Blogger templates

Click to Follow...

Saturday, 29 November 2014

Giveaway Ephyra Skin Bar di Mialiana.com


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA  

Dah lama AJ tak join Giveaway....
So malam ni AJ nak join giveaway dari Kak Mia ni......
Harap-harap adelah rezeki AJ kan..... =D

 

Ephyra Skin Bar berfungsi dengan begitu pantas bahawa hanya dalam satu malam, anda akan mula melihat, kulit lebih lembut, kedutan berkurangan, jerawat mengecut dan kulit yang lebih cerah. Hasilnya akan lebih terserlah jika penggunaan berterusan yang konsisten.

Jangan fikirkan umur anda atau keadaan kulit anda sekarang. Kerana EPHYRA SKIN BAR yang mengandungi bahan alam semulajadi yang berkualiti tinggi mampu mengubah keadaan kulit anda menjadi lebih cerah, halus selembut kulit bayi.

Anda akan benar-benar kagum, apabila anda melihat apa yang ia boleh lakukan untuk muka anda dalam setengah jam yang pertama sahaja!

Anda akan melihat bahawa kulit kusam, menggerutu dan kulit kendur di wajah anda mula muncul lebih licin, lebih segar, lebih tegang dalam masa beberapa hari. Pastinya dengan EPHYRA SKIN BAR, rahsia kecantikan semulajadi menjadi milik anda....



WAJAH CERAH BERSERI TANPA CELA, EPHYRA SKIN BAR sabun ajaib untuk kecantikan kulit dan wajah anda. Formulasi terbaik + Kesan Menakjubkan!!\'a0
  • Menggebu dan mencerahkan kulit
  • Menghaluskan kulit dan menghilangkan jeragat
  • Menghilangkan parut dan kedutan
  • Membantu menghilangkan bintik- bintik hitam
  • Melembapkan kulit dan menaikkan seri wajah
Kesan Penggunaan ( hasil berdasarkan testimoni dari 300 pengguna selama 7 hari )
  • Membuatkan kulit muka lebih cerah, lembut dan tegang
  • Menanggalkan semua kotoran, minyak dan sel kulit mati
  • Menghilangkan parut jerawat & jeragat
  • Menghilangkan "blackheads" di muka
  • Menanggalkan kesan solekan dengan efektif
  • Memberi kesan kesegaran sepanjang hari
  • Badan tidak melekit walaupun ketika atau selepas berpeluh
  • Boleh menghilangkan bau badan
  • Memudarkan kehitaman di celah-celah badan dan bawah lengan ( ketiak ) 



EPHYRA SKIN BAR mengandungi :
  • Bearberry Alpha Arbutin A Extract paling berkesan, cepat dan selamat untuk mencerahkan kulit. Bersama-sama dengan Glutathione ia membantu menjadikan tona kulit lebih sekata dan bersih dari bintik-bintik hitam

  • Glutathione. Kaya antioksida yang melindungi protein enzim dan mencegah kerosakan kulit yang boleh menyebabkan kedutan dan parut. Glutathione boleh melambatkan proses penuaan dan memperbaiki keadaan kulit. Ia mengawal kesan-kesan bahaya radikal bebas dan mengelakkan pembentukan parut tebal.

  • Kolagen. Menyokong ketahanan fizikal dan keanjalan kulit dan menggantikan sel-sel kulit dengan lebih cepat untuk menjadikannya lebih tegang dan anjal.
Kelebihan EPHYRA SKIN BAR :
  • Ciri-ciri antioksida. Apabila sabun yang mengandungi ciri-ciri antioksida, ia benar-benar boleh memberikan kesan yang baik pada kulit anda. Ia dapat membuang racun yang dihasilkan oleh badan dan melindungi kulit anda dari kerosakan yang sedia ada dan selanjutnya.

  • Ciri-ciri anti-penuaan. Pengggunaan EPHYRA SKIN BAR secara konsisten dapat merangsang pembentukan kolagen kulit, yang akan menjaga kekenyalan, kelenturan serta kehalusan kulit (anti aging & anti wrinkle / kerut)

  • Sebagai antioksidan kuat yang melindungi kulit terhadap pengaruh negatif faktor luar seperti pencemaran, matahari, iklim, asap rokok dan sebagainya.

  • Pencerahan kulit. Tidak semua sabun dapat mencerahkan kulit anda. Ada yang tidak boleh benar-benar memberikan hasil yang anda harapkan. Tetapi dengan EPHYRA SKIN BAR, dapat dilihat kecerahan kulit yang mengagumkan tanpa pengelupasan kulit, dan selamat digunakan.

