Blogger templates

Click to Follow...

Monday, 22 December 2014

Travelog AJ | 4 Hari 3 Malam Pulau Pangkor..

ASSALAMULAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA  


*AWAS! Entri panjang berjela-jela*

22 November - 25 November 2014, AJ bercuti di Pulau Pangkor.....
Dah sebulan berlalu... Cerita masuk kategori hampir nak basi....
Tapi... masih segar diingatan AJ... Ecewahhh... Macam bercuti kat Paris pulak gayanya kan... =P
Mintak mangap laaaaa.... Busy sikitlah start balik dari bercuti aritu, sampailah ke harini....
AJ ke Pulau Pangkor bukan sorang atau berdua...
AJ pegi bersembilan..... Dah alang-alang kawan pun nak bawak anak bercuti...
Joinlah sekaki... =D

Sepanjang di Pulau Pangkor, kami menetap di apartment 3 bilik di Coral Bay Resort.....
Harga keseluruhan apartment tu RM 750 untuk 4 hari 3 malam tu.....
Kami menyewa direct dengan tuan rumah.... So harga yang ditawarkan juga berpatutan...
Memang pendek kata murah gila lah!
Hari pertama, takde aktiviti sangat yang kami buat....
Selain daripada merehatkan minda dan badan serta MAKAN!!!
Lepas tu lepak-lepak kat lobby... gunakan khidmat Wifi... Hahahahha...
Memasing jimat data nampak... =P

Hari kedua, kami breakfast di gerai berhampiran..
Tapi AJ tak recommend korang makan di gerai tepi apartment tu....
Harganya agak mahal untuk sepinggan nasi lemak......
AJ suggest korang breakfast je dekat cafe Coral Bay Resort tu.... Lagi puas hati...
Eat all u want, what u can cite dia dengan 1 harga.... Lagi berbaloi...

Selepas makan kami terus pegi Island Hopping....
Harga sebuah boat untuk pusing pulau-pulau di Pulau Pangkor RM 150, sewa goggle untuk snorkeling  RM 10 setiap satu... Terpulanglah pada korang nak sewa berapa....
Lepas island tour tu, boatman tu tinggalkan kami untuk snorkeling di Teluk Man....
Dalam 2 jam gitu kami snorkeling, berendam bagai... Dah puas berendam baru boatman amik...
Sebelum naik apartment, terjun kolam dulu! Hahahahhaa.....
Gambar sebelum Island Hopping.....  
Malam pula kami berjalan di sekitar resort dan makan malam di cafe Sandy Resort, sambil amik angin tepi pantai.... =D
Makanan kat situ okaylah... Not so bad!

Hari ketiga, pagi tu kami bantai mandi kat laut sampailah matahari dah tinggi.....
Mak budak, bapak budak, abang, kakak budak semua dah macam budak-budak duk main pasir.....
Tanam orang, bina istana pasir bagai....
Entah apa rupa istana pasir kitorang tu, korang tengoklah sendiri.... Hahahhahha...
Cantik tak istana pasir kitorang???
Tak tau la ini istana ke istanah! Hahahahah...

We're having fun! Lupa urusan lain sekejap tau....

Lepas tu sambung sekejap mandi kolam dekat apartment tu...
Masa kat kolam, hujan tak menghalang kami berjimba-jimba kat situ....
Macam takde ape je mandi kolam.....

Petang sikit, kami pusing-pusing pulau.. Caj untuk pusing sekitar pulau RM 80...
Ini memang harga standart untuk caj van persiaran disana...
Tapi kalau kita pandai tawar menawar dapatlah jimat RM 10....
Kalau kita pusing-pusing naik van, kita akan dibawa ke Kota Belanda, kilang pemprosesan makanan laut, tokong besar di Pulau Pangkor (My bad, AJ lupa nama temple tu), tempat membuat bot/kapal laut dan sebagainya.....
Kota Belanda

Temple .......... (Tak ingat nama)

Cik puan tanah memborong hasil makanan laut....
Sakan!

Masa kitorang pusing pulau, cuaca tak begitu baik.... Kami terpaksa meredah hujan.....
Walaupun hujan, jalan tetap jalan.... Hahahhahhhahah... =P
Dah puas pusing pulau, kami singgah makan kat restoran bersebelahan Coral Bay Resort tu....
Niat hati nak makan kat kedai Siam di Teluk Nipah, tapi takde rezeki kami....
Kedai tu tutup pulak..... =(

Hari keempat, hurmmm... Dah tiba masa nak balik.....
Berat je hati sungguh nak tinggalkan Pulau Pangkor.... Huhuhuhu...
Pagi macam biase masing-masing turun berendam dalam kolam....
Yelah jap-jap lagi dah nak balik.... Inilah saat-saat terakhir nak manfaatkan kat Pulau Pangkor tu kan...
Dah habis mandi.... Packing barang, check out dan amik van ke jeti....
Caj untuk van ke jeti RM 10...
Sampai pekan, shopping sikit lagi hasil laut Pulau Pangkor....
Semalam tu tak puas menyopping kau.. Hahahahah..... =P
Masa nak balik tu sempatlah terserempak dengan Ewal, Nuha dan Azwan AF.....
Tapi tak dan nak selfie sebab AJ dah nak naik bot.....

Nah pic yang AJ sempat snap buat tatapan korang.....

So tamatlah percutian 4 hari 3 malam AJ di Pulau Pangkor.....
Next, ade lagi destinasi yang kami singgah...
Nak tau ape, next entry okay... =D

P/s : Amik entri panjang meleret kau....
Hahahhhhahaha....


"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

6 comments:

  1. wahh bestnya.. kalo bawak kiddos mesti tak leh nak island hopping.. terfikir sapa nak jaga bebudak comel tu..

    ReplyDelete
  2. ohooooiiiii...syiok nya bercuti2 ke pangkor..akak x pernah lagi jejak kaki kt situ..huhuhu..susah jugak akak nak planning bercuti2 memandangkan asben akak punya time kerja adalah on weekend..akak pun sibuk jugak ngan makeup bridal..

    ReplyDelete
  3. Yan dh 2 kali pergi pangkor.. memg best.. pangkor memg tempat nk rilex2 dgn pantai... tmpt2 sejarah tu kann.. 1 hari je dah boleh habis pusing 1 pulau..memg best..

    ReplyDelete
  4. gila la buat entry 4 hari dalam satu entry je!

    ReplyDelete
  5. Bila lak nak hi bercuti kita - kita ni? Eh...

    ReplyDelete