Blogger templates

Click to Follow...

Tuesday, 11 March 2014

Takziah Buat SepupuKu


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Semalam merupakan hari paling sedih buat sepupu AJ...
Anak pertama yang dikandungnya selama 9 bulan, pergi meninggalkan mereka buat selama-lamanya setelah 3 hari dilahirkan.....
Ya Allah..... Berat sungguh ujianMu....

Bayi lelaki yang cukup sifatnya dilahirkan pada 8 Mac 2014......
Masa dilahirkan tak nampak pulak macam baby tu sakit.....
Cousin AJ cakap masa pertama kali dia menyusukan, beberapa kali hisap baby muntah.... Ada lendir yang keluar dari hidung dan mulut baby.....
Lepas tu terus nurse amik dan baby dikejarkan dalam NICU.....
Memula doc suspek baby mungkin ada masalah paru-paru, lepas X-ray doc cakap baby ada masalah salur pernafasan dan salur makan tersumbat serta memerlukan pembedahan segera.....

Namun lebih kurang 12.30 tengah hari, 10 Mac 2014 baby disahkan meninggal dunia sebelum dibedah.....
Menurut cousin lagi, masa tebuk tu je baby dah lemah dan meninggal dunia.....
AJ dapat tau pun petang semalam, tak sempat tengok jenazah baby..... Sampai je tanah perkuburan, jenazah telah dikebumikan satu liang lahad dengan arwah datuknya.....

Saat yang paling memilukan bile dia menangis masa AJ peluk dia sambil cakap "Ayue, aku takde anak dah Yu.....
Aku pantang takde anak....."
Berderai airmata AJ.....
Takpe Ema, Nizam..... Insyaallah ade rezeki lain buat kalian nanti.....
Aku doakan korang tabahkan hati.....
Di pintu syurga Mohd Rayyan Haidar menunggu korang....
Insyaallah.......
Sesungguhnya berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul......

Jom sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah....


P/s : Allah menguji insan yang mampu menghadapinya.....
Doa aku sentiasa ada buat kalian.......
#PrayForMH370




"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

21 comments:

  1. Innalillahiwainnalillahirojiun ..

    ReplyDelete
  2. subhanallah...bayi yang cukup sifat...klu akak pun rasa tak boleh nak tanggung AJ...
    Salam takziah pada keluarga cousin AJ tu..Insyallah...dia tunggu mak ngan ayahnya di pintu syurga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. AJ dengar je terus menangis kak....
      Terima kasih kak.......
      Semoga mereka tabah mengharunginya....

      Delete
  3. Memang berat dugaannya... Semuga dia tabah....

    ReplyDelete
  4. Innalillahiwainnailaihirojiun...
    Takziah buat sepupu AJ sekeluarga...
    Anak tu dah menanti di syurga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih......
      Yup, di pintu syurga ia menunggu....

      Delete
  5. asslmkm AJ.. semalam pun abg sdara kta kematian bby nya.. lahir pramatang. sempat hdup sebulan je.. Allah lebih syngkan bby tu.. dan dia akn sentiasa menunggu di pintu syurga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Sya Mimie...
      Harap diorang juga tabah menghadapi ujian ni......

      Delete
  6. bergenang air mata akak baca bila sepupu AJ kata dia dah tak ada anak.. berpantang tak ada anak..
    Semoga mereka tabah.. ada hikmah yg menanti mereka InshaAllah..
    ALFATIHAH

    ReplyDelete
    Replies
    1. AJ lagilah, tak mampu nak tahan airmata kak....
      Baby sulung pulak tu......
      Takpelah, insyaallah ade rezeki lain buat diorang....

      Delete
  7. sedihnya...Al-Fatihah..harap mereka tabah..

    ReplyDelete
  8. he will wait for his parents hereafter .
    alfatihah .

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. Kannn....
      BERAt mate memandang, berat lagi bahu yang memikul.....

      Delete
  10. ANAK SYURGA TU.. DAN ANAK INILAH YANG AKAN MENANTI IBU BAPANYA DIPINTU SYURGA.. INSHAALLAH..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu abg Fairus.....
      Insyaallah.....

      Delete
  11. salam, sedih sangat, Al-Fatihah, moga mereka tabah..InshaAllah.

    ReplyDelete