  • Glutathione bertindak menghalang pengeluaran melanin dalam kulit anda sehingga memberikan efek lutsinar dan kulit anda bercahaya semula jadi dan berseri-seri. Selain daripada itu semua, ia tidak hanya berfungsi sebagai sabun pemutih tetapi produk penjagaan kulit lengkap yang menghilangkan masalah kulit untuk semua lelaki mahupun wanita.
Soalan yang kerap ditanya :
  1. EPHYRA Skin Bar ni berkesan ke? Insyallah berkesan, kerana dah lebih 300 orang yang telah mencuba dan berikan feedback yang sangat bagus

  2. Skin bar ni boleh tahan berapa lama? Ephyra Skin Bar adalah 50g boleh tahan selama sebulan.

  3. Apa kandungan dalam Ephyra Skin Bar ni? Glutathione, Kolagen ikan, Ekstrak Carrot, Bearberry Alpha Arbutin A Extract, Banana Enzyme, Rice Bran Oil, Glycerin & Aromatherapy fragrance

  4. Berapa lama nak lihat kesannya? Bergantung pada individu, ada yang boleh rasa serta-merta kulit lebih halus dan tegang, ada yang pakai 3 hari dah nampak kulit makin cerah, dan jerawat makin kecut. Rata-ratanya akan nampak kesan ketara dalam 1 minggu.

  5. Boleh hilangkan parut jerawat? Jeragat degil? Boleh, Ephyra Skin Bar sangat berkesan dalam menghilangkan parut jerawat serta jeragat degil kerana ada kandungan Bearberry Alpha Arbutin A Extract bersama Glutathione yang paling berkesan, cepat dan selamat untuk mencerahkan kulit & memudarkan parut-parut hitam atau berlubang.

  6. Macamana nak guna? Basahkan sabun dengan air, biarkan ia berbuih sedikit dan terus sapu pada muka. Urut seketika dalam 2-3 minit. Untuk kulit bermasalah, boleh urut sedikit lama dalam 5 minit. Bilas sepenuhnya, dan sapukan pelembap anda seperti biasa ( boleh guna toner dan pelembap dari jenama lain  )

  7. Setakat ini, hanya Ephyra Skin Bar saja? Ephyra ada dalam bentuk minuman kesihatan dan kecantikan (Ephyra Premium & Trial Pack). Ia lebih untuk merawat dalaman dan seterusnya memperbaiki luaran kita. Ephyra Skin Bar adalah produk kedua selepas kejayaan produk Ephyra di pasaran, melengkapi produk Ephyra kerana bukan saja dalaman kita terpelihara malah luaran juga diperbaiki dan lebih sempurna. Jika guna kedua-duanya ( minum Ephyra dan guna sabun Ephyra Skin bar) , kesan yang menakjubkan akan diperolehi.

  8. Boleh guna sekali sambil minum Ephyra drinks? Boleh. Sangat digalakkan.

  9. Boleh ke pakai toner & moisturizer jenama lain? Boleh tiada masalah. Sabun Ephyra Skin Bar membersihkan segala kotoran dan sel-sel kulit mati dan sangat mild dan boleh digunakan bersama toner dan pelembap dari jenama lain.

  10. Kalau ada resdung, boleh pakai? Boleh.

  11. Ada kesan-kesan sampingan tak? Macam menggelupas ker? Pedih kalau kena matahari ke? Tiada kesan sampingan. Ephyra Skin Bar, dirumus dengan teknologi terkini yang berkualiti tinggi dan terbukti selamat dan tidak mengakibatkan pengelupasan kulit. Ephyra Skin Bar tidak mengandungi Hydroquinone.

  12. Boleh pakai kat badan sekali? Boleh, ia sangat lembut untuk dipakai di muka, sekaligus boleh digunakan di seluruh badan.

  13. Lelaki atau wanita, keduanya boleh pakai? Boleh, sesuai untuk kedua-duanya.

  14. Bilakah Ephyra Skin Bar akan dijual di pasaran? Insyallah Ephyra Skin Bar akan mudah didapati dari pengedar dan kedai-kedai terpilih bermula Januari 2015 nanti. Saiz untuk jualan adalah 50 gram dengan harga RM40.
Official Instagram : @ephyra2u
Hotline : 019 3999 238 / 03 41417889 ( office hours only)


Sila jawab soalan-soalan berikut :

Siapakah akan mencuba Ephyra Skin Bar? AyueJean (AJ)
Umur pengguna? 28 tahun
Jantina pengguna? (Lelaki / Perempuan) Perempuan
Jenis kulit? (Berminyak, Kering, Kombinasi, Sensitif) Kombinasi

Masalah kulit yang dihadapi. Jelaskan kenapa anda perlu dapatkan Ephyra Skin Bar.
AJ memiliki kulit yang agak kusam serta tona kulit tidak sekata di kawasan sekitar pipi... Kulit juga kering dan sering menggelupas..
Kulit AJ juga agak sensitif dan senang ditumbuhi jerawat dan mudah berparut...

