadar hiburan!