Blogger templates

Click to Follow...

Wednesday, 12 November 2014

Hanya kerana RM 1.....


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Arini AJ halfday.....
Abah kene masuk wad petang ni...
Tadi dari ofis AJ naik bas sampai Jalan Silang, pastu jalan sampai CM naik bas pulak sampai rumah....
Kebetulan pulak AJ naik bas yang dipandu oleh sorang pakcik ni.....
Pakcik memang kasar gile kalau cakap dengan penumpang.....
Last time AJ penah buat report pasal attitude dia.....
Bukan sekali tapi betkali-kali nampak dia herdik penumpang.....

Tadi kat 1 perhentian ni, naiklah sorang makhluk Allah memang dari negara India....
Dari pakaian dia, nampaknya dia pekerja pembersihan camtu....
AJ tak tau mane dia nak pegi... Tapi nampak dia bayar tambang RM 1....
Pakcik driver bas ni tak tau ape dia duk sok sek sok sek depan tu, tak jalan-jalan pulak....
Tetibe AJ dengar dia halau orang yang naik bas tu turun....
Berkali-kali dia suruh orang tu turun....
Dari butir bicara dia, AJ dengar macam dia minta orang tu bayar lagi RM 1....
Orang tu pun diam je.... Dia duduk seluk-seluk poket....
Lepas tu bile bas dah jalan, orang tu pun duduk....
Tetibe pakcik bas tu panggil dia balik...
"Ei.. Ane sini!" dengan nada kasar...
Terpinga-pinga dia bangun balik.....
Entah ape pakcik driver tu marah-marah dia.....
Dia diam je... Nasib dalam bas tu memang tak ramai orang...


Tetibe sorang pakcik ni panggil....
"Ane, mari sini.... Nak pegi mane?"
Orang tu pun tunjuk tiket.....
Pakcik tu terus bukak wallet hulurkan beberapa keping note warna biru.....
"Nah ambik ni... Pegi bayar lagi RM 1 tu.... Lain tu u simpan.."
Time tu sebaknya dalam hati AJ....
Mulia sungguh hati pakcik tu.....
Entah kenapa AJ sendiri macam tak amik pusing dari mula orang tu naik bas.....
Tapi bile pakcik tu hulur duit kat dia, terasa insaf dalam diri....
Semuanya hanya kerana RM 1...

P/s : Jangan terlalu bersikap tak ambil tau dan jangan terlalu bersikap menyibuk nak tau...



"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

5 comments:

  1. erm...masih ada lagi orang yang suka herdik orang macam tu erk...xpe la AJ jadikan peristiwa td tu sebagai pengajaran...ge well soon to your dad dik...

    ReplyDelete
  2. kejamnya pakcik driver tu..sukati je nak marah2 orang..

    ReplyDelete
  3. dulu pernah senior cerita, dia pergi beli barang kat supermarket sini, pastu tetiba tak cukup duit nak bayar. Tgk2 orang belakang hulur few notes untuk tolong bayarkan T_T terharu dengar

    ReplyDelete
  4. Mmg beri pengajaran kat kita....ada org yg prihatin dan ada org yg miskin budi bahasa...

    ReplyDelete
  5. Apa perlunya dia herdik orang tu...haih manusia...

    ReplyDelete