Pengguna Ephyra? (Ya / Tidak) Ya

Giveaway Ephyra Skin Bar Di Mialiana.com ini dianjurkan pada 24 November hingga 3 Disember 2014 oleh blogger Mia Liana dengan kerjasama Oceanlife Marketing Sdn Bhd dalam mencari 50 orang blogger. Kepada blogger yang berminat nak join, sila klik SINI. Untuk mengetahui preview dan hadiah giveaway, sila klik SINI.


"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

Friday, 28 November 2014

Mood Holiday Tamat....


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Officially dah tamatlah mood holiday AJ...
Dah 2 hari pun kembali bekerja....
Agak busy sebab follow up balik keje yang ditinggalkan....
Siapkan mana yang ofismate tak sempat backup tu....
Dan mulakan kembali rutin harian di tempat kerja....



Tapi macam biaselah bila dah syok-syok holiday, first few days masuk keje lemaulah cita dia...
Rasa malas nak buat keje tu memang tinggilah tahapnya kannnnn....
Dah namanya pun keje, nak taknak 2 hari ni tetap AJ gagahkan jugak buat keje walau fikiran masih kat Pangkor... Hahahhahaha....

Tempoh cuti AJ takdelah lama mana pun....
4 hari 3 malam je....
Cuaca kat Pangkor pulak panas terik, lepas tu petang-petang hujan.....
Kitorang pun takde kemana sangat sepanjang 4 hari tu.....
Kate pegi cuti nak relax kan... memang relax sungguhlah....
Hari pertama sampai takde buat ape sangat.... Agak letih masa sampai tu...
Hari kedua pulak buat aktiviti Island Hopping dan snorkeling.....
Hari ketiga lepak-lepak pantai dan pusing-pusing pulau dalam hujan.... Hehehheheh....
Hari keempat pulak duduk berendam dalam swimming pool dan bersiap untuk balik KL....

Tapi sebelum balik Kl tu, kitorang menyinggah kat kawasan sekitar Perak.....
Antaranya Kellie's Castle, Gua Tempurung dan patah balik ke Menara Condong Teluk Intan....
Memang enjoy dan agak memenatkan percutian AJ ni...
Alhamdulillah walaupun masa bercuti tu AJ demam on/off tapi takdelah teruk sampai kene masuk hospital macam cuti 2 tahun lepas... Hehehehehhe....

So next entri AJ akan ceritakan pasal holiday AJ ye......
Ini bagi panas-panaskan jari menaip je...
Al-maklum berhari-hari kot AJ lupakan blog sekejap.... =D


Penangan holiday!

P/s : Kulit dah macam orang lain dah...
Sunburn teruk + jerawat naik bagai diternak-ternak dan kulit dah mula menggelupas teruk..... =(


"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

Sunday, 23 November 2014

Holiday!!!! Woohooooo......


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Saat yang dinantikan telah tiba....
It's holiday!!!!


Destinasi pilihan untuk cuti kali ni Pulau Pangkor...
AJ pegi 9 orang...
Sekarang kan musim cuti... So kawan AJ nak bawak anak-anak bercuti....
Diangkutnya kitorang sekali.... Hehehehehe....

Actually dah 2 ari AJ kat sini...
Tapi disebabkan access internet agak limited, AJ tak berapa nak update la.....
Lepas tu pulak bile kat sini memang henpon jarang ade dalam tangan...
Kate holiday... Memang segalanya holiday lah...
Nanti AJ story A to Z pasal holiday ni okay.....

Ni pun quick update je ni....
AJ tengah melepak kat lobby.... Hehehehhehehe....
 Okaylah... Gtg.... Kang kalau ade masa AJ update lagi tau.....

P/s : Duduk sini memang relax.....
Tapi baru 2 hari warna kulit dah bertukar...
Whahahahahah....



"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

Thursday, 20 November 2014

Tajuk Entri Menimbulkan FITNAH...


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 


Tadi masa duk scroll timeline fb, ternampak ade orang share 1 artikel dari blog ni...
Tak perasan pulak AJ blog mana dan siapa pemiliknya....
Tapi ape yang menyentap AJ tulis entri ni, sebab tajuk entri tu.....
Tersentap kot AJ baca.....
Tajuknya... "Mizz Nina Mengandung Anak Siapa??"

Astagfirullah al adzim....
Memang takde keje sungguhlah penulis entri tu....
Sedar tak tajuk je dah mengundang fitnah...???
Semua orang tau, Mizz Nina dah lame bernikah dengan Noh Hujan....
Tetibe ade yang keluarkan entri macam tu.....
Ko tak rase ke at the 1st place bile orang baca tajuk je, fikiran mereka confirm dah fikir bukan-bukan??
Kesian Mizz Nina... Tak pasal tajuk entri tersebut dah timbulkan FITNAH pada dia.....
Ape pulak perasaan keluarga dan kawan-kawan dia kalau terbaca tajuk entri gitu??

