Blogger templates

Click to Follow...

Friday, 26 September 2014

Laptop atau Komputer???



ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA  

Setelah sekian lama laptop AJ rosak, arini AJ terfikir....
"Nak beli laptop baru ataupun beli komputer (PC) je?"
Dah agak lama sebenarnya AJ update blog pakai gadget je....
Kepuasan dalam berblog tu macam tak berapa ade....
Lepas tu pulak kan, kalau nak edit apa-apa widget ke, banner ke, bloglist ke terhad sangat.....
Bukan tak boleh nak edit, boleh je.... Makan masa sikit la...
Kalau pakai laptop atau PC laju dan pantas je rasenya... Hehehheeh...

Laptop AJ yang rosak tu, ade je lagi....
Skrin dia macam blank, tapi lampu yang wifi ke ape ke kat tepi tu still blinking.....
AJ tak pasti ape penyakit sebenar dia sejak dikencing oleh kucing AJ tu.. Skrin ke, motherboard ke...
Kalau motherboard lebih baik beli lain kata orang kan......
  Haaaaa..... Mampu kucing kau jadikan laptop sebagai tandas dia.....?
Sakit jiwa tuan kau dibuatnya kucing oiiii... Hahahahahahha......

Tapi nak buat pilihan ni la yang macam dilema sikit...
Laptop ke PC????


Dalam kepala otak AJ nak beli PC letak kat rumah je.....
Senang AJ nak simpan, upload, download segala gambar, dokumen ke ape tanpa hang dan penuhkan storage gadget AJ kan.....
Tapi dalam masa sama terfikir jugak la, PC tu tak portable.....



Kalau laptop pulak memang portable....
Tapi AJ tak pakai broadband yang boleh dibawa kehulu kehilir.....
Nak labur untuk broadband, i've to think first... Itu menambah komitmen sedia ada AJ lagi....
Unless kalau AJ boleh pastikan every month ade income dari sini yang bolehlah backup.... (Long way to go la cite dia...)
Dan AJ pun dah ade Ipad, so kalau nak update on the go tu takde masalah sangat....
Guna khidmat data je la...

So pada pendapat korang la kan...
Kalau korang sendiri la kat tempat AJ, mana 1 yang korang akan pilih...
Laptop atau Komputer (PC)?

P/s : Tengah survey-survey nih....
Harga dan internal laptop/PC tu....
Brand tak kisah pun.... As long dia ok....




"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

12 comments:

  1. kalo x memerlukan bergerak mn2 better plh pc, lg bgs...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la Mila, fikir macam tu jugak......
      Thanks for opinion.. =D

      Delete
  2. Gua cadang lu ambil PC. Laptop kos tinggi, masalah yang bakal mendatang pun tinggi juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah kene dah, kos nak repair laptop tu memang mahal...
      Lastly tak anta2 repair sampai sekarang....
      Rase nak amik PC la....
      Tq.. :)

      Delete
  3. PC mudah.. teman selesa pakai pc walaupun ada laptop..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mudah dari segi macam mana tu ek Tengku Butang?
      Tu la.... Berat kearah nak amik PC je ni...
      Thanks feedback :)

      Delete
  4. Beli 2.. Laptop bagi saya.. Desktop awak pakai.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboih kemain abang fairus nye idea tau...
      Bernas sangat.. heheheheh..

      Delete
    2. kalau rasa takde keperluan nak bawa ke mana2, better beli PC je..PC kita boleh upgrade mcm2..kalau laptop ni limited..tgk gak pd budget AJ camne..

      Delete
    3. Dah ada Ipad boleh beli komputer je kot

      Delete
  5. Sebagai blogger rasanya laptop lagi terbaik. Senang nak bawak mana2.

    ReplyDelete
  6. PC lg bagus sbnmya tapi laptop mudah bawa ke mn2

    ReplyDelete