AJ tak pasti ape kandungan entri tersebut....
Baca tajuk dia je dah buat AJ tak hingin nak membaca.....
Bile baca komen, ramai yang bash admin tu....
Tolonglah ek... Kalau ye nak trafik sekalipun, buatlah cara yang lebih BERSIH....
Bukannya cara MENGUNDANG FITNAH macam ni....
Pada AJ tak dapat trafik banyak pun takpe dari dapat trafik dengan cara tak berhemah...

Jangan sebab blogger begini, tak pasal-pasal orang cakap semua blogger ni penyumbang fitnah terbesar alam maya....
Kesian blogger-blogger lain yang gunakan medium berblog ke arah kebaikan...
Secara tak langsung terpalit sama......

P/s : Kurang gemar bercerita pasal artis...



"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

Monday, 17 November 2014

Senarai Barangan Yang Perlu Dibawa Kala Percutian...


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Mood cuti dah tiba!!!!
Tak kisahlah bercuti dalam negara atau luar negara....
Jauh beribu batu atau sekangkang kera.....
Barang-barang penjagaan diri, perhiasan mesti kene bawak kan.....
Tak lengkap kot bercuti kalau ade terlupa bawak sesuatu....
Dah tak pasal bajet percutian tu, terpaksa dikeluarkan sikit untuk beli barang yang kita tinggal tu...


Berikut merupakan senarai barang yang perlu dibawa kala percutian...
(Versi cuti AJ)

1. Pakaian yang mencukupi
Kala bercuti, bawaklah bekalan pakaian yang mencukupi...
Janganlah cuti 2-3 hari, packing baju macam sebulan...
Begitu jugak sebaliknya.....
Tapi kekadang ade jugak sesekali terover bawak baju... Hahahhahha.....
Make sure bawak baju yang sesuai dengan tempat percutian.....
Takkan la cuti tepi pantai, bawak winter coat berpasang-pasang pulak... =P

2. Barangan keperluan peribadi
Mungkin nampak remeh, tapi tanpa barangan-barangan peribadi ni kurang lengkap rasanya perjalanan kita....
Yelah takkan setiap kali cuti, semua kene beli di kawasan percutian...
Buatnya produk yang sesuai dengan kita tu takde kat tempat percutian kita tu, tak ke haru nak mencari?
Kalau AJ sendiri, baik bawak dari rumah je... Takpelah beg berat sikit....
Lagi pulak kulit AJ jenis tak sesuai dengan semua produk.... Produk tertentu je...

3. Sunblock / Krim Tabir Suria
Ini wajib dibawa... Tak kiralah cuti dalam hutan ke, gunung-ganang ke, tepi tasik ke, laut ke...
Perubahan cuaca yang tak menentu ni lagilah kene bawak....
Sekurang-kurangnya kulit tak terlalu terdedah kepada cahaya UV yang berlebihan kan.....
AJ pulak pantang berpanas terik... Kulit immediately terus berbelak, pedih....

4. Aloe Vera Gel
Lepas seharian meneroka dan menikmati percutian, kulit mesti akan terselar dek panahan matahari...
So, lepas membersihkan diri dan kala merehatkan tubuh badan diwaktu malam tu, ape kata sapukan aloe vera gel di kawasan kulit yang duk berjemur siang hari tadi....
Selain menyejukkkan kulit, ianya juga membantu mengurangkan kesan selaran matahari tu....
Lepas tu kalau rajin, AJ akan bawak sekali aloe vera mask untuk muka....
Kalau tak, yang gel tu AJ tadahkan kat muke.... Kihkihkih... =P

5. Alat Solek / Mekap (ikut keperluan)
AJ tanpa peralatan mekap memang tak lengkap walaupun kadang tu takde rase nak bermekap....
Tapi berpada-padalah ye...
Cukup sekadar bedak padat, mascara, pemerah pipi dan lipgloss..
Jangan pulak duk angkut barangan mekap macam nak pegi show.....
Mekap senipis (nude make up) mungkin paling sesuai kala bercuti....
(Hakikatnya ade jugak selit-selit yang tak perlu contohnya lipstick merah mak ngah, eyeshadow bagai.. =P)

6. Kaca Mata dan Topi
Kaca mata itu adalah aksesori wajib bagi seorang AJ....
Bile bercuti, AJ akan pastikan bawa sekurang-kurangnya sepasang kaca mata.....
Kalau topi pulak, AJ ikut tempatlah...
Takdelah 24 jam bertopi kan..... Tapi kalau tepi pantai, harusssss bawa topi cam Fazura dalam filem pisau cukur ok.... =P

7. Kasut dan Sepatu 
AJ selalunya pakai jelly shoes je nak kemana-mana..
Macam tu jugak kalau bercuti....
AJ akan pakai siap-siap kasut jelly tu dari rumah dan bawak selipar extra...
Bukan 24 jam nak berkasut... Kaki pun nak bebas berlitup jugak sesekali tu....

8. Tuala Mandi
Ini penting! Ramai yang selalu lupa bawak tuala masa bercuti... AJ terkategori sekali la..
Semuanya bajet tuala disediakan di tempat penginapan...
Tapi itu ketika menginap kat hotel... Kalau tak? Nak pakai tuala ape.....
Macam AJ selalu cuti beramai-ramai dengan kengkawan....
So tuala tu macam limited walau disediakan...
So lebih elok bawak sendiri punya kan..... =D


Ape lagi ek....???
Rasenye ini je la yang perlu diusung dan diangkut kala percutian....

P/s : Tik tok tik tok....
Less than a week yowww!
Yeayyy!!! My vacay just around the corner =D



"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

Sunday, 16 November 2014

Misi Mencari Baju....


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Menginjak ke musim cuti persekolahan, makanya banyaklah kenduri kendara yang perlu dihadiri......
Dan seorang AJ pun mulalah misi dia mencari baju....
Bukanlah untuk semua kenduri nak kene cari baju...
Kalau macam tu, tokey balak pun bankupt woooo...... =P


Awal disember nanti kenduri cousin AJ kat Kelantan....
Temanya warna hijau..... Jenuh AJ punggah almari cari yang warna hijau...
Ade tu memang ade.... Tapiiiii.... Tak sesuai nak dipakai kat sana...
AJ plan nak cari jubah dress je macam yang AJ beli kat nile dulu....
Bile tengok, takde pulak warna hijau yang menarik perhatian...
Minggu lepas AJ pegi butik kat Klang Lama... Unfortunately, size AJ takde....
AJ ni kategori petite... Baju ready made memang susah nak cari size....
Kalau ade pun limited.... Nak pulak baju kurung, jubah dress etc.....
Nak tempah memang tak sempat.... =(
Pegi TS aritu pun tak jumpe size.... Waaaaaaaaaaaaaaa......
Tengok kat zawara semua XS banyak dah out of stock.... S pun dah takde...
Kalau-kalau korang tau memane online shop or ig yang jual any jubah dress untuk petite, tolong bagitau AJ ye......

Lepas tu, awal Januari pulak majlis my long lost bestfriend.....
Dah bertahun-tahun AJ tak jumpe dia......
Last week dia call jemput datang majlis dia....
Dan AJ diberi mandat jadi pengapit dia..... Haaaaaa.. Kemain ayat Mak Jemah kuar kan... =P
Tak sangka, dah lame gile tak jumpe dia bagi AJ jadi pengapit dia...
AJ cakap ingatkan ade kawan lain jadi pengapit.....
Dia cakap "kawan is kawan, but bestfriend is different... Nak pulak ko dah macam my sister..."
Terharu pulak AJ dengan ayat tu......
So dia provide kain, nanti AJ pegi tempah je.....
Ok still got time.... =D
Cuma sekarang ni misi mencari baju hijau je.....

P/s : Orang lain kawen, orang lain super duper excited kannnn...



"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

Thursday, 13 November 2014

Alhamdulillah.... Segalanya Dipermudahkan...


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Alhamdulillah....
Pukul 6 petang tadi, selepas lebih kurang 2 jam operation Abah dah masuk wad balik....
Tengok dia pun ok je.....
Terus minta makan, lapar katanya.... =D

Sekarang ni Abah dah kene banyak berehat.....
Tak boleh angkat tangan tinggi sangat untuk seketika sampai betul-betul okay...
Lepas tu tak boleh angkat barang berat lebih dari 5kg...
Mungkin tak boleh nak driving sangat untuk 3-6 bulan bergantung pada keadaan....
Pastu tak boleh terlalu terdedah dengan bende-bende elektronik, elektromagnet semua....
Fuhhhhh.... Banyak jugak pantang larang ni....

Pesakit yang buat ICD ni kan, ade 1 kad macam IC la.....
Kalau kate nak naik flight ke atau ape-ape bende yang kene mengena dengan elektronik ni contohnya bende yang cam sensor check badan kat airport tu kan, Abah kene tunjukkan  IC tu...
So diorang tak boleh buat scan tu kat badan pesakitlah.....
Sebab ICD ni sensitif dengan bende-bende gitu la...
Even henpon pun tak boleh letak dalam poket baju......

Selfie lepas kuar operation theatre pulak....
Tengah kebas katenye, kesan bius dah nak abis....

Tapi tak kisahlah...
Janji Abah AJ sihat sudahlah kan.....
If takde aral, esok lusa Abah dah boleh balik dah....
Sekarang ni dia ade kat wad biase....
Btw, thanks kat semua yang memdoakan operation abah thru blog, fb, whatsapp etc...
Alhamdulillah.... Segalanya dipermudahkan Allah swt.....

P/s : Bertambah-tambah lega hati....
Lepas ni nak hantar Mak pulak teman abah kat Spital.... =D



"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

Abah Operation, Semoga Dipermudahkan...


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Sekarang ni Abah AJ ade dalam bilik pembedahan untuk ICD tu....
Semoga segalanya dipermudahkan....

Abah sepatutnya admit semalam....
Tapi dah masuk wad, tetibe ade bende pulak yang tak settle...
Surat kelulusan dari pihak DBKL tak dapat lagi...
Abah AJ pesara kerajaan.... So kami pun baliklah....
Dan tarikh operation pulak mungkin akan ditunda......

Pagi tadi AJ pegi Jabatan Kesihatan DBKL tu, minta surat jaminan.....
Surat jaminan / kelulusan tu memang sangat penting sebab kos ICD tu berjumlah RM 57,000....
Kalau takde atau tak dapat kelulusan memang tak boleh nak buat....

Surat bernilai RM57k ni...

Lepas tu terus ke PPUM, submit surat tu....
Ingatkan doc nak reschedule ke tarikh lain, lepas check-check terus kene admit dan pembedahan akan dijalankan hari ni jugak.....
Alhamdulillah.... Lega hati AJ...
Yelah, dah 2 hari AJ turun naik nak settlekan pasal operation ni....
Ingatkan tak jadi operate, tu yang adik beradik AJ yang lain tak jadi amik cuti....
AJ pun kalau tak jadi, esok AJ akan cancel cuti jugak..... Cuma arini je la amik nak settlekan surat tadi tu je.....

Selfie dulu sebelum operate.... Pening doc tengok perangai memasing...
Abaikan muke dah serupa zombie AJ tu.... Huhuhuhu..

Now AJ dalam wad tengah tunggu Abah abis operation, dia dah bagi pesanan penaja suruh tunggu sampai dia abis operate.....
Tadi doc kate operation dalam sejam lebih je....
Semoga cepat sembuh Abah.... =D

P/s : Wifi free takde ke En. spital???
Hehehehhe....


"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

Wednesday, 12 November 2014

Hanya kerana RM 1.....


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Arini AJ halfday.....
Abah kene masuk wad petang ni...
Tadi dari ofis AJ naik bas sampai Jalan Silang, pastu jalan sampai CM naik bas pulak sampai rumah....
Kebetulan pulak AJ naik bas yang dipandu oleh sorang pakcik ni.....
Pakcik memang kasar gile kalau cakap dengan penumpang.....
Last time AJ penah buat report pasal attitude dia.....
Bukan sekali tapi betkali-kali nampak dia herdik penumpang.....

Tadi kat 1 perhentian ni, naiklah sorang makhluk Allah memang dari negara India....
Dari pakaian dia, nampaknya dia pekerja pembersihan camtu....
AJ tak tau mane dia nak pegi... Tapi nampak dia bayar tambang RM 1....
Pakcik driver bas ni tak tau ape dia duk sok sek sok sek depan tu, tak jalan-jalan pulak....
Tetibe AJ dengar dia halau orang yang naik bas tu turun....
Berkali-kali dia suruh orang tu turun....
Dari butir bicara dia, AJ dengar macam dia minta orang tu bayar lagi RM 1....
Orang tu pun diam je.... Dia duduk seluk-seluk poket....
Lepas tu bile bas dah jalan, orang tu pun duduk....
Tetibe pakcik bas tu panggil dia balik...
"Ei.. Ane sini!" dengan nada kasar...
Terpinga-pinga dia bangun balik.....
Entah ape pakcik driver tu marah-marah dia.....
Dia diam je... Nasib dalam bas tu memang tak ramai orang...


Tetibe sorang pakcik ni panggil....
"Ane, mari sini.... Nak pegi mane?"
Orang tu pun tunjuk tiket.....
Pakcik tu terus bukak wallet hulurkan beberapa keping note warna biru.....
"Nah ambik ni... Pegi bayar lagi RM 1 tu.... Lain tu u simpan.."
Time tu sebaknya dalam hati AJ....
Mulia sungguh hati pakcik tu.....
Entah kenapa AJ sendiri macam tak amik pusing dari mula orang tu naik bas.....
Tapi bile pakcik tu hulur duit kat dia, terasa insaf dalam diri....
Semuanya hanya kerana RM 1...

P/s : Jangan terlalu bersikap tak ambil tau dan jangan terlalu bersikap menyibuk nak tau...



"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

Monday, 10 November 2014

Apa itu ICD (Implantable Cardioverter Defibrilator) atau AICD (Automated ICD)?


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Abah merupakan salah seorang pesakit jantung sejak lebih 10 tahun yang lepas tak salah AJ....
Hari Rabu atau Khamis ni Abah AJ akan menjalani ICD di PPUM.... 
So AJ pun cari info serba sedikit mengenai proses ICD ni dan share dengan korang...
Penulisan AJ ni mungkin kurang bertepatan dengan terma-terma atau bahasa perubatan ni...
Apa yang AJ faham, AJ cuba kongsi dengan korang ye.....
Pape nanti hari Rabu atau Khamis AJ edit mana yang kurang tepat tu ye... =D


Apa itu ICD (Implantable Cardioverter Defibrilator) atau AICD (Automated ICD)?

ICD ialah sebuah alat sebesar pager yang diimplan di bawah kulit bagi memantau jantung untuk mengesan apa-apa denyutan luar biasa dan menyampaikan kejutan elektrik bagi mengembalikan denyutan jantung.
Menerusi ICD, pesakit boleh dielak daripada SCA atau mati secara mengejut.. 

Siapa Yang Memerlukan ICD?

ICD ini akan diberikan kepada pesakit yang pernah ada (serangan jantung) dan terselamat.
Ianya juga digunakan oleh mereka yang mempunyai masalah ventricular tachycardia (denyutan jantung cepat yang berbahaya) atau ventricular febrile (denyutan jantung cepat dan tidak teratur).

 Bagaiman ICD Dilakukan?

ICD tidak memerlukan pesakit membuat pembedahan besar.
Sebelum ICD dilakukan biasanya pesakit dibius dan kira-kira 2 inci panjang akan ditebuk di atas bahagian dada sebelah kiri.
Satu atau dua wayar nipis berpenebat akan dimasukkan melalui saluran vena ke jantung dan kemudiannya peranti akan disambungkan dan diprogra menguikut keperluan pesakit.
1 kantung akan dibuat di bawah lapisan kulit bagi menempatkan peranti dan kesan tebukan tadi akan dijahit..
Selepas itu doktor akan menguji peranti tersebut bagi memastikan ianya berfungsi dengan baik...
Pesakit biasanya akan debenarkan pulang dalam masa 24-48 jam selepas proses ICD dijalankan....

Risiko ICD

ICD merupakan cara paling selamat dan efektif....
Hanya 1% bagi mereka yang melakukan ICD akan mengalami pendarahan pada tempat yang ditebuk, pneumotoraks (kebocoran udara dari paru-paru) , risiko infeksi jangka panjang dan malfungsi pada peranti... Pendek kata takde risiko sangatlah ICD ni....
So bagi mereka yang perlu menjalani ICD, tak perlu risau....
Sebab dah ramai yang jalani proses ini....

Itu sahaja yang dapat AJ kongsikan dengan korang......
Nanti AJ cuba betulkan dan tambah mana yang perlu lepas cakap lebih lanjut dengan doktor Abah nanti.....
Jangan lupa doakan kesihatan Abah AJ selalu ye korang....
Oh ya, kesihatan Mak AJ jugak tau... =D
 AJ pun mendoakan kesejahteraaan kalian semua...
Aminnn... =D

P/s : Mula-mula risau jugak...
Tapi bila baca pasal ICD ni tak bahaya dan efektif, lega sikit hati AJ....




"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

Friday, 7 November 2014

Review : Rosken Skin Repair, Krim Untuk Kulit Kering Terbaik!


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Masalah kulit kering, menggelupas memang dah sinonim dengan AJ....
Nak pulak kulit bahagian badan......
Kalau AJ pakai produk macam shower cream atau losyen yang tak sesuai dengan kulit memang tak lame lepas tu kulit AJ jadi ular nak bersalin kulit dan bersisik-sisik lebih lagi kat bahagian kaki AJ.....
Memang teruk gila kot....
Sampaikan kadang diri sendiri yang segan walaupun orang tak nampak.....

Macam-macam produk AJ dah cuba... Pendek kata, asal ade produk baru mesti AJ akan cuba....
Sampailah AJ terjumpa produk Rosken Skin Repair Cream ni.....
Memula memang AJ agak ragu jugaklah...... Yelah, produk tu memang agak mahal sikitlah.....
Kang buatnya tak sesuai, dah membazir pulak....
Lepas tu, AJ google sikit pasal produk ni... Ramai yang cakap memang bagus...
So AJ decide nak cuba yang kecik dulu....


Balik tu, terus AJ cuba dan amalkan sapu setiap kali lepas mandi ataupun bila-bila yang AJ rasa kulit kering...
Kesan dia memang sangat-sangat menakjubkan...
Dalam masa beberapa hari je AJ dah nampak kesan....
Kulit AJ yang menggelupas dan bersisik tu dah jadi semakin licin.....
Sekarang ni pegi mana-mana je AJ akan pastikan Rosken Skin Repair Cream ni ade je dalam beg AJ tau....

Gambar diambil selepas 3-4 hari menggunakan Rosken Skin Repair Cream

Rosken skin repair ade beberapa jenis antaranya :
Rosken Skin Repair Dry Skin Lotion untuk kulit normal sehingga kulit kering, 
Rosken Skin Repair Dry Skin Cream untuk kulit kering sehingga kulit yang terlalu kering (Ini yang AJ guna), 
Rosken Skin Repair Sensitive Skin Cream untuk kulit sensitif,
Rosken Skin Repair High Potency Vitamin E Cream,
Rosken Skin Repair Feet & Heel Balm untuk tumit kaki yang merekah dan banyak lagi....
Produk ni PH balanced so sesuai digunakan untuk badan, tangan dan juga muka!

So apa lagi, kalau korang nak cuba sendiri keberkesanan produk Rosken Skin Repair boleh ke farmasi atau pasaraya yang berhampiran....
Harga yang kecik 75ml macam AJ ni RM14.90, kalau botol besar pulak RM43.90 untuk 550ml kalau tak salah...

P/s : Berbaloi keluar duit untuk produk macam ni.... =D



"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

Thursday, 6 November 2014

Spontaneous Thursday : Holiday!!!


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Secara spontan dalam kepala otak ni berlegar-legar 1 perkataan
H.O.L.I.D.A.Y!
Yes holiday!!!!!
I need holiday so badly lorrr..... 

Tak lama je lagi...... Sabar-sabar.....
Dah terasa dah ni angin-angin sepoi bahasa, bunyi ombak, bahang laut semua...
Jauh dari kesibukan kerja.... Jauh dari kesesakan lalulintas....
Jauh dari bende-bende yang menyesakkan.....
Pendek kata tempat yang AJ pegi nanti memang untuk totally relax lah...
Bukan destinasi shopping-shopping bagai.... =D
Dalam Malaysia je pun... Nak pi oversea, lain kali je la kalau ade rezeki lebih.....
Hehehheheheh....

P/s : Tik tok! Tik tok! =D


"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

Tuesday, 4 November 2014

First Time Pakai Sari, Bollywood Sangat!


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA  

Sabtu lepas 1 November 2014, AJ sempat menghadiri majlis tunang ofismate AJ....
Majlis dia kat Aum Siva Muneewarar Temple, Batu Caves....
Ini first time AJ hadiri majlis tunang penganut agama lain....
Sebelum-sebelum ni tengok dalam cerita hindustan je.....

I'm Rani Mukherjee WannaBe! =P

Memang meriah majlis diorang.....
Paling AJ suka pakaian tradisional diorang....
Haaaaa... Pengaruh Bollywood memang kuat kat AJ ni...
Dah kate kaki tengok hindustan kannn.......
Dari malam sebelum tu AJ duk plan nak pakai ape...
Actually, hati ni macam berat nak pakai sari....
AJ dah memang ade sepasang sari dari tahun 2009.... Tapi tak penah pakai lagi sebabnya dulu tak jadi pegi majlis kawan tu....
Tapi AJ tak suka sari tu... Sebab material dia keras, susah nak bentuk....
Yelah, mase tu first time kan beli sari.......
Ingatkan yang keras lagi senang bentuk... Rupanya AJ silap daaaaaa...
Lagi susah nak bentuk... So AJ plan nak buat baju kurung je sari tu nanti....

Hari jumaat tu, balik keje terus AJ pegi Brickfields...
Semangat waja nak beli sari baru....
Abis 1 Little India tu AJ tawaf..... Akhirnya kedai yang hujung dan last sekali AJ pegi, ade sepasang sari menarik minat AJ....
Nak pulak warne sari tu memang kene dengan sari blouse AJ sebelum ni pulak....
Bagi yang tak tau dari blouse tu baju yang pendek kite pakai kat dalam tu...
Tu pun AJ main agak je la warna dia... Nasib match.. =D

Siang sabtu tu pulak AJ carikan kurta untuk Mr.JR...
Dia ade sepasang kurta, tapi katenye cari-cari tak jumpe....
So dah AJ pun keluar, dia minta tolong belikan yang baru...
Pusing 1 Masjid India, kedai last sekali baru jumpe pulak kurta yang menarik hati.....


Malam majlis tu, AJ ngan Mr.JR memang Bollywood sangatlah cite dia....
Segan nak pakai sari in public ni sebenarnya....
Tapi nasib kawan AJ yang Indian tu sudi nak pakai sari...
Teman AJ katanya... so takdelah segan sangat....
Rasenya macam mate orang memandang je AJ pakai sari.....
Yelah, AJ pun belajar pakai sari dari Youtube je kot...
Manelah tau kot salah ikat ke kan....
So far kawan AJ cakap ok.... Kire luluslah tu kan!
So korang tengok macam mana???
OK ke KO??? Ade macam Rani Mukherjee tak??? =P
*Verangan!*

Meh la layan seketul pic lagi....

Congrats Govin dan Guna!

Ehem... Mr.JR, ade jodoh nanti kan majlis malam berinai kite tema Bollywood ye....
*Sambil kelip-kelip mata...* =P

P/s : Panjang pulak entri ni...
Nampak nau eksited! Hahahahhaha....


